Αμμόχωστος: Η κοσμοπολίτισσα της Κύπρου που μετατράπηκε σε πόλη - φάντασμα - Μια ανοιχτή πληγή για 47χρόνια [εικόνες]

Η Αμμόχωστος αποτελούσε πριν την τουρκική εισβολή την "κοιτίδα" του τουρισμού της Κύπρου και αγαπημένο προορισμό του Γιώργου Σεφέρη και άλλων λόγιων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Εγκατάλειψη, στασιμότητα, φθορά είναι οι τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν τη σημερινή εικόνα του εγκαταλελειμμένου τμήματος της Αμμοχώστου που βρίσκεται στο νότιο άκρο της κατεχόμενης Κύπρου. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στις 14 Αυγούστου 1974. Την ημέρα που η πόλη καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό.

Διαβάστε Επίσης

Ετοιμόρροπα κτίρια, βλάστηση που ξεπροβάλλει μέσα από κτίρια και που καλύπτει τα πάντα σβήνοντας τα όρια δρόμων και πεζοδρομίων είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν το περιφραγμένο τμήμα της Αμμοχώστου αυτήν τη στιγμή. Στις καταστροφές που έχει προκαλέσει η τουρκική εισβολή και η οργανωμένη λεηλασία η οποία ακολούθησε, έχουν προστεθεί και αυτές του χρόνου.

Αμμόχωστος

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η άλλοτε λαμπερή πόλη περιγράφηκε με ιδιαίτερη παραστατικότητα και με μελανά χρώματα στην έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου του 2008: "Από το φράκτη που αποτρέπει τους πεζούς να έχουν πρόσβαση στο Βαρώσι, τα παραλιακά ξενοδοχεία, τα διαμερίσματα και τα εστιατόρια δεν είναι τίποτε περισσότερο από σαθρούς σκελετούς από μπετόν – τεράστιες αστικές ταφόπλακες που στέκονται αποφασιστικά ενάντια στο πέρασμα του χρόνου".

Τουριστικό θέρετρο

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου του 1974, η Αμμόχωστος έσφυζε από ζωή και ήταν ένα από τα πιο διάσημα κέντρα παραθερισμού στην περιοχή.Υπήρξε παγκόσμια γνωστό τουριστικό θέρετρο, μεταξύ του 1960 και 1974 λόγω της αμμώδους παραλίας της. Άλλωστε και το όνομά της σημαίνει κυριολεκτικά η πόλη που είναι χωμένη στην άμμο. Ανάμεσα στους εκτεταμένους πορτοκαλεώνες που περιέβαλλαν την πόλη, και δίπλα στην αμμώδη παραλία της, είχαν ανεγερθεί σύγχρονα ξενοδοχεία και η Αμμόχωστος είχε πάρει μια έντονα κοσμοπολίτικη όψη.

Αμμόχωστος

Πριν από την τουρκική εισβολή αποτελούσε την κεντρική περιοχή της πόλης, η οποία συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό λειτουργιών. Πέρα από τις πολυκατοικίες εντός του περιφραγμένου τμήματος βρίσκονταν χωροθετημένα η πλειονότητα των εκπαιδευτηρίων, των διοικητικών υπηρεσιών, το Μουσείο Αμμοχώστου, οι δύο κύριες αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης καθώς και γραφεία, εμπορικά καταστήματα, εγκαταστάσεις αναψυχής και πάρκα.

Αμμόχωστος

Η περιοχή συγκέντρωνε την πλειονότητα των προσφερόμενων ξενοδοχειακών κλινών της Αμμοχώστου και αποτελούσε το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά τμήμα του νησιού. Σχετικά με τον πληθυσμό ο οποίος κατοικούσε εντός της περιφραγμένης περιοχής δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία καθώς μετά την τουρκική εισβολή δεν έγινε η σχετική καταγραφή. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία ο αριθμός των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής το 1974 υπολογίζεται γύρω στις 15,000.

Αμμόχωστος

To King George και η αγάπη του Σεφέρη για την πόλη

Η Αμμόχωστος ήταν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη που έσφυζε από ζωή και που χιλιάδες τουρίστες έβρισκαν φιλοξενία στα άνετα και πολυτελή της ξενοδοχεία και απολάμβαναν τη ζεστή γαλανή της θάλασσα με την ανεπανάληπτη χρυσή αμμουδιά της. Παντού σε όλη την Αμμόχωστο ανεγείρονταν πριν από την εισβολή νέες κατοικίες, νέα δημόσια κτίρια και εκπαιδευτήρια, νέα ξενοδοχεία και ξενοδοχειακά διαμερίσματα, νέα μεγάλα γραφεία με εντελώς σύγχρονο εξοπλισμό. Το λιμάνι της ήταν το μεγαλύτερο της Κύπρου. Τα 75% των εισαγωγών και εξαγωγών περνούσαν από το λιμάνι της Αμμοχώστου.

Ξακουστό είναι μέχρι της μέρες μας το περίφημο ξενοδοχείο King George. Στις αυλές του, τα μπαλκόνια του και όλη την γύρω περιοχή της θάλασσας της Αμμοχώστου ήπιαν το ποτό τους ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες: Η αφρόκρεμα της Λογοτεχνίας, της Ποίησης και του καλλιτεχνικού κόσμου της εποχής, όχι μόνο από την Κύπρο, αλλά και παγκοσμίως σύμφωνα με την ΕΡΤ.

King George Αμμόχωστος

Το ξενοδοχείο αποτέλεσε αγαπημένο θέρετρο του αείμνηστου ποιητή, διπλωμάτη και κατόχου του βραβείου νόμπελ Λογοτεχνίας, Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο τουλάχιστον τρεις φορές σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς είχε στενές σχέσεις, τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, όσο και με αξιωματούχους της Μεγαλονήσου. Στην περίφημη Σαλαμίνα είχε γράψει άλλωστε το περίφημο ομώνυμο ποίημα του το 1953.

King George Αμμόχωστος

Σήμερα το King George όπως και όλη η περιοχή δεν θυμίζει σε τίποτα τις ένδοξες, αλλά περασμένες εποχές. Η οροφή από τον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου έχει καταρρεύσει ενώ ολόκληρο το κτίριο είναι στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης. Μόνο η πρόσοψή του στέκεται ακόμα εκεί, να θυμίζει πως κάποτε αποτελούσε ένα κορυφαίο κοσμοπολίτικο προορισμό.

King George Αμμόχωστος

Τουρκική εισβολή και ξεριζωμός

Στις 20 Ιουλίου του 1974 ηχούν οι σειρήνες της Κύπρου καθώς ξεκινά η τουρκική εισβολή πέντε ημέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την ανατροπή του Μακάριου. Οι τούρκικες δυνάμεις εντός τριών ημερών κατέλαβαν την Κερύνεια και την περιοχή γύρω από την πόλη. Στις 23 Ιουλίου κηρύχθηκε εκεχειρία και τόσο η Χούντα των Αθηνών όσο και η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Κύπρου κατέρρευσαν. Μετά την κατάρρευση των διαβουλεύσεων με τη διεθνή κοινότητα η Τουρκία ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου δεύτερη επιχείρηση κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% του νησιού.

Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν εκείνη την περίοδο ήταν δραματικές καθώς εκδιώχθηκαν 120 χιλιάδες Κύπριοι από τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικράτησε είναι ένα συγκλονιστικό βίντεο τριών λεπτών που ανέβηκε στο διαδίκτυο πριν λίγα χρόνια και το οποίο δείχνει την εκδίωξη της τελευταίας κατοίκου των Βαρωσίων στις 28 Αυγούστου 1974. Με το μπαστούνι, με ένα μπογαλάκι ρούχα στο χέρι και ένα μικρό κασόνι σταφύλι η γριούλα υποχρεώνεται να εγκαταλείψει το σπίτι της, την αυλή της, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα γυρίσει...Κάτι που δεν έχει γίνει 47 σχεδόν χρόνια μετά.

"Ανοιχτή πληγή για 47 χρόνια"

Η Αμμόχωστος μετά την κατάληψή της από τα τουρκικά στρατεύματα, λεηλατήθηκε και σφραγίστηκε. Από τότε έχει χαρακτηριστεί "πόλη-φάντασμα", καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κλειστό και ερημωμένο με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων του, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Αμμόχωστος

Τον χαρακτηρισμό "πόλη-φάντασμα" έδωσε ο Σουηδός δημοσιογράφος Jan-Olof Bengston, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι της Αμμοχώστου, αγναντεύοντας τη σφραγισμένη πόλη έγραψε: "Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος γέμισε ρωγμές και στα πεζοδρόμια βλάστησαν θάμνοι. Σήμερα – Σεπτέμβριος 1977 –, τα τραπεζάκια όπου σερβίρεται το πρόγευμα είναι εκεί, η μπουγάδα απλωμένη στα σχοινιά και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες αναμμένοι. Το Βαρώσι είναι μια πόλη-φάντασμα".

Αμμόχωστος

Από τότε, το αίτημα για την επιστροφή στους νόμιμους κατοίκους της σφραγισμένης περιοχής παραμένει ένα από τα κεντρικά ζητήματα της Κύπρου. Ένα θέμα που συνεχίζουν προκλητικά να αγνοούν οι Τούρκοι.

Πηγές: Δήμος Αμμοχώστου, ertnews.gr, Βικιπαίδεια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ 24 Ιουλ 2021 | 08:16

Διπλό "χαστούκι" στον Ερντογάν από ΟΗΕ και Ουνέσκο –Πως φτάσαμε στην ομόφωνη καταδίκη της Τουρκίας

Οι συνεχείς διαβουλεύσεις και ο σημαντικός ρόλος των ΗΠΑ - Ικανοποίηση στην Αθήνα – Οργή στην Άγκυρα μετά την καταδίκη της Τουρκίας

ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΩΣΙΑ 23 Ιουλ 2021 | 21:12

Οργή στην Άγκυρα για την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: "Μαύρη προπαγάνδα Ελλάδας και Κύπρου"

Φανερά ενοχλημένη η Άγκυρα από την ομόφωνη καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Οι πρώτες αντιδράσεις.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ 23 Ιουλ 2021 | 17:35

Ηχηρό "χαστούκι" σε Ερντογάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόκληση στα Βαρώσια - Ικανοποίηση στην Αθήνα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε ρητά τον Ερντογάν για μονομερείς ενέργειες.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 23 Ιουλ 2021 | 15:50

Μήνυμα Σαρλ Μισέλ σε Ερντογάν: Οι εξαγγελίες από τα Βαρώσια αυξάνουν τις εντάσεις - Η λύση δύο κρατών δεν υφίσταται

Οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις τόνισε ο Σαρλ Μισέλ

ΤΑ LIKES “ΕΠΕΣΑΝ” ΚΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ 22 Ιουλ 2021 | 15:56

΅Φωτιά" η Ιωάννα Μαλέσκου: Με μαύρο μπικίνι κάνει ντους σε γνωστό ξενοδοχείο στην Κυπρο [Βίντεο]

Η Ιωάννα Μαλέσκου φορώντας ένα μαύρο σέξι μπικίνι, κάνει ντους σε ξενοδοχείο της Λάρνακας

22 Ιουλ 2021 | 10:01

Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας στις 28 Ιουλίου στην Αθήνα

Η τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας πρόκειται να γίνει στις 28 Ιουλίου στην Αθήνα.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 22 Ιουλ 2021 | 08:18

Διεθνής κατακραυγή για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο - Επικρίσεις από ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ, Γαλλία, Ρωσία

"Θα ασκήσουμε πίεση για να υπάρξει σθεναρή αντίδραση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ 21 Ιουλ 2021 | 22:36

Αιχμές Ερντογάν κατά Μητσοτάκη για το "ήρεμο καλοκαίρι" - Κάλεσε Τούρκους επενδυτές να αγοράσουν ακίνητα στην Αμμόχωστο

Ο Ερντογάν αφήνει υπόνοιες ότι το καλοκαίρι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να μην είναι τόσο ήρεμο.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 21 Ιουλ 2021 | 21:06

Διπλωματικές εξελίξεις: Πληροφορίες για έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τα Βαρώσια και τις προκλήσεις Ερντογάν

Αίτημα από την Κύπρο για έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας για τα Βαρώσια

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ STRENGTHENING US-CYPRUS 21 Ιουλ 2021 | 19:03

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Δεν θα νομιμοποιήσετε τα παράνομα πεπραγμένα σας στην Κύπρο

Υπάρχει μόνον ένα νόμιμο πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού, αυτό που ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ» 21 Ιουλ 2021 | 17:23

Αντίδραση της Γερμανίας για τα Βαρώσια: Μονόπλευρα βήματα θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας

Τη "μεγάλη ανησυχία" της για τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί μερικού ανοίγματος των Βαρωσίων εξέφρασε η Γερμανία

ΠΡΟΙΣΠΑΘΕΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ 21 Ιουλ 2021 | 16:23

Το Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου καλεί τους Αμμοχωστιανούς να μην "παρασυρθούν" από τις υποσχέσεις Ερντογάν

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή, αλλά αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την Κύπρο

ΟΣΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ 21 Ιουλ 2021 | 15:34

Σκληρή γλώσσα Δένδια από την Κύπρο: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία

Σκληρές δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια από την Κύπρο, μετά την συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη