Follow us

Φιάσκο Αττικής Οδού: Η τροχαία ζητούσε να κλείσει ο δρόμος και η εταιρεία καθυστερούσε - Η κρίσιμη σύσκεψη που χάθηκε χρόνος

Η Τροχαία Αττικής Οδού προειδοποιούσε και πίεζε από τις 10:00 το πρωί, την διαχειρίστρια εταιρεία προκειμένου να διακοπεί η κυκλοφορία στην Αττική Οδό, κάτι που δεν εισακούστηκε ή δεν εκτιμήθηκε ανάλογα.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

"Θα μας διαλύσουν αν γίνει όπως στον ‘Μπάλλο’", είπαν υψηλόβαθμα στελέχη συναρμόδιων υπουργείων, όταν στην τελευταία σύσκεψη της Κυριακής πριν από την σαρωτική επέλαση της "Ελπίδας", συζητήθηκε η πιθανότητα κήρυξης αργίας ή τηλεργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αυτή η συζήτηση έκλεισε πριν καν αρχίσει, καθώς απορρίφθηκε η εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης, υπό το βάρος της σκληρής κριτικής που δέχθηκε η κυβέρνηση, όταν υλοποίησε την αργία των εργαζομένων και έκλεισε τον Κηφισό, στην πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων με την κακοκαιρία "Μπάλλος", ο οποίος όμως δεν χτύπησε με την εκτιμώμενη σφοδρότητα.

Οι εκτιμήσεις σε αυτή την σύσκεψη επέφεραν έναν εφησυχασμό μιας ψευδούς-εικονικής ετοιμότητας και μία υποτίμηση του ακραίου καιρικού φαινομένου, από αυτό που ήταν στην πραγματικότητα.

Σε αυτή τη σύσκεψη δεν υπήρξε ποτέ μια ξεκάθαρη πρόταση για την κήρυξη αργίας ή τηλεργασίας εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παρότι αρμόδια και υψηλά στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων είχαν μπει στην διαδικασία προληπτικών ενεργειών ανεξάρτητα από την δυναμική των καιρικών φαινομένων. Το κλίμα που υπήρχε σε αυτή την σύσκεψη ήταν πως η κακοκαιρία "Ελπίς" θα χτυπήσει με σφοδρότητα περίπου στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας παρότι οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει πως η έλευσή της θα είναι ορατή και σφοδρή από τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας.

Οι περισσότεροι από τους παραβρισκόμενους σε αυτή την σύσκεψη είπαν πως δεν θα ληφθούν περαιτέρω απαγορεύσεις τουλάχιστον έως τις 11:00 όπου θα υπήρχε επανεκτίμηση του καιρικού φαινομένου.

Διαβάστε Επίσης

Από εκεί και πέρα είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος που αναπόφευκτα έφερε τα συγκεκριμένα δυσάρεστα αποτελέσματα. Η διαχειρίστρια εταιρεία της Αττικής Οδού είχε διαβεβαιώσει ότι είχε στην διάθεσή της 36 εκχιονιστικά μηχανήματα που μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτές τις καιρικές συνθήκες.

Η Αττική Οδός, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είχε διαβεβαιώσει για την ετοιμότητα της και την λειτουργικότητα όλων εκχιονιστικών μηχανημάτων, που εμφανίστηκαν ελάχιστα και αναποτελεσματικά για να αποτρέψουν τον εγκλωβισμό των οδηγών. Βέβαια τα συγκεκριμένα οχήματα ήταν μεγάλου όγκου και όχι μικρότερα που θα μπορούσαν να κινηθούν ευέλικτα και να δημιουργήσουν διόδους απομάκρυνσης στην Αττική Οδό, ενώ δεν προηγήθηκαν των οχημάτων πολιτών, οπότε εγκλωβίστηκαν και αυτά στην κίνηση.

Την ίδια ώρα η Τροχαία Αττικής Οδού προειδοποιούσε και πίεζε από τις 10:00 το πρωί, την διαχειρίστρια εταιρεία προκειμένου να διακοπεί η κυκλοφορία στην Αττική Οδό και να κλείσουν οι είσοδοι σε αυτή, κάτι που δεν εισακούστηκε ή δεν εκτιμήθηκε ανάλογα από τους υπευθύνους της εταιρείας. Με ανακοίνωσή της η εταιρεία επιχειρεί να διαψεύσει την αστυνομία.

Η σύμβαση του κράτους με την διαχειρίστρια εταιρεία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει ότι η διαχειρίστρια εταιρεία αποφασίζει για την διακοπή κυκλοφορίας και η Τροχαία την υλοποιεί, κάτι που έγινε στις 14:00 το μεσημέρι, αλλά ήταν πλέον αργά, καθώς ήδη είχαν εγκλωβιστεί τα οχήματα χιλιάδων πολιτών. Να σημειωθεί ότι τους επόμενους μήνες θα αναθεωρηθεί η σχετική σύμβαση, οπότε κρίνονται αναγκαίες οι αλλαγές στο κομμάτι του φορέα που λαμβάνει την απόφαση για διακοπή της κυκλοφορίας.

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΧΙΟΝΙΑ

Στο μεταξύ από τις 17:00 χθες το απόγευμα τέθηκαν σε λειτουργία τα τμήματα της Αττικής Οδού από Κατεχάκη προς Αεροδρόμιο (Περιφερειακή Υμηττού), από Κηφισίας έως Ελευσίνα και από Ελευσίνα έως Κηφισίας. Επισημαίνεται επίσης ότι η κυκλοφορία στην κατεύθυνση Αεροδρόμιο-Κατεχάκη δεν είναι εφικτή ακόμα λόγω των πολλών οχημάτων που βρίσκονται εντός του αυτοκινητόδρομου. Η πρόσβαση από το Αεροδρόμιο προς την Αθήνα γίνεται είτε μέσω της Λ. Λαυρίου είτε μέσω της Λ. Βάρης – Κορωπίου.

Ο "Μπάλος" και η "Ελπίδα" ανέδειξαν την "αδυναμία" επαλήθευσης των μοντέλων πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε… πραγματικό χρόνο. Τα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning Systems) έρχονται για να προλάβουν νέες φυσικές καταστροφές με προβλέψεις καιρού σε παρόντα χρόνο (now casting weather). Με drone, ραντάρ με λογισμικό της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, συλλογή δορυφορικών δεδομένων, ανιχνευτές και μετρητές σε ρέματα και λεκάνες απορροής, θα "προβλέπει" τα επικίνδυνα φαινόμενα η Πολιτική Προστασία, που μέσα στην επόμενη πενταετία θα ενισχύσει τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό πρόληψης. Όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται, θα καταλήγουν στο νέο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων, το οποίο θα εποπτεύει και θα συντονίζει τις απαιτούμενες ενέργειες.

Εναέρια απεικόνιση των ρεμάτων που χρειάζονται καθαρισμό, ειδικά συστήματα μέτρησης της στάθμης του νερού σε λεκάνες απορροής, ραντάρ –"μετεωρολογικοί σταθμοί" σε περιοχές κλειδιά, με την τεχνογνωσία της ΕΜΥ. Τα παραπάνω ολοκληρωμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, χρησιμοποιούνται ήδη σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες για την πρόβλεψη επικίνδυνων φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και αναμένεται σταδιακά από τον φετινό χειμώνα να ενταχθούν στη "φαρέτρα" της Πολιτικής Προστασίας.

Εκτός από τον υλικοτεχνικό σχεδιασμό, στον τομέα της πρόληψης, θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος και στην ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των κατοίκων στις "κόκκινες" περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από έντονα φυσικά φαινόμενα.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

19 Μαϊ 2022 | 11:33

Εύβοια: Βρέθηκε σώος ο 36χρονος αγνοούμενος περιπατητής

Ο 36χρονος περιπατητής έφτασε περπατώντας στο χωριό Λούτσα, βρήκε έναν κάτοικο της περιοχής και με το τηλέφωνό του ενημέρωσε τις αρχές πως ήταν καλά στην υγεία του.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 19 Μαϊ 2022 | 11:26

Θρίλερ με τον 36χρονο περιπατητή που αγνοείται στην Εύβοια - Προβλήματα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις έρευνες για τον εντοπισμό του άνδρα στην ευρύτερη περιοχή Λειρί στη Δίρφυ Ευβοίας.

ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥ 19 Μαϊ 2022 | 09:34

Κακοκαιρία στη Χίο: Αποκολλήθηκε το πλοίο "Νήσος Σάμος" που μετέφερε 332 επιβάτες [βίντεο]

Οι ισχυροί άνεμοι εμπόδιζαν το πλοίο "Νήσος Σάμος" να προσεγγίσει στην προβλήτα πρόσδεσης του κεντρικού λιμένα. Αποκολλήθηκε στην συνέχεια με τη βοήθεια ρυμουλκού.

ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 19 Μαϊ 2022 | 08:38

Εύβοια: Θρίλερ με τον αγνοούμενο περιπατητή - Σηκώθηκε και ελικόπτερο για τον εντοπισμό του

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις έρευνες για τον εντοπισμό του άνδρα στην ευρύτερη περιοχή Λειρί στη Δίρφυ Ευβοίας που αγνοείται από χθες το βράδυ.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΔΕΝΤΡΩΝ 19 Μαϊ 2022 | 08:18

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία του Ηλεκτρικού - Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε ολόκληρο το δίκτυο της Γραμμής 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ).

8 ΜΠΟΦΟΡ 19 Μαϊ 2022 | 07:51

Κακοκαιρία: Ποια δρομολόγια πλοίων δεν εκτελούνται λόγω των ισχυρών ανέμων

Μικροπροβλήματα κυρίως σε ορισμένες πορθμειακές γραμμές, έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

19 Μαϊ 2022 | 07:00

Η κακοκαιρία σάρωσε τη χώρα με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις - Εγκλωβίστηκαν οδηγοί, αγνοείται άνδρας στην Εύβοια

Προβλήματα σε πολλές περιοχές από το μίνι κύμα κακοκαιρίας - Εκλεισε τμήμα του Ηλεκτρικού - Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στην Αττική.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ 18 Μαϊ 2022 | 23:36

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού: Καταιγίδες στην Αττική, αγνοείται άνδρας στην Εύβοια - Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στη Δροσιά

Σφοδρές καταιγίδες πλήττουν την Αττική - Έντονα καιρικά φαινόμενα και στην Εύβοια, όπου αγνοείται άνδρας στην περιοχή της Στενής - Η πρόγνωση από τον Θοδωρή Κολυδά για την Πέμπτη

ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ 18 Μαϊ 2022 | 22:27

Συναγερμός στην Εύβοια: Αγνοείται άνδρας από την κακοκαιρία - Καταιγίδες, χαλάζι και διακοπές ρεύματος

Ο άνδρας είχε πάει για περίπατο στην περιοχή της Στενής Ευβοίας με αποτέλεσμα να αποπροσανατολιστεί από την κακοκαιρία.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 18 Μαϊ 2022 | 22:06

Κακοκαιρία εξπρές: Ανοιξαν οι ουρανοί στην Αθήνα με αστραπές, κεραυνούς και βροντές

Η δυνατή βροχόπτωση που συνοδεύεται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα πλήττει πολλές περιοχές της Αθήνας.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 18 Μαϊ 2022 | 18:46

Χαλάει ο καιρός τις επόμενες ώρες - Έρχονται βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας και στην Αττική

Απότομη μεταβολή του καιρού από το απόγευμα της Τετάρτης - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ 16 Μαϊ 2022 | 12:03
ΣΠΟΤΑΚΙ 11 Μαϊ 2022 | 14:07

"Η φωτιά έχει δύναμη - Μην την υποτιμάς": Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τη θωράκιση των σπιτιών μας [βίντεο]

Το καινούριο σποτ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου παρέχει οδηγίες για την προστασία από τις πυρκαγιές.