Follow us

Φοιτήτριες δημιούργησαν "έξυπνο" μπατόν πεζοπορίας για βόλτα στο βουνό με ασφάλεια

Φοιτήτριες δημιούργησαν "έξυπνο" μπατόν πεζοπορίας/ορειβασίας για να ...παίρνουμε τα βουνά με ασφάλεια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ένα έξυπνο μπατόν πεζοπορίας/ορειβασίας που προορίζεται για όσους επιθυμούν να προσθέσουν επιπλέον ασφάλεια στην εμπειρία τους σε μια βόλτα στη φύση, δημιούργησαν τέσσερις φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), που διεκδικούν τη διάκριση στον τελικό του διαγωνισμού "JA Start Up" του Junior Achievement Greece, την προσεχή Παρασκευή.

Το "YourHikingBuddy" είναι ένα μπατόν που συνδέεται με IoT εφαρμογή στο κινητό του εκάστοτε ορειβάτη/πεζοπόρου και, όπως εξηγούν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι Χαρά Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Νατσιοπούλου, Λουκία Μπαλωματίνη και Μαρία Παπαθεοδώρου, η διαφοροποίηση του προϊόντος που δημιούργησαν έγκειται στην ασφάλεια που προσδίδει στις διαδρομής: αφενός μεν, όταν αισθάνεται ότι κάποιος κινδυνεύει, αντιδρά αυτόματα στέλνοντας ειδοποίηση στις επαφές έκτακτης ανάγκης, αφετέρου δε ειδοποιεί τον χρήστη όταν ξεφεύγει από το μονοπάτι του, μειώνοντας τον κίνδυνο να χαθεί. Το δε app, προσανατολισμένο στις ανάγκες του πεζοπόρου/ορειβάτη, έρχεται να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του, προτείνοντας και προγραμματίζοντας νέες διαδρομές και απεικονίζοντας live τη διαδρομή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήταν η ρουτίνα της καραντίνας σε συνδυασμό με τον -αναγκαστικό λόγω πανδημίας- εγκλεισμό σ' ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας που, όπως λέει η Λουκία Μπαλωματίνη, έκανε τις τέσσερις φοιτήτριες να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντική είναι η επαφή με τη φύση. Έτσι "γεννήθηκε η ιδέα του "YourHikingBuddy"! "Οι εξορμήσεις στη φύση αποτελούν δραστηριότητα που απολαμβάνουμε και οι τέσσερις. Σε συζήτησή μας για μέρη που έχουμε επισκεφθεί για πεζοπορία, προέκυψε το θέμα της ασφάλειας και της ελλιπούς σήμανσης των μονοπατιών. Θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που θα καλύπτει αυτή την ανάγκη και θα απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη φυσική τους κατάσταση, συνθέσαμε τη λειτουργικότητα του "yourHikingBuddy"", λέει η νεαρή φοιτήτρια, εκφράζοντας την ελπίδα να λειτουργήσει η ιδέα τους ως κινητήρια δύναμη για ανθρώπους που έχουν ενδοιασμούς για την ασφάλειά τους και να αρχίσουν να απολαμβάνουν τη φύση παρέα με το "yourHikingBuddy".

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα στην καθημερινότητα όλων και, όπως ήταν φυσικό, δεν άφησε ανεπηρέαστο και το κομμάτι της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων φοιτητριών, οι οποίες ωστόσο τα κατάφεραν ακόμη και χωρίς τη διά ζώσης επαφή. Όπως αναφέρει η Μαρία Παπαθεοδώρου, "πολλαπλές ήταν οι συναντήσεις μας μέσα από πλατφόρμες βιντεοδιάσκεψης, ενώ ταυτόχρονα, τεχνολογικά εργαλεία συνεργασίας, όπως για παράδειγμα το Google Drive, μας βοήθησαν να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της ιδέας μας".

Και μπορεί οι νέες συνθήκες συνεργασίας, λόγω covid-19, στην αρχή να τούς φάνηκαν παράξενες και να δυσκόλεψαν το έργο τους, αλλά με την κατάλληλη οργάνωση και πολλή θέληση, κατάφεραν να συνεργαστούν ακριβώς όπως θα συνεργάζονταν από κοντά, όπως λέει η φοιτήτρια του ΟΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς λειτουργεί το "YourHikingBuddy"

"Το "YourHikingBuddy"", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευαγγελία Νατσιοπούλου, "είναι ένα έξυπνο μπατόν πεζοπορίας/ορειβασίας, το οποίο συνδέεται με την εφαρμογή που βρίσκεται στο κινητό του εκάστοτε χρήστη. Το προϊόν προσφέρει όλη τη λειτουργικότητα ενός μέχρι σήμερα απλού μπαστουνιού, δηλαδή ισορροπία και στήριξη, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να προσδώσει ασφάλεια στις διαδρομές του χρήστη με τον συνδυασμό αισθητήρων που διαθέτει. Συγκεκριμένα, "αισθάνεται" τον κίνδυνο του πεζοπόρου/ορειβάτη και ενημερώνει τις επαφές έκτακτης ανάγκης, ενώ ενεργοποιεί ακόμα ηχητικό και οπτικό σήμα, ώστε να παρατηρείται εύκολα από κοντινούς συνοδοιπόρους".

Ο χρήστης μπορεί και ο ίδιος να ενεργοποιήσει τον συναγερμό από το panic button που βρίσκεται τοποθετημένο στην επιφάνεια του μπαστουνιού και σε περίπτωση λανθασμένου σήματος, μπορεί να το απενεργοποιήσει μέσω του application. Το δε application διαθέτει ευρεία χαρτογράφηση των ασφαλών καταγεγραμμένων διαδρομών, ώστε να μπορεί ο πεζοπόρος/ορειβάτης να επιλέξει αυτό που επιθυμεί, ενώ διαφορετικά μπορεί να ξεκινήσει ο ίδιος καινούρια διαδρομή ή να προγραμματίσει κάποια μελλοντική. Μπορεί έτσι, να βλέπει live την πορεία του και να γνωρίζει πότε ξεφεύγει από το σωστό μονοπάτι.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η φοιτήτρια, "στο πλαίσιο μιας ομάδας, τα έξυπνα μπατόν των hikers μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, και οι κάτοχοί τους να παρακολουθούν live, την κοινή τους πορεία. Αν κάποιο μέλος, ωστόσο, μείνει πίσω ή χάσει τον δρόμο του, στέλνεται προειδοποιητικό μήνυμα στον ίδιο και στα υπόλοιπα μέλη".

Αν και, όπως εξηγεί η Χαρά Παπαδημητρίου, υπάρχουν παρόμοια προϊόντα στην αγορά, αυτά συνδυάζουν μεμονωμένες λειτουργίες του "YourHikingBuddy", όπως GPS tracker, Smartwatches και Apps για την εύρεση διαδρομών. "Η δική μας καινοτομία", υπογραμμίζει, "έγκειται στο γεγονός ότι το YourHikingBuddy stick συνδυάζει όλες τις καινοτομίες των ανταγωνιστικών προϊόντων μαζί. Ο χρήστης μπορεί να ανακαλύπτει διαδρομές και μονοπάτια, να παρακολουθήσει στατιστικά σχετικά με την φυσική του κατάσταση, να συνδεθεί live με τα υπόλοιπα μέλη, παρακολουθώντας την πορεία της ομάδας, παραμένοντας ασφαλής καθ' όλη την διάρκεια της πεζοπορίας. Η ασφάλεια του χρήστη "αγγίζει" πολλαπλούς τομείς του μπατόν. Η επιπλέον ισορροπία που προσφέρει στον πεζοπόρο, το σύστημα αυτόματης ειδοποίησης των emergency contacts σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το button που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πεζοπόρος σε περίπτωση που αισθανθεί ανασφάλεια ή κίνδυνο καθώς και τα ειδικά led φωτάκια και η σειρήνα ήχου ορίζουν το "YourHikingBuddy" ως ένα από το πιο καινοτόμο προϊόν από άποψη ασφάλειας στο χώρο του".

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Ευαγγελία Νατσιοπούλου, η ομάδα έχει βλέψεις για ολοκλήρωση της ιδέας μελλοντικά και γιατί όχι, να δει το προϊόν της στην αγορά. "Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο βελτιστοποίησης του business plan και της οικονομικής ανάλυσης, ενώ έχει ξεκινήσει επιτυχώς η μοντελοποίηση του προϊόντος και η σχεδίαση της εφαρμογής. Ένα από τα επόμενά μας βήματα, αποτελεί η αναζήτηση χρηματοδοτήσεων. Γνωρίζουμε, φυσικά, πως η τοποθέτηση του στην αγορά, απαιτεί αφοσίωση, χρόνο, χρήματα και πολλά άλλα εφόδια, ορισμένα από τα οποία μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο χρονοδιάγραμμα της μετέπειτα πορείας μας. Παρά τις δυσκολίες, θα μας ενδιέφερε πολύ να δούμε το "YourHikingBuddy" στην αγορά, κάποια στιγμή!", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι τέσσερις φοιτήτριες είχαν σημαντικό αρωγό στην προσπάθειά τους τον καθηγητή τους Σταύρο Λούνη, τον οποίο και ευχαριστούν "για τη διαρκή στήριξη και βοήθειά του", ενώ στο πλευρό τους -όπως και στο πλευρό όλων των διαγωνιζομένων- είχαν τους ανθρώπους του διαγωνισμού "JA Start Up" του Junior Achievement Greece.

Το "YourHikingBuddy" θα διαγωνιστεί στον εθνικό τελικό του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή 28 Μαΐου και θα μεταδοθεί ζωντανά στην πλατφόρμα http://eventora.gr/jastartup21.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΡΓΗ 30 Μαρ 2023 | 00:01

Φρίκη στο Πέραμα: Ιρακινός βίαζε 6χρονη μέσα σε αποθήκη - Ήταν γνωστός ως "Άγγελος"

Ο 43χρονος βίαζε καιρό την 6χρονη μέσα στην αποθήκη της επιχείρησης που εργαζόταν.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 29 Μαρ 2023 | 23:47

Επιχείρηση Υάκινθος: Ποιος είναι ο "εγκέφαλος" στο Ιράν που στρατολογεί τρομοκράτες για επιθέσεις σε βάρος Ισραηλινών

Οκτώ Πακιστανοί ακόμα έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών Αρχών. Οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως σε 3-4 από αυτούς.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΒΑΙΟΥ 29 Μαρ 2023 | 22:50

Τέμπη: Βγήκε από τη ΜΕΘ η σύντροφος του Βάιου, Δάφνη - Δεν είχε μάθει ότι ο αγαπημένος της σκοτώθηκε [Βίντεο]

Η κοπέλα έχει διαφύγει τον κίνδυνο για την υγεία της, ωστόσο μέχρι τώρα δεν ήταν σε κατάσταση για να μάθει για τον θάνατο του αγαπημένου της.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ STAR ΚΑΙ ALPHA 29 Μαρ 2023 | 22:07

Δραπετσώνα: "Του είπα ότι θέλω να χωρίσουμε, με βίασε και προσπάθησε να με σκοτώσει" - Σοκάρει η 45χρονη [Βίντεο]

"Με βίασε και παρά φύσιν. Προσπάθησε να με πνίξει και να με μαχαιρώσει, μου έκανε εκδορρές στο πρόσωπο, πήρε το παιδί και έφυγε" λέει η 45χρονη για την άγρια επίθεση από τον 43χρονο σύζυγό της

ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 33 ΜΗΝΩΝ ΜΕ 3ΕΤΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ 29 Μαρ 2023 | 21:45

Ρόδος: Καθηγητής έδιωχνε τους γονείς την ώρα του ιδιαίτερου και ασελγούσε στο παιδί

Το 15χρονο σήμερα κορίτσι, εκμυστηρεύτηκε ότι ο καθηγητής ασελγούσε εις βάρος της κατά τη διάρκεια ιδιαίτερων μαθημάτων

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ 29 Μαρ 2023 | 21:27

Hellenic Train: Ξεκινούν απόψε οι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες από Αθήνα -Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη - Θριάσιο

Η επανεκκίνηση έρχεται μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΟΣΕ και της Hellenic Train.

ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ 29 Μαρ 2023 | 19:47

Επιχείρηση Υάκινθος: "Θα σου στείλω φωτό και βίντεο από κάθε νεκρό και τραυματία" - Αποκαλυπτικοί διάλογοι των Πακιστανών

Στη δημοσιότητα διάλογοι ανάμεσα στον 30χρονο στο Ιράν και τον 27χρονο Χαϊντέρ - Η "αμοιβή ανά κεφάλι" και ο τρόπος που θα χτυπούσαν στο εβραϊκό εστιατόριο με "τουλάχιστον 40-50 άτομα"

ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ 29 Μαρ 2023 | 19:33
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 29 Μαρ 2023 | 19:14

Ηλεία: Πέντε συλλήψεις κακοποιών για ληστείες με λεία 100.000 ευρώ - Ετοίμαζαν χτύπημα σε χρηματαποστολή [Εικόνες]

Με τη συνδρομή αστυνομικών της ΕΚΑΜ και των ΟΠΚΕ, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα στην Ηλεία - Τι βρέθηκε σε σπίτι που νοίκιαζαν στον Πύργο

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ 29 Μαρ 2023 | 18:36

Ηλιούπολη: Αυτός είναι ο 43χρονος προπονητής τάε κβον ντο που βίαζε τις ανήλικες αθλήτριές του

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 43χρονος προπονητής τάε κβον ντο της Ηλιούπολης που κατηγορείται για βαριά σεξουαλική βία σε βάρος ανήλικων αθλητριών του

ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΣΤΟ TIKTOK 29 Μαρ 2023 | 18:25

"Τώρα πάνε στη μάνα σου, έχω και καλό δικηγόρο": Σοκ από όσα είπε η 15χρονη αφού έδειρε τη συμμαθήτριά της [βίντεο]

Η 15χρονη έδερνε τη συμμαθήτριά της, ενώ άλλο κορίτσι τραβούσε σε βίντεο για να ανεβάσουν τον ξυλοδαρμό στο TikTok

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ 29 Μαρ 2023 | 18:23

Nέα Ιωνία - Βίντεο ντοκουμέντο με ολόκληρη τη σκηνή του φονικού του 37χρονου υδραυλικού από τη συμμορία Lions

Tο βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τη στιγμή του φονικού και την σκηνή του εγκλήματος του φονικού του 37χρονου υδραυλικού από τη συμμορία Lions σε καφετέρια στη Νέα ιωνία

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ 29 Μαρ 2023 | 17:34

Αυτοί είναι οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες που συνελήφθησαν από την ΕΥΠ - Σχεδίαζαν να χτυπήσουν το εστιατόριο στου Ψυρρή

Ο 27χρονος Χαϊντέρ και ο 29χρονος Χουσεΐν, που διέμεναν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη αντίστοιχα, ζούσαν παράνομα στη χώρα για 4-5 χρόνια - Τι βρέθηκε στα κινητά της, ποιος μιλούσε με τον 30χρονο "καθοδηγητή" στον Ιράν