Φοιτήτριες δημιούργησαν "έξυπνο" μπατόν πεζοπορίας για βόλτα στο βουνό με ασφάλεια

Φοιτήτριες δημιούργησαν "έξυπνο" μπατόν πεζοπορίας/ορειβασίας για να ...παίρνουμε τα βουνά με ασφάλεια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ένα έξυπνο μπατόν πεζοπορίας/ορειβασίας που προορίζεται για όσους επιθυμούν να προσθέσουν επιπλέον ασφάλεια στην εμπειρία τους σε μια βόλτα στη φύση, δημιούργησαν τέσσερις φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), που διεκδικούν τη διάκριση στον τελικό του διαγωνισμού "JA Start Up" του Junior Achievement Greece, την προσεχή Παρασκευή.

Το "YourHikingBuddy" είναι ένα μπατόν που συνδέεται με IoT εφαρμογή στο κινητό του εκάστοτε ορειβάτη/πεζοπόρου και, όπως εξηγούν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι Χαρά Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Νατσιοπούλου, Λουκία Μπαλωματίνη και Μαρία Παπαθεοδώρου, η διαφοροποίηση του προϊόντος που δημιούργησαν έγκειται στην ασφάλεια που προσδίδει στις διαδρομής: αφενός μεν, όταν αισθάνεται ότι κάποιος κινδυνεύει, αντιδρά αυτόματα στέλνοντας ειδοποίηση στις επαφές έκτακτης ανάγκης, αφετέρου δε ειδοποιεί τον χρήστη όταν ξεφεύγει από το μονοπάτι του, μειώνοντας τον κίνδυνο να χαθεί. Το δε app, προσανατολισμένο στις ανάγκες του πεζοπόρου/ορειβάτη, έρχεται να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του, προτείνοντας και προγραμματίζοντας νέες διαδρομές και απεικονίζοντας live τη διαδρομή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήταν η ρουτίνα της καραντίνας σε συνδυασμό με τον -αναγκαστικό λόγω πανδημίας- εγκλεισμό σ' ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας που, όπως λέει η Λουκία Μπαλωματίνη, έκανε τις τέσσερις φοιτήτριες να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντική είναι η επαφή με τη φύση. Έτσι "γεννήθηκε η ιδέα του "YourHikingBuddy"! "Οι εξορμήσεις στη φύση αποτελούν δραστηριότητα που απολαμβάνουμε και οι τέσσερις. Σε συζήτησή μας για μέρη που έχουμε επισκεφθεί για πεζοπορία, προέκυψε το θέμα της ασφάλειας και της ελλιπούς σήμανσης των μονοπατιών. Θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που θα καλύπτει αυτή την ανάγκη και θα απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη φυσική τους κατάσταση, συνθέσαμε τη λειτουργικότητα του "yourHikingBuddy"", λέει η νεαρή φοιτήτρια, εκφράζοντας την ελπίδα να λειτουργήσει η ιδέα τους ως κινητήρια δύναμη για ανθρώπους που έχουν ενδοιασμούς για την ασφάλειά τους και να αρχίσουν να απολαμβάνουν τη φύση παρέα με το "yourHikingBuddy".

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα στην καθημερινότητα όλων και, όπως ήταν φυσικό, δεν άφησε ανεπηρέαστο και το κομμάτι της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων φοιτητριών, οι οποίες ωστόσο τα κατάφεραν ακόμη και χωρίς τη διά ζώσης επαφή. Όπως αναφέρει η Μαρία Παπαθεοδώρου, "πολλαπλές ήταν οι συναντήσεις μας μέσα από πλατφόρμες βιντεοδιάσκεψης, ενώ ταυτόχρονα, τεχνολογικά εργαλεία συνεργασίας, όπως για παράδειγμα το Google Drive, μας βοήθησαν να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της ιδέας μας".

Και μπορεί οι νέες συνθήκες συνεργασίας, λόγω covid-19, στην αρχή να τούς φάνηκαν παράξενες και να δυσκόλεψαν το έργο τους, αλλά με την κατάλληλη οργάνωση και πολλή θέληση, κατάφεραν να συνεργαστούν ακριβώς όπως θα συνεργάζονταν από κοντά, όπως λέει η φοιτήτρια του ΟΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς λειτουργεί το "YourHikingBuddy"

"Το "YourHikingBuddy"", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευαγγελία Νατσιοπούλου, "είναι ένα έξυπνο μπατόν πεζοπορίας/ορειβασίας, το οποίο συνδέεται με την εφαρμογή που βρίσκεται στο κινητό του εκάστοτε χρήστη. Το προϊόν προσφέρει όλη τη λειτουργικότητα ενός μέχρι σήμερα απλού μπαστουνιού, δηλαδή ισορροπία και στήριξη, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να προσδώσει ασφάλεια στις διαδρομές του χρήστη με τον συνδυασμό αισθητήρων που διαθέτει. Συγκεκριμένα, "αισθάνεται" τον κίνδυνο του πεζοπόρου/ορειβάτη και ενημερώνει τις επαφές έκτακτης ανάγκης, ενώ ενεργοποιεί ακόμα ηχητικό και οπτικό σήμα, ώστε να παρατηρείται εύκολα από κοντινούς συνοδοιπόρους".

Ο χρήστης μπορεί και ο ίδιος να ενεργοποιήσει τον συναγερμό από το panic button που βρίσκεται τοποθετημένο στην επιφάνεια του μπαστουνιού και σε περίπτωση λανθασμένου σήματος, μπορεί να το απενεργοποιήσει μέσω του application. Το δε application διαθέτει ευρεία χαρτογράφηση των ασφαλών καταγεγραμμένων διαδρομών, ώστε να μπορεί ο πεζοπόρος/ορειβάτης να επιλέξει αυτό που επιθυμεί, ενώ διαφορετικά μπορεί να ξεκινήσει ο ίδιος καινούρια διαδρομή ή να προγραμματίσει κάποια μελλοντική. Μπορεί έτσι, να βλέπει live την πορεία του και να γνωρίζει πότε ξεφεύγει από το σωστό μονοπάτι.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η φοιτήτρια, "στο πλαίσιο μιας ομάδας, τα έξυπνα μπατόν των hikers μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, και οι κάτοχοί τους να παρακολουθούν live, την κοινή τους πορεία. Αν κάποιο μέλος, ωστόσο, μείνει πίσω ή χάσει τον δρόμο του, στέλνεται προειδοποιητικό μήνυμα στον ίδιο και στα υπόλοιπα μέλη".

Αν και, όπως εξηγεί η Χαρά Παπαδημητρίου, υπάρχουν παρόμοια προϊόντα στην αγορά, αυτά συνδυάζουν μεμονωμένες λειτουργίες του "YourHikingBuddy", όπως GPS tracker, Smartwatches και Apps για την εύρεση διαδρομών. "Η δική μας καινοτομία", υπογραμμίζει, "έγκειται στο γεγονός ότι το YourHikingBuddy stick συνδυάζει όλες τις καινοτομίες των ανταγωνιστικών προϊόντων μαζί. Ο χρήστης μπορεί να ανακαλύπτει διαδρομές και μονοπάτια, να παρακολουθήσει στατιστικά σχετικά με την φυσική του κατάσταση, να συνδεθεί live με τα υπόλοιπα μέλη, παρακολουθώντας την πορεία της ομάδας, παραμένοντας ασφαλής καθ' όλη την διάρκεια της πεζοπορίας. Η ασφάλεια του χρήστη "αγγίζει" πολλαπλούς τομείς του μπατόν. Η επιπλέον ισορροπία που προσφέρει στον πεζοπόρο, το σύστημα αυτόματης ειδοποίησης των emergency contacts σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το button που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πεζοπόρος σε περίπτωση που αισθανθεί ανασφάλεια ή κίνδυνο καθώς και τα ειδικά led φωτάκια και η σειρήνα ήχου ορίζουν το "YourHikingBuddy" ως ένα από το πιο καινοτόμο προϊόν από άποψη ασφάλειας στο χώρο του".

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Ευαγγελία Νατσιοπούλου, η ομάδα έχει βλέψεις για ολοκλήρωση της ιδέας μελλοντικά και γιατί όχι, να δει το προϊόν της στην αγορά. "Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο βελτιστοποίησης του business plan και της οικονομικής ανάλυσης, ενώ έχει ξεκινήσει επιτυχώς η μοντελοποίηση του προϊόντος και η σχεδίαση της εφαρμογής. Ένα από τα επόμενά μας βήματα, αποτελεί η αναζήτηση χρηματοδοτήσεων. Γνωρίζουμε, φυσικά, πως η τοποθέτηση του στην αγορά, απαιτεί αφοσίωση, χρόνο, χρήματα και πολλά άλλα εφόδια, ορισμένα από τα οποία μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο χρονοδιάγραμμα της μετέπειτα πορείας μας. Παρά τις δυσκολίες, θα μας ενδιέφερε πολύ να δούμε το "YourHikingBuddy" στην αγορά, κάποια στιγμή!", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι τέσσερις φοιτήτριες είχαν σημαντικό αρωγό στην προσπάθειά τους τον καθηγητή τους Σταύρο Λούνη, τον οποίο και ευχαριστούν "για τη διαρκή στήριξη και βοήθειά του", ενώ στο πλευρό τους -όπως και στο πλευρό όλων των διαγωνιζομένων- είχαν τους ανθρώπους του διαγωνισμού "JA Start Up" του Junior Achievement Greece.

Το "YourHikingBuddy" θα διαγωνιστεί στον εθνικό τελικό του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή 28 Μαΐου και θα μεταδοθεί ζωντανά στην πλατφόρμα http://eventora.gr/jastartup21.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ 13 Οκτ 2021 | 11:24

Στα λευκά ο Όλυμπος: Εντυπωσιακές εικόνες από το χιονισμένο "βουνό των θεών"

Μια άσπρη ημέρα ξημέρωσε για τους κατοίκους της Λάρισας καθώς ο Όλυμπος είχε "ντυθεί" στα λευκά.

"ΑΝΕΒΗΚΑ ΜΕ ΠΑΤΕΡΙΤΣΕΣ" 05 Οκτ 2021 | 09:27

Δύναμη ψυχής: Ο Νίκος Παπαγγελής έγινε ο πρώτος άνθρωπος με ακρωτηριασμό ποδιού που κατακτά τον Όλυμπο

Ο Νίκος Παπαγγελής που ακρωτηριάστηκε στην ηλικία των 14 ετών παραδίδει καθημερινά μαθήματα θάρρους, πίστης και θέλησης.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 26 Οκτ 2021 | 17:41

Κορονοϊός: "Έκρηξη" με 4.165 νέα κρούσματα σήμερα - 25 θάνατοι και 380 διασωληνωμένοι

Σήμερα Τρίτη 26 Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν 4.165 νέα κρούσματα, 25 θάνατοι και 380 διασωληνωμένοι-Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 327 (86.05%) είναι ανεμβολίαστοι

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 26 Οκτ 2021 | 17:28

Φώφη Γεννηματά: Η αποκάλυψη του Νικήτα Κακλαμάνη - Ήταν ο γιατρός της μητέρας της όταν πάλευε με τον καρκίνο

Ο Νικήτας Κακλαμάνης ήταν ο γιατρός της Κάκιας Γεννηματά όταν εκείνη διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ 26 Οκτ 2021 | 17:09

ΕΚΠΑ: Ειδική φωταγώγηση απόψε στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά

Στο ροζ, το χρώμα που συμβολίζει τη μάχη της ανθρωπότητας ενάντια στον καρκίνο του μαστού, θα ντυθεί απόψε τοΚέντρικό Κτίριο του ΕΚΠΑ, στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά

ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 26 Οκτ 2021 | 16:50

28η Οκτωβρίου: Ματαιώνονται οι παρελάσεις και στη Θεσσαλία - Συνολικά οι περιοχές που ακυρώθηκαν λόγω κορονοϊού

Ούτε στη Θεσσαλία θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοΐού

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ "ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ" ΣΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ 26 Οκτ 2021 | 16:16

"Καρέ - καρέ" η συγκλονιστική επιχείρηση διάσωσης στο ναυάγιο της Χίου - Ανασύρθηκαν νεκρά τρία μικρά παιδιά [εικόνες-βίντεο]

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης των 22 προσφύγων στο τραγικό ναυάγιο της φουσκωτής λέμβου στη Χίο, με θύματα τρία μικρά παιδιά ηλικίας 3 έως 14 χρονών

ΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ 7 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ 26 Οκτ 2021 | 16:13

Πέραμα- δικογραφία: Οι αστυνομικοί για την συμπλοκή και τον θάνατο του 20χρονου- "Ηθελαν να μας σκοτώσουν"

Η δικογραφία για τη συμπλοκή στο Πέραμα και το θάνατο του 20χρονου – Δέκα ήταν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, οι 7 πυροβόλησαν

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΘΗΚΕ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ 26 Οκτ 2021 | 16:09

Επεισόδια έξω από την ΑΣΟΕΕ - Οδοφράγματα και πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ

Νέα επεισόδια ξέσπασαν πριν από λίγο έξω από την ΑΣΟΕΕ μεταξύ νεαρών με τα ΜΑΤ. Έκλεισε προσωρινά η οδός Πατησίων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 26 Οκτ 2021 | 15:59

Πένθος για τον Νίκο Αλιάγα: Πέθανε ο "αδελφός του" Αλέκος Χολέβας, δικηγόρος και παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Αλιάγας αποχαιρετά τον παιδικό φίλο του, Αλέκο Χολέβα, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο.

"ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ" ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ 26 Οκτ 2021 | 15:49

Ανεκδιήγητος ο Πετράκος: Βλέπει "συνωμοσία" για την ακύρωση της μαθητικής παρέλασης, λόγω πένθους για τη Φώφη Γεννηματά

Ο αντιεμβολιαστής Γρηγόρης Πετράκος "ξαναχτύπησε" με μια ανάρτηση - παραλήρημα για τη μαθητική παρέλαση και τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

ΣΤΙΣ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΔΙΚΗ 26 Οκτ 2021 | 14:54

Μοσχάτο: Αυτός είναι ο καθηγητής που παρενοχλούσε μαθήτριες Γυμνασίου - Σε αργία έπειτα από "βροχή" καταγγελιών

Σε αργία τέθηκε ο 45χρονος εκπαιδευτικός που παρενοχλούσε 12χρονες μαθήτριες σε σχολείο του Μοσχάτου. Έχουν γίνει και άλλες καταγγελίες εις βάρος του. Αφέθηκε ελεύθερος μετά την αναβολή της δίκης,

ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ 26 Οκτ 2021 | 14:45

Επεισόδια στα Εξάρχεια: Πετροπόλεμος και χημικά σε πορεία - Πέντε τραυματίες αστυνομικοί και έξι προσαγωγές [εικόνες]

Ένταση επικράτησε πριν από λίγο έξω από το κτίριο της Νομικής, στη Σόλωνος, μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ.