Follow us

Απογραφή: Λήγει η προθεσμία για την αυτοαπογραφή- Απαντήσεις της ΕΛΣΤΑΤ σε όλες τις ερωτήσεις και τις απορίες

Πλέον μένει λιγότερο από μία εβδομάδα για την αυτοαπογραφή των πολιτών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΑΠΟΓΡΑΦΗ

Λιγότερο από μία εβδομάδα έχει μείνει για να εκπνεύσει η προθεσμία για την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή των πολιτών. Η προθεσμία λήγει στις 13 Δεκεμβρίου, όπως ορίζει ο προγραμματισμός της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν εξαγγελθεί, δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Πάντως, η ΕΛΣΤΑΤ θα προχωρήσει στην εφαρμογή εναλλακτικού σχεδίου δράσης, καθώς βλέπει πως το σχέδιο πόρτα – πόρτα δεν μπορεί να εφαρμοστεί σωστά, με τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν.

Η ΕΛΣΤΑΤ, όπως έχει αποκαλύψει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Θάνος Θανόπουλος, προετοιμάζεται για να γίνει το δεύτερο στάδιο της απογραφής, μέσω αποκεντρωμένης τηλεφωνικής επικοινωνίας.

"Ο λόγος που δώσαμε την παράταση αυτή ήταν κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας, αν θα μας επιτρέψουν δηλαδή, οι συνθήκες να πάμε στα σπίτια των πολιτών και να τους απογράψουμε", είχε δηλώσει ο κ. Θανόπουλος ενώ είχε ξεκαθαρίσει κατηγορηματικά πως "δεν θα υπάρξει άλλη παράταση".

Διαβάστε Επίσης

Κλήρωση για εκείνους που θα αυτοαπογραφούν - Τι θα κερδίσουν

Την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, έγινε γνωστό πως εκείνοι που θα αυτοαπογραφούν θα μπουν σε κλήρωση.

Ειδικότερα, με αφορμή την Απογραφή και έπειτα από πρόταση της ΕΛΣΤΑΤ, περιλήφθηκε στο νομισματικό πρόγραμμα της Χώρας μας το αργυρό συλλεκτικό νόμισμα με θέμα "Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2021".

Το αργυρό αυτό νόμισμα, αποτελεί μοναδικό στο είδος του καθώς ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί νόμισμα με θέμα την Απογραφή. Το συλλεκτικό νόμισμα φέρει στην μία όψη το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και στην άλλη το λογότυπο της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, την ονομαστική του αξία, το εθνόσημο και περιμετρικά τις λέξεις "Ελληνική Δημοκρατία" και "2021 Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών".

Το νόμισμα είναι διαμέτρου 30 χιλ., βάρους 10 γρ., είναι κατασκευασμένο από άργυρο (Ag) 92,5% και ως προς την ποιότητα εκτύπωσής του σημειώνεται ότι είναι επιμελημένης κοπής (proof).

Σε ένδειξη εκτίμησης της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, θα κληρωθούν πενήντα (50) συλλεκτικά νομίσματα της "Απογραφής Πληθυσμού Κατοικιών" μεταξύ όσων απογραφούν ηλεκτρονικά. Αναλυτικά οι όροι της κλήρωσης στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ: www.statistics.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η φάση της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής συνεχίζεται μέχρι και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021.

Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας παραλάβει από τον Απογραφέα της ΕΛΣΤΑΤ τον "Μοναδικό Κωδικό Απογραφής" της κατοικίας του και χρησιμοποιώντας τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί, μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr, να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού του.

Όσοι δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν, τον Δεκέμβριο, από τον Απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Οι συχνές ερωτήσεις που θέτουν οι πολίτες και οι απαντήσεις:

Είμαι φαντάρος. Πού θα απογραφώ; / Ο γιος μου είναι στρατιώτης, πού θα απογραφεί;

Όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, θα απογραφούν στη μονάδα τους, εάν διαμένουν συνήθως σε αυτήν, ή στην κατοικία διαμονής τους, εάν συνήθως διαμένουν σε αυτήν (π.χ. έφεδροι αξιωματικοί).

Είμαι φοιτητής και μένω μακριά από το πατρικό μου. Πού θα απογραφώ;

Ο φοιτητής θεωρείται μόνιμος κάτοικος εκεί όπου διαμένει κατά την περίοδο των σπουδών του και εκεί θα απογραφεί.

Το παιδί μου είναι μαθητής πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μένει μακριά από το σπίτι του κατά τη σχολική περίοδο. Πού θα απογραφεί;

Θα απογραφεί στο οικογενειακό του σπίτι (ως μέλος του νοικοκυριού).

Ο σύζυγός μου / το παιδί μου / ο γονιός μου εργάζεται μακριά από το οικογενειακό σπίτι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και επιστρέφει σε αυτό τα σαββατοκύριακα. Πού θα απογραφεί; Στο οικογενειακό σπίτι ή εκεί που διαμένει τις ημέρες κατά τις οποίες εργάζεται;

Θα απογραφεί στο οικογενειακό του σπίτι (ως μέλος του νοικοκυριού), ανεξάρτητα εάν ο τόπος της εργασίας του βρίσκεται οπουδήποτε αλλού στη Χώρα ή στο εξωτερικό.

Διαμένω σε δύο κατοικίες κατά τη διάρκεια του έτους, σε ποια θα απογραφώ;

Θα απογραφείτε εκεί όπου περνάτε τη μεγαλύτερη περίοδο του έτους.

Μένω έξι μήνες στο σπίτι μου στην επαρχία και έξι μήνες στο σπίτι μου στην πόλη. Πού θα απογραφώ;

Θα απογραφείτε σε όποια κατοικία βρίσκεστε κατά την ημερομηνία αναφοράς της Απογραφής.

Κατά την περίοδο της Απογραφής βρίσκομαι στην εξοχική ή τη δευτερεύουσα κατοικία μου. Μπορώ να απογραφώ σε αυτήν;

Επιθυμητό είναι να απογραφούν όλα τα άτομα στην κατοικία συνήθους διαμονής τους. Εάν έχετε τη δυνατότητα να παραλάβετε τον κωδικό της κατοικίας συνήθους διαμονής σας, μπορείτε να απογραφείτε σε αυτήν, διαφορετικά μπορείτε να απογραφείτε και στην εξοχική κατοικία σας ως προσωρινά φιλοξενούμενος. Προσοχή! Στην περίπτωση που απογραφείτε στην εξοχική ή τη δευτερεύουσα κατοικία σας, θα πρέπει να δηλώσετε οπωσδήποτε ότι είστε προσωρινά φιλοξενούμενος σε αυτήν, προκειμένου να συμπληρώσετε στο ερώτημα 6 του δελτίου του ατόμου τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της μόνιμης κατοικίας σας.

Βρήκα φάκελο με τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής και στο εξοχικό μου. Πρέπει να ξανααπογραφώ;

Με τον κωδικό της εξοχικής κατοικίας θα απογραφεί μόνο η εξοχική κατοικία σας. Το νοικοκυριό απογράφεται μόνο μία φορά, στην κατοικία όπου διαμένει συνήθως.

Μένω έξι μήνες στην Ελλάδα και έξι μήνες στο εξωτερικό. Πού θα απογραφώ;

Εάν βρίσκεστε στην Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα της Απογραφής, θα απογραφείτε στην Ελλάδα.

Μένω μόνιμα στο εξωτερικό και είμαι αυτό τον μήνα / αυτό το διάστημα στην Ελλάδα. Θα απογραφώ;

Όχι. Για να θεωρηθεί κάποιος μόνιμος κάτοικος της Χώρας και να απογραφεί, θα πρέπει να διαμένει τουλάχιστον 12 μήνες σε κάποιον οικισμό της Ελλάδας ή να έχει έρθει πρόσφατα και να έχει πρόθεση να μείνει. Όσοι έχουν έρθει στη Χώρα για τουρισμό, πρόσκαιρη εργασία ή εργασία ορισμένου χρόνου κ.λπ. δεν απογράφονται.

Μένω στο εξωτερικό, αλλά κάνω φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. Θα πρέπει να απογραφώ;

Όχι. Το κριτήριο για να απογραφεί κάποιο άτομο στη Χώρα είναι εάν διαμένει μόνιμα σε αυτήν και όχι η φορολογική του δήλωση.

Ο/Η σύντροφός μου είναι ναυτικός και αυτό το διάστημα ταξιδεύει με το πλοίο στο εξωτερικό. Πώς θα απογραφεί;

Οι ναυτικοί θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι της Χώρας και τους απογράφει κάποιο μέλος του νοικοκυριού στη μόνιμη κατοικία τους.

Ο/Η σύντροφός μου είναι αξιωματικός του στρατού και είναι σε σεμινάριο στο εξωτερικό. Πώς θα απογραφεί;

Εάν το σεμινάριο έχει διάρκεια μικρότερη του ενός έτους, θα απογραφεί από κάποιο μέλος του νοικοκυριού του στη μόνιμη κατοικία του.

Πώς απογράφονται οι οικογένειες και τα στελέχη των πρεσβειών και των προξενικών αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό, καθώς και τα μέλη των στρατιωτικών αποστολών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας;

Τα μέλη των διπλωματικών και προξενικών αρχών της Ελλάδος στο εξωτερικό με τις οικογένειές τους, καθώς τα μέλη των στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό, απογράφονται με ειδικά ερωτηματολόγια μέσω των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, αντίστοιχα.

Μένω με το συγκάτοικό μου, πώς θα απογραφούμε;

Ως νοικοκυριό θεωρούνται τα άτομα που διαμένουν μόνιμα στην ίδια κατοικία, είτε έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους είτε όχι. Σύμφωνα με τον ορισμό του νοικοκυριού, θα απογραφείτε με το συγκάτοικό σας στην κατοικία όπου διαμένετε.

Μένω (συζώ) με τον σύντροφό μου χωρίς να είμαστε παντρεμένοι ή να έχουμε σύμφωνο συμβίωσης; Πώς θα απογραφούμε;

Θα απογραφείτε ως μέλη του ίδιου νοικοκυριού και στο ερώτημα της οικογενειακής κατάστασης ο καθένας από εσάς θα αναφέρει το νόμιμο καθεστώς της οικογενειακής του κατάστασης.

Με εγκατέλειψε/έχει εγκαταλείψει ο/η σύζυγός μου και δεν γνωρίζω που είναι/μένει. Πώς θα απογραφεί;

Θα απογραφεί στην κατοικία όπου διαμένει πλέον μόνιμα.

Ένα μέλος του νοικοκυριού μου είναι αγνοούμενο. Πώς θα απογραφεί;

Εάν διαμένει σε κάποια άλλη μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα θα απογραφεί εκεί, διαφορετικά δεν θα απογραφεί.

Νοσηλεύομαι σε νοσοκομείο/κλινική. Πώς θα απογραφώ;

Εάν υπάρχει κάποιο μέλος του νοικοκυριού σας στην κατοικία σας, θα σας απογράψει αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛΣΤΑΤ

Ένα μέλος του νοικοκυριού μου νοσηλεύεται. Πώς θα απογραφεί;

Θα το απογράψετε εσείς κανονικά ως μέλος του νοικοκυριού σας. Σε περίπτωση χρονίως πάσχοντος που διαμένει σε ίδρυμα, θα απογραφεί από τον ειδικό Απογραφέα του συγκεκριμένου ιδρύματος.

Πώς θα απογραφούν οι φυλακισμένοι;

Οι φυλακισμένοι θα απογραφούν από Ειδικό Απογραφέα που θα οριστεί από τη διοίκηση του σωφρονιστικού καταστήματος.

Μένω σε οίκο ευγηρίας. Πώς θα απογραφώ;

Εάν έχετε ζήσει ή προβλέπεται να ζήσετε 12 μήνες και άνω στο ίδρυμα, θα απογραφείτε σε αυτό, διαφορετικά θα απογραφείτε στο οικογενειακό σας σπίτι (ως μέλος του νοικοκυριού).

Είμαι υπερήλικας και με φιλοξενούν τα παιδιά μου. Πώς θα απογραφώ;

Εάν στη μόνιμη κατοικία σας υπάρχει κάποιο άτομο θα σας απογράψει αυτό. Εάν αποτελείτε μονομελές νοικοκυριό και έχετε τη δυνατότητα να προμηθευτείτε τον κωδικό απογραφής της μόνιμης κατοικίας , μπορείτε να αυτοαπογραφείτε. Σε διαφορετική περίπτωση θα απογραφείτε από τα παιδιά σας ως προσωρινά φιλοξενούμενο άτομο.

Πώς θα απογραφούν οι άστεγοι;

Οι άστεγοι θα απογραφούν είτε στα κέντρα φιλοξενίας των Δήμων είτε στον δρόμο από τον Απογραφέα της περιοχής όπου θα εντοπιστούν.

Πώς θα απογραφούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα;

Τα άτομα που διαμένουν τουλάχιστον δώδεκα μήνες στη Χώρα ή έχουν εγκατασταθεί στη Χώρα το τελευταίο δωδεκάμηνο με την πρόθεση να παραμείνουν, απογράφονται όπως και οι υπόλοιποι μόνιμοι κάτοικοι της Χώρας, ανεξαρτήτως υπηκοότητας/ιθαγένειας.

Πώς θα απογραφούν όσοι μετανάστες και πρόσφυγες μένουν σε δομές μεταναστών/ προσφύγων;

Θα οριστούν Ειδικοί Απογραφείς από τις δομές φιλοξενίας οι οποίοι, με τη βοήθεια Συνοδών-Διερμηνέων, θα απογράψουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Είμαι σεισμόπληκτος / πλημμυροπαθής / πυροπαθής και ζω σε πρόχειρο καταυλισμό. Πώς θα απογραφώ;

Από τον Απογραφέα που θα οριστεί να απογράψει τον πληθυσμό του καταυλισμού όπου διαμένετε. Το κάθε νοικοκυριό θα απογραφεί στη σκηνή ή στο τροχόσπιτο που του έχει διατεθεί.

Είμαι παράνομος μετανάστης (δεν έχω χαρτιά). Πώς θα απογραφώ;

Κατά την Απογραφή, δεν ζητείται κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο παραμονής στη Χώρα. Ο απογραφόμενος θα κληθεί να απαντήσει στις ίδιες ερωτήσεις όπως όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Χώρας.

Στην περιοχή μου έχουμε δομή προσφύγων. Θα επηρεάσει ο αριθμός τους την κατανομή των βουλευτικών εδρών;

Όχι. Ο Νόμιμος Πληθυσμός, με βάση τον οποίο γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών, προκύπτει από τους έχοντες ελληνική ή ελληνική και άλλη υπηκοότητα/ ιθαγένεια.

Έχω κάνει γάμο στο εξωτερικό με τον/τη σύντροφό μου, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα. Τί κάνω;

Ο απογραφόμενος καλείται να δηλώσει τη νόμιμη οικογενειακή κατάσταση με βάση το καθεστώς που ισχύει στη Χώρα μας. Στην περίπτωση αυτή θα δηλώσει άγαμος.

Είμαστε διαζευγμένοι. Ποιος απογράφει τα παιδιά μας και σε ποιο νοικοκυριό;

Τα παιδιά των διαζευγμένων γονέων απογράφονται στην κατοικία που περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους. Εάν ο χρόνος τους μοιράζεται εξίσου και στους δύο γονείς, τότε θα απογραφούν εκεί όπου βρέθηκαν την 22α Οκτωβρίου 2021.

Διαμένω με τον φίλο μου σε κατοικία της οποίας εκείνος είναι ιδιοκτήτης και εγώ του πληρώνω ενοίκιο. Ποια απάντηση πρέπει να δώσουμε στο ερώτημα 18 "Το νοικοκυριό σας κατοικεί στην απογραφόμενη κατοικία ως: "ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής;";

Στην περίπτωσή σας, όπως και σε κάθε άλλο νοικοκυριό στο οποίο τουλάχιστον ένα μέλος είναι ιδιοκτήτης της κατοικίας που διαμένει και κάποια άλλα μέλη ενοικιαστές, προτεραιότητα έχει η απάντηση "ιδιοκτήτης".

Είμαι πτυχιούχος ΑΕΙ και έχω δύο πτυχία, ποιον τίτλο σπουδών αναγράφω στο ερώτημα 14 "Αν απαντήσατε σε κάποια από τις περιπτώσεις 1 έως 5 του ερωτήματος 13α, ποιος είναι ο βασικός τίτλος σπουδών σας;"

Συμπληρώστε τον τίτλο σπουδών που σχετίζεται με το επάγγελμα που κάνετε. Εάν δεν εργάζεστε ή το επάγγελμά σας δεν έχει σχέση με το πτυχίο σας και συνεχίζετε τις σπουδές σας σε ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης, συμπληρώστε τον τίτλο ο οποίο σας οδήγησε σε αυτό. Σε κάθε άλλη περίπτωση συμπληρώστε αυτόν που εσείς θεωρείτε σημαντικότερο.

Είμαι φοιτητής/τρια / σπουδαστής/τρια και παράλληλα εργάζομαι. Τι πρέπει να απαντήσω στο ερώτημα 15 "Ποια ήταν η κύρια ασχολία σας κατά το χρονικό διάστημα 16 έως 22 Οκτωβρίου 2021;"

Όλα τα άτομα τα οποία, το διάστημα 16 έως 22 Οκτωβρίου 2021, εργάστηκαν έστω και μία (1) ώρα με σκοπό την αμοιβή ή το κέρδος σε μετρητά ή σε είδος ή είχαν μία θέση εργασίας από την οποία απουσίαζαν προσωρινά και παράλληλα είχαν και άλλη ασχολία, π.χ. φοιτητές, οικιακά, κ.λπ., θα απαντήσουν ότι ήταν εργαζόμενοι.

Είμαι φοιτητής/τρια / σπουδαστής/τρια και παράλληλα ψάχνω για εργασία. Τι πρέπει να απαντήσω στο ερώτημα 15, "Ποια ήταν η κύρια ασχολία σας κατά το χρονικό διάστημα 16 έως 22 Οκτωβρίου 2021;"

Όλα τα άτομα τα οποία, το διάστημα 16 έως 22 Οκτωβρίου 2021, έψαχναν για εργασία κάνοντας συγκεκριμένες ενέργειες και ήταν έτοιμα να αναλάβουν την εργασία που θα τους προσφερόταν, θα απαντήσουν "ζητούσαν εργασία" ή "ζητούσαν για πρώτη φορά εργασία", ανάλογα αν είχαν εργαστεί στο παρελθόν ή όχι, και ανεξάρτητα εάν το διάστημα αυτό είχαν και άλλη ασχολία, π.χ. φοιτητές, οικιακά κ.λπ.

Είμαι εργαζόμενος/η σε δύο εργασίες. Οι απαντήσεις που θα δώσω στα ερωτήματα 16, 17, 18, 19 που αφορούν στο είδος της επιχείρησης, το επάγγελμα, τη θέση στο επάγγελμα και τον τόπο εργασίας, αντίστοιχα, σε ποια από τις δύο εργασίες μου θα αναφέρονται;

Οι απαντήσεις στα εν λόγω ερωτήματα θα αφορούν στην κύρια εργασία σας, δηλαδή σε αυτή που αφιερώνετε τον περισσότερο χρόνο. Σε περίπτωση που ο χρόνος που αφιερώνετε στις δύο εργασίες μοιράζεται ισόποσα, οι απαντήσεις θα αφορούν στην εργασία που σας αποδίδει το μεγαλύτερο εισόδημα.

Δεν βρήκα τον φάκελο με τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής για το νοικοκυριό μου. Τι πρέπει να κάνω;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Απογραφέα μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν πέρασε από το σπίτι μου ο Απογραφέας. Τι πρέπει να κάνω;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Απογραφέα σας μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν γνωρίζω από υπολογιστές, ούτε έλαβα φάκελο με τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής για το νοικοκυριό μου. Τι πρέπει να κάνω;

Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα αυτοαπογραφής, θα τους επισκεφθεί ο Απογραφέας της περιοχής τους προκειμένου να τους απογράψει με έντυπο ερωτηματολόγιο, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Έχασα τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής για το νοικοκυριό μου, τί πρέπει να κάνω;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Απογραφέα σας μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της ΕΛΣΤΑΤ.

Έκανα πριν λίγες ημέρες την αυτοαπογραφή και σήμερα έγινα μητέρα. Θα πρέπει να συμπληρώσω ξανά το ερωτηματολόγιο;

Δεν θα απογραφούν τα άτομα που θα γεννηθούν μετά την 12η νυκτερινή της 22ας Οκτωβρίου 2021.

Ένα μέλος του νοικοκυριού απεβίωσε αυτόν τον μήνα. Θα πρέπει να απαντηθούν τα σχετικά ερωτήματα για το μέλος αυτό;

Η ημερομηνία αναφοράς των στοιχείων της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 είναι η 22α Οκτωβρίου 2021. Συνεπώς, συμπληρώνονται τα στοιχεία όλων των ατόμων που απεβίωσαν μετά την ανωτέρω ημερομηνία.

Μετανάστευση στο εξωτερικό. Το 2010 έμενε μαζί μου η κόρη μου. Παντρεύτηκε το 2015, έμεινε σε δικό της σπίτι με τον σύζυγό της και ακολούθως έφυγε και διαμένει μέχρι σήμερα στο εξωτερικό. Πώς θα απογραφεί;

Εάν έφυγε για το εξωτερικό μόνο η κόρη σας, θα την απογράψει ο σύζυγός της στο δικό τους νοικοκυριό με δελτίο Π-1.3 (εκροής μεταναστών). Εάν έφυγαν στο εξωτερικό όλα τα μέλη του νοικοκυριού της, δεν θα απογραφούν.

Μετανάστευση στο εξωτερικό

Το 2010 έμενε μαζί μου η κόρη μου και ο σύζυγός της και το 2015 έφυγαν μαζί στο εξωτερικό όπου εκεί διαμένουν μέχρι σήμερα. Πώς θα απογραφούν;

Αφού ήταν μέλη του νοικοκυριού σας έως το 2015, θα τους απογράψετε και τους δύο εσείς με δελτία Π-1.3 (εκροής μεταναστών).

Ο γιος μου και η γυναίκα του μετανάστευσαν μέσα στην τελευταία δεκαετία. Θα τους απογράψω εγώ ή οι γονείς της νύφης μου (οι συμπέθεροι);

Εάν αποτελούσαν μέλη του νοικοκυριού σας, θα τους απογράψετε εσείς. Εάν αποτελούσαν μέλη του νοικοκυριού των συμπέθερων, θα τους απογράψουν εκείνοι. Εάν είχαν δικό τους νοικοκυριό και μετανάστευσαν όλοι, δεν θα τους απογράψει κανείς.

Πόσο κοστίζει η Απογραφή; Χρειάζεται να πληρώσω κάτι;

Οι Γενικές Απογραφές Κτιρίων και Πληθυσμού - Κατοικιών χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κανένα άτομο δε χρειάζεται να πληρώσει προκειμένου να απογραφεί.

Χρειάζομαι λογιστή, δικηγόρο κ.λπ. για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου της Απογραφής ή μπορώ και μόνος;

Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει κάθε άτομο είναι πολύ απλά και αφορούν το ίδιο, τα μέλη του νοικοκυριού του και τα χαρακτηριστικά της κατοικίας του. Δεν χρειάζεται η βοήθεια λογιστή, δικηγόρου ή άλλου επαγγελματία.

Πόση ώρα χρειάζεται η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου;

Ο χρόνος συμπλήρωσης μπορεί να είναι διαφορετικός για κάθε νοικοκυριό και εξαρτάται από τον αριθμό των μελών του. Ενδεικτικά, για ένα τετραμελές νοικοκυριό δεν θα χρειαστούν περισσότερα από 30΄ της ώρας.

Απογραφέας

Τί διακριτικά φέρει ο Απογραφέας; Πώς μπορώ να ελέγξω ότι είναι όντως απεσταλμένος από την ΕΛΣΤΑΤ;

Οι Απογραφείς φέρουν ειδική κονκάρδα με το ονοματεπώνυμό τους, τον κωδικό τους, το λογότυπο της ΕΛΣΤΑΤ και φορούν μη ιατρική, μαύρη μάσκα με το λογότυπο της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφεται με λευκά γράμματα "ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021". Επίσης, οι Απογραφείς έχουν βεβαίωση ορισμού τους από την ΕΛΣΤΑΤ με φωτογραφία τους.

Ποια μέτρα ασφάλειας λαμβάνει η ΕΛΣΤΑΤ για την προστασία των πολιτών απέναντι στην πανδημία της νόσου του κορωνοϊού Covid-19;

Η ΕΛΣΤΑΤ συστήνει στους πολίτες και κατοίκους της Χώρας, εφόσον είναι εφικτό, να προβούν σε ηλεκτρονική αυτοαπογραφή μέσω της ειδικής (web) εφαρμογής που έχει σχεδιάσει, κάνοντας χρήση του υπολογιστή ή του τάμπλετ τους από τον προσωπικό τους χώρο. Για όσους αυτό δεν καταστεί δυνατόν, θα ακολουθηθεί η παραδοσιακή διαδικασία της συνέντευξης και απογραφής με έντυπο ερωτηματολόγιο με κατ’ οίκον επίσκεψη του Απογραφέα. Η ΕΛΣΤΑΤ ακολουθεί και εφαρμόζει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις κατευθύνσεις που τίθενται από την Πολιτεία. Οι Απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φορούν καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών τους μη ιατρική, σκούρα μπλε ή μαύρη μάσκα στην οποία αναγράφεται με λευκά γράμματα "ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ 2021" και φέρει το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ.

Με ποιους τρόπους θα επικοινωνεί ο Απογραφέας με τους απογραφόμενους;

Ο Απογραφέας, στο πρώτο στάδιο της εργασίας του, θα επισκεφθεί όλες τις κατοικίες και τα νοικοκυριά της περιοχής του προκειμένου να αφήσει σε κάθε κατοικία μία επιστολή με τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής κάθε νοικοκυριού. Ο Κωδικός Απογραφής είναι απαραίτητος για τους εκπροσώπους των νοικοκυριών που θα προβούν σε ηλεκτρονική αυτοαπογραφή. Ο Απογραφέας θα είναι διαθέσιμος τηλεφωνικά προκειμένου να επικοινωνήσουν μαζί του απογραφόμενοι για τυχόν διευκρινίσεις ή πρόσθετες πληροφορίες για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Σε επόμενο στάδιο, όσα νοικοκυριά δεν καταστεί δυνατόν να αυτοαπογραφούν, θα τα επισκεφτεί ο Απογραφέας για να τα απογράψει με τη διαδικασία της συνέντευξης με έντυπο ερωτηματολόγιο. Ο Απογραφέας, κατά την επίσκεψή του στα νοικοκυριά, ενδέχεται να ζητήσει έναν τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας για τον προγραμματισμό της συνάντησης διεξαγωγής της συνέντευξης ή/και την παροχή τυχόν διευκρινίσεων μετά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.

Πρέπει να δώσω προσωπικά μου στοιχεία επικοινωνίας στον Απογραφέα;

Ο Απογραφέας, κατά τη διανομή των ειδικών επιστολών στα νοικοκυριά, θα αναζητήσει το ονοματεπώνυμο του εκπροσώπου του νοικοκυριού και προαιρετικά ένα τηλέφωνο, ώστε να επικοινωνήσει μαζί τους, εάν χρειαστεί. Το ονοματεπώνυμο του εκπροσώπου είναι απαραίτητο προκειμένου να ταυτοποιηθεί το νοικοκυριό που δεν θα καταστεί δυνατόν να αυτοαπογραφεί, για να το επισκεφτεί στη συνέχεια ο Απογραφέας και να το απογράψει. Σε περίπτωση απογραφής του νοικοκυριού με έντυπο ερωτηματολόγιο, θα ζητηθεί από τον Απογραφέα κατά το τέλος της συνέντευξης υποχρεωτικά ένα τηλέφωνο επικοινωνίας ή, εναλλακτικά, ένα e mail.

Ερωτηματολόγιο

Τί χαρτιά χρειάζεται να έχω μαζί μου /μπροστά μου για να συμπληρώσω το ερωτηματολόγιο; Χρειάζεται να έχω τα συμβόλαια και την κάτοψη του σπιτιού μου; Χρειάζεται να έχω την ταυτότητά μου, τα πιστοποιητικά γεννήσεως των παιδιών μου κ.λπ.;

Ο απογραφόμενος δεν χρειάζεται να έχει κάποια χαρτιά για να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο, αρκεί να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ ή τον ΑΦΜ (το δικό του και των μελών του νοικοκυριού του). Τα υπόλοιπα στοιχεία που θα κληθεί να συμπληρώσει του είναι γνωστά.

Γιατί είναι απαραίτητος ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ);

Αξιοποιώντας τον ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ των απογραφόμενων, η ΕΛΣΤΑΤ είναι σε θέση να συνδέει και αξιοποιεί με βέλτιστο τρόπο τις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιεί για τις έρευνές της. Οι Απογραφές, και ειδικά η Απογραφή Πληθυσμού, είναι το βασικό εργαλείο και πλαίσιο για τη διενέργεια πολλών άλλων στατιστικών εργασιών της ΕΛΣΤΑΤ (π.χ. Έρευνες Εργατικού Δυναμικού της Ελλάδας, Συνθηκών Διαβίωσης, Οικογενειακών Προϋπολογισμών). Mε βάση τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού 2021 θα επικαιροποιηθούν τα πλαίσια δειγματοληψίας, βάσει των οποίων γίνεται ο σχεδιασμός των δειγματοληπτικών ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ σε νοικοκυριά.

Γιατί είναι απαραίτητος ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ);

Η ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της, μετά τις Γενικές Απογραφές Κτιρίων και Πληθυσμού - Κατοικιών θα καταρτίσει στατιστικά μητρώα κτιρίων και πληθυσμού. Ο ΑΦΜ ή εναλλακτικά ο ΑΜΚΑ θα αποτελέσει ένα από τα κλειδιά με τα οποία θα ενημερώνονται τα στατιστικά μητρώα από διάφορες διοικητικές πηγές.

Έχω δύο Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Ποιον θα χρησιμοποιήσω;

Θα χρησιμοποιήσετε τον ΑΜΚΑ του οποίου τα ψηφία που αντιστοιχούν στο έτος γέννησης ταυτίζονται με το έτος γέννησής σας.

Έχω χάσει τους κωδικούς gov.gr (κωδικούς taxis). Τι κάνω;

Για να εισέλθετε στην ψηφιακή πύλη gov.gr χρειάζονται οι κωδικοί taxis. Θα πρέπει ή να απευθυνθείτε στην αρμόδια υπηρεσία για έκδοση νέων κωδικών ή να απογραφείτε από τον Απογραφέα της περιοχής σας με έντυπο ερωτηματολόγιο.

Δεν γνωρίζω τους κωδικούς gov.gr (κωδικούς taxis) των ηλικιωμένων γονιών μου ώστε να κάνω εγώ την απογραφή του νοικοκυριού τους. Τι κάνω;

Για να εισέλθετε στην ψηφιακή πύλη gov.gr χρειάζονται οι κωδικοί taxis. Εναλλακτικά, οι γονείς σας θα απογραφούν από τον Απογραφέα της περιοχής τους με έντυπο ερωτηματολόγιο, τηλεφωνικά ή με φυσική παρουσία.

Δεν έχω Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Μπορώ να απογραφώ;

Φυσικά, αρκεί να συμπληρώσετε τον ΑΦΜ.

Δεν έχω Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Μπορώ να απογραφώ;

Φυσικά, αρκεί να συμπληρώσετε τον ΑΜΚΑ.

Δεν έχω Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), αλλά ούτε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Μπορώ να απογραφώ;

Εφόσον είστε αλλοδαπός και δεν διαθέτετε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ, μπορείτε, εάν σας έχει χορηγηθεί ΠΑΑΥΠΑ, να τον συμπληρώσετε στη θέση του ΑΜΚΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα συμπληρώστε τίποτα.

Ένα μέλος της οικογένειάς μου δεν έχει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Πώς θα το απογράψω;

Θα απογραφεί κανονικά χωρίς να συμπληρωθεί το αντίστοιχο πεδίο, εφόσον συμπληρωθεί το ΑΦΜ του.

Γιατί ζητάτε τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των παιδιών μου;

Στην Απογραφή καταγράφονται τα στοιχεία όλων των κατοίκων της Χώρας ανεξαρτήτως ηλικίας. Για όλους είναι απαραίτητη η καταγραφή του ΑΦΜ ή του ΑΜΚΑ. Αξιοποιώντας το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ των απογραφόμενων η ΕΛΣΤΑΤ είναι σε θέση να συνδέει και αξιοποιεί με βέλτιστο τρόπο τις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιεί για τις έρευνές της. Όλα τα ατομικά στοιχεία που παρέχονται στην ΕΛΣΤΑΤ εμπίπτουν στο στατιστικό απόρρητο.

Πού βρίσκω τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) των παιδιών μου;

Μπορείτε να βρείτε τον ΑΜΚΑ στην εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και τον ΑΦΜ (εάν έχουν) μέσω της εφαρμογής του taxis ή της Δ.Ο.Υ. όπου ανήκετε.

Γιατί ρωτάτε για τα παιδιά μου; Θα μου τα πάρετε;

Στην Απογραφή Πληθυσμού γίνεται καταγραφή όλων των ατόμων που διαμένουν μόνιμα στη Χώρα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους ("Όλοι μετράμε"). Η Απογραφή έχει ως στόχο την καταγραφή του πληθυσμού της Χώρας.

Γιατί δεν παίρνετε τα στοιχεία κατευθείαν από την εφορία και ταλαιπωρείτε εμένα;

Οι Απογραφές διενεργούνται με βάση τον Κανονισμό 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σύμφωνα με τον οποίο τα στοιχεία που θα συλλεγούν πρέπει να είναι σε επίπεδο κατοικίας, νοικοκυριού και ατόμου. Τα στοιχεία που διαθέτει η εφορία αφ’ ενός δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις και αφ’ ετέρου δεν αφορούν όλους τους μόνιμους κατοίκους της Χώρας.

Γιατί δεν υπάρχει ερώτηση για το θρήσκευμα;

Η ΕΛΣΤΑΤ δε συλλέγει στοιχεία που αφορούν σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (π.χ. θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις), η παροχή των οποίων δεν είναι υποχρεωτική από τον Κανονισμό αριθ. 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την εθνική νομοθεσία που διέπει τις Απογραφές Πληθυσμού-Κατοικιών.

Γιατί δεν υπάρχει ερώτηση για τη μητρική γλώσσα;

Η ΕΛΣΤΑΤ δεν συλλέγει στοιχεία που αφορούν σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (π.χ. φυλετική ή εθνοτική καταγωγή), η παροχή των οποίων δεν είναι υποχρεωτική από τον Κανονισμό αριθ. 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την εθνική νομοθεσία που διέπει τις Απογραφές Πληθυσμού-Κατοικιών.

Ποιος πρέπει να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο της Απογραφής;

Οποιοδήποτε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού που γνωρίζει να χειριστεί ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Πρέπει να είμαστε παρόντα όλα τα μέλη του νοικοκυριού για να συμπληρωθεί το ερωτηματολόγιο της Απογραφής;

Δεν είναι απαραίτητο να είναι παρόντα όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Αρκεί ένα ενήλικο μέλος που γνωρίζει τα στοιχεία των υπόλοιπων μελών του νοικοκυριού.

Γιατί ρωτάτε πόσα δωμάτια έχει το σπίτι μου;

Ο αριθμός των δωματίων είναι μια από τις βασικές πληροφορίες για τις ανέσεις του νοικοκυριού και είναι κρίσιμη πληροφορία για την αποτύπωση των συνθηκών διαβίωσης των μελών του.

Γιατί ρωτάτε εάν η τουαλέτα είναι μέσα ή έξω από το σπίτι;

Για να γνωρίζουμε τις ανέσεις και τις συνθήκες διαβίωσης του νοικοκυριού.

Είμαι αγνώστου πατρός. Τι γράφω;

Στο όνομα του πατρός απαντήστε με τη λέξη "ΑΓΝΩΣΤΟΣ".

Έχω ένα μωρό που δεν έχει βαπτιστεί ακόμη. Τι θα δηλώσω στο όνομα;

Στο όνομα απαντήστε με τη λέξη "ΑΒΑΠΤΙΣΤΟ".

Γενικού περιεχομένου / προβληματισμού

Γιατί να αυτοαπογραφώ; Αν δεν αυτοαπογραφώ, θα έρθει κάποιος απογραφέας να με επισκεφθεί;

Με την αυτοαπογραφή δίνεται η δυνατότητα σε κάθε κάτοικο της Χώρας να απογράψει την κατοικία του και τα μέλη του νοικοκυριού του ηλεκτρονικά, μέσω ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής (web) εφαρμογής, αποφεύγοντας την προσωπική επαφή με τον Απογραφέα της περιοχής του. Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν, ο Απογραφέας θα επισκεφθεί την κατοικία του να τον απογράψει με τη γνώριμη διαδικασία με έντυπο ερωτηματολόγιο.

Δεν θέλω να απογραφώ. Έχω συνέπειες; Θα μου επιβληθεί πρόστιμο;

Η συμμετοχή των κατοίκων της Χώρας στην Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών είναι υποχρεωτική για την κατάρτιση έγκυρων και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για την Ελλάδα. Η ΕΛΣΤΑΤ προσβλέπει στην ειλικρινή διάθεση και την υποχρέωση των απογραφόμενων να παρέχουν έγκυρες πληροφορίες.

Γιατί πρέπει να απογραφώ;

Η συμμετοχή των κατοίκων της Χώρας στην Απογραφή είναι υποχρεωτική για την κατάρτιση έγκυρων και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για την Ελλάδα. Τα στατιστικά δεδομένα της Απογραφής Πληθυσμού - Κατοικιών, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή στο σύνολο της Χώρας, είναι κρίσιμα για τη χάραξη πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών (ενδεικτικά αναφέρονται ο τομέας της υγείας, π.χ. λειτουργία νέων δομών υγείας, ο τομέας της εκπαίδευσης, π.χ. αριθμός σχολείων, ο τομέας των μεταφορών, π.χ. σχεδιασμός συγκοινωνιακού έργου κ.λπ.).

Θα είναι ασφαλή τα δεδομένα που παρέχω στην ΕΛΣΤΑΤ;

Η ΕΛΣΤΑΤ δεν επεξεργάζεται ποτέ προσωπικά δεδομένα για σκοπό άλλο από εκείνον για τον οποίο τα έχει συλλέξει. Τα στοιχεία που συλλέγονται στο πλαίσιο των Απογραφών αξιοποιούνται αποκλειστικά από την ΕΛΣΤΑΤ και μόνο για τις στατιστικές εργασίες που σχετίζονται με την Απογραφή.

Το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, οι ιδιώτες συνεργάτες και οι δημόσιοι υπάλληλοι που χρησιμοποιούνται κατά την Απογραφή για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων ως απογραφείς και μέλη οργάνων των Απογραφών και αποκτούν με οποιονδήποτε τρόπο πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, δεσμεύονται από το απόρρητο και έχουν υποχρέωση χρήσης αυτών των στοιχείων αποκλειστικά για τους στατιστικούς σκοπούς της ΕΛΣΤΑΤ. Απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη χρήση αυτών των στοιχείων από τα ανωτέρω πρόσωπα κατά τη διάρκεια ή και μετά τη λήξη των καθηκόντων τους. Η παραβίαση του απορρήτου των στοιχείων ή/και του στατιστικού απορρήτου από οποιονδήποτε υπάλληλο ή εργαζόμενο στην ΕΛΣΤΑΤ συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος και μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης, καθώς και την επιβολή χρηματικού προστίμου.

Τα στοιχεία των Απογραφών Κτιρίων και Πληθυσμού - Κατοικιών καταχωρίζονται σε ειδική ασφαλή βάση δεδομένων. Για την πρόσβαση στις πληροφορίες της βάσης λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα από την εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία απαραίτητα και αναγκαία, τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας, προκειμένου να τηρείται το απόρρητο των αρχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3832/2010. Τα αρχεία της βάσης είναι απροσπέλαστα από οποιαδήποτε άλλη βάση δεδομένων ώστε να προστατεύονται από κάθε μη νόμιμη ή χωρίς εξουσιοδότηση επεξεργασία. Στη βάση δεδομένων έχουν πρόσβαση μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα, περιλαμβανομένων των διαχειριστών αυτών, που ορίζονται με απόφαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.

Τα έντυπα ερωτηματολόγια που θα συμπληρωθούν με στοιχεία των απογραφόμενων φυλάσσονται ασφαλώς σε χώρους φύλαξης έντυπου υλικού της ΕΛΣΤΑΤ, στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Στατιστικής, και διατηρούνται εκεί για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, το έντυπο υλικό καταστρέφεται με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Πώς συνδέεται η Απογραφή με τις εκλογές;

Με βάση το άρθρο 54 του Συντάγματος, ένα έτος μετά από κάθε Απογραφή Πληθυσμού δημοσιεύεται σε ΦΕΚ ο Νόμιμος Πληθυσμός της Χώρας, βάσει του οποίου πραγματοποιείται η κατανομή των βουλευτικών εδρών. Ο Νόμιμος Πληθυσμός προκύπτει βάσει της δήλωσης του απογραφόμενου, με ελληνική ή ελληνική και άλλη υπηκοότητα, για τον Δήμο και τη Δημοτική Ενότηταόπου είναι εγγεγραμμένος στα σχετικά δημοτολόγια.

Πώς επηρέασε η πανδημία την Απογραφή του 2021;

Η ανάγκη για έγκυρη και αξιόπιστη στατιστική πληροφορία σε συντομότερους χρόνους επεξεργασίας των συλλεγέντων δεδομένων, οι τεχνολογικές εξελίξεις και ασφαλώς οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 συνέβαλαν στην υιοθέτηση της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής ως βασικής μεθόδου για τη διενέργεια της φετινής Απογραφής Πληθυσμού - Κατοικιών.

Οι Απογραφείς, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, σε κτίρια της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και σε χώρους συναντήσεων με πολίτες, φέρουν μη ιατρική μάσκα και τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός, η οργάνωση και οι διαδικασίες διενέργειας της Απογραφής και δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της δύνανται να τροποποιηθούν με απόφαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ στην περίπτωση κατά την οποία κρίνεται επιβεβλημένο από τις υγειονομικές ή άλλες συνθήκες.

Πώς θα ωφελήσει η Απογραφή τους κατοίκους ή τον Δήμο/Κοινότητά τους;

Τα στατιστικά δεδομένα του μόνιμου πληθυσμού, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή στο σύνολο της Χώρας, είναι κρίσιμα για τη χάραξη πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο αναφορικά με στις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών (ενδεικτικά αναφέρεται ο τομέας της υγείας, π.χ. λειτουργία νέων δομών υγείας, ο τομέας της εκπαίδευσης, π.χ. αριθμός σχολείων, ο τομέας των μεταφορών, π.χ. σχεδιασμός συγκοινωνιακού έργου κ.λπ.). Με βάση στατιστικά δεδομένα του Νόμιμου Πληθυσμού (εγγεγραμμένοι Δημότες) γίνεται από την Πολιτεία η κατανομή των βουλευτικών εδρών, δηλαδή η εκπροσώπηση των κατοίκων κάθε Δήμου/Κοινότητας στη Βουλή των Ελλήνων.

Πρέπει να απαντήσω σε κάθε ερώτηση υποχρεωτικά;

Οι περισσότερες ερωτήσεις είναι υποχρεωτικές και πρέπει να τις απαντήσετε. Δεν υπάρχει υποχρέωση απάντησης στις προαιρετικές ερωτήσεις, οι οποίες όμως συστήνεται να απαντηθούν, καθώς θα βοηθήσουν σημαντικά στην ποιότητα και την πληρότητα των πληροφοριών που θα συλλεχθούν.

Θα απογραφούν όλοι οι κάτοικοι της Χώρας; Θα πάει η ΕΛΣΤΑΤ σε κάθε νησί και χωριό;

Η ΕΛΣΤΑΤ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να καταγράψει όλους τους μόνιμους κατοίκους της Χώρας στέλνοντας εκπροσώπους της σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Τι είναι ο Νόμιμος και τι ο Μόνιμος Πληθυσμός;

Μόνιμος Πληθυσμός είναι το σύνολο των ατόμων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας/ιθαγένειας, που έχουν τη μόνιμη διαμονή τους σε κάθε διοικητική διαίρεση της Χώρας, έως το επίπεδο του οικισμού.

Νόμιμος Πληθυσμός είναι ο αριθμός των δημοτών κάθε Δήμου της Χώρας ανά Δημοτική Ενότητα που έχουν ελληνική ή ελληνική και άλλη υπηκοότητα/ιθαγένεια και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Τι εννοείτε με τον όρο ημερομηνία αναφοράς της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών

Ως ημερομηνία αναφοράς νοείται το χρονικό σημείο στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα που συλλέγονται από τους απογραφόμενους. Η ημερομηνία αναφοράς είναι απαραίτητη για κάθε στατιστική έρευνα και σχετίζεται άμεσα με τη διαδικασία συλλογής των δεδομένων της. Η Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2021 έχει ως ημερομηνία αναφοράς την 22α Οκτωβρίου 2021 και πρόκειται να διενεργηθεί κατά το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Αντιμετωπίζω ζητήματα όρασης και δεν μπορώ να αυτοαπογραφώ. Πώς θα γίνει η διαδικασία;

Τα άτομα με προβλήματα όρασης, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι εφικτό να απογραφούν από εκπρόσωπο του νοικοκυριού τους, θα απογραφούν από εντεταλμένα όργανα της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία θα επισκεφθούν όλο τον πληθυσμό της Χώρας προκειμένου να τον απογράψουν.

Δεν μιλάω καλά ελληνικά και δεν καταλαβαίνω τις ερωτήσεις. Το ερωτηματολόγιο δεν είναι διαθέσιμο σε άλλες γλώσσες. Τι θα κάνω;

Τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γλωσσικής επικοινωνίας και δεν δύνανται να αυτοαπογραφούν, θα απογραφούν από τον Απογραφέα με έντυπο ερωτηματολόγιο με υποστήριξη από Συνοδό-Διερμηνέα. Οι Συνοδοί–διερμηνείς που θα συνδράμουν τους Απογραφείς θα έχουν ως βοήθημα το ερωτηματολόγιο μεταφρασμένο σε βασικές ξένες γλώσσες.

Μπορώ να απογράψω τα κατοικίδιά μου;

Δεν προβλέπονται τέτοια ερωτήματα στο ερωτηματολόγιο της Απογραφής Πληθυσμού -Κατοικιών.

Πώς ελέγχεται η ειλικρίνεια των απαντήσεων;

Η ΕΛΣΤΑΤ προσβλέπει στην ειλικρινή διάθεση και την υποχρέωση των απογραφόμενων να παρέχουν έγκυρες πληροφορίες για την κατάρτιση έγκυρων και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για τη Χώρα. Μια σειρά λογικών ελέγχων κατά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου και την επεξεργασία των συλλεχθέντων δεδομένων συμβάλλει στην αποφυγή εκούσιας ή ακούσιας λανθασμένης καταχώρισης / αναφοράς.

Ασφάλεια Δεδομένων

Πού πάνε τα δεδομένα μου;

Η ΕΛΣΤΑΤ συλλέγει και επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα στα πλαίσια διαφόρων διαδικασιών, όπως η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων για τη διενέργεια των Απογραφών. Η ΕΛΣΤΑΤ δεν επεξεργάζεται ποτέ προσωπικά δεδομένα για σκοπό άλλο από εκείνον που τα έχει συλλέξει.

Τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και των επεξεργασιών για τις οποίες είναι υπεύθυνη, δεν διαβιβάζονται σε καμία άλλη δημόσια Υπηρεσία ή ιδιωτική εταιρεία ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε χώρες εκτός ΕΕ ή σε διεθνείς Οργανισμούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κοινοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα των απογραφόμενων σε τρίτους, για σκοπούς άμεσης προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών.

Ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα μου;

Στις εφαρμογές που αφορούν στις Απογραφές Κτιρίων και Πληθυσμού – Κατοικιών, καθώς και στις σχετικές βάσεις δεδομένων, έχουν πρόσβαση μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα, περιλαμβανομένων των διαχειριστών αυτών, που ορίζονται με απόφαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. Τα εξουσιοδοτημένα άτομα έχουν πρόσβαση μόνο στα αναγκαία πεδία των εφαρμογών και των βάσεων δεδομένων και μόνο για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο για τη διεκπεραίωση των εργασιών τους.

Πού αποθηκεύονται τα δεδομένα μου;

Τα δεδομένα που θα συλλεγούν στο πλαίσιο των Απογραφών Κτιρίων και Πληθυσμού -Κατοικιών αποθηκεύονται σε ηλεκτρονική μορφή σε εξυπηρετητές (servers) της ΕΛΣΤΑΤ, σε ασφαλές περιβάλλον.

Τα έντυπα ερωτηματολόγια που θα συμπληρωθούν με στοιχεία των απογραφόμενων φυλάσσονται ασφαλώς σε χώρο φύλαξης έντυπου υλικού σε κτίρια της ΕΛΣΤΑΤ και διατηρούνται εκεί για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, το έντυπο υλικό καταστρέφεται με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σε ποιον ανήκουν οι servers όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα που παρέχω στην ΕΛΣΤΑΤ;

Τα δεδομένα που θα συλλεγούν στο πλαίσιο των Απογραφών Κτιρίων και Πληθυσμού -Κατοικιών αποθηκεύονται σε ηλεκτρονική μορφή σε εξυπηρετητές (servers) της ΕΛΣΤΑΤ, σε ασφαλές περιβάλλον.

Σε ποιον θα δοθούν τα δεδομένα μου; Θα δώσετε τα στοιχεία μου στην εφορία; Στην ΕΕ; Σε Υπουργεία; Στη στρατολογία;

Η ΕΛΣΤΑΤ συλλέγει και επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα στα πλαίσια διάφορων επεξεργασιών, όπως η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων για τη διενέργεια των Απογραφών. Η ΕΛΣΤΑΤ δεν επεξεργάζεται ποτέ προσωπικά δεδομένα για σκοπό άλλο από εκείνον που τα έχει συλλέξει.

Τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και των επεξεργασιών για τις οποίες είναι υπεύθυνη, δεν διαβιβάζονται σε καμία άλλη δημόσια Υπηρεσία ή ιδιωτική εταιρεία ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε χώρες εκτός ΕΕ ή σε διεθνείς Οργανισμούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κοινοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα των απογραφόμενων σε τρίτους για σκοπούς άμεσης προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών. Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, τα όργανα της ΕΕ και των διεθνών Οργανισμών, κάθε ενδιαφερόμενος χρήστης και φορέας έχει πρόσβαση μόνο σε συγκεντρωτικούς στατιστικούς πίνακες και όχι σε προσωπικά δεδομένα.

Πώς γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων; Ποια μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται για την επεξεργασία των δεδομένων;

Η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι έχουν υπογράψει δήλωση τήρησης στατιστικού απορρήτου.

Πού θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα μου;

Τα δεδομένα όλων των ερωτηματολογίων συγκεντρώνονται, τυγχάνουν σχετικής επεξεργασίας και ακολούθως από αυτά παράγονται συγκεντρωτικοί πίνακες με πληροφορίες για τα δημογραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Χώρας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Αυτή είναι η μόνη λίστα που χρειάζεστε για τις φθινοπωρινές αποδράσεις σας

Ξενώνες, ξενοδοχεία, βίλες και εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα που μας καλούν για αποδράσεις με άρωμα φθινοπώρου ή αποκαλόκαιρου.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΣΟΚ 18 Σεπ 2025 | 12:30

Αιχμές Γιαννίτση για Greek Statistics στην αύξηση του ΑΕΠ - "Είναι λάθος τα στοιχεία του" απαντά η ΕΛΣΤΑΤ

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Γιαννίτσης διερωτήθηκε σχετικά με την ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων για την ελληνική οικονομία.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Σεπ 2025 | 23:01

Επιχειρήσεις: "Βουλιάζει" η Αττική με 63.000 νέες επιχειρήσεις να ανοίγουν από το 2024 - Ποιοι πάνε κόντρα στο ρεύμα και βραβεύονται

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, ειδικά όσον αφορά τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων, όπως φαίνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ,

05 Σεπ 2025 | 13:42

ΕΛΣΤΑΤ: Μικρή μείωση του εμπορικού ελλείμματος στο επτάμηνο - Αυξήθηκε 4% τον Ιούλιο

Αύξηση 4,0% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα τον μήνα Ιούλιο σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

05 Σεπ 2025 | 13:41

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2ο τρίμηνο 2025

Αύξηση κατά 1,7% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2024 παρουσίασε κατά το 2ο τρίμηνο 2025 το ΑΕΠ σε όρους όγκου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ 27 Σεπ 2025 | 23:13

Βοιωτία: "Ήταν μια χαρά κοπέλα, δεν ξέρω πώς κατάντησε" - "Είχε χάσει τον αδερφό της" - Αποκαλυπτικές μαρτυρίες για την 62χρονη

Συγγενείς και φίλοι είχαν καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, όμως δεν ήξεραν πώς να το αποδείξουν.

ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΗΚΑΝ 27 Σεπ 2025 | 21:40

Τουρκικά drones πραγματοποίησαν δύο παραβιάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο

Οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας τα αναγνώρισαν και τα αναχαίτισαν κατά τη διεθνή πρακτική

ΕΠΕΛΑΥΝΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 27 Σεπ 2025 | 21:15

Αναβάθμισε το έκτακτο δελτίο η ΕΜΥ: Προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε 10 περιοχές - Ήχησε το 112

Η ΕΜΥ αναβάθμισε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για 10 περιοχές

ΣΦΟΔΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ 27 Σεπ 2025 | 20:19

Ηλεία: Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση 16χρονος συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα μετά από σύγκρουση με ΙΧ

Η μοτοσικλέτα που οδηγούσε ένας 24χρονος, με συνεπιβάτη τον 16χρονο, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με αυτοκίνητο

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 27 Σεπ 2025 | 19:27

Επελαύνει η κακοκαιρία: Μήνυμα "112" για ραγδαία επιδείνωση με ισχυρές καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα σε 10 περιοχές

Σε επικαιροποίηση του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προχώρησε η ΕΜΥ για την κακοκαιρία

ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ 27 Σεπ 2025 | 19:01

Κάρπαθος: Νεκρός ο 55χρονος Βρετανός τουρίστας που αγνοούνταν από τον Ιούνιο

Η εξαφάνιση δηλώθηκε από την ιδιοκτήτρια του καταλύματος όπου έμενε, όταν πήγε να καθαρίσει το δωμάτιο

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ 27 Σεπ 2025 | 18:25

Ρόδος: Εργαζόμενος κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση από προϊστάμενό του - Τον θώπευσε μπροστά στη σύντροφό του

Ο εργαζόμενος κατήγγειλε τον προϊστάμενό του στην Επιθεώρηση Εργασίας, έπειτα από άσεμνο περιστατικό μπροστά στη σύντροφό του

ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΚΟΣΜΗΤΟΡΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ 27 Σεπ 2025 | 17:56

Ευάγγελος Βενιζέλος: Το πρώτο πρόβλημα σήμερα είναι η ευρωπαϊκή ασφάλεια

"Το πρώτο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πολιτική οντότητα είναι το υπαρξιακό"

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑΤΡΟΥ 27 Σεπ 2025 | 17:48

Τέμπη: Σταματάει την απεργία πείνας ο Δ. Οικονομόπουλος που στάθηκε στο πλευρό του Πάνου Ρούτσι

Σε δήλωσή της, η γιατρός, Όλγα Κοσμοπούλου, ενημέρωσε πως ο Δημήτρης Οικονομόπουλος σταματά την απεργία πείνας.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 27 Σεπ 2025 | 17:35

Ηράκλειο: Κρούσμα μηνιγγίτιδας στο ΠΑΓΝΗ - 20χρονος υπό στενή παρακολούθηση - Γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του

Πραγματοποιείται ιχνηλάτηση των επαφών του 20χρονου ασθενούς στο Ηράκλειο Κρήτης, όπως προβλέπεται από τα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας

ΣΤΟ MEGA 27 Σεπ 2025 | 17:33

Ξέφυγε η ευλογιά των αιγοπροβάτων, εκτινάχτηκαν τα κρούσματα - "Η τελευταία μας ευκαιρία πριν το lockdown" [βίντεο]

Για εκτίναξη κρουσμάτων ευλογιάς στα αιγοπρόβατα τους τελευταίους μήνες έκανε λόγο ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΠΕΣΑΝ ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ 27 Σεπ 2025 | 17:28

Μακελειό στη γιορτή τσικουδιάς στη Μεταμόρφωση: Βίντεο-ντοκουμέντο από την αιματηρή συμπλοκή

Δύο ομάδες 20 ατόμων, ακριβώς έξω από το χώρο της γιορτής Τσικουδιάς στη Μεταμόρφωση πιάστηκαν στα χέρια

ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ 27 Σεπ 2025 | 17:19

Τρίκαλα: Αρκούδα έκανε βόλτες μέσα στην πόλη αναστατώνοντας τους κατοίκους [εικόνες]

Μια αρκούδα έκανε τη βόλτα της στα Τρίκαλα τα ξημερώματα του Σαββάτου

ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑ 27 Σεπ 2025 | 17:15

"Πάρε-δώσε" με τις αρχές από παλιά είχε ένας από τους συλληφθέντες του κυκλώματος ναρκωτικών με κέρδη 8 εκατ. ευρώ

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 5 αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και οι αρχηγοί της, ηλικίας 73, 39, 36, 35 και 34 ετών

ΠΥΡΚΑΓΙΑ 27 Σεπ 2025 | 15:52

Φωτιά στη Θεσσαλονίκη: Καίγεται δασική έκταση στο Εξαμίλι Λαγκαδά

Άμεσα κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν για την κατάσβεσή της 41 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 2ης ΕΜΟΔΕ και 12 οχήματα - Από αέρος συνδράμουν στην κατάσβεση δύο ελικόπτερα

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ 27 Σεπ 2025 | 15:47

Ελπιδοφόρος: H επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα επιβεβαιώσει τον σεβασμό των θρησκευτικών δικαιωμάτων

Υπογράμμισε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θα επιβεβαιώσει τον σεβασμό των θρησκευτικών δικαιωμάτων

27 Σεπ 2025 | 15:29

Κλειστά σχολεία στην Αθήνα την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου: Ποια και τι αφορά

Η αργία αφορά όλα τα σχολεία που υπάγονται στον δήμο Αθηναίων, καθώς και τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

ΠΩΛΕΙΤΑΙ 27 Σεπ 2025 | 15:06

"Ουράνιο Τόξο": Το ιστορικό ξενοδοχείο του Γιάννη Πουλόπουλου στην Άνοιξη - Από τα μεγαλεία των 70s, στην εικόνα καταστροφής

Πωλείται σε πλειστηριασμό το ξενοδοχείο του Γιάννη Πουλόπουλου στα βόρεια προάστια - Στα 2,5 εκατ. η τιμή εκκίνησης - Πόλος έλξης των διασήμων στη δεκαετία του 1970, εικόνα εγκατάλειψης από τους ενοικιαστές του

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 27 Σεπ 2025 | 13:50

Καρυστιανού: Έρχεται κλιμάκιο Ευρωπαίων για τον έλεγχο της απονομής δικαιοσύνης για τα Τέμπη - Θα απευθυνθούμε παντού

Η κυρία Καρυστιανού σχολίασε επίσης την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας για την εκταφή της σορού του Ντένις Ρούτσι

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ 27 Σεπ 2025 | 13:48

Πάνος Ρούτσι: Σάλος με τα χυδαία σχόλια στο Χ από τα τρολ "Lexotanil" και "LouellaDeVil"

Στο Χ, γνωστά και μη εξαιρετέα ανώνυμα τρολ καθημερινά χλευάζουν τον απεργό πείνας Πάνο Ρούτσι, με εμετικά σχόλια για... δίαιτα και... παραπανίσια κιλά

ΕΜΥ 27 Σεπ 2025 | 13:40

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου: Ποιες περιοχές θα πληγούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής

ΕΧΕΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ 27 Σεπ 2025 | 13:26

Μάστιγα οι απάτες: Προσποιούμενοι τους λογιστές εξαπάτησαν τρεις γυναίκες σε μία ημέρα στην Πέλλα

Συνεργοί του νεαρού άνδρα, τηλεφώνησαν σε τρεις γυναίκες -δύο από αυτές στην Έδεσσα και η τρίτη σε χωριό

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 27 Σεπ 2025 | 12:22

"Τι με κοιτάς έτσι;": Για ασήμαντη αφορμή η άγρια συμπλοκή με 20 άτομα σε κρητικό γλέντι στη Μεταμόρφωση

Η ένταση κλιμακώθηκε και η λογομαχία εξελίχθηκε σε άγρια συμπλοκή 20 ατόμων με μαχαίρια, προκαλώντας πανικό στους παρευρισκόμενους.

ΣΥΛΛΗΨΗ 6 ΑΤΟΜΩΝ 27 Σεπ 2025 | 11:43

Ποσότητα - μαμούθ κάνναβης διακινούσε εγκληματική οργάνωση σε Αττική και Αρκαδία: Πάνω από 8 εκατ. ευρώ τα κέρδη

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν διαρκή δράση, ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους

ΤΡΟΧΑΙΟ 27 Σεπ 2025 | 11:28

Θεσσαλονίκη: 37χρονος οδηγός έπεσε πάνω σε σταθμευμένα ΙΧ - Αρνήθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ

Σύμφωνα με τη Αστυνομία, οδηγώντας επικίνδυνα στην οδό Ούλωφ Πάλμε, έπεσε πάνω στα οχήματα ενώ αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο για την ύπαρξη οινοπνεύματος στον οργανισμό του.

13Η ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ 27 Σεπ 2025 | 11:20

Μποφίλιου και Δεληβοριάς στο Σύνταγμα για τον Πάνο Ρούτσι: "Να εγκριθούν οι τοξικολογικές, είμαστε δίπλα τους"

Τη στήριξή τους στον Πάνο Ρούτσι εξέφρασαν Φοίβος Δεληβοριάς και Νατάσα Μποφίλιου.

ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤ’ ΑΓΝΩΣΤΩΝ 27 Σεπ 2025 | 10:56

Σοκ στην Αρτέμιδα: 9χρονη υπέστη ηλεκτροπληξία σε παιδική χαρά από γυμνά καλώδια σε κολώνα φωτισμού [εικόνες - βίντεο]

Το 9χρονο κοριτσάκι υπέστη ηλεκτροπληξία αγγίζοντας κατά λάθος γυμνά καλώδια σε κολώνα φωτισμού.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 27 Σεπ 2025 | 10:42

Πάνος Ρούτσι: Στο νοσοκομείο ο απεργός πείνας Δημήτρης Οικονομόπουλος - Ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Λαϊκό

Ο Δημήτρης Οικονομόπουλος ένιωσε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ATMOHUB 27 Σεπ 2025 | 10:26

Φωτιές: Το αποτύπωμα σε ατμόσφαιρα και ποιότητα αέρα - Oι εκπομπές μαύρου άνθρακα στην Ελλάδα έφτασαν τους 685 τόνους

Αναφορικά με την Ελλάδα για το 2025, από την αρχή του έτους μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οι εκπομπές μαύρου άνθρακα στη χώρα μας έφτασαν τους 685 τόνους

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 27 Σεπ 2025 | 10:13

Μενίδι: Σοκαριστικές εικόνες από το ρέμα της Αυλίζας - Έπιπλα, καναπέδες, ξύλα και μπάζα [βίντεο]

Ανησυχία για τα ρέματα της Αττικής ενόψει των αναμενόμενων φθινοπωρινών βροχών

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ 27 Σεπ 2025 | 10:10

Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών με καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας: Οι 7 περιοχές που θα χτυπήσει

Στις παραπάνω περιοχές εκτιμάται ότι θα πέσουν έως και 100 τόνοι βροχής από το βράδυ του Σαββάτου έως και το βράδυ της Κυριακής - Τι ισχύει για την Αττική

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 27 Σεπ 2025 | 09:49

Τουρισμός για όλους 2025: Μέχρι πότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την άυλη ψηφιακή κάρτα

Το πρόγραμμα "Τουρισμός για Όλους 2025" συνεχίζεται για τους κληρωθέντες δικαιούχους του, δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ 27 Σεπ 2025 | 09:39

ΕΣΥ: Πώς θα κλείνουμε ραντεβού σε δημόσια νοσοκομεία από 1η Οκτωβρίου - Έως και 830.000 ασθενείς μηνιαίως

Από 1η Οκτωβρίου οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού δωρεάν με τρεις τρόπους

ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ 27 Σεπ 2025 | 09:25

Αρκάς: Η απορία του Θαναθάκη και το τραγούδι που λες και γράφτηκε γι' αυτόν

Ο αγαπημένος Θαναθάκης κρατά μια φωτογραφία του και ρωτά τη μαμά του τι έχει σημειώσει στα αγγλικά πάνω της.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ 27 Σεπ 2025 | 09:19

Το "κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου" που υπόσχεται ιδανικά φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα

Μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, η ορεινή γραφική κωμόπολη προσφέρει ήρεμες διακοπές με πολλές επιλογές σε διασκέδαση, δραστηριότητες, διαμονή και φαγητό

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Σεπ 2025 | 09:19
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 27 Σεπ 2025 | 09:11

Μεταμόρφωση: Άγρια συμπλοκή δεκάδων ατόμων σε κρητικό γλέντι με 4 τραυματίες - Οπαδικά κίνητρα βλέπει η ΕΛΑΣ

Οι τραυματίες διακομίστηκαν στο ΚΑΤ με τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, ενώ οι 3 είναι πιο σοβαρά.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ 27 Σεπ 2025 | 06:07

Άστατος ο καιρός σήμερα: Ραγδαία επιδείνωση με ισχυρές καταιγίδες - Ποιες περιοχές είναι στο επίκεντρο

Μπαίνει το φθινόπωρο με σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες

27 Σεπ 2025 | 06:00
"ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ" 26 Σεπ 2025 | 23:32

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: "Βαθιά ευγνώμων στον Τραμπ για το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης"

Υπογράμμισε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θα επιβεβαιώσει τον σεβασμό των θρησκευτικών δικαιωμάτων και θα επιτρέψει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να λειτουργήσει και πάλι το κορυφαίο θεολογικό του ίδρυμα

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ 26 Σεπ 2025 | 22:53

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Πώς θα κινηθούν στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης 1 Οκτωβρίου

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν πως αγωνίζονται για συγκοινωνίες ασφαλείς, σύγχρονες και αξιόπιστες και ζητούν άμεση δυνατότητα σύναψης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και Επαναφορά του Συλλογικού Δικαίου

26 Σεπ 2025 | 22:03
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Σεπ 2025 | 21:49

Sky express: Ενημέρωση των επιβατών για το πτητικό πρόγραμμα την 1/10/2025

Ενημέρωση των επιβατών για το πτητικό πρόγραμμα την 1/10/2025 λόγω πιθανής απεργίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

26 Σεπ 2025 | 20:50

Αιγάλεω: 65χρονη δέχθηκε επίθεση από τσαντάκια - Την έστειλε στο νοσοκομείο: "Επεσα κάτω, χτύπησα, την πήρε και έφυγε..."

Mοτοσυκλετιστής, όχι μόνο της άρπαξε την τσάντα, αλλά δε δίστασε να την πετάξει κάτω, να την τραυματιστεί και να τη στείλει στο νοσοκομείο.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 26 Σεπ 2025 | 20:47

Ηγουμενίτσα: Θρήνος στην κηδεία του 11χρονου Μάξιμου - Σε κατάσταση σοκ η 58χρονη οδηγός - "Ό,τι και να σας πω, το παιδί έφυγε"

Συγγενείς, φίλοι και συμμαθητές είπαν το τελευταίο "αντίο" στον 11χρονο Μάξιμο που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στην Ηγουμενίτσα - "Ξαφνικά ο μικρός πετάχτηκε μπροστά μου, δεν πρόλαβα να αντιδράσω" είπε η οδηγός

ΠΡΟΣΟΧΗ 26 Σεπ 2025 | 20:28

Μεγάλη ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος": Έως και 2 ώρες οι καθυστερήσεις στις πτήσεις

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να περιορίσουν κατά 25% τη χωρητικότητα στη διαχείριση της κυκλοφορίας στον εναέριο χώρο, στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" - Προβλήματα και στο "Μακεδονία"

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΡΑΣΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 26 Σεπ 2025 | 19:42

Απίστευτο περιστατικό στη Φθιώτιδα: Εγδυσε τη σύντροφό του και την έδειρε μέσα στην εθνική οδό μπροστά στους γονείς του

Ολα έγιναν μετά από φραστικό επεισόδιο μεταξύ του ζευγαριού μέσα στο αυτοκίνητο, όπου επέβαιναν επίσης οι ηλικιωμένοι γονείς του άνδρα

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΩΝ 26 Σεπ 2025 | 19:33

Τα πρώτα ευρήματα για τον θάνατο του 5χρονου παιδιού στη Φωκίδα - Απομακρύνεται η περίπτωση της μηνιγγίτιδας

Θα ακολουθήσουν εξειδικευμένες ιστολογικές και εργαστηριακές εξετάσεις

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Σεπ 2025 | 19:32

Τροχαίο με ανατροπή ΙΧ στην Κηφισιά - Απεγκλωβίστηκε σοαβαρά τραυματισμένη γυναίκα [βίντεο]

Το τροχαίο ατύχημα έγινε πολύ κοντά στο νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων, στη συμβολή της Αγίων Αναργύρων με την Ατλαντίδων, όπου συχνά καταγράφονται τέτοια περιστατικά λόγω παραβίασης του STOP.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Σεπ 2025 | 19:13

Αυλώνα: Συνελήφθησαν ο διευθυντής του βρεφονηπιακού σταθμού και η σύζυγός του - Τα μαλλιά του 2χρονου ξεριζώθηκαν με τη βία

Ο διευθυντής και η σύζυγός του υποστήριξαν ότι το παιδάκι πιάστηκε από τα μαλλιά για να μην πέσει και χτυπήσει - Η μαρτυρία της δασκάλας και η διαπίστωση του ιατροδικαστή

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 26 Σεπ 2025 | 18:58

Μαρίσσα Λαιμού: Από σήψη προήλθε ο θάνατός της, σύμφωνα με Βρετανό ιατροδικαστή - Το σενάριο για στρεπτόκοκκο Β' [βίντεο]

Ο Βρετανός ιατροδικαστής αποφάνθηκε πως ο θάνατος της 30χρονης επήλθε μετά από σήψη, η οποία προκλήθηκε από τσίμπημα εντόμου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα ποιο έντομο ήταν αυτό που την τσίμπησε.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ 26 Σεπ 2025 | 18:46

"Μας κοροϊδεύουν" - Η αντίδραση του Πάνου Ρούτσι για την έγκριση του αιτήματος εκταφής του γιου του - Συνεχίζει την απεργία πείνας

Ο Πάνος Ρούτσι δεν θα κάνει κάποια δήλωση για την ώρα και θα συνεχίσει την απεργία πείνας εφόσον η εκταφή δεν συνδεθεί με τις τοξικολογικές εξετάσεις - "Κάποιοι παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια" λέει η Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 26 Σεπ 2025 | 18:07

Β. Γιακουμάκης - Συγκινητικές στιγμές στο Σελλί Ρεθύμνου: Η αδερφή του παντρεύτηκε στον ναό που χτίστηκε στη μνήμη του

Ήταν το 2015, όταν το όνομα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, θα γινόταν συνώνυμο με τη λέξη "bullying"

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 26 Σεπ 2025 | 17:11

Άνω Πατήσια: Σύλληψη διαρρήκτη μπροστά στην κάμερα - Aκινητοποιήθηκε από πολίτες και ρεπόρτερ [Βίντεο]

Διαρρήκτης "μπούκαρε" σε σπίτι μπροστά σε τηλεοπτικό συνεργείο στα Άνω Πατήσια

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Σεπ 2025 | 16:17

Τροχαίο στη Μεσογείων: Λεωοφορείο συγκρούστηκε με ΙΧ - Καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων [βίντεο - εικόνες]

Αστικό λεωφορείο συγκρούστηκε με Ι.Χ. αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων, από το ύψος του Ο.Α. 410, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Σεπ 2025 | 15:54

Απίστευτο σκηνικό στη Ν. Φιλαδέλφεια: Έπαιξαν ξύλο για την προτεραιότητα στο φανάρι - Βίντεο ντοκουμέντο

Σύμφωνα με μαρτυρίες στην ΕΡΤ, οι δύο άνδρες άρχισαν να λογομαχούν ενώ περίμεναν στο κόκκινο και στη συνέχεια συμφώνησαν να σταματήσουν λίγο πιο κάτω για να... λύσουν τις διαφορές τους

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 26 Σεπ 2025 | 15:53

Αυλώνας: "Του έλειπαν μαλλιά και είχε σημάδι στο χείλος" - Καταγγελία μητέρας για κακομεταχείριση 3χρονου σε ιδιωτικό σχολείο

Μητέρα καταγγέλλει τραυματισμό του 3χρονου παιδιού της σε ιδιωτικό σχολείο στον Αυλώνα. Διφορούμενες μαρτυρίες και ιατροδικαστική εξέταση σε εξέλιξη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ 26 Σεπ 2025 | 15:47
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 26 Σεπ 2025 | 15:30

Αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος": Μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις - Τι συμβαίνει με τον Έλεγχο Εναέριας Κυκλοφορίας

Σε ανακοίνωσή του, το αεροδρόμιο επιβεβαιώνει τα προβλήματα, χωρίς να δίνει εκτίμηση για την επαναφορά της κανονικής ροής των πτήσεων.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Σεπ 2025 | 15:13

Καραμπόλα με οκτώ οχήματα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας - Μεγάλο μποτιλιάρισμα στο ρεύμα προς Πατησίων [βίντεο]

Η καραμπόλα συνέβη στο ρεύμα προς Πατησίων, στο ύψος της οδού Μπούσγου, στο Πεδίο του Άρεως - Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 26 Σεπ 2025 | 15:02

Ηγουμενίτσα: Βίντεο δείχνει πώς έγινε το τροχαίο - Ούρλιαζε η μητέρα του 11χρονου - "Το παιδί μου!"

Σύμφωνα με την εκπομπή "Αλήθειες με τη Ζήνα" στο Star, η Αστυνομία έχει στα χέρια της βίντεο που δείχνει πώς έγινε η τραγωδία με θύμα τον 11χρονο Μάξιμο

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 26 Σεπ 2025 | 14:54

Τι πρέπει να κάνουμε για την κακοκαιρία που έρχεται με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Επιτροπής η κακοκαιρία θα φέρει έντονα φαινόμενα από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Σεπ 2025 | 14:35

Θεσσαλονίκη: Καραμπόλα πέντε οχημάτων - Δύο ελαφρά τραυματίες - Έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα [εικόνες - βίντεο]

Κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ένα φορτηγό συγκρούστηκε με τέσσερα επιβατικά αυτοκίνητα - Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά ένας άνδρας και μία γυναίκα

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 26 Σεπ 2025 | 14:30

"Καμπανάκι" Τσατραφύλλια για την κακοκαιρία: 100 τόνοι νερό ανά στρέμμα σε 6 περιοχές, ποσότητα που πέφτει σε 2-3 μήνες

Η προειδοποίηση του Γιώργου Τσατραφύλλια για την επικείμενη κακοκαιρία μετά τα στοιχεία που δίνουν τα μοντέλα πρόγνωσης

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΔΗΓΗΣΗ 26 Σεπ 2025 | 14:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 26 Σεπ 2025 | 13:32

Πάτρα: Φωτιά στο Παναχαϊκό Ορος - Επιχειρούν 40 πυροσβέστες και 4 εναέρια [εικόνες]

Στο σημείο έχουν σπεύσει 40 πυροσβέστες 10 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρων.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 26 Σεπ 2025 | 12:50

Πάνοπλοι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ κάνουν εντυπωσιακή έφοδο σε σπίτι 62χρονου - Επειδή εκοβε ξύλα παράνομα [βίντεο]

Μεγάλη επιχείρηση με πάνοπλους αστυνομικούς της ΟΠΚΕ σε οικία 62χρονου στη Βόλβη Θεσσαλονίκης. Έκοβε ξύλα από το δάσος και τα πουλούσε.

ΘΡΗΝΟΣ 26 Σεπ 2025 | 12:31

Νέα τραγωδία στην οικογένεια του εικονολήπτη Γιώργου Παυλάκη: Πέθανε ο πατέρας του, μία εβδομάδα μετά τον ξαφνικό θάνατό του

Ο 77χρονος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό, μετά την κηδεία του γιου του.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ 30-40 ΛΕΠΤΩΝ 26 Σεπ 2025 | 12:17

Aegean: Καθυστερήσεις σε πτήσεις στο "Ελ. Βενιζέλος" λόγω περιορισμού των αφίξεων από τον Έλεγχο Εναέριας Κυκλοφορίας

Σύμφωνα με την Aegean, σημειώνονται καθυστερήσεις στις πτήσεις της τάξεως των 30-40 λεπτών κατά τις πρωινές ώρες, οι οποίες κλιμακώνονται στη διάρκεια της ημέρας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Σεπ 2025 | 12:13

Εκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ του Σαββάτου σε 8 περιοχές

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, για ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα "χτυπήσουν" το Σαββατοκύριακο.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 254 26 Σεπ 2025 | 12:08
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 26 Σεπ 2025 | 11:39

Αγριο ξύλο σε σχολείο στο Ηράκλειο - Στο νοσοκομείο με οίδημα ένας 12χρονος

Τα δύο αγόρια, συμμαθητές στην Α τάξη σε σχολείο του δήμου Μινώα Πεδιάδος στο Ηράκλειο Κρήτης, μέχρι πρότινος έκαναν παρέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Σεπ 2025 | 11:34

Αρειος Πάγος για Τέμπη: Τα αιτήματα εκταφής μελετώνται και πρόκειται σύντομα να απαντηθούν

Σύντομα αναμένονται απαντήσεις από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με τα αιτήματα εκταφής και ταυτοποίησης σορών θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών.

ΑΝΕΙΠΩΤΟΣ ΠΟΝΟΣ 26 Σεπ 2025 | 10:44

Θρήνος στην Κίσαμο Χανίων για το 4χρονο παιδί – Πώς συνέβη η τραγωδία με το αγροτικό

Ο θάνατος του 4χρονου αγοριού που παρασύρθηκε χθες από όχημα έχει βυθίσει στο πένθος ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

ΣΤΟ "ΠΡΩΙΝΟ" 26 Σεπ 2025 | 10:41
ΑΝΑΡΤΗΣΗ 26 Σεπ 2025 | 10:17

Ερχεται έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για την κακοκαιρία - Προειδοποίηση Κολυδά για έντονα φαινόμενα

Μπαίνει για τα καλά το φθινόπωρο από σήμερα, αφού αναμένεται πτώση του υδράργυρου και θυελλώδεις άνεμοι - Προειδοποίηση μετεωρολόγων για επικίνδυνα φαινόμενα.

ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ 26 Σεπ 2025 | 09:25

Κυψέλη: Ανήλικοι επιτέθηκαν με ξύλα σε 17χρονο μαθητή μέσα στο σχολείο - Τρεις συλλήψεις

Το θύμα έλαβε τις πρώτες βοήθειες από μοτοσικλέτα του ΕΚΑΒ και στη συνέχεια παραλήφθηκε από τη μητέρα του.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 26 Σεπ 2025 | 09:00

Σαν σήμερα: 25 χρόνια από το ναυάγιο του "Εξπρές Σάμινα" - 81 νεκροί μέσα σε λίγα λεπτά [εικόνες]

Ήταν το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2000 όταν το "Εξπρές Σαμίνα" έμελλε να γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας.

"ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ" 26 Σεπ 2025 | 07:55

Αυτός είναι ο 77χρονος που κρατούσε φιάλη με έμβρυο σε φορμόλη - Οικονομολόγος, λογοτέχνης και μεταφραστής

Ο 77χρονος υποστήριξε ότι η φιάλη με το έμβρυο ήταν του παππού του, που ήταν μεγαλογιατρός το 1930 (!), και αποφάσισε να το κρατήσει για… κειμήλιο.

ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ 26 Σεπ 2025 | 07:44

Η συγκίνηση του Νταλάρα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ: "Είναι το βαρύτερο δώρο που μου έχουν κάνει ποτέ"

"Θα θέλαμε σήμερα, εκ μέρους του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιώργο Νταλάρα, τον ερμηνευτή που χάρισε φωνή στα "τραγούδια μας", στους αγώνες και τα όνειρα του λαού μας".

«ΜΑΙΜΟΥ» ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ 26 Σεπ 2025 | 07:21

"Βρήκαμε κι άλλα καλώδια": Πώς μια σπείρα Ρομά εξαπατούσε ηλικιωμένους - Δήλωναν... πυρόπληκτοι για να παίρνουν επιδόματα

Τα μέλη της σπείρας προσέγγιζαν τα θύματά τους όταν γύριζαν στις οικίες τους φορτωμένοι με ψώνια. Προσφέρονταν να τους βοηθήσουν και δήλωναν ότι ήταν υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 26 Σεπ 2025 | 07:05

Καιρός: Πέφτει κατακόρυφα η θερμοκρασία από σήμερα - Ισχυρές καταιγίδες το Σαββατοκύριακο

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα, με τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά, και να εκδηλώνονται ανά περιοχές βροχές και καταιγίδες.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 26 Σεπ 2025 | 06:47

Αργος Ορεστικό: Σε σοβαρή κατάσταση δύο φίλοι μετά από τροχαίο με μηχανή - Δεν φορούσαν κράνη

Μία μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν δύο άνδρες, ηλικίας περίπου 35 ετών, εξετράπη της πορείας της Η κατάσταση και των δύο ανδρών χαρακτηρίζεται σοβαρή.

ΔΕΙΤΕ 26 Σεπ 2025 | 06:00
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 25 Σεπ 2025 | 23:35

Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων: "Η εκταφή που ζητά ο Ρούτσι δεν θα καθυστερήσει τη δίκη - Να εξεταστεί το συντομότερο"

Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί ότι τυχόν απόφαση για εκταφή της σορού δεν θα επιφέρει καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης, δεδομένου ότι η σχετική δίκη, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν την Άνοιξη του 2026

ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΤΕΙ 25 Σεπ 2025 | 23:00

Μετακομίζει η Μεγάλη του Γένους Σχολή: Θα γίνουν έργα ενίσχυσης της στατικότητας του κτιρίου της

Ιδρύθηκε μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, από τον Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο το 1454, ως συνέχεια της Οικουμενικής Πατριαρχικής Σχολής που ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο

ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ 25 Σεπ 2025 | 22:46

Ηγουμενίτσα: Δεύτερο χτύπημα της μοίρας για την οικογένεια του 11χρονου - Οδηγός είχε παρασύρει τη θεία του ενώ θήλαζε

"Ξαφνικά είδα μπροστά μου το παιδί. Πετάχτηκε με το πατίνι", είπε η 58χρονη οδηγός που παρέσυρε τον 11χρονο

ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Σεπ 2025 | 22:08
ΚΡΗΤΗ 25 Σεπ 2025 | 21:25

Τραγωδία στα Χανιά: Κατέληξε το 4χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από όχημα στην Κίσσαμο

Υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από όχημα στην Κίσσαμο Χανίων

25 Σεπ 2025 | 20:53

Αιματηρό επεισόδιο στη Μεσαρά: Δύο αδέλφια εντοπίστηκαν μαχαιρωμένα σε χωράφι - Σοβαρά τραυματίας ο ένας

Δύο αδέλφια, κάτοικοι της περιοχής 29 και 32 ετών, βρέθηκαν αιμόφυρτα έπειτα από επίθεση με μαχαίρια σε χωράφι στη Μεσαρά

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 25 Σεπ 2025 | 20:02

Βοιωτία: Απούσα από τα ΚΕΠ η 62χρονη - Από τις 245 μέρες του 2025, δούλεψε τις 51 - Πήρε αναρρωτική 108 ημέρες και άδεια 22

Η 62χρονη γυναίκα πήρε συνεχόμενη αναρρωτική από 4/3 έως 20/6, σύνολο 108 ημέρες δηλαδή, με χαρτί από ιδιωτική κλινική.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 25 Σεπ 2025 | 20:00

Μαρία Καρυστιανού: Κατέθεσε αίτημα εκταφής για την κόρη της Μάρθη

Σύμφωνα με την Μαρία Καρυστιανού, στον φάκελο με τις εξετάσεις DNA θανόντων, λείπουν οι εξετάσεις της κόρης της.

ΝΕΑ "ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ" 25 Σεπ 2025 | 19:33

Πάρις Ρούπος: Κατεβάζει τους τόνους η Pizza Fan - "Η τέχνη δεν στοχοποιείται και δεν τιθασεύεται" απαντά ο κωμικός

"Αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη μας για την καλή πίτσα" αναφέρει η Pizza Fan - "Στο ίντερνετ μπορεί να βρίσκουν εύκολο έδαφος οι σύγχρονοι δωσίλογοι και φασίστες" τονίζει ο Ρούπος, που θα κινηθεί νομικά