Αμμουλιανή: Το νησάκι της Χαλκιδικής που "ξέχασε" ο κορονοϊός - Εμβολιάζονται οι κάτοικοι

Η Αμμουλιανή είναι το μοναδικό κατοικημένο νησί στην κεντρική Μακεδονία. Δεν είχε κανένα κρούσμα κορονοϊού ως τώρα και οι κάτοικοι εμβολιάζονται.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

H Αμμουλιανή, σε απόσταση μόλις 15 λεπτών από την Τρυπητή, είναι το νησί που κατάφερε να μην έχει καθόλου κρούσματα σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κωνσταντίνος Τσακνής, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, ευχόμενος να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση.

"Ήδη έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 100 άτομα είτε λόγω ηλικίας είτε επειδή άνηκαν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ πάνω από 400 έχουν δηλωθεί για να εμβολιαστούν σήμερα, καθώς ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα για τον εμβολιασμό των νησιών με λιγότερους από 1000 κατοίκους", πρόσθεσε.

Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, ο Νικήτας Μαρτιγάκης, πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Επαγγελματιών Αμμουλιανής, εκτιμά ότι η φετινή σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη και ότι μπορεί να "αγγίξει" το 60% της τουριστικής κίνησης του 2019. Πέρσι, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, η Αμμουλιανή κατάφερε να έχει περίπου το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019.

"Αν το άνοιγμα και στο νησί αρχίσει από τις 14 Μαΐου, πιστεύω ότι από 15 Ιουνίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα δουλέψουμε με καλές πληρότητες. Ο εμβολιασμός επίσης θα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα γιατί θα θωρακίσει το νησί υγειονομικά", σημειώνει ο κ. Μαρτιγάκης.

Αμμουλιανή: Το νησάκι της Χαλκιδικής που "ξέχασε" ο κορονοϊός - Εμβολιάζονται οι κάτοικοι

Πόλος έλξης για ξένους τουρίστες η Αμμουλιανή

Το νησί δέχεται πολλούς επισκέπτες από το εξωτερικό -οι περισσότεροι από τα Βαλκάνια- αλλά, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Επαγγελματιών Αμμουλιανής, οι Έλληνες ήταν εκείνοι που στήριξαν ουσιαστικά τον τόπο πέρσι. Άλλωστε, η Αμμουλιανή ζει από τον τουρισμό και την αλιεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανήκει στον δήμο Αριστοτέλη, είναι η γενέτειρα του Οικουμενικού φιλοσόφου, με τη σπουδαία ανασκαφή των αρχαίων Σταγείρων στην Ολυμπιάδα και αποτελεί την πύλη εισόδου για την Αγιώνυμη πολιτεία του Αγίου Όρους.

Αμμουλιανή 4

"Εδώ βρίσκεται το μοναδικό περσικό αποτύπωμα της διώρυγας του Ξέρξη και είναι ένας δήμος με 100 αμμώδεις παραλίες, τρεις ορεινούς όγκους, λαογραφία και παράδοση, γαστρονομία, μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και μοναδικούς παραλιακούς οικισμούς", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος και προσθέτει: "Ο δήμος μας έχει ως κορωνίδα και ως στέμμα του, το μοναδικό κατοικημένο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας, την Αμμουλιανή. Ένας σπουδαίος καταπράσινος τόπος, με εξωτικές ακτές, η οποία αποτελεί μία μοναδικότητα για όλη τη Μακεδονία για όλη τη Βόρεια Ελλάδα".

"Νομίζω", συμπληρώνει, "ότι αξίζει κάνεις να γνωρίσει αυτόν τον τόπο. Με εφαλτήριο την Αμμουλιανή να γνωρίσει όλη αυτή τη μοναδική γη του Αριστοτέλη, που εκτείνεται στη βορειοανατολική Χαλκιδική".

Αναφερόμενος στην τουριστική σεζόν εκτιμά ότι "θα εξαρτηθεί, όπως είναι σαφές, από πολλές παραμέτρους, για το πώς θα είναι -για παράδειγμα- η είσοδος των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας και για το πώς θα επιτραπεί η μετακίνηση των Ελλήνων πολιτών στην ενδοχώρα, μιας και αυτή η περιοχή έχει την τύχη να έχει και ξένους και Έλληνες επισκέπτες σε πολύ μεγάλο αριθμό".

"Είναι λοιπόν σαφές ότι εκκρεμούν ακόμα πολλές παράμετροι ώστε να μπορέσει κανείς να μιλήσει για τη σεζόν που έρχεται. Ελπίζω ότι τηρώντας τα μέτρα και κάνοντας δράσεις, όπως ο οριζόντιος εμβολιασμός της Αμμουλιανής, να έχουμε ένα υγειονομικό αποτέλεσμα τέτοιο, που θα επιτρέψει στο φετινό καλοκαίρι να θυμίζει κάτι από τις μέχρι τώρα καλοκαιρινές αναμνήσεις μας", σημειώνει.

Αμμουλιανή 3

Αμμουλιανή και Βαλεαρίδες νήσοι σε κοινή τροχιά

Παράλληλα, στο πλαίσιο του τουριστικού προγράμματος προβολής και ανάπτυξης, το οποίο εκπονεί ο δήμος Αριστοτέλη με τα 18 εναλλακτικά project, το καταπράσινο νησί της Αμμουλιανής δικτυώνεται με τις Βαλεαρίδες νήσους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Έχουμε "δέσει" αυτό το πρόγραμμα κάτω από τον τίτλο "Πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο", κάνοντας ουσιαστικά ένα πρώτο άνοιγμα της ελληνικής αγοράς, σε επίπεδο αυτοδιοίκησης μάλιστα, σε μία περιοχή της Καταλονίας, που αριθμεί πάνω από ένα εκατομμύριο μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος αναζητά να ταξιδέψει σε τόπους που μοιάζουν με τον δικό του, όπως είναι το νησί της Μαγιόρκα για παράδειγμα, που να έχουν όμως και αποτύπωμα ιστορικό, πολιτιστικό, με προεκτάσεις φυσικά και γαστρονομικές", εξηγεί ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

"Νομίζω ότι η περιοχή μας ενδείκνυται απολύτως και έχω την αισιοδοξία ότι αυτό το καινούργιο project που εκπονεί ο Δήμος Αριστοτέλη, στοχεύοντας πια τις Βαλεαρίδες νήσους -και ως συμπλήρωμα της περσινής μας εξόρμησης στη Βαρκελώνη- θα αποτυπώσει μία ακόμα επιτυχία και μία εξόρμηση σε μία παρθένα αγορά για την Ελλάδα και τη βόρεια- βορειοανατολική Χαλκιδική, προσδοκώντας αποτελέσματα αύξησης της επισκεψιμότητας".

Αμμουλιανή 5

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαλιάνος, σ' αυτό το πλαίσιο μπορεί να ενταχθεί και ο σχολικός τουρισμός, όπου με εφαλτήριο την Αμμουλιανή θα γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας του Αριστοτέλη, το Άγιον Όρος, τις αρχαιότητες, τη λαογραφία και την παράδοση αυτού του τόπου.

"Τον Μάιο που μας έρχεται, μια αποστολή αποτελούμενη από αυτοδιοικητικούς αλλά και από εκπροσώπους του επαγγελματικού κόσμου της Αμμουλιανής θα επισκεφθεί το νησί της Μαγιόρκα, όπου εκεί θα έχουμε συζητήσεις και συναντήσεις εργασίας τόσο με την τοπική αυτοδιοίκηση με τρεις διαφορετικούς δήμους, όσο και με τον τουριστικό οργανισμό των Βαλεαρίδων, αλλά και με πολυπληθή τουριστικά γραφεία, προκειμένου να τους παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό πακέτο της περιοχής επάνω στους άξονες που σας ανέφερα", υπογράμμισε ο κ. Βαλιάνος.

Στόχος είναι η δημιουργία δικτύωσης ανάμεσα στις δύο περιοχές και η ανταλλαγή επισκεπτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 11 Μαϊ 2021 | 19:04

Κορονοϊός: 23χρονη στο Ηράκλειο κόλλησε για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις έναν μήνα - Απορούν και οι γιατροί

Η 23χρονη από το Ηράκλειο της Κρήτης ξαναμπήκε σε καραντίνα, καθώς φέρει κανονικά ιικό φορτίο κορονοϊού που μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα άτομα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 11 Μαϊ 2021 | 18:00

Κορονοϊός - Λύματα: Πτωτική τάση σχεδόν σε όλη τη χώρα - Μείωση 18% στην Αττική και 82% στα Χανιά

Πτωτικές μεταβολές στα λύματα σε Αττική και Αλεξανδρούπολη - Σταθερό το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη και στην Πάτρα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 11 Μαϊ 2021 | 17:39

Κορονοϊός: 1.356 νέα κρούσματα στην Αττική, 343 στη Θεσσαλονίκη - Τριψήφια σε Αιτωλοακαρνανία και Λάρισα

Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα - Σταθερά πρώτη η Αττική - Ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση σε Αιτωλοακαρνανία και Λάρισα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 11 Μαϊ 2021 | 17:34

Κορονοϊός: 3.197 νέα κρούσματα σήμερα με ρεκόρ τεστ -732 διασωληνωμένοι, 52 θάνατοι

Ανακοινώθηκαν 3.197 νέα κρούσματα -732 διασωληνωμένοι, 52 θάνατοι - Διενεργήθηκαν συνολικά 85.570 PCR και Rapid τεστ με τον δείκτη θετικότητας στο 3,74% - Τι δείχνουν τα λύματα

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 11 Μαϊ 2021 | 17:13

Πέτρος Παραράς: Ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός- Λόγος απόλυσης ή περικοπής μισθού

"Ο εμβολιασμός σε περίπτωση πανδημίας θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός", λέει ο Π. Παραράς, εκτιμώντας ότι η άρνησή του είναι λόγος απόλυσης

ΜΕ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ECDC 11 Μαϊ 2021 | 15:54

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Χρειάζεται μόνο μία δόση για όσους έχουν νοσήσει

Οσοι έχουν νοσήσει ήδη από κορονοϊό, δεν χρειάζεται να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά μόνο μια

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ 11 Μαϊ 2021 | 15:00

Αφιέρωμα "ύμνος" του γαλλικού Le Point για την "άγνωστη" Ελλάδα: Οι 10 ανεξερεύνητες περιοχές για διακοπές [εικόνες]

Τις 10 "άγνωστες" ελληνικές περιοχές για διακοπές αναδεικνύει το γαλλικό περιοδικό "Le Point" - Δείτε ποιες είναι

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗ 11 Μαϊ 2021 | 14:16

Γιώργος Λιάγκας: Το απίστευτο περιστατικό που του συνέβη όταν πήγε να εμβολιαστεί

Τι είδε ο Γιώργος Λιάγκας όταν πήγε να εμβολιαστεί: "Την ώρα που μπαίνω στο εμβολιαστικό κέντρο είναι μια κυρία που την πάνε τέσσερις και την έβγαζαν έξω...".

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 11 Μαϊ 2021 | 12:46

Κορονοϊός: Θα μας τρελάνουν στην Ινδία - "Προστατεύονται" από την πανδημία με κοπριά και ούρα αγελάδων

Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει χάος στην Ινδία με 22,66 εκατομμύρια κρούσματα και 246.116 θανάτους και κάποιοι "προστατεύονται" με κόπρανα και ούρα αγελάδας.

100.000 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ 11 Μαϊ 2021 | 12:24

Πελώνη: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς στα νησιά

Για σταδιακά ανοίγματα με αυστηρή επιτήρηση μίλησε η Α. Πελώνη - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τους εμβολιασμούς στα νησιά - Αύριο η συνεδρίαση της Επιτροπής.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ 11 Μαϊ 2021 | 12:02

Γκάγκα: Το ισραηλινό φάρμακο φαίνεται να λειτουργεί - Σε 5.000 εισαγωγές μόνο οι δύο ήταν εμβολιασμένοι

Η Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως έχουμε λιγότερα κρούσματα στα νοσοκομεία και το φάρμακο του Ισραήλ κατά του κορονοϊού φαίνεται να λειτουργεί.

"Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΕΦΤΕΙ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ" 11 Μαϊ 2021 | 11:10

Tζανάκης: Αποκλιμάκωση 30% στις νοσηλείες - Έως 600 κρούσματα τη μέρα από τις 10 Ιουνίου

Για αποκλιμάκωση στις νοσηλείες, που είναι αργή αλλά συμβαίνει, έκανε λόγο ο Νίκος Τζανάκης - Από τις 10 Ιουνίου ο μέσος όρος κρουσμάτων θα είναι 500-600 την ημέρα.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ 11 Μαϊ 2021 | 11:10

Έρευνα δείχνει ότι το ποτό φέρνει τους ξένους πιο... κοντά

Νέα έρευνα δείχνει πως οι ξένοι μεταξύ τους όσο πιο πολύ πίνουν τόσο περισσότερο πλησιάζουν τα σώματά τους.