Follow us

Ελίζαμπεθ Λι: Η Αμερικανίδα πρόξενος στη Θεσσαλονίκη είναι περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και μέλλουσα single μαμά

Η Αμερικανίδα πρόξενος Ελίζαμπεθ Λι και η συγκλονιστική μαρτυρία της για την προσωπική της εμπειρία μητρότητας ως επιτυχημένη διπλωμάτης καριέρας, λεσβία και single σε ξένη χώρα εν καιρώ πανδημίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΛΙ

Η θητεία της Ελίζαμπεθ Κ. Λι στη Θεσσαλονίκη, όπου υπηρετεί ως πρόξενος των ΗΠΑ, θα είναι για πάντα μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής της. Η δραστήρια Αμερικανίδα διπλωμάτης που από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της έχει αφήσει πολύ θετικό αποτύπωμα, πρόκειται να γίνει μητέρα για πρώτη φορά με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης είναι ενεργό μέλος της ομάδας των διπλωματών που δίνουν αγώνα κατά της ομοφοβίας, υπέρ της ορατότητας και των δικαιωμάτων των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της οποίας είναι και η ίδια μέλος.

Συγκλονιστική επιστολή της για την προσωπική της εμπειρία

Η Ελίζαμπεθ Λι έλαβε την απόφαση να γίνει μητέρα στα 42 της χρόνια με εξωσωματική γονιμοποίηση με τη βοήθεια εξειδικευμένου κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αποκαλύπτει σε μια συγκλονιστική δημόσια επιστολή της για την εμπειρία της τα ερωτήματα ήταν πολλά.

"Δεν ήταν στα σχέδιά μου να επιχειρήσω να μείνω έγκυος σε ηλικία 42 ετών, μόνη, στη δίνη μιας θανατηφόρας πανδημίας και σε μια ξένη χώρα. Κανένα από αυτά τα πράγματα, αν τα πάρουμε ως μεμονωμένους παράγοντες, δεν ήταν μέρος τού πώς φανταζόμουν τη ζωή μου. Κι όμως, η ζωή συνέχισε να θέτει δύο ερωτήματα, τα οποία άφηνα αναπάντητα:

  1. Ήθελα να αποκτήσω παιδί χωρίς να είμαι σε σοβαρή σχέση ή παντρεμένη;
  2. Θα μπορούσα να αποκτήσω παιδί στα 42 μου;

Οι απαντήσεις ήταν ναι και στα δύο.

"Ως λεσβία κάποια στιγμή θα έπρεπε να πάρω συνειδητές αποφάσεις για το πότε και το πώς θα έκανα παιδιά"

[...] Όταν ήμουν μια νεαρή γυναίκα στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας της ζωής της, είχα υποθέσει ότι στα σαράντα μου θα είχα μια επιτυχημένη καριέρα, θα ήμουν σε μια ικανοποιητική σχέση και θα είχα ήδη παιδιά και ότι ένα πλέγμα απρόσκοπτων επιλογών θα είχε λάβει χώρα χωρίς να έχω αποφασίσει πραγματικά συνειδητά τίποτα – στον αυτόματο πιλότο. Τα σαράντα έμοιαζαν να είναι πάρα πολύ μακριά.

Δεν είμαι σίγουρη πώς το υπέθεσα αυτό, καθώς τίποτα από αυτά που ακολούθησαν δεν εκτυλίχτηκε με ευκολία. Αν κι έχω μια επιτυχημένη καριέρα σήμερα, η πορεία μου ήταν γεμάτη αφάνταστες προκλήσεις. Και ως λεσβία, κάποια στιγμή θα έπρεπε να πάρω συνειδητές αποφάσεις για το πότε και το πώς θα έκανα παιδιά. Ενώ με φόβιζαν οι ευθύνες - οι τρομακτικές ευθύνες – του ρόλου του γονέα, ήξερα επίσης ότι ήταν ένα από τα πιο ουσιαστικά πράγματα που θα μπορούσα να σκεφτώ να κάνω σε αυτή τη ζωή. Όχι απλώς να αποκτήσω ένα παιδί, αλλά να δημιουργήσω μια δική μου οικογένεια.

Ελίζαμπεθ Λι: Η Αμερικανίδα πρόξενος στη Θεσσαλονίκη είναι περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και μέλλουσα single μαμά
Η Ελίζαμπεθ Λι κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στους Δελφούς, όπου πήρε μέρος στο Delphi Forum.

Σήμερα, είμαι τεσσάρων μηνών έγκυος με ένα αγοράκι - ένα από τα έμβρυα του δεύτερου κύκλου. Ως γυναίκα διπλωμάτης σε μια θέση με πολλές ευθύνες, δεν ήταν εύκολο να φτιάξω τις συνθήκες που θα μου επέτρεπαν να πάρω την απόφαση να κάνω τη δική μου οικογένεια, μόνη μου. Αλλά το έκανα, με την υποστήριξη της οικογένειάς μου, των φίλων μου και των προϊσταμένων μου. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τους τελευταίους διότι η θεσμική υποστήριξη δεν ήταν πάντα διαθέσιμη για τις γυναίκες διπλωμάτες στο παρελθόν.

Στο State Department, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ , μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, οι γυναίκες που παντρευόντουσαν αναγκάζονταν να παραιτηθούν, και μέχρι σχετικά πρόσφατα, οι γυναίκες υποψήφιες για τις εξετάσεις του Διπλωματικού Σώματος ρωτώνταν αν σχεδίαζαν να παντρευτούν ή να αποκτήσουν σύντομα παιδί.

ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΛΙ
Η Ελίζαμπεθ Λι με την αγαπημένη της "Κολοκυθούλα" από την εμφάνισή τους στην εκπομπή της ΕΡΤ "Πλάνα με ουρά".

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει διανύσει μια απίστευτη απόσταση από τότε, με νέες παροχές γονικής άδειας και αλλαγή της εργασιακής κουλτούρας για ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη των οικογενειών. Ήταν ένα απίστευτο ταξίδι μέχρι στιγμής, γεμάτο με πολλές προκλήσεις αλλά και υπέροχες εκπλήξεις, και ένα ταξίδι που ξέρω ότι μόλις τώρα αρχίζει καθώς πλησιάζει η μητρότητα. Μοιραζόμενη αυτό το ταξίδι, προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο ειλικρινής, ώστε να δώσω κουράγιο σε γυναίκες που σκέφτονται να ξεκινήσουν το δικό τους. Αλλά το πιο σημαντικό -και δύσκολο- μέρος αυτού του ταξιδιού των χιλίων χιλιομέτρων ήταν το πρώτο βήμα.

Το πλούσιο βιογραφικό της κυρίας Λι

Η κυρία Λι, που έφτασε στη χώρα μας εν μέσω πανδημίας τον Αύγουστο του 2020, είναι διπλωμάτης καριέρας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχοντας περισσότερα από δεκατρία χρόνια εμπειρίας στην διοίκηση, ηγεσία και διαπραγμάτευση σε διάφορα θέματα και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, Ανατολικής Ασίας και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πριν την τοποθέτηση της στη Θεσσαλονίκη, υπηρέτησε στις πρεσβείες των ΗΠΑ στη Σεούλ και στη Βαγδάτη, στο πρώην Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στην Αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, καθώς και στο Γραφείο Ισραηλιτικών και Παλαιστινιακών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσιγκτον.

Όπως είχε ανακοινώσει το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη όταν είχε φτάσει για να αναλάβει τα καθήκοντά της "η κυρία Λι είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Δημόσια Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Princeton University, πτυχίου νομικής από το Πανεπιστήμιο της Minnesota και αγγλικής φιλολογίας από το Grinnell College.

Μιλά Ελληνικά, Κορεατικά και Εβραϊκά, και έχει μελετήσει Αραβικά και Ισπανικά. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλιφόρνια, και ήρθε στην Ελλάδα με το κατοικίδιο της, μία σκυλίτσα Golden Retriever, την Pumpkin, ή αλλιώς "Κολοκυθούλα"".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ CRASH TEST 01 Ιουλ 2022 | 09:56

Παθητική ασφάλεια: Όπου φτωχός και η μοίρα του

Σημαντικές διαφορές στην παθητική ασφάλεια αυτοκινήτων που προορίζονται για την αμερικανική αγορά σε σχέση με εκείνα που θα πουληθούν στο Μεξικό έδειξε crash test.

ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ, 90% 01 Ιουλ 2022 | 09:29

Πραγματικότητα το Minority Report; Έφτιαξαν το 1ο σύστημα ανίχνευσης εγκλημάτων πριν συμβούν

Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ μπορεί, κατά τους δημιουργούς του, να προβλέπει την πιθανότητα εγκλημάτων σε μία πόλη.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 01 Ιουλ 2022 | 08:06

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για F-35: Ενίσχυση της σύμπραξης Ελλάδας - ΗΠΑ σε άμυνα και ασφάλεια

"Χαιρετίζουμε ευκαιρίες για ενίσχυση της σύμπραξής μας στην άμυνα και την ασφάλεια με την Ελλάδα" ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 01 Ιουλ 2022 | 07:16

Η κόντρα Λευκού Οίκου - Κογκρέσου για τα F16 στην Τουρκία και η μάχη Ερντογάν

Το επίμαχο θέμα των F 16 είχε προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα, καθώς το Κογκρέσο είχε εκφράσει αρχικά την άρνησή του.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΗΣ 30 Ιουν 2022 | 22:07

ΗΠΑ: Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον είναι από σήμερα η πρώτη Αφροαμερικανή δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο

Στα 233 χρόνια του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ έχουν υπηρετήσει σε αυτό 115 δικαστές. Από αυτούς μόνο 5 ήταν γυναίκες – τέσσερις λευκές και μία ισπανόφωνη.

ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΕΠΙΣΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ 30 Ιουν 2022 | 14:21

ΗΠΑ: Ορκίζεται την Πέμπτη η Κετάντζι Μπράουν- Τζάκσον - Πρώτη μαύρη δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου

Η 51χρονη Τζάκσον θα είναι μία από τους τρεθις φιλελεύθερους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, στο οποίο πλειοψηφούν οι συντηρητικοί.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 30 Ιουν 2022 | 12:32

ΗΠΑ: Ο Πούτιν θέλει να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας - Γι αυτό ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ...

Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι στόχοι του Πούτιν στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι να κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 30 Ιουν 2022 | 11:48

ΗΠΑ: Εξαγριώθηκε ο βίσονας και όρμησε σε οικογένεια που τον είχε πλησιάσει επικίνδυνα [βίντεο]

Ενας βίσονας εξαγριώθηκε με μία οικογένεια στις ΗΠΑ και τους όρμησε με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ένα άτομο.

"ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΑΣΤΗ" 30 Ιουν 2022 | 10:56

Νέα Υόρκη: Εν ψυχρώ εκτέλεση 20χρονης την ώρα που πήγαινε βόλτα το μωρό της με το καροτσάκι [βίντεο]

Το θύμα, η 20χρονη κοπέλα, διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά της. Το μωρό της είναι σώο και αβλαβές, πρόσθεσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης.

ΣΤΗ ΝΤΟΧΑ 30 Ιουν 2022 | 10:17

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ το ξεπάγωμα κεφαλαίων

Οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν θα συζητήσουν σήμερα τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέψει να αποδεσμευτούν κεφάλαια, μετά τον εξαιρετικά φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ 29 Ιουν 2022 | 22:08

Πόλο: Στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος η Εθνική - 16-11 τις ΗΠΑ [Βίντεο]

Με φανταστική άμυνα που της επέτρεψε να κρατήσει ανέπαφη την εστία της για πάνω από 10 λεπτά, η Ελλάδα νίκησε τις ΗΠΑ 16-11 και προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 29 Ιουν 2022 | 20:36

Η Ελλάδα ζητά αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ - Επίσημο αίτημα στην Ουάσινγκτον

Η Αθήνα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 29 Ιουν 2022 | 15:31

Ο Ερντογάν θα ζητήσει νέα F16 από τον Μπάιντεν- Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ παίζει φιλοτουρκικά και στηρίζει το αίτημα

Η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.