Αντιγριπικό εμβόλιο: Ξεκινά αύριο η συνταγογράφηση - Ποιοι παίρνουν προτεραιότητα

Ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια. Ποιοι έχουν προτεραιότητα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Λοιμωξιολόγος: «Να κάνουν όλοι το αντιγριπικό εμβόλιο»

Από την Παρασκευή, 1η Οκτωβρίου, ξεκινά η συνανταγογράφηση για το εμβόλιο έναντι της εποχικής γρίπης. Ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια, ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό έγιναν σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκακαι την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Διαβάστε Επίσης

Στις ανακοινώσεις παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς και ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου.

Στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.

Όπως κάθε χρόνο- και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους- έτσι και για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο υπουργός Θάνος Πλεύρης ζήτησε ο κόσμος να σπεύσει να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό.

"​Ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται.

​Από τη δική μου πλευρά θέλω να δώσω το μήνυμα ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός κατά της γρίπης.

​Δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη.

​Είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να θωρακιστεί, να εμβολιαστεί. Από αύριο ξεκινά η συνταγογράφηση, βάσει του πλαισίου που έχει καθοριστεί, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στη γρίπη.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα είπε ότι ο εμβολιασμός της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους.

​"Βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση. Για τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, να πω επίσης, ίσως δεν το έχουν καταλάβει όλοι, ότι όλοι οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους. Μπαίνουν μέσα στα κύτταρά μας, μεταφράζονται και ξαναγίνονται ιοί μέσα από το δικό μας γενετικό, είτε το RNA είτε το DNA.

Αυτό θέλω να το καταλάβουμε όλοι για να καταλάβουμε ότι το mRNA εμβόλιο κάνει ένα απειροελάχιστο αντιγονικό ερέθισμα σε σχέση με αυτό που κάνει ο ιός κάθε φορά.

Άρα δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια. Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα και θα ήθελα πάρα πολύ, όποιος έχει απορίες να έρθει στους γιατρούς, να εξηγήσουμε πώς δουλεύουν τα εμβόλια, πώς δουλεύουν οι ιοί", τόνισε.

Καλπάζει η γρίπη στην Ελλάδα : 17 νέοι θάνατοι την περασμένη εβδομάδα

Πρόβλημα η συνύπαρξη κορονοϊού - γρίπης

Η κ. Θεοδωρίδου από την πλευρά της είπε ότι η συνύπαρξη του κορονοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί εξ αρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση.

"Το πόσο δηλαδή μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης. Είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη. ​Γνωρίζουμε επιδημιολογικά ότι η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως είναι σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό που, όπως ακούσατε από τον Υπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό, είναι προγραμματισμένος τα εμβόλια κατ’ αρχάς να αρχίσουν να συνταγογραφούνται από αύριο στα φαρμακεία, ούτως ώστε τέλος Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός ο οποίος πραγματικά τα έχει ανάγκη. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι σε κάθε εμβολιασμό χρειάζεται και ένα δεκαπενθήμερο για να υπάρξει η αντίστοιχη ανοσολογική ανταπόκριση".

Για πρώτη φορά και τα δύο εμβόλια είναι τετραδύναμα

Και συνέχισε:

"Τι εμβόλια μάλλον έχουμε αυτή τη χρονιά: Γνωρίζετε ο ιός, οι ιοί της γρίπης είναι ιοί ευμετάβολοι από πλευράς αντιγονικής σύνθεσης και έτσι κάθε χρόνο τροποποιούνται βάση των στοιχείων που συγκεντρώνονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Φέτος, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα. Τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β.

Τα εμβόλια αυτά γίνονται σε μια δόση και γνωρίζουμε, το είπε και η Αναπληρώτρια και ο Υπουργός, ότι είναι εμβόλια τα οποία δεν παρεμβαίνουν στα σχήματα εμβολιασμού τόσο του κορονοϊού όσο και των άλλων εμβολίων.

Διότι έχουμε τώρα σε εξέλιξη αυτούς που δεν έχουν συμπληρώσει τους εμβολιασμούς τους για την Covid, αυτούς που θα κάνουν την 3η συμπληρωματική δόση, αλλά υπάρχουν και άλλα εμβόλια, όπως παραδείγματος χάρη του πνευμονιόκοκκου, τα οποία μπορούν να γίνουν ακόμα και ταυτόχρονα ή σε μικρή απόσταση του ενός εμβολίου από τα άλλα".

Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Οι ομάδες, οι οποίες κατ΄ εξοχήν έχουν αυξημένο κίνδυνο για γρίπη είναι καταγεγραμμένες, αναφέρονται στην εγκύκλιο η οποία έχει αναρτηθεί και στο Υπουργείο και εν τάχει απλώς να υπενθυμίσω ότι είναι ομάδες πληθυσμών με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης, ανέφερε και συμπλήρωσε:

Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης και φυσικά μειώνουν και τη μετάδοση.

 • Η κύρια ομάδα είναι η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών. Και είδα ένα ποσοστό εκπληκτικό από την καταγραφή στο μητρώο: Πέρυσι εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων άνω των 60. Μακάρι να είχαμε το ίδιο ποσοστό και για αυτούς που εμβολιάζονται για την Covid.
 • Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικοι που έχουν χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις, χρόνιες νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ανοσοανεπάρκειε κλπ.
 • ​Επίσης είναι η ομάδα των παχύσαρκων ατόμων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Και όσον αφορά τους ανήλικες και τα παιδιά.
 • Οι έγκυες, οι λεχοείδες και οι θηλάζουσες. Για την εγκυμοσύνη, να τονίσουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ανεξαρτήτως τριμήνου.
 • Άλλη κατηγορία είναι να εμβολιαστούν άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών ή άλλα ευάλωτα άτομα.
 • Υπάρχει η μικρή κατηγορία των παιδιών που παίρνουν ασπιρίνη και χρειάζεται επίσης να εμβολιαστούν.
 • Και ακολουθούν κατηγορίες μεγάλες, όπως είναι άτομα σε κλειστές κοινότητες που χρειάζεται και αυτά να εμβολιαστούν.
 • Η μεγάλη κατηγορία των ατόμων, των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται είτε σε νοσοκομεία είτε σε οποιαδήποτε δομή που παροχής υπηρεσιών Υγείας.
 • Άστεγοι, πρόσφυγες, ακόμα και άτομα τα οποία επαγγελματικά ασχολούνται με διάφορα ζώα που γνωρίζουμε από τη φυσική ιστορία της λοίμωξης της γρίπης ότι μπορούν να ενέχονται ως υπόδοχα για τον ιό της γρίπης.

Τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει με κορονοϊό

 • Άτομα ασυμπτωματικά τα οποία βρίσκονται με εργαστηριακό έλεγχο θετικά, μπορούν να εμβολιαστούν μετά την πάροδο της περιόδου της απομόνωσης, της κοινής καραντίνας.
 • Μια δεύτερη κατηγορία είναι άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με ένα βεβαιωμένο εργαστηριακό κρούσμα. Τα άτομα αυτά εφόσον επαληθεύσουν με εργαστηριακό έλεγχο ότι δεν έχουν μολυνθεί, μπορούν να εμβολιαστούν.
 • Και η τρίτη κατηγορία είναι τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με ολίγα συμπτώματα ή σοβαρότερα από Covid, τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της απομόνωσης και κλινικά αποκατασταθούν, δηλαδή αναρρώσουν.

"Επομένως, πρόσθεσε, η Covid είναι μια λοίμωξη σημαντική αλλά σημαντική είναι και η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης. Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ αυτών των δυο λοιμώξεων. Δεν γνωρίζουμε την αλληλεπίδραση που μπορούν να έχουν".

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Δεν προστατεύει το εμβόλιο της γρίπης από την Covid, ούτε το εμβόλιο της Covid από την γρίπη

"​Πάντως, αυτό που μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο, είναι ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη αντίδραση μεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων. Δηλαδή, δεν προστατεύει το εμβόλιο της γρίπης από την Covid. Δεν προστατεύει το εμβόλιο της Covid από την γρίπη" είπε.

"​Επομένως είναι δύο τελείως ξεκάθαρα πράγματα και όλοι θα πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και να κάνουν, όπως κάνουν κάθε χρόνο, τον εμβολιασμό τους.

​Το εμβόλιο της γρίπης είναι ένα εμβόλιο δοκιμασμένο πάνω από 75 χρόνια χρησιμοποιείται με διάφορες μορφές. Οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες και μαζί με το δίκτυο της επιδημιολογικής και εργαστηριακής επιτήρησης, υπάρχει και η φαρμακοεπαγρύπνηση.

Δεν θα πρέπει να μας παρασύρει το γεγονός ότι πέρυσι η κυκλοφορία του ιού της γρίπης- και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο- ήταν μηδενική και να πούμε ότι φέτος δεν χρειάζεται το εμβόλιο.

​Η γρίπη είναι μία λοίμωξη απρόβλεπτη και μάλιστα υπάρχουν και ειδικοί οι οποίοι αξιολογούν το γεγονός ότι πέρυσι το ανοσιακό μας σύστημα δεν δέχθηκε το ερέθισμα της γρίπης για να αποκτηθούν αντισώματα και άρα ότι μπορούμε να είμαστε πιο ευάλωτοι στη φετινή γρίπη, όποτε έρθει. Διότι ούτε αυτό το γνωρίζουμε, με αποτέλεσμα ίσως η πορεία της γρίπης να είναι πιο σοβαρή. Επομένως, μαζί με τα εμβόλια τα άλλα, τα οποία ο καθένας γνωρίζει ότι οφείλει να κάνει, να ανανεώσουμε τη σχέση μας με τον εμβολιασμό για τη γρίπη, για να έχουμε τουλάχιστον μία χρονιά που δεν θα είναι και κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατειλημμένες από κάποιους υψηλού κινδύνου που νόσησαν με γρίπη".

Διαβάστε Επίσης

Ο κ. Βάλτας σημείωσε: "Δεν πρέπει να εφησυχαστεί ο κόσμος που είδε ότι δεν είχαμε πέρσι θάνατο από γρίπη γιατί πήραμε μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Και θα πρέπει πραγματικά να πετύχουμε τα νούμερα που πετύχαμε πέρυσι. Δηλαδή τι θέλω να πω: Έχει γίνει μία προσπάθεια σε συνεργασία με το Υπουργείο και με τον Ιατρικό Σύλλογο και με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο να προχωρήσουμε σε ενέργειες και να πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Αυτό επετεύχθη διότι τα νούμερα που πετύχαμε τα τελευταία τρία χρόνια ήταν να αγγίξουμε την προηγούμενη χρονιά στα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, όταν το ’18-’19 ήταν 2,2 και το ’19-’20 ήταν 3,2. Δηλαδή πέρσι προσεγγίσαμε για πρώτη φορά επίπεδα ανοσίας της αγέλης.

Αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό. Αυτό δίνει τη δυναμική έτσι ώστε όλοι μαζί να μιλήσουμε στον κόσμο και να μην φοβηθεί με κανένα τρόπο να κάνει ακόμα και συνδυαστικά το εμβόλιο της τρίτης δόσης ή της πρώτης δόσης και ταυτόχρονα και το αντιγριπικό εμβόλιο ή πριν ή μετά και ταυτόχρονα. Απλώς απαιτεί, όπως και εσείς έχετε κυκλοφορήσει οδηγίες, αν είναι ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία του σώματός μας.

Γιατί αυτό που πρέπει όλοι να το τονίσουμε είναι ότι ναι, πρέπει να γίνουν και τα δύο τα εμβόλια. Αυτή τη χρονιά θα ήθελα να πω ότι για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τα εμβόλια είναι ήδη στις αποθήκες και στα ράφια των φαρμακείων.

Πειστήκαν οι εταιρείες, τα έφεραν πιο γρήγορα και πιστεύω ότι έφεραν μία ποσότητα τέτοια, ώστε να μην έχουμε ούτε προβλήματα ελλείψεων, ούτε προβληματισμούς, αν το ένα φαρμακείο έχει ή το άλλο φαρμακείο έχει.

Εμείς και αυτή τη χρονιά, όπως και πέρυσι, διότι εμείς πέρυσι κάναμε το μεγαλύτερο ποσοστό των αντιγριπικών εμβολιασμών εν μέσω πανδημίας με υγειονομικά πρωτόκολλα.

Και βασικά τα στοιχεία που έχουμε εμείς είναι ότι Οκτώβρη και Νοέμβρη έγιναν οι περισσότεροι αντιγριπικοί εμβολιασμοί. Χωρίς να παρατηρηθεί καμία επιδημιολογική επιβάρυνση αναφορικά με τη νόσο Covid λόγω του συνωστισμού. Διότι οι φαρμακοποιοί λειτουργήσαν ως επιστήμονες και με τα πρωτόκολλα που σας ανέφερα.

Επομένως απαιτείται και το τονίζω ξανά, μαζικότητα στον αντιγριπικό εμβολιασμό, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις των σοβαρών αναπνευστικών ασθενειών και πραγματικά η προσπάθεια πρέπει να είναι συντονισμένη. Είμαι σίγουρος ότι και αυτή τη χρονιά θα πετύχουμε τα 4.200.000 που πραγματικά είναι ένα πάρα πολύ καλό νούμερο για να φτάσουμε στα επίπεδα της ανοσίας της αγέλης".

Εκ μέρους του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου η κ. Μαστοράκου είπε:

"​Κάθε χρόνο οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας διενεργούν παγίως, όλα τα τελευταία χρόνια, μια καμπάνια υπέρ του αντιγριπικού εμβολιασμού. Πραγματικά και εμείς ανησυχούμε για την κυκλοφορία των δύο ιών φέτος και του ιού της γρίπης και του ιού της νόσου Covid.

Φοβόμαστε φαινόμενα συνοσηρότητας και φυσικά φοβόμαστε την επιβάρυνση των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, το νοσηλευτικό και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας που πραγματικά δίνει μεγάλη μάχη εδώ και ενάμισι χρόνο με αυταπάρνηση και φιλότιμο. Και θα ήθελα να τους προσκαλέσω να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της γρίπης, πρώτοι να δώσουν το θετικό παράδειγμα, θωρακίζοντας τον εαυτό τους αλλά και τους ασθενείς τους.

Επίσης θα ήθελα να καλέσω τους πολίτες να εμπιστευτούν τον θεράποντα ιατρό τους σε οτιδήποτε απορία έχουν σχετικά με τους εμβολιασμούς, γιατί ο θεράπων ιατρός ξέρει το ιστορικό, υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης και πραγματικά μπορεί να λύσει όλες τις απορίες που υπάρχουν και τις επιφυλάξεις".

Τι συμβαίνει στο σώμα του εμβολιασμένου και του ανεμβολίαστου

"Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυρία Υπουργό, θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά το τι συμβαίνει στο σώμα του εμβολιασμένου και του ανεμβολίαστου.

Στον εμβολιασμένο άνθρωπο υπάρχει έτοιμο ένα οπλοστάσιο, μια πανοπλία με έτοιμα αντισώματα, με "στρατιώτες" ετοιμοπόλεμους και εξειδικευμένους να εξολοθρεύσουν τον ιό, τον όποιο ιό, πριν αυτός προλάβει να δράσει.

Στο σώμα των ανεμβολίαστων, ο ιός πολλαπλασιάζεται, και ο οργανισμός οργανώνεται αλλά οργανώνεται με αργούς ρυθμούς. Δηλαδή δυο-τρεις μέρες μετά αρχίζει και παράγει τα αντισώματα και φυσικά χρειάζεται μαζική παραγωγή αντισωμάτων για να μπορέσουμε να φτάσουμε να καταπολεμήσουμε τα εκατομμύρια αντίγραφα των ιών που θα έχουν προλάβει να αναπτυχθούν και να κατακλύσουν τα όργανα του οργανισμού.

Σε μικροσκοπικό επίπεδο διενεργείται κυριολεκτικά μια τιτανομαχία και στις περισσότερες περιπτώσεις, βέβαια, ο οργανισμός βγαίνει νικητής. Είναι θετική η έκβαση. Υπάρχουν, όμως, και μερικές περιπτώσεις που ο ιός βγαίνει νικητής.

​Το εμβόλιο είναι ένα επίτευγμα της επιστήμης. Η επιστήμη είναι σύμμαχος της ανθρωπότητας και δεν είναι εχθρός. Ο ιός είναι εχθρός.

Ας κάνουμε ότι μπορούμε να τον αποτελειώσουμε, όπως έκαναν και οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή την στιγμή που επανέρχονται στην κανονικότητα".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 08 Δεκ 2021 | 17:12

ΠΟΕΔΗΝ: Πώς βρήκε κρεβάτι ο Μητροπολίτης και γνωστός δημοσιογράφος;- Επιμένει στις ρεζερβέ κλίνες ΜΕΘ για επώνυμους

Επιμένει η ΠΟΕΔΗΝ ότι υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ ρεζερβέ για επωνύμους και αναφέρει το γνωστό περιστατικό με τον Μητροπολίτη Κοσμά, αλλά και τη νοσηλεία του Γιώργου Τράγκα

ΟΙ ΔΥΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΕΣ 08 Δεκ 2021 | 17:09

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι είναι η παραλλαγή "stealth" που δεν ανιχνεύεται από μοριακά τεστ και προκαλεί ανησυχία

Γνωστή έγινε χθες μια "κρυφή" έκδοση της μετάλλαξης Όμικρον, που δεν μπορεί να διακριθεί εύκολα ανάμεσα στις άλλες παραλλαγές χρησιμοποιώντας τα τεστ PCR

ΠΑΙΔΕΥΟΥΣΙ ΤΕΚΝΑ 08 Δεκ 2021 | 16:56

Κορονοϊός: 70 μαθητές στη Μακεδονία δεν πάνε σχολείο…επειδή οι γονείς τους αρνούνται τις μάσκες και τα τεστ

70 παιδιά στερούνται τη μάθηση στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας επειδή οι γονείς τους είναι αρνητές του κορονοϊού

10 ΜΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ 08 Δεκ 2021 | 16:55

Άννα Ροκοφύλλου: Η εφιαλτική περιπέτεια με τον κορονοϊό - "Έκλαψα όταν είδα τον γιο μου" [βίντεο]

Η Αντιδήμαρχος Αθηναίων, Άννα Ροκοφύλλου μιλά για την πνευμονία που έπαθε όταν νόσησε με κορονοϊό και την αρχική της άρνηση να νοσηλευτεί.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 08 Δεκ 2021 | 14:51

Κεραμέως: Θα τρέξω να εμβολιάσω των 5,5 ετών γιο μου

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε πως θα σπεύσει να εμβολιάσει το 5,5 ετών παιδί της.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 08 Δεκ 2021 | 14:47

Εμβόλια κορονοϊού: Πριν ακριβώς ένα χρόνο ξεκίνησε η παγκόσμια εκστρατεία - Πού βρισκόμαστε σήμερα

Στις 8 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορονοϊού στη Βρετανία σηματοδοτώντας την έναρξη μιας παγκόσμιας εκστρατείας ιστορικών διαστάσεων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 08 Δεκ 2021 | 14:21

Οι 3 δόσεις του εμβολίου της Pfizer αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη μετάλλαξη Ομικρον

H χορήγηση τριών δόσεων εμβολίου της Pfizer παράγει εξουδετερωτικό αποτέλεσμα έναντι της μετάλλαξης Ομικρον.

ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ 08 Δεκ 2021 | 14:18

Πιστοποιητικό νόσησης: Να ισχύει πλέον μόνο για 3 μήνες, εισηγείται η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων

Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων εισηγείται τη λήξη του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 08 Δεκ 2021 | 13:10

Κορονοϊός: Σε βαθύ κόκκινο η Ευρυτανία και άλλες 26 περιοχές - Τι δείχνει ο επιδημιολογικός χάρτης

Στο πορτοκαλί παραμένουν ο κεντρικός, ο δυτικός και ο βόρειος τομέας Αθηνών, όπως και η Ανατολική Αττική και ο Πειραιάς.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΠΘ 08 Δεκ 2021 | 12:21

Αισιοδοξία από Σαρηγιάννη: Αποκλιμάκωση στα κρούσματα κορονοϊού - Κάτω από τη μονάδα ο δείκτης R

Για αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού και μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας R, έκανε λόγο ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 08 Δεκ 2021 | 11:48

Σχολεία - Κεραμέως: Μειωμένα κατά 1.000 τα κρούσματα στα σχολεία - Καμία συζήτηση για κλείσιμο

"Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων", δήλωσε κατηγορηματικά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Μειώθηκαν κατά 1.000 τα κρούσματα στα σχολεία.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ 08 Δεκ 2021 | 11:20

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Κρατούν κλειστές ΜΕΘ για VIP ασθενείς - "Στις λίστες αναμονής δεν υπάρχουν Μητροπολίτες"

"Στη λίστα αναμονής υπάρχουν μόνο μη επώνυμοι άνθρωποι. Δεν είναι μητροπολίτες ή επώνυμοι", είπε ο Μιχάλης Γιαννακός. Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Ο ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ 08 Δεκ 2021 | 11:19

Hi tech εκκλησία στη Λάρισα: Ιερέας έβαλε... video wall και online άναμμα κεριού

Έναν έξυπνο τρόπο βρήκε ιερέας σε εκκλησία στη Λάρισα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρηθούν τα μέτρα για τον κορονοϊό.