Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι: Πώς θα λειτουργήσουν εστιατόρια, μπαρ, σινεμά, θέατρα και γήπεδα από 15 Ιουλίου

Σε δύο κατηγορίες θα χωρίζονται πλέον οι χώροι ψυχαγωγικού χαρακτήρα - Ποιες οι διευκολύνσεις των εμβολιασμένων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το κυβερνητικό σχέδιο για την λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας- εστιατόρια, μπάρ, καφέ, σινεμά, θέατρα, χώροι ψυχαγωγίας και γήπεδα- που πλέον χωρίζονται σε αμιγείς και σε μεικτούς χώρους, παρουσίασαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Με δυο λόγια, όσοι χώροι ορίζονται ως αμιγείς, θα λειτουργούν με αυξημένες πληρότητες και με μόνο με εμβολιασμένους, που θα έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται εκεί χωρίς μάσκες, με εξαίρεση τα γήπεδα. Ειδικά για τα γήπεδα δεν θα μπορούν να βρίσκονται εκεί παρά μόνο εμβολιασμένοι και μάλιστα όλοι θα φορούν μάσκες. Στους μεικτούς χώρους θα γίνονται δεκτοί και οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αρρωστήσει και έχουν αποκτήσεις ανοσία αλλά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Αλλά όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να προσκομίζουν rapid test ή μοριακό και τα καταστήματα θα λειτουργούν με μειωμένες πληρότητες. Στο μέτρο δε του δυνατού, όπως πχ στα θέατρα και τα σινεμά, θα φορούν μάσκες.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι δύο υπουργοί,χώροι ψυχαγωγικού χαρακτήρα θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

- Στους αμιγείς χώρους. Δηλαδή σε χώρους συνάθροισης στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

- Στους μεικτούς χώρους. Δηλαδή, στους χώρους συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες αλλα και όσοι έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Το μέτρο αφορά είτε κλειστούς χώρους, είτε ανοιχτούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται πλέον στις εξής κατηγορίες:

- Κλειστοί χώροι, πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

- Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων, πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

- Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

- Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

- Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, εναπόκειται στους επιχειρηματίες να επιλέξουν όποιο μοντέλο θέλουν, με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις. Είναι επίσης αυτονόητο ότι θα γίνεται έλεγχος των πιστοποιητικών στην πρώτη περίπτωση, των μέτρων (αποστάσεις) στη δεύτερη. Το νέο αυτό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς θα τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου.

"Είναι στο δικό μας χέρι να συμμετάσχουμε σε μια πανεθνική προσπάθεια πειθούς για όσους είναι διστακτικοί να εμβολιαστούν και να φτάσουμε μέσα στο καλοκαίρι στον αριθμό που απαιτείται για να αποφύγουμε νέο κύμα πανδημίας. Άρα αν τα όρια που τίθενται στους χώρους συνάθροισης φαίνονται χαμηλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος πλην της πειθούς", τόνισε από την πλευρά του ο 'Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους

Πως θα λειτουργήσουν εστιατόρια, μπαρ, σινεμά, θέατρα, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης

Όσοι χώροι θα δηλωθούν ως αμιγείς θα έχουν μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους - χωρίς χρήση μάσκας- ενώ όσοι χώροι θα δηλωθούν ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Για τα θέατρα και τους κινηματογράφους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με self test.

Για τους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα) οι χώροι που θα δηλωθούν αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και οι χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί, θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

- 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων - υποχρεωτική χρήση μάσκας

- 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων - υποχρεωτική χρήση μάσκας

- 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων - υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για τα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ), οι χώροι που θα δηλωθούν ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους - χωρίς χρήση μάσκας και οι χώροι που θα δηλωθούν ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους και η πρόσβαση του κοινού θα γίνεται με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Η επιλογή θα είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε επιχειρηματία ενώ στις εισόδους των χώρων θα υπάρχει ειδική σήμανση που θα ενημερώνει για τη διαβάθμιση. Παράλληλα, οι μαγαζάτορες θα συνδεθούν με κεντρική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της οποίας θα μπορούν να βεβαιώσουν τη γνησιότητα του πιστοποιητικού που προσκομίζει ο πελάτης, εφόσον πρόκειται για μεικτό χώρο.

Γήπεδα μόνο για εμβολιασμένους

Ανοίγουν τις πύλες τους τα ανοικτά και κλειστά γήπεδα και στάδια της χώρας από 15 Ιουλίου, στο πλαίσιο της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τους δύο υπουργούς, οι θεατές επιστρέφουν από τα μέσα του ερχόμενου μήνα στα ελληνικά γήπεδα μετά από 1,5 χρόνο απουσίας. Η είσοδος ωστόσο θα επιτρέπεται όπως έγινε γνωστό, μόνο όσους πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο εμβολιασμού τους, δηλαδή έχουν κάνει και τις 2 δόσεις και έχουν περάσει 14 ημέρες από τη δεύτερη.

Αγώνα από κοντά θα μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν και όσοι έχουν "περάσει" κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο και οι ανήλικοι οι οποίοι θα προσέρχονται προσκομίζοντας self test, το οποίο θα βεβαιώνεται από γραπτή δήλωση του γονέα που τους συνοδεύει. Για όλους ανεξαιρέτως τους θεατές, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Παράλληλα, η πληρότητα των γηπέδων δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 85%.

Τα γήπεδα στη νέα δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν εντάχθηκαν μόνο στους αμιγείς χώρους. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης και ή ο διαχειριστής του γηπέδου δεν θα μπορεί να δηλώσει το χώρο ως "μεικτό". Συνεπώς σε αυτά, δεν θα μπορούν να εισέρχονται όσοι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Γήπεδα μέτρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ GRTIMES.GR 27 Ιουλ 2021 | 20:32

Κορονοϊός: Καλπάζουν τα κρούσματα σε παιδικές κατασκηνώσεις - Άλλα 31 στη Βόρεια Ελλάδα

Ακόμα 31 κρούσματα από παιδικές κατασκηνώσεις εντοπίστηκαν σήμερα σε Χαλκιδική και Καβάλα - Ανησυχία για τη διασπορά στις οικογένειες

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 27 Ιουλ 2021 | 18:48

Κορονοϊός: Ανησυχία για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα - 218% στον Βόλο, 141% στην Αλεξανδρούπολη

Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+65%), στα Χανιά (+106%), στην Αλεξανδρούπολη (+141%) και στο Βόλο (+218%)

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 27 Ιουλ 2021 | 18:14

Κορονοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων στην Αττική με 1.332 - 398 στη Θεσσαλονίκη και 356 στην Κρήτη

Στη δίνη του κορονοϊού η Κρήτη, με Ηράκλειο και Ρέθυμνο να είναι στο κόκκινο - Σχεδόν 400 τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 27 Ιουλ 2021 | 18:06

Κορονοϊός: Ίλιγγος με 3.593 νέα κρούσματα - 8 θάνατοι και 142 διασωληνωμένοι

Συνολικά 12.911 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού. Στο 3,67% ο δείκτης θετικότητας με σχεδόν 100.000 τεστ

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 27 Ιουλ 2021 | 17:46

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει: "Είναι η πρώτη φορά που κολλάω κορονοϊό - Ίσως κάποιοι μπερδεύονται"

Ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε μπει σε καραντίνα επειδή ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού και όχι επειδή νόσησε ο ίδιος.

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 27 Ιουλ 2021 | 16:13

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Αυτή είναι η Ελληνίδα αθλήτρια που χάνει τη συμμετοχή της λόγω κορονοϊού

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Τόκιο όπου διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η αθλήτρια βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Κ. ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑΣ 27 Ιουλ 2021 | 15:26

Ασχημα νέα για τον κορονοϊό: Κοντά στα 3.500 τα κρούσματα σήμερα και αύξηση νοσηλειών

Τα νέα από το μέτωπο του κορονοϊού σήμερα δεν είναι καλά - Θα φτάσουμε περίπου τα 3.500 κρούσματα

"ΗΠΙΑ Η ΝΟΣΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ" 27 Ιουλ 2021 | 15:07

Λουκίδης: Εξαιρετικά σπάνια η περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη

Εξαιρετικά σπάνια είναι, κατά τον πνευμονολόγο Στέλιο Λουκίδη, η περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ 27 Ιουλ 2021 | 14:43

Τσακρής: Πιθανό να δούμε μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες - Πιο παθογόνος ο ιός σε ανεμβολίαστους

Είναι αρκετά πιθανό το σενάριο να δούμε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες εκτιμά ο Αθανάσιος Τσάκρης.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150-200 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 27 Ιουλ 2021 | 14:41

Κορονοϊός: Έρχονται ειδικά ιατρεία για το σύνδρομο long covid - Τι είναι και ποιους "χτυπάει"

Τι είναι το long covid σύνδρομο - Τι λένε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Νίκος Καπραβέλος.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 27 Ιουλ 2021 | 14:33
Η ΕΟΕ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 27 Ιουλ 2021 | 12:53

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Θετική Ελληνίδα αθλήτρια στον κορονοϊό - Χάνει τη συμμετοχή της

Ελληνίδα αθλήτρια δεν θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία καθώς βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, οπότε δεν θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 27 Ιουλ 2021 | 11:43

Πτήσεις προς νησιά - Νέες οδηγίες: Ποιοι θα μπορούν να ταξιδεύουν και με self test

Αλλάζει η Notam της ΥΠΑ που ίσχυε ως τώρα. Ποιοι θα μπορούν να ταξιδέψουν προς τα νησιά αεροπορικώς και με self test.