Κατάληψη City plaza: Θα πληρώσουμε αποζημίωση 312.500 ευρώ για την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να την εκκενώσει

Κωμικοτραγική χαρακτήρισε την υπόθεση της κατάληψης του City Plaza ο Στέλιος Πέτσας, καθώς το δημόσιο καλείται να πληρώσει αποζημίωση στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
city plaza

Ήταν αναμενόμενο ότι κάποια μέρα θα παίρναμε το λογαριασμό για την "περίφημη " κατάληψη του ξενοδοχείου City Plaza, ένα ιδιόκτητο ξενοδοχείο της Αθήνας, που κατελήφθη από "αλληλέγγυους" το 2016, προκειμένου να στεγάσει πρόσφυγες και μετανάστες. Παρά τις προσπάθειες της ιδιοκτήτριας να εκδιώξει τους καταληψίες, η σχετική πρωτοβουλία ποτέ δεν αναλήφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε ένδειξη συμπαράστασης στους αλληλέγγυους και τώρα ήρθε ο λογαριασμός

Η καταδίκη της Ελλάδας και η αποζημίωση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καταδίκασε την Ελλάδα σε πρόστιμο ως καταβολή αποζημίωσης σε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου το οποίο τελούσε υπό κατάληψη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τη "φιλοξενία” λαθρομεταναστών από "αλληλέγγυους”

Αποζημίωση ύψους €312.500 θα αναγκαστεί να καταβάλει το Δημόσιο στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου CityPlaza Αλίκη Παπαχελά, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από τις 22 Απριλίου 2016, και για περισσότερα από τρία χρόνια, μέχρι την αποχώρηση (10/07 2019) των καταληψιών- "αλληλέγγυων” και των στεγασμένων λαθρομεταναστών, στους οποίους παρείχαν παράνομα, κατάλυμα .

Σύμφωνα με την απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως το Ελληνικό Κράτος – επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- δεν προστάτευσε το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, βάσει του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, αν και αναγνώρισε τις ανησυχίες των Αρχών, έκρινε ως μη δικαιολογημένη την τριετή αδράνεια που επέδειξαν, και το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να καταβάλει στην Αλεξία Παπαχελά €300.000 για απώλεια εργασιών (χρηματική ζημία), €2.500 για έξοδα και επιπλέον άλλες €10.000, για μη χρηματική ζημιά.

Όπως αποτυπώνεται στο νομικό κείμενο, στο σκεπτικό της απόφασης, διαπιστώνεται "Παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατάληψης, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους. Η πρώτη προσφεύγουσα και η ανώνυμη εταιρεία, της οποίας είναι ο μοναδικός μέτοχος, κατήγγειλαν ότι οι αρχές δεν έλαβαν μέτρα για την εκκένωση του ξενοδοχείου τους. Οι καταγγελίες των αιτούντων ήταν ανεπιτυχείς και δεν επιβλήθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης των χώρων. Εν τω μεταξύ, η πρώτη προσφεύγουσα είχε αναγκαστεί να πουλήσει το σπίτι της λόγω των χρεών που είχαν δημιουργηθεί".

Η "αλληλέγγυα ” μέχρι την κατάληψη στην περιουσία της, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Αλίκη Παπαχελά, είχε προσφύγει τόσο στην ΕΛ.ΑΣ όσο και στις Δικαστικές Αρχές, με το αίτημά της είτε να απορρίπτεται είτε να μην έχει ανάλογη ανταπόκριση. Με χρέη, σε μια διετία, τα οποία ξεπέρασαν το ποσό των €142.000, το 2018 η ιδιοκτήτρια του City Praza, κατέφυγε στην πώληση της πολυτελούς οικίας της, προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της και να αποφύγει την προσωρινή κράτηση λόγω οφειλών προς το Δημόσιο και προς τρίτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα

Η κατάληψη, για τρία ολόκληρα χρόνια, του ξενοδοχείου City Plaza είναι μια κωμικοτραγική υπόθεση που ξεγυμνώνει την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης. Μια κατάληψη που έληξε στις 10 Ιουλίου 2019, μόλις δηλαδή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, προφανώς επειδή οι "αλληλέγγυοι καταληψίες" γνώριζαν ότι η νέα Κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έπρεπε.

Χθες τo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για την κατάληψη. Ο λογαριασμός; 312.500 ευρώ. Θα τον πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανεύθυνη συμπεριφορά του; Ή θα τον φορτώσει και αυτόν στους φορολογούμενους;

papaxela

Μια ιστορία που υπέθαλψε ο ΣΥΡΙΖΑ για τρία χρόνια

Μια κωμικοτραγική ιστορία βρίσκεται πίσω από την κατάληψη, καθώς ματαίως η ιδιοκτήτριά του κ. Παπαχελά, φώναζε ότι δεν πρόκειται για ξενοδοχείο εγακταλελειμένο, αλλά κλειστό, το οποίο προσπαθούσε να πουλήσει. Η κατάληψη του εγκαταλελειμμένου City Plaza στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να στεγάσει πρόσφυγες και να δημιουργήσουν, όπως λένε, έναν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο αγώνα και ενημέρωσης, όπως έλεγαν οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν με τον τότε υπουργό κ. Μουζάλα να υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην ολλανδική τηλεόραση είπε για την κατάληψη ότι πρόκειται "για πολύ καλή δράση αλληλεγγύης", που όμως δεν αρκεί.

Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο είναι κλειστό από το 2008, η εταιρεία που το διαχεριζόταν χρεοκόπησε και η ιδιοκτήτρια του κτιρίου, Αλίκη Παπαχελά, διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια για την καταπάτηση της περιουσίας της, προειδοποιώντας ότι το 7ώροφο κτίριο είναι χωρίς ρεύμα και τώρα οι διαμένοντας χρησιμοποιούν λάμπες πετρελαίου με τεράστιο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η ιστορία της χρεοκωπίας

Εως και το 2012 η Αλίκη Παπαχελά προσπάθησε να κρατήσει "εν ζωή" το ξενοδοχείο, όμως εξαιτίας του υψηλού ΕΝΦΙΑ εγκατέλειψε την προσπάθεια. Για να γίνει αντιληπτό το ποσό της οφειλής που έχει συγκεντρωθεί, σημειώνεται πως ο φόρος για το ξενοδοχείο φέτος είναι στα 22.500 ευρώ.

Ενώ λοιπόν το κτίριο ήταν κλειδωμένο και η ιδιοκτησία του έψαχνε ματαίως να βρει κάποια λύση, γίνεται μία σειρά από διαρρήξεις, με την ίδια πάντα κατάληξη. Η κ. Παπαχελά ενημέρωνε την Αστυνομία η οποία ερχόταν άμεσα, γινόταν έρευνα αλλά ποτέ δεν συνελήφθη κανείς. Μοναδική εξαίρεση κάποια στιγμή που οι αστυνομικοί ανακάλυψαν έναν τοξικομανή ο οποίος κοιμόταν στον χώρο. Στις αρχές του 2016 εμφανίζεται φως στον ορίζοντα. Ο ΟΗΕ ετοιμάζει πρόγραμμα για τους πρόσφυγες εγκατάστασης προσφύγων σε ξενοδοχεία μέσω ΜΚΟ. Οι διαρρήξεις εν τω μεταξύ συνεχίζονται και αφαιρούνται και τηλεφωνικά κέντρα, υπολογιστές και άλλα.

Τον Φλεβάρη του 2016 κατατέθηκε ο φάκελος του Athens City Plaza στον ΟΗΕ για να υποδεχτεί πρόσφυγες και εγκρίθηκε. Στις 22 Απριλίου όμως γίνεται η κατάληψη, με την κ. Παπαχελά να αφήνει να εννοηθεί πως από κάπου υπήρχε πληροφόρηση και οι καταληψίες ήξεραν ότι ο ΟΗΕ έκανε δεκτή την αίτηση της.

Παράδοξο: Στις 22/ 4ου όταν έγινε η κατάληψη η Αστυνομία δεν εμφανίστηκε ποτέ. Αντίθετα, ακολούθησε ένας κυκεώνας γραφειοκρατίας κατά τον οποίον τοσο η ιδιοκτήτρια του κτιρίου όσο και ο δικηγόρος της, ο κ. Παϊπέτης, στέλνονταν από τον έναν αξιωματικό στον άλλον έως ότου τελικά η μήνυση παραληφθεί από αστυνομικούς της ΓΑΔΑ.

Επιπλέον, το αρμόδιο υπουργείο, πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες της διεύθυνσης του Athens City Plaza, δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στο αίτημα της ιδιοκτήτριας για επίλυση του ζητήματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 14 Ιαν 2021 | 16:37

Η καθηγήτρια Βάσω Κιντή εξηγεί, με τις αναμνήσεις της από το 2013...γιατί χρειάζεται αστυνομία στα ΑΕΙ

Η καθηγήτρια Βάσω Κιντή δημοσίευσε ένα μήνυμα που έστειλε στους συναδέλφους της το 2013, όταν το τμήμα της είχε πέσει θύμα τραμπουκισμού από επαγγελματίες επαναστάτες

ΒΑΡΙΕΣ «ΚΑΜΠΑΝΕΣ» 03 Ιαν 2021 | 09:41

Κρήτη: Μετέτρεψαν το κλειστό ξενοδοχείο σε... καζίνο! - "Ντου" της Αστυνομίας και βαριά πρόστιμα σε 19 άτομα

Δεκαεννέα άτομα είχαν μαζευτεί σε κλειστό ξενοδοχείο στις Γούβες τηες Κρήτης για να παίξουν χαρτιά και ζάρια.

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ 02 Ιαν 2021 | 19:00

Μαριλένα Βλατάκη: Η Κρητικιά που έφτιαξε το πρώτο ελληνικό ξενοδοχείο στην Ινδονησία

Σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του έχτισε μαζί με την οικογένεια της το Casa Selini. Στη κορυφή ενός λόφου που προσφέρει εκπληκτική θέα.

ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ 30 Δεκ 2020 | 16:12
35 ΕΤΩΝ 20 Ιαν 2021 | 22:22

Θεσσαλονίκη: Με κορονοϊό γιατρός του ΑΧΕΠΑ 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό του

Πρόκειται για ειδικευόμενο καρδιολόγο του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΗΘΗΚΕ 20 Ιαν 2021 | 20:36

Αποκάλυψη από τη Ματίνα Παγώνη: Δέχτηκα πρόταση για δουλειά με 14.000€ το μήνα από Σαουδική Αραβία

"Η πρόταση ήρθε μαζί με ένα διετές συμβόλαιο, ενώ μου πρότειναν να καλύψουν και τη διαμονή μου" σημείωσε η κα. Παγώνη.

ΜΕ ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ 20 Ιαν 2021 | 19:37

Ξυλοδαρμός στο μετρό: Ανακουφισμένη η μητέρα των δύο ανήλικων – Προβληματισμένη η σύζυγος του σταθμάρχη

Με εκ διαμέτρου αντίθετη διάθεση η μητέρα των 2 κατηγορουμένων και η σύζυγός του σταθμάρχη

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ 20 Ιαν 2021 | 19:11

Αρκάς: Απάντηση "φωτιά" σε σχόλιο για την πολιτική επικαιρότητα - "Ανήθικοι τυχοδιώκτες βρέθηκαν στην εξουσία"

"Ο Αρκάς ποτέ δεν μίλησε για την πολιτική επικαιρότητα γιατί δεν είναι πολιτικός γελοιογράφος", έγραψε στην απάντηση ο διαχειριστής του λογαριασμού του στο facebook

ΔΡΑΣΤΗΣ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΗΣ 20 Ιαν 2021 | 19:04

Δολοφονία 54χρονης στα Χανιά: "Έλα γρήγορα, θα με σκοτώσει, κρατάει μαχαίρι"- Η έκκληση για βοήθεια [βίντεο]

Ο πρώην σύζυγος της 54χρονης μιλά για τη φρικτή δολοφονία και την κλήση που έλαβε από το θύμα μόλις 4 μέρες πριν το έγκλημα.

2,5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 20 Ιαν 2021 | 18:40

Φωτιά στο Μάτι: Κατέθεσε για πρώτη φορά η Βαρβάρα Φύτρου που έχασε παιδιά και σύζυγο στην πύρινη λαίλαπα

Η Βαρβάρα Φύτρου έχει υποβάλει μήνυση για την φωτιά στο Μάτι κατά των τότε υπουργών Νίκου Τόσκα και Πάνου Σκουρλέτη.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ TWITTER 20 Ιαν 2021 | 18:17

Το τρυφερό μήνυμα του Τζο Μπάιντεν στη σύζυγό του: Σ 'αγαπώ και είμαι ευγνώμων που είσαι μαζί μου στο ταξίδι

Τι έγραψε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη σύζυγό του Τζιλ λίγο μετά την άφιξή τους στο Καπιτώλιο

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 20 Ιαν 2021 | 18:02

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Προσαγωγή μετά από καταγγελία για επίθεση σε γυναίκα

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ προσήγαγαν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο μετά από καταγγελία για επίθεση σε γυναίκα

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 20 Ιαν 2021 | 17:56

Κορονοϊός: Ανησυχία για την Αττική με 230 από τα 516 νέα κρούσματα - 43 λοιμώξεις στη Θεσσαλονίκη

Παραμένει υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική - Οι περιφέρειες που παρουσιάζουν διψήφιο αριθμό - Η διασπορά στη χώρα