Βίλα Σιάγα: Το διώροφο διατηρητέο που διηγείται την ιστορία της παλιάς Θεσσαλονίκης - Μοιάζει με παλάτι [εικόνες]

Η Βίλα Σιάγα, το διώροφο νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Συνδίκα, διηγείται τη δική της ιστορία μέσα από τις ζωές των μελών της οικογένειας, στην οποία ανήκει εδώ κι έναν αιώνα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΒΙΛΑ ΣΑΓΙΑ

Ξύλινες περίτεχνες οροφές, υπέροχα τζάκια από την Αγγλία και τη Γαλλία, εντυπωσιακές πόρτες με ξυλόγλυπτα υπέρθυρα, εξαιρετικής ποιότητας έπιπλα με βελούδινα υφάσματα, μια ατμόσφαιρα μαγική που σε μεταφέρει στην παλιά Θεσσαλονίκη της λεωφόρου των Εξοχών.

Η Βίλα Σιάγα, το διώροφο νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Π. Συνδίκα, διηγείται τη δική της ιστορία μέσα από τις ζωές των μελών της οικογένειας Σιάγα, στην οποία ανήκει εδώ κι έναν αιώνα.

"Ο κόσμος ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζεται και με ρωτάει με απορία αν μεγάλωσα εδώ", αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ιδιοκτήτρια Ρεγγίνα Σιάγα κι εξηγεί: "για μένα ήταν και παραμένει το σπίτι μου, το πατρικό μου. Εγώ έζησα σ' αυτό το σπίτι μέχρι τα 32 χρόνια μου που παντρεύτηκα".

Βίλα Σιάγα: Το διώροφο διατηρητέο που διηγείται την ιστορία της παλιάς Θεσσαλονίκης  - Μοιάζει με παλάτι [εικόνες]

"Έχω ζήσει πολύ ωραία παιδικά χρόνια, με τον μεγάλο κήπο, τα οπωροφόρα δέντρα -βερικοκιές, αχλαδιές, μουριές- και τα παιδιά από τη γειτονιά. Τα παιδικά πάρτι είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διότι αλωνίζαμε όλο το σπίτι, στο υπόγειο που υπάρχει καταφύγιο, στη σοφίτα με τα στενά σκαλιά και τις αράχνες. Είχε ένα μυστήριο το σπίτι. Και βέβαια τα πάρτι των γονιών μου, που φάνταζαν πραγματικά εντυπωσιακά στα μάτια μου", θυμάται.

ΒΙΛΑ ΣΑΓΙΑ
ΒΙΛΑ ΣΑΓΙΑ

"Από το 1920, το συγκεκριμένο σπίτι κατοικείται από την οικογένειά μου. Το χωρίσαμε και μέναμε εδώ, η γιαγιά μου κι αργότερα εγώ στον πάνω όροφο και κάτω οι υπόλοιποι", αναφέρει ένας από τους ιδιοκτήτες, ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, και συνεχίζει διευκρινίζοντας πως "όλα τα σπίτια γύρω ήταν διώροφα, φίλοι παντού. Εκατό μέτρα πιο κάτω, ένας φίλος είχε το σπίτι του πάνω στη θάλασσα και με τη βάρκα πηγαίναμε κάθε μέρα, κάναμε μπάνιο και κολυμπούσαμε. Ήταν η παλιά Θεσσαλονίκη. Το μεσημέρι, το καλοκαίρι, όλος ο κόλπος της Θεσσαλονίκης γέμιζε με ιστιοπλοϊκά. Ήταν δικηγόροι, γιατροί, επαγγελματίες, που έκλειναν τα μαγαζιά τους κι έκαναν ιστιοπλοΐα".

Διαβάστε Επίσης

Αναφερόμενος στην ιστορία της Βίλας Σιάγα, είπε πως αυτό το σπίτι χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη για τον επίτιμο πρόξενο των ΗΠΑ Περικλή Χατζηλαζάρου. "Τα τούβλα είναι από τη Μασσαλία, τα τζάκια είναι σιδερένια εγγλέζικα και το πράσινο στο κεντρικό σαλόνι είναι γαλλικό από πορσελάνη, τα ταβάνια ξύλινα και τα δωμάτια 5.50μ επί 5.50μ, είναι πάνω 700 τμ με σοφίτα. Στους βαλκανικούς πολέμους, ήταν κατοικία των πριγκίπων, του Κωνσταντίνου του Νικόλαου και του Αλέξανδρου, υπάρχει και η φωτογραφία τους στην εξωτερική σκάλα", επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου.

ΒΙΛΑ ΣΑΓΙΑ

Θυμάται από τις αφηγήσεις της μητέρας του, πως "όταν ήρθαν οι Γερμανοί, το έκαναν στρατηγείο και κατέβασαν τον παππού, τη γιαγιά και τη μητέρα μου, στο υπόγειο. Κάποια στιγμή η μητέρα μου ανέβηκε στον στρατηγό, καθώς μιλούσε και Γερμανικά και τού λέει: "Εσείς, (είστε) στρατηγός Φον, κι έχετε στο υπόγειο τους δύο γέροντας". Θύμωσε ο Γερμανός, φωνάζει τον υπασπιστή του και τού λέει ένα δωμάτιο για τον κύριο και την κυρία Σιάγα".

ΒΙΛΑ ΣΑΓΙΑ

Η Βίλα Σιάγα με επιβλητικό τρόπο στέκει πλέον γερασμένη. Μπορεί να έχει χαρακτηριστεί "έργο τέχνης", με υπουργική απόφαση (ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2060/30904/21.07.1986), ωστόσο, η οικία της οικογένειας Σιάγα, είναι αφημένη στο χρόνο και μοιάζει να μετρά τις πληγές της, που συνεχώς βαθαίνουν. Όσες προσπάθειες κι εάν έκαναν τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες της, να επισκευάσουν την εξωτερική όψη της, απέτυχαν εξαιτίας της απίστευτης γραφειοκρατίας, όπως αναφέρουν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Το 1920 το αγόρασε ο παππούς μας", αναφέρει η ιδιοκτήτρια Ρεγγίνα Σιάγα κι επισημαίνει πως "έναν αιώνα, το σπίτι αυτό ανήκει στην οικογένεια μου και όσο ζούσαν οι γονείς μου, ήταν ένα σπίτι κανονικό, λειτουργικό, η μητέρα μου είχε τις φίλες της, έπαιζε εδώ το χαρτάκι της και το συντηρούσαν σε πολύ κατάσταση".

Δυστυχώς, όπως ή ίδια εξηγεί, τα τελευταία χρόνια, "οι φθορές είναι γεωμετρικές και η γραφειοκρατία είναι τραγική. Εσωτερικά είναι σε καλύτερη κατάσταση, εξωτερικά όμως έχει πολλές φθορές, οι οποίες σε λίγο θα φτάσουν και στο εσωτερικό. Έχω ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια μια προσπάθεια με τη Διεύθυνση Νεότερων Μνημείων, με δικά μας έξοδα, όσο μπορούμε να το εξωραΐσουμε εξωτερικά. Έχουν ζητήσει πάρα πολλά έγγραφα, ανάλυση των υλικών, που είναι χτισμένο το σπίτι, κάποια τα έχουμε κάνει, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να πάρεις άδεια για να επιδιορθώσεις τις ζημιές έχουν προκληθεί. Χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση, τους παρακαλάω να μου δώσουν την άδεια για να το φτιάξω".

ΒΙΛΑ ΣΑΓΙΑ

Το σπίτι είναι διατηρητέο μέσα, έξω και ο γύρω χώρος, διευκρινίζει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου και προσθέτει: "δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα. Όταν το κήρυξαν διατηρητέο μνημείο, μας είπαν ότι και κουρτίνες να θέλετε να αλλάξετε, εμείς θα πρέπει να επιλέξουμε και ύφασμα και χρώμα".

Διαβάστε Επίσης

"Η τελευταία σκέψη που έκανα γι' αυτό το σπίτι ήταν πριν έξι χρόνια, που αποφάσισα να φύγω και δεν με ενδιαφέρει πια. Θεωρώ ότι είναι χαμένη απόφαση. Είναι δύσκολο να το συντηρήσεις. Όταν ζούσαμε όλοι εδώ, χρειαζόμασταν 14 τόνους πετρέλαιο κάθε σεζόν", υπογραμμίζει ο κ. Παπαγεωργίου και δηλώνει απογοητευμένος καθώς, όπως υποστηρίζει, "δυστυχώς δεν υπάρχει συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες".

Η Ρεγγίνα Σιάγα, που τα τελευταία χρόνια με πείσμα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της Βίλας Σιάγα, εξομολογείται πως "εάν εγώ δεν ήμουν τόσο δεμένη συναισθηματικά με το σπίτι αυτό, θα το είχαμε πουλήσει ήδη".

ΒΙΛΑ ΣΑΓΙΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 21 Σεπ 2021 | 12:48

Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή της δολοφονίας 24χρονου Αλγερινού στη Θεσσαλονίκη [Προσοχή - σκληρές εικόνες]

Η δολοφονία 24χρονου Αλγερινού από ομοεθνή του με μαχαίρι καταγράφηκε σε ένα σκληρό βίντεο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΕΡΒΑ 20 Σεπ 2021 | 22:07

Κορονοϊός: Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη - Αυξήθηκαν 15% νοσηλείες και κρούσματα

Ανησυχία για την πορεία του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 20 Σεπ 2021 | 19:03

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε νηπιαγωγό - 4χρονος ξέφυγε της προσοχής της και βγήκε στο δρόμο

Σε βάρος της νηπιαγωγού στη Θεσσαλονίκη σχηματίστηκε δικογραφία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑ 20 Σεπ 2021 | 17:19

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή τρία άτομα που πήγαν να πουλήσουν βρέφος για 5.000 ευρώ - Ανάμεσά τους και η βιολογική μητέρα

Οι κατηγορούμενοι έφερναν εγκυμονούσες γυναίκες για να γεννήσουν στη Θεσσαλονίκη και μετά πουλούσαν τα βρέφη.

ΕΣΠΑΓΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΕΣ 20 Σεπ 2021 | 15:37

Τελευταία βραδιά του Gameathlon στη ΔΕΘ: Οι gamers τα έκαναν όλα "γυαλιά καρφιά" [βίντεο]

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο έπεσε η αυλαία στον χώρο των gaming στην 85η ΔΕΘ. Οι συμμετέχοντες τα έκαναν "γυαλιά καρφιά".

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ 19 Σεπ 2021 | 10:55

Θεσσαλονίκη: Εγκλημα με νεκρό 24χρονο - Τον μαχαίρωσε 20χρονος έπειτα από καβγά με άγριο ξύλο [Βίντεο]

Καβγάς με τραγική κατάληξη τα ξημερώματα της Κυριακής, στη Θεσσαλονίκη - Νεκρός ένας 24χρονος

18 Σεπ 2021 | 20:11

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ - Θα καταργήσουμε τον νόμο Χατζηδάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για την καθιερωμένη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΞΑΦΝΙΚΟ ΜΠΟΥΡΙΝΙ 18 Σεπ 2021 | 19:40

Θεσσαλονίκη: Μητέρα και ο 16χρονος γιος της τραυματίστηκαν σε καραμπόλα επτά αυτοκινήτων

Το ξαφνικό μπουρίνι που κτύπησε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου τη συμπρωτεύουσα, είχε ως συνέπεια να προκληθεί καραμπόλα επτά αυτοκινήτων και τον τραυματισμό ενός 16χρονου και της μητέρας του.

ΚΑΙ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ 18 Σεπ 2021 | 17:00

Άλλαξε ο καιρός στη Θεσσαλονίκη: Μπουρίνι με ισχυρούς ανέμους και βροχή [βίντεο]

Άλλαξε το σκηνικό του καιρού το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη με συννεφιά, δυνατό αέρα και βροχή.

ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 18 Σεπ 2021 | 12:22

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας σαρώνει την αγοραστική δύναμη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Η ανασφάλεια είναι το συναίσθημα που πλημμυρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση της ΔΕΘ

ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟ ΡΟΜΑ 17 Σεπ 2021 | 20:15

Θεσσαλονίκη: Βγήκε στο μπαλκόνι και άρχισε να πυροβολεί - Τέσσερις τραυματίες στο Κορδελιό

Επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 17 Σεπ 2021 | 17:46

Κορονοϊός: 431 νέα κρούσματα στην Αττική, 337 στη Θεσσαλονίκη - Στο "κόκκινο" Πέλλα, Πιερία και Δράμα

Στην Αττική τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού - Ανησυχία για αρκετές περιοχές της χώρας

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 17 Σεπ 2021 | 15:42

Θεσσαλονίκη: Ο Ιατρικός Σύλλογος καταγγέλλει εταιρεία "μαιμού" που κάνει rapid tests χωρίς άδεια

Ο Ιατρικός Σύλλογος κατήγγειλε τη λειτουργία φορέα που διαφημίζει διαδικτυακά ότι κάνει rapid tests, αλλά δεν διαθέτει άδεια