Follow us

Κατάληψη City plaza: Θα πληρώσουμε αποζημίωση 312.500 ευρώ για την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να την εκκενώσει

Κωμικοτραγική χαρακτήρισε την υπόθεση της κατάληψης του City Plaza ο Στέλιος Πέτσας, καθώς το δημόσιο καλείται να πληρώσει αποζημίωση στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
city plaza

Ήταν αναμενόμενο ότι κάποια μέρα θα παίρναμε το λογαριασμό για την "περίφημη " κατάληψη του ξενοδοχείου City Plaza, ένα ιδιόκτητο ξενοδοχείο της Αθήνας, που κατελήφθη από "αλληλέγγυους" το 2016, προκειμένου να στεγάσει πρόσφυγες και μετανάστες. Παρά τις προσπάθειες της ιδιοκτήτριας να εκδιώξει τους καταληψίες, η σχετική πρωτοβουλία ποτέ δεν αναλήφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε ένδειξη συμπαράστασης στους αλληλέγγυους και τώρα ήρθε ο λογαριασμός

Η καταδίκη της Ελλάδας και η αποζημίωση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καταδίκασε την Ελλάδα σε πρόστιμο ως καταβολή αποζημίωσης σε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου το οποίο τελούσε υπό κατάληψη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τη "φιλοξενία” λαθρομεταναστών από "αλληλέγγυους”

Αποζημίωση ύψους €312.500 θα αναγκαστεί να καταβάλει το Δημόσιο στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου CityPlaza Αλίκη Παπαχελά, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από τις 22 Απριλίου 2016, και για περισσότερα από τρία χρόνια, μέχρι την αποχώρηση (10/07 2019) των καταληψιών- "αλληλέγγυων” και των στεγασμένων λαθρομεταναστών, στους οποίους παρείχαν παράνομα, κατάλυμα .

Σύμφωνα με την απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως το Ελληνικό Κράτος – επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- δεν προστάτευσε το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, βάσει του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, αν και αναγνώρισε τις ανησυχίες των Αρχών, έκρινε ως μη δικαιολογημένη την τριετή αδράνεια που επέδειξαν, και το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να καταβάλει στην Αλεξία Παπαχελά €300.000 για απώλεια εργασιών (χρηματική ζημία), €2.500 για έξοδα και επιπλέον άλλες €10.000, για μη χρηματική ζημιά.

Όπως αποτυπώνεται στο νομικό κείμενο, στο σκεπτικό της απόφασης, διαπιστώνεται "Παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατάληψης, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους. Η πρώτη προσφεύγουσα και η ανώνυμη εταιρεία, της οποίας είναι ο μοναδικός μέτοχος, κατήγγειλαν ότι οι αρχές δεν έλαβαν μέτρα για την εκκένωση του ξενοδοχείου τους. Οι καταγγελίες των αιτούντων ήταν ανεπιτυχείς και δεν επιβλήθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης των χώρων. Εν τω μεταξύ, η πρώτη προσφεύγουσα είχε αναγκαστεί να πουλήσει το σπίτι της λόγω των χρεών που είχαν δημιουργηθεί".

Η "αλληλέγγυα ” μέχρι την κατάληψη στην περιουσία της, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Αλίκη Παπαχελά, είχε προσφύγει τόσο στην ΕΛ.ΑΣ όσο και στις Δικαστικές Αρχές, με το αίτημά της είτε να απορρίπτεται είτε να μην έχει ανάλογη ανταπόκριση. Με χρέη, σε μια διετία, τα οποία ξεπέρασαν το ποσό των €142.000, το 2018 η ιδιοκτήτρια του City Praza, κατέφυγε στην πώληση της πολυτελούς οικίας της, προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της και να αποφύγει την προσωρινή κράτηση λόγω οφειλών προς το Δημόσιο και προς τρίτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα

Η κατάληψη, για τρία ολόκληρα χρόνια, του ξενοδοχείου City Plaza είναι μια κωμικοτραγική υπόθεση που ξεγυμνώνει την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης. Μια κατάληψη που έληξε στις 10 Ιουλίου 2019, μόλις δηλαδή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, προφανώς επειδή οι "αλληλέγγυοι καταληψίες" γνώριζαν ότι η νέα Κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έπρεπε.

Χθες τo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για την κατάληψη. Ο λογαριασμός; 312.500 ευρώ. Θα τον πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανεύθυνη συμπεριφορά του; Ή θα τον φορτώσει και αυτόν στους φορολογούμενους;

papaxela

Μια ιστορία που υπέθαλψε ο ΣΥΡΙΖΑ για τρία χρόνια

Μια κωμικοτραγική ιστορία βρίσκεται πίσω από την κατάληψη, καθώς ματαίως η ιδιοκτήτριά του κ. Παπαχελά, φώναζε ότι δεν πρόκειται για ξενοδοχείο εγακταλελειμένο, αλλά κλειστό, το οποίο προσπαθούσε να πουλήσει. Η κατάληψη του εγκαταλελειμμένου City Plaza στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να στεγάσει πρόσφυγες και να δημιουργήσουν, όπως λένε, έναν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο αγώνα και ενημέρωσης, όπως έλεγαν οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν με τον τότε υπουργό κ. Μουζάλα να υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην ολλανδική τηλεόραση είπε για την κατάληψη ότι πρόκειται "για πολύ καλή δράση αλληλεγγύης", που όμως δεν αρκεί.

Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο είναι κλειστό από το 2008, η εταιρεία που το διαχεριζόταν χρεοκόπησε και η ιδιοκτήτρια του κτιρίου, Αλίκη Παπαχελά, διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια για την καταπάτηση της περιουσίας της, προειδοποιώντας ότι το 7ώροφο κτίριο είναι χωρίς ρεύμα και τώρα οι διαμένοντας χρησιμοποιούν λάμπες πετρελαίου με τεράστιο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η ιστορία της χρεοκωπίας

Εως και το 2012 η Αλίκη Παπαχελά προσπάθησε να κρατήσει "εν ζωή" το ξενοδοχείο, όμως εξαιτίας του υψηλού ΕΝΦΙΑ εγκατέλειψε την προσπάθεια. Για να γίνει αντιληπτό το ποσό της οφειλής που έχει συγκεντρωθεί, σημειώνεται πως ο φόρος για το ξενοδοχείο φέτος είναι στα 22.500 ευρώ.

Ενώ λοιπόν το κτίριο ήταν κλειδωμένο και η ιδιοκτησία του έψαχνε ματαίως να βρει κάποια λύση, γίνεται μία σειρά από διαρρήξεις, με την ίδια πάντα κατάληξη. Η κ. Παπαχελά ενημέρωνε την Αστυνομία η οποία ερχόταν άμεσα, γινόταν έρευνα αλλά ποτέ δεν συνελήφθη κανείς. Μοναδική εξαίρεση κάποια στιγμή που οι αστυνομικοί ανακάλυψαν έναν τοξικομανή ο οποίος κοιμόταν στον χώρο. Στις αρχές του 2016 εμφανίζεται φως στον ορίζοντα. Ο ΟΗΕ ετοιμάζει πρόγραμμα για τους πρόσφυγες εγκατάστασης προσφύγων σε ξενοδοχεία μέσω ΜΚΟ. Οι διαρρήξεις εν τω μεταξύ συνεχίζονται και αφαιρούνται και τηλεφωνικά κέντρα, υπολογιστές και άλλα.

Τον Φλεβάρη του 2016 κατατέθηκε ο φάκελος του Athens City Plaza στον ΟΗΕ για να υποδεχτεί πρόσφυγες και εγκρίθηκε. Στις 22 Απριλίου όμως γίνεται η κατάληψη, με την κ. Παπαχελά να αφήνει να εννοηθεί πως από κάπου υπήρχε πληροφόρηση και οι καταληψίες ήξεραν ότι ο ΟΗΕ έκανε δεκτή την αίτηση της.

Παράδοξο: Στις 22/ 4ου όταν έγινε η κατάληψη η Αστυνομία δεν εμφανίστηκε ποτέ. Αντίθετα, ακολούθησε ένας κυκεώνας γραφειοκρατίας κατά τον οποίον τοσο η ιδιοκτήτρια του κτιρίου όσο και ο δικηγόρος της, ο κ. Παϊπέτης, στέλνονταν από τον έναν αξιωματικό στον άλλον έως ότου τελικά η μήνυση παραληφθεί από αστυνομικούς της ΓΑΔΑ.

Επιπλέον, το αρμόδιο υπουργείο, πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες της διεύθυνσης του Athens City Plaza, δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στο αίτημα της ιδιοκτήτριας για επίλυση του ζητήματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ MEIKLES 15 Ιουν 2022 | 20:08

Ζιμπάμπουε: "Αν χρειάζεστε ζεστό νερό, θα σας φέρουμε έναν...κουβά" - Viral η ανακοίνωση 5αστερου ξενοδοχείου

Η ανακοίνωση προς τους πελάτες ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στη Χαράρε της Ζιμπάμπουε έγινε viral στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης

ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ 15 Ιουν 2022 | 08:51

Σητεία: Ξανά στο σφυρί το ξενοδοχείο "φάντασμα" του εφοπλιστή Λελάκη [βίντεο]

Γυρνώντας πίσω στη δεκαετία του 1990, όταν ο εφοπλιστής Αντώνης Λελάκης έβαζε μπροστά το σχέδιο για τη δημιουργία ενός εμβληματικού τουριστικού καταλύματος στον τόπο καταγωγής του, την Σητεία.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 11 Ιουν 2022 | 08:44

Power Pass: Στις 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα -Πώς θα κάνετε την αίτηση - Παραδείγματα

Ανοίγει την προσεχή Πέμπτη η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την αποζημίωση έως και 600 ευρώ - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 28 Μαϊ 2022 | 14:57

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληψη των ελληνόκτητων πλοίων στο Ιράν: Απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση εξηγήσεις για την παρακράτηση του ρωσικού πλοίου και τη μεταφόρτωση του φορτίου του σε πλοία αμερικανικών συμφερόντων.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 Ιουν 2022 | 14:31

Πανελλήνιες 2022: Σε ποιο μάθημα μόνο 5 υποψήφιοι έγραψαν 19άρια και πού έπεσε κάτω από τη βάση το 70%

Μαθηματικά, Αρχαία και Φυσική ήταν τα "αγκάθια" των Πανελληνίων. Οι επιδόσεις των μαθητών, τα κάτω από τη βάση και τα άριστα.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ 28 Ιουν 2022 | 14:25

Φωτιά στο Αλιβέρι: Κοντά σε κατοικημένη περιοχή - Στη μάχη 10 πυροσβεστικά οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη

Φωτιά ξέσπασε στο Αλιβέρι Εύβοιας, το μεσημέρι της Τρίτης 28/6, με τις φλόγες να καίνε σε δασική έκταση κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ 28 Ιουν 2022 | 14:00

Ξέμειναν Ελληνες επιβάτες αεροπλάνου στην Ιταλία: Χαμός με πτήση που ακυρώθηκε λόγω πυρκαγιάς

Τα τρία τέταρτα των επιβατών μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο, ενώ περίπου το ένα τρίτο παρέμεινε στο "τερμιναλ" του αεροδρομίου, ζητώντας να μπορέσει να επιβιβαστεί άμεσα σε άλλο αεροσκάφος.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΠΟΙΝΗ 28 Ιουν 2022 | 13:54

Θεσσαλονίκη: Ένοχος ο αγγειοχειρουργός για τον θάνατο της 36χρονης μεσίτριας

Ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία κρίθηκε ο 43χρονος αγγειοχειρουργός για το θάνατο της 36χρονης μεσίτριας από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο.

ΜΕ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 18.25 28 Ιουν 2022 | 13:40

Μάθημα θέλησης στη Λέσβο: Ιρανός πρόσφυγας αρίστευσε στις πανελλήνιες εξετάσεις

Ο μαθητής του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης έφτασε μέσα σε μια βάρκα με τους γονείς του από το Ιράν και κατάφερε να αριστεύσει στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 28 Ιουν 2022 | 13:03

Τροχαίο στο Χαλάνδρι με νεκρό 18χρονο: Έκαναν κόντρες - Συνελήφθη 19χρονος φίλος του για ανθρωποκτονία

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συνελήφθη ένας 19χρονος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και επικίνδυνη οδήγηση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 28 Ιουν 2022 | 12:51

Πανελλήνιες 2022: Βγήκαν οι βαθμοί των υποψηφίων - Δείτε εδώ τα αποτελέσματα

Σε λειτουργία βρίσκεται η πλατφόρμα results.it.minedu.gov.gr από την οποία οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2022 μπορούν να μάθουν τους βαθμούς τους.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ 28 Ιουν 2022 | 12:40

Θεσσαλονίκη: 45χρονος είχε βάλει GPS στο αυτοκίνητο της πρώην του - Τι βρήκαν στο σπίτι του

Το GPS εντόπισε ηλεκτρολόγος κάτω από το τιμόνι, βιδωμένο στα καλώδια της μίζας, σε έλεγχο οχήματος που χρησιμοποιούσε η ίδια και είχε τοποθετηθεί εν αγνοία της.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ 28 Ιουν 2022 | 12:32

Φωτιά σε κατάστημα εστίασης στη Γλυφάδα: Επι τόπου ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής

Φωτιά ξέσπασε σε κατάστημα εστίασης στη Γλυφάδα, στην οδό Δημητρίου Γούναρη 134.