Documento: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία Βαξεβάνη για εργοδοτική αυθαιρεσία - Τι απαντά ο εκδότης

Δημοσιογράφοι καταγγέλουν αυθαίρετες απολύσεις και παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που φέρουν τη στάμπα του Κώστα Βαξεβάνη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
βαξεβάνης

Σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ομίλου Βαξεβάνη (εφημερίδα Documento, documentonews.gr, Κουτί της Πανδώρας), την Παρασκευή 28 Μαΐου καλεί η Συνέλευση Εργαζομένων/Ανέργων/Φοιτητών στα ΜΜΕ.

Όπως καταγγέλλει η οργάνωση, "ο Βαξεβάνης, εκμεταλλευόμενος κυβερνητικές διατάξεις, έχει βγάλει τους εργαζομένους του σε καθεστώς αναστολής εργασίας ενώ αυτοί συνεχίζουν να εργάζονται. Την διαφορά του μισθού που προκύπτει, τους την δίνει σε "μαύρα" χρήματα, συνεχίζει η Συνέλευση.

Επίσης καταγγέλλει κλίμα φόβου, τρόμου και μετάθεσης ευθυνών, όπου κανείς δεν μπορεί να αντιδράσει στις παράνομες και παράλογες απαιτήσεις του.

Η Συνέλευση σχολιάζει ότι διαχρονικά, ο Βαξεβάνης δεν διστάζει να εφαρμόσει τις αντεργατικές πολιτικές που καταγγέλλει, προχωρώντας μάλιστα, σε παράνομες αναστολές, απολύσεις και εκφοβισμό όσων αντιστέκονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε την ανάρτηση στο twitter:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεια του @KostasVaxevanis, την Παρασκευή 28/5. Εκδικητικές απολύσεις, εξωθήσεις σε παραίτηση, δουλειά ενώ βρίσκεσαι σε αναστολή. Αυτό είναι το εργασιακό κλίμα που επικρατεί. Περισσότερα εδώ: https://t.co/86KGjZ638X#antireport #ergnews pic.twitter.com/QwXmVcacoz

Bαξεβάνης: Ασφαλίτικες μέθοδοι για δημιουργία αμφιβολιών

Άμεση ήταν η απάντηση του Κώστα Βαξεβάνη με ανάρτησή του στο Τwitter λέγοντας πως πρόκειται για "μεθόδους της Ασφάλειας" και ότι "φτιάχνεται αφήγημα για δημιουργία αμφιβολιών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε την ανάρτησή του:

Documento: Οι ασφαλίτικες και προβοκατόρικες μέθοδες δεν μας πτοούν

"Την ώρα που η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να αποδομήσει το Documento αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα και η εφημερίδα δικαιώνεται πανηγυρικά, γίνεται για ακόμη μια φορά προσπάθεια δυσφήμισης του εντύπου και του εκδότη του Κώστα Βαξεβάνη με ασφαλίτικες μεθόδους άλλων εποχών", αναφέρει σε ανάρτησή του το Documento και προσθέτει:

"Ενώ για πολλοστή φορά, με μια νέα ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία αφήνει διάφορα υπονοούμενα για το Documento σε σχέση με το πώς εκδόθηκε και πως συνεχίζει να εκδίδεται και επιχειρεί επίμονα να εμπλέξει τον εκδότη του και την εφημερίδα με τον εργολάβο Καλογρίτσα, ταυτόχρονα την ίδια ημέρα ένα blogspot που δεν υπάρχει, το katalipsiesiea.blogspot.com, καλεί την Παρασκευή, την ώρα που "κλείνει" η εφημερίδα για να πάει στο τυπογραφείο, συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της, με σκοπό να δημιουργήσει επεισόδια και να βάλει σε κίνδυνο την έκδοση του Documento.

Ένα blogspot το οποίο έχει σταματήσει τη δραστηριότητά του από τον Δεκέμβριο του 2020 και από τότε έχει κάνει μόνο τρεις αναρτήσεις, στις 5 Μαρτίου, στις 11 Μαρτίου και σήμερα 24 Μαΐου.

Με θέματα ανυπόστατα, όπως εκδικητικές απολύσεις, εξωθήσεις εργαζομένων σε παραίτηση και απαίτηση για εργασία σε εργαζόμενους που βρίσκονταν σε αναστολή, το συγκεκριμένο ανυπόστατο στο διαδίκτυο blogspot προσπαθεί να διαβάλει την εφημερίδα στο αναγνωστικό κοινό.

Το από πού κατευθύνεται είναι πολύ εύκολο να το αναγνωρίσει κανείς αν δει τα likes που υπάρχουν κάτω από την ανάρτηση καθώς ξεχωρίζουν αυτά του Αδωνη Γεωργιάδη, του Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και όλων των γνωστών trolls της Νέας Δημοκρατίας.

Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό στους παροικούντες τη δημοσιογραφική Ιερουσαλήμ ότι είναι η μοναδική εφημερίδα που δεν έχει καθυστερήσει ποτέ τη μισθοδοσία, πληρώνοντας πάντα στην ώρα της τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Καθώς απέτυχαν όλες οι προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη για να κλείσει το Documento τώρα έβαλε σε εφαρμογή τις ασφαλίτικες μεθόδους της ΕΡΕ και των παρακρατικών που οδήγησαν τη χώρα στη δικτατορία της 21ης Απριλίου και στη φίμωση του Τύπου".

Διαβάστε όλο το κείμενο για τη "Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον όμιλο Βαξεβάνη την Παρασκευή 28/5"

intemedia

Ο Κώστας Βαξεβάνης έχει συγκεντρώσει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του το τελευταίο διάστημα για τη γνωστή υπόθεσή του με τον Φουρθιώτη, προκαλώντας μεγάλο κύμα συμπαράστασης και στήριξης στα κοινωνικά δίκτυα προς το πρόσωπο του. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι και τόσο γνωστό (και σκόπιμα μένει στο σκοτάδι) είναι η στάση του και η συμπεριφορά του ως εργοδότης. Και ότι πρόσφατα ο εκδότης της εφημερίδας Documento προχώρησε σε μια ακόμη εκδικητική απόλυση εργαζομένου, τη στιγμή που η πλειοψηφία των δημοσιογράφων της εφημερίδας βρισκόταν σε καθεστώς παράνομης αναστολής.

Αναστολές και απολύσεις

Υιοθετώντας μια πρακτική που εφαρμόζεται και από άλλα ΜΜΕ, ο όμιλος Βαξεβάνη ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2020 στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ότι μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας αλλά την ίδια ώρα θα εργάζονται κανονικά. Έτσι οι περισσότεροι/ες βρέθηκαν για έξι ολόκληρους μήνες σε αναστολή λαμβάνοντας το αντίστοιχο επίδομα και η διαφορά έως τη συμπλήρωση του ποσού που υπολείπεται του μισθού τους πληρώνεται από την εταιρεία. Για ακόμα μία φορά, οι εργαζόμενοι στον όμιλο κλήθηκαν να βάλουν "πλάτη" στον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη ο οποίος επικαλείται τα οικονομικά προβλήματα της εταιρίας και τον αποκλεισμό του από τη λίστα Πέτσα και τη διαφημιστική πίτα για να δικαιολογήσει αντεργατικές πρακτικές.

Οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι που έχουν απομείνει στην εφημερίδα και στις δύο ιστοσελίδες (documentonews και Κουτί της Πανδώρας) καλούνται επιτακτικά να ανταποκριθούν σε όλο και πιο αυξημένες υποχρεώσεις και καθήκοντα όπως να παράγουν καθημερινά ρεπορτάζ και κείμενα για την ιστοσελίδα, βιβλία, ειδικές εκδόσεις και podcasts.

Όσες φορές οι εργαζόμενοι/ες διαμαρτυρήθηκαν αυτούς τους έξι μήνες για αυτή την συνθήκη ζητώντας να μπει τέλος στο παράνομο καθεστώς της αναστολής, πήραν ως απάντηση από την εργοδοσία αόριστες φράσεις και γενικολογίες όπως "δεν βγαίνουμε" και "κάντε υπομονή".

Εν μέσω αυτού του πρωτόγνωρου καθεστώτος τηλεργασίας και αναστολής συμβάσεων, ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης προχώρησε σε μία εκδικητική απόλυση εργαζόμενου από το Κουτί της Πανδώρας ο οποίος δήλωσε την επιθυμία του να μη συμμετέχει στο παράνομο καθεστώς αναστολής και κρυφής εργασίας. Σε μία κίνηση επίδειξης "πυγμής" και αυταρχισμού, ο εκδότης απέλυσε τον εργαζόμενο και στη συνέχεια δημιούργησε για ακόμη μία φορά κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας απέναντι στους υπόλοιπους/ες προκειμένου να καταστείλει τις αντιστάσεις αναδεικνύοντας ότι η οποιαδήποτε διαφωνία για εργασιακά ζητήματα αποτελεί λόγο αποχώρησης. Με εκφράσεις όπως "θα απολύεται όποιος αποφασίζουμε εμείς" και "μην τολμήσετε να φέρετε αντίρρηση" η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες και να διαμορφώσει ένα πειθήνιο κομμάτι εργαζομένων που θα πειθαρχεί αδιαμαρτύρητα σε όλες τις αποφάσεις της. Λίγες εβδομάδες μετά την απόλυση, ακόμα μία συνάδελφος και νέα μητέρα εξωθήθηκε σε παραίτηση. Ο εκδότης - δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ (!), επιχειρεί να αποσπάσει τη συναίνεση μέσω του εκφοβισμού όσων καταδεικνύει ως εσωτερικούς εχθρούς . Όσοι τολμούν να διατυπώσουν αντιρρήσεις και προβληματισμούς γύρω από τις πρακτικές του βρίσκονται με συνοπτικές διαδικασίες στο λογιστήριο και με το χαρτί της απόλυσης στα χέρια.

Υπάρχουν… ντοκουμέντα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εκδότης της εφημερίδας Documento κάνει πρώτα την "κρίση ευκαιρία" και στη συνέχεια υιοθετεί αντεργατικές συμπεριφορές και πρακτικές (πάντα στο όνομα της αριστεράς και της μάχης κατά της διαφθοράς).

Το φθινόπωρο του 2016 η αρχισυντάκτρια της ιστοσελίδας πρότεινε σε εργαζόμενους που πέρασαν από συνέντευξη να δουλέψουν με μπλοκάκι και μισθό 600 ευρώ... μικτά (δηλαδή 330 ευρώ καθαρά τον μήνα). Όταν μία συνάδελφος κατήγγειλε δημόσια αυτές τις πρακτικές, δέχθηκε χυδαία επίθεση από εργοδοτικούς αλλά και από τον ίδιο τον Κώστα Βαξεβάνη, ενώ χρησιμοποιήθηκαν δημόσια εναντίον της προσβλητικοί και σεξιστικοί χαρακτηρισμοί.

Τον Οκτώβριο του 2019 ο Κώστας Βαξεβάνης κυριολεκτικά ξήλωσε δύο ολόκληρα τμήματα της εφημερίδας απολύοντας πέντε δημοσιογράφους ( κάποιους από αυτούς εκδικητικά, επειδή τόλμησαν να τοποθετηθούν σε γενικές συνελεύσεις) και εξωθώντας άλλους τόσους σε παραίτηση επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν την πίεση.

Και ενώ ο εκδότης είχε επικαλεστεί οικονομικά προβλήματα και τον αποκλεισμό του από την διαφημιστική πίτα για να δικαιολογήσει απολύσεις, στη συνέχεια λοιδόρησε τους άνεργους πλέον συναδέλφους αποκαλώντας τους τεμπέληδες, άχρηστους, μέχρι και πράκτορες σκοτεινών συμφερόντων.

Αριστερά αφεντικά, αντεργατικές πρακτικές

Από όλα τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι ο εκδότης δεν επιζητά δημοσιογράφους και εργαζόμενους, αλλά πιστά σκυλιά που θα του βγάζουν το φίδι από την τρύπα, ενώ θα δηλώνουν δημόσια περήφανοι που δίνουν στο πλευρό του τη μάχη κατά της διαφθοράς. Για τον συγκεκριμένο άλλωστε, αποτελεί πάγια τακτική να ζητά από τους εργαζόμενους να βγουν μπροστά και να τον υπερασπιστούν. Αποτελεί όμως "αιτία πολέμου" όταν αυτό συμβεί για εργασιακά και συνδικαλιστικά ζητήματα τα οποία ο ίδιος καταστρατηγεί. Το δημοσιογραφικό περιεχόμενο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδέεται με τα εργασιακά δικαιώματα μέσα στους χώρους δουλειάς, όσο και αν ο Βαξεβάνης επιχειρεί να τα συνδέσει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιτίθεται με σφοδρότητα στους εργαζόμενους, διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό μιντιακό τοπίο που θα αναπαράγει και θα διαμορφώνει συναίνεση γύρω από τα κυρίαρχα αφηγήματα.

Αυτή η συνθήκη όμως αποτελεί πρόσφορο πεδίο για τα αριστερά, "εναλλακτικά" και "προοδευτικά" αφεντικά του κλάδου που καρπώνονται πολιτική υπεραξία και κύρος, ενώ επιβάλλουν στους δικούς τους εργαζόμενους συνθήκες γαλέρας και μία ομερτά σιωπής απέναντι στις αυθαιρεσίες τους. Πρόκειται για συμπεριφορές που επαναλαμβάνονται πανομοιότυπα από όλους τους αριστερούς εργοδότες οι οποίοι καλλιεργούν κλίμα συναίνεσης γύρω από τις πρακτικές τους με αναφορές σε "οικογένειες" και "μάχες" που συσπειρώνουν ιδεολογικά και επισκιάζουν τις εργατικές διεκδικήσεις.

Αναγνωρίζουμε ότι η ανάδειξη των εργασιακών συνθηκών στο Documento και το Κουτί της Πανδώρας σε αυτή τη χρονική στιγμή, μετά τις πρόσφατες καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη θα προκαλέσει ερωτηματικά σε πολλούς, εχθρούς και φίλους του εκδότη, οι οποίοι θα προσπαθήσουν αμφότεροι να αποδώσουν στην παρέμβασή μας σκοτεινά κίνητρα, όπως έχουν κάνει πολλοί άλλοι εκδότες στο παρελθόν όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με καταγγελίες της συνέλευσής μας.

Δεν είναι ο ρόλος μας επί του παρόντος να αξιολογήσουμε τους ισχυρισμούς του Κώστα Βαξεβάνη. Ούτε θα δώσουμε εξηγήσεις για την αλληλεγγύη μας σε συναδέλφους που απολύονται ή αναγκάζονται να εργάζονται σε καθεστώς αναστολής. Εδώ και χρόνια καταγράφονται περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας στα μαγαζιά του συγκεκριμένου εκδότη, αλλά οι παράνομες αναστολές και οι απολύσεις θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι από όλα τα αφεντικά.

Από την πλευρά μας, δηλώνουμε πως τασσόμαστε αταλάντευτα υπέρ των συναδέλφων μας που δέχονται επίθεση από όποιας μορφής εργοδότες.

Να σπάσoυμε το κλίμα τρομοκρατίας και φόβου

Αντίσταση, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση στους χώρους δουλειάς

Καλούμε σε συγκέντρωση έξω από τον όμιλο Βαξεβάνη, Κολωνού 12 -14, στο Μεταξουργείο, την Παρασκευή 28/5, στις 18:00

Συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών ΜΜΕ - Κατάληψη ΕΣΗΕΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ 01 Ιουν 2021 | 12:23

Τράπεζα της Ελλάδος: Οι περίεργες διαδρομές των 3 εκατ. ευρώ για να στηθεί το ΣΥΡΙΖΑ channel και η εφημερίδα Documento

To πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτει τη διαδρομή του χρήματος για να στηθεί το ΣΥΡΙΖΑ channel

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ SMS ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΠΑΠΠΑ 25 Μαϊ 2021 | 13:54

"Ρουκέτα" Καλογρίτσα μετά τον καυγά με Πολάκη: Πρόσεξε, γιατί ξέρω τι είναι το white house και ο white porscha...

Αγριος καυγάς στην προανακριτική ανάμεσα στον Χρήστο Καλογρίτσα και τον Παύλο Πολάκη

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ 25 Μαϊ 2021 | 07:58

Ο Καλογρίτσας "ξεστοκάρει" αποκαλύψεις για τα 3 εκατ. ευρώ στο Documento: "Επαιρνα εντολές από Παππά, έχω χαρτιά για όλα"

Ο Καλογρίτσας υποστήριξε πως αποχώρησε από την εφημερίδα Documento γιατί διαφώνησε με την στοχοποίηση των συζύγων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γιάννη Στουρνάρα.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ 24 Ιουν 2021 | 18:44

Μονή Πετράκη: Χωρίς τα ράσα στον εισαγγελέα ο ιερέας που έριξε το βιτριόλι στους Μητροπολίτες [Εικόνες]

Η ώρα της απολογίας για τον ιερέα που επιτέθηκε με βιτριόλι σε Μητροπολίτες στην Μονή Πετράκη

Η ΚΕΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Ιουν 2021 | 18:36

Κορονοϊός: Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα - Σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα που έφτασαν τα 29

Σχεδόν τριπλάσια είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική) στη χώρα, σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή - Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18 νέα, τα 15 είναι στο Ηράκλειο Κρήτης

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 24 Ιουν 2021 | 18:27

Meteo: Καύσωνας με 42άρια και σκόνη την Παρασκευή - Πού θα χτυπήσουν καταιγίδες και χαλάζι

Το Meteo προβλέπει πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την Παρασκευή - Αστάθεια με καταιγίδες και χαλάζι.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 24 Ιουν 2021 | 18:06

Γλυκά Νερά - Δικηγόρος Αναγνωστόπουλου: "Έχει συνειδητοποιήσει εξαρχής την πράξη του"

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης συναντήθηκε σήμερα με τον εντολέα του, συζυγοκτόνο των Γλυκών Νερών, στις φυλακές Κορυδαλλού

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Ιουν 2021 | 18:03

Κορονοϊός: 252 νέα κρούσματα στην Αττική - 36 στη Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης της διασποράς

Σταθερή η αποκλιμάκωση στα κρούσματα που εντοπίζονται στην Αττική - Μειώνεται η διασπορά σε όλη τη χώρα

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Ιουν 2021 | 17:55

Κορονοϊός: Πέφτουν τα κρούσματα - 489 νέες μολύνσεις σήμερα - 15 θάνατοι και 256 διασωληνωμένοι

Συνολικά 12.613 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα. Στο 1,27% ο δείκτης θετικότητας με πάνω από 38.000 τεστ.

ΣΤΑ ΙΣΘΜΙΑ 24 Ιουν 2021 | 17:38

Θρίλερ στην Κόρινθο: Πτώμα ξεβράστηκε στην παραλία

To πτώμα που εντοπίστηκε σε παραλία της Κορίνθου φέρει χτυπήματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν αν προέκυψαν από εγκληματική ενέργεια ή όχι.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕ 24 Ιουν 2021 | 17:33

Αγρίνιο: Αυτός είναι ο 49χρονος ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και παιδική πορνογραφία {Εικόνες-Βίντεο]

Το κατώφλι του Εισαγγελέα Αγρινίου πέρασε ο ιερέας από το Αγρίνιο, που αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για βιασμό και παιδική πορνογραφία.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ 24 Ιουν 2021 | 17:23

Γλυκά Νερά: Αδιανόητη ανάρτηση της Δημουλίδου υπέρ του Αναγνωστόπουλου: "Δεν ήθελε να την σκοτώσει - Θόλωσε το μυαλό του"

"Ο Αναγνωστόπουλος ως ωριμότερος και πατέρας που δεν ήθελε να αποχωριστεί το παιδί του", αναφέρει η Χρυσηίδα Δημουλίδου στην προκλητική ανάρτησή της