X

Δαμίγος: Το ιστορικό παιχνιδάδικο της Ομόνοιας μετακομίζει μετά από 97 χρόνια - Βρέθηκε λύση

Το ιστορικό κατάστημα παιχνιδιών "Δαμίγος" στην Ομόνοια αλλάζει στέγη μετά από 97 ολόκληρα χρόνια.

Γράφει: TheToc team

Το ιστορικό κατάστημα παιχνιδιών "Δαμίγος", στην Ομόνοια, αλλάζει στέγη μετά από 97 ολόκληρα χρόνια.

Όπως ανακοινώθηκε στον επίσημο λογαριασμό του καταστήματος στο Facebook, τα "Παιχνίδια Δαμίγος" μετακομίζουν σε νέα γειτονιά και συγκεκριμένα στο "Εμπορικό Τρίγωνο", στην οδό Κολοκοτρώνη.

Η ανακοίνωση του καταστήματος στο Facebook:

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ!

Το κατάστημα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΔΑΜΙΓΟΣ, μετά από 97 χρόνια στην Ομόνοια, τη νέα χρονιά αλλάζει γειτονιά! Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ύστερα από αρκετή αναζήτηση, βρήκαμε το νέο μαγαζί που θα στεγάσει την επιχείρησή μας για πολλά, ελπίζουμε, ακόμα χρόνια! Από τον Φεβρουάριο του 2023 λοιπόν θα μας βρίσκετε στον πεζόδρομο της οδού Νικίου 6 και Κολοκοτρώνη, στο Εμπορικό Τρίγωνο, πλησίον του σταθμού "Μοναστηράκι".

Μέχρι τότε και για όλη την περίοδο των Χριστουγέννων θα μας βρίσκετε στην παλιά μας γειτονιά, Λυκούργου 3 στην Ομόνοια, και φυσικά στο www.damigostoys.gr. Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε γνωστούς και αγνώστους, φίλους και πελάτες, που στάθηκαν δίπλα μας στην πορεία της αναζήτησης μας και μας στήριξαν με τα μηνύματά τους. Επίσης ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τις δημοσιογράφους: Λίνα Γιάνναρου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Κατερίνα Δράκου από τον ΣΚΑΙ 100,3, Μαριάννα Μανωλοπούλου από την ΑΤΗENS VOICE και Αφροδίτη Παπακαλού από τον ΑΘΗΝΑ 9,84 που ανέδειξαν με μεγάλη ευαισθησία το πρόβλημά μας.

Ιστορία από το 1925

Όπως έγραψε πρόσφατα η δημοσιογράφος Λίνα Γιάνναρου στην "Καθημερινή", το 1925 πρωτάνοιξε το παιχνιδάδικο στην οδό Λυκούργου 3, στην Ομόνοια, ο παππούς Αντώνης, τη δεκαετία του ’70 ανέλαβε ο γιος του Νίκος και από το 2000 "τρέχουν" την επιχείρηση οι κόρες του Νίκου, Μυρτώ και Μαρίνα Δαμίγου μαζί με τον Βασίλη Καλογερόπουλο, 47 χρόνια "ψυχή" του μαγαζιού.

Οπως ανακοίνωσαν οι δύο γυναίκες πριν μερικούς μήνες στη σελίδα του ιστορικού παιχνιδάδικου στο Facebook, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος έχει ζητήσει να το αδειάσουν λόγω αλλαγής χρήσης του κτιρίου όπου στεγάζονται.

Παρόλο που ήταν δύσκολη η αναζήτηση και πολύ ακριβά τα ενοίκια, τελικά βρήκαν λύση.

Όπως ανέφερε η "Καθημερινή", στο παιχνιδάδικο της Λυκούργου θα βρεις μεταξύ άλλων τις περίφημες κούκλες Schildkröt, γνωστές στην Ελλάδα ως "χελώνες", από το ίδιο γερμανικό εργοστάσιο που τις κατασκευάζει από το 1896. "Παλιά φτιάχνονταν από σελιλόιντ, τώρα από λεπτό πλαστικό, είναι οι κούκλες που έπαιζαν οι γιαγιάδες μας", λέει η Μυρτώ. "Ερχονται να αγοράσουν δώρα για τα εγγόνια τους, τις βλέπουν και θυμούνται που τις έπαιζαν παιδιά". Εδώ θα βρεις τσίγκινα παιχνίδια από τα ίδια καλούπια που έβγαιναν τα παλιά μολυβένια στρατιωτάκια από Ελληνα βιοτέχνη ο οποίος τα φτιάχνει στο χέρι, ελάχιστα ξύλινα παιχνίδια από το ελληνικό εργοστάσιο Κουβαλιάς, που έχει πια κλείσει, μουσικά κουτιά, τρενάκια κ.ά. Η βιτρίνα της Λυκούργου έκλεβε παραδοσιακά το βλέμμα μικρών και μεγάλων.

Να το φανταζόταν ο Αντώνης Δαμίγος, ερχόμενος στην Αθήνα από τη Σαντορίνη, ότι το μαγαζάκι του θα μακροημέρευε τόσο; "Ο παππούς μας ήταν σχεδόν αγράμματος, αλλά εμπορικό δαιμόνιο. Εμαθε αγγλικά μόνος του και άρχισε αλληλογραφία με μικρά εργοστάσια του εξωτερικού, φέρνοντας μοναδικά πράγματα". Ο γιος του, Νίκος Δαμίγος, σήμερα γύρω στα 80, είχε μεγαλώσει σε εκείνο το παιχνιδάδικο, το οποίο ανέλαβε μόνος του τη δεκαετία του ’70.