
Μια χώρα υπόδειγμα "ξανασυστήνει" η επιδημία του κορονοϊού στον κόσμο.
Το σχέδιο της κυβέρνησης και η συμμόρφωση της κοινωνίας που ανέλαβε την ατομική και συλλογική ευθύνη και γλύτωσε τη χώρα από τη τραγωδία που ζούνε μεγαλύτερες, πλουσιότερες και πιο οργανωμένες χώρες, δημιουργεί ένα θετικό πρόσημο, άκρως αντίθετο από εκείνο που υπήρχε στο παρελθόν.
Μόλις πριν λίγα χρόνια η Ελλάδα αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή ως μια χώρα απείθαρχων που δεν τηρούσαν συμφωνηθέντα και προγράμματα.
Ο πανδημία έφερε ξανά τη χώρα στο προσκήνιο, αλλά αυτή τη φορά για τους ακριβώς αντίθετα λόγους από εκείνους κατά την πρόσφατη κρίση.
Τα εύσχημα στον διεθνή Τύπο, αλλά και οι επαινετικοί λόγοι από κορυφαίες προσωπικότητες δημιουργούν ένα θετικό απόθεμα για τη χώρα που θα της φανεί χρήσιμο και για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών λόγω της πανδημίας.
Χθες ανήμερα της εορτής του Πάσχα η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τη εικόνα της χώρας.
"Η μικρή Ελλάδα έκανε το μεγαλείο να νικήσει τον κορονοϊό και να συγχαρούμε αυτούς που κυβερνούν. Γιατί αποδείξαμε ότι σαν λαός, εμάς που μας θεωρούσαν αλήτες της πειθαρχίας, τα καταφέραμε καλύτερα από όλους" δήλωσε η βυζαντινολόγος ιστορικός και πρώην πρύτανης της Σορβόννης που βρίσκεται σε καραντίνα στην Αθήνα.
Θετικά λόγια είχε και για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη μη διασπορά της νόσου. "Νομίζω και ελπίζω ότι θα είμαστε καλύτεροι άνθρωποι αλλά και ανθεκτικότεροι. Θα καταλάβουμε ότι μια καταστροφή σαν την σημερινή δεν έχει συνέπειες καλές, αλλά αυτές οι συνέπειες θα γίνουν προτερήματα" είπε.
Καλά λόγια για την Ελλάδα είχε και ο Ηλίας Μόσιαλος με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στην Μεγάλη Βρετανία.
Αφορμή για την ανάρτηση του στο facebook αποτέλεσε η αποστολή προστατευτικού υλικού από την Τουρκία στη Μ. Βρετανία που όπως είπε αποτελεί κατάντια για την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία. Αλλά το κυριότερο κατηγορεί την Αγγλική κυβέρνηση ότι ενώ γνώριζε το πρόβλημα δεν έκανε αυτά που έπρεπε με αποτέλεσμα τώρα να θρηνεί χιλιάδες νεκρούς. Σε αντίθεση με την Ελλάδα που έγινε παγκόσμιο παράδειγμα, με τα μέτρα που πήρε.
Έγραψε ο Ηλίας Μόσιαλος:
Ο εκπρόσωπος τύπου της Βρετανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι αναμένουν αύριο την αποστολή 84 τόνων προστατευτικού υλικού από την Τουρκία. Εκεί έχει καταντήσει η πάλαι ποτέ αυτοκρατορία. Ανακοίνωσε επίσης, δυστυχώς, 888 νέους θανάτους σήμερα. Αναλογικά αυτό θα σήμαινε 143 θανάτους σε μια ημέρα στην Ελλάδα. Εμείς έχουμε λιγότερους θανάτους συνολικά. Οι Άγγλοι γνώριζαν το πρόβλημα από τον Ιανουάριο και δεν έκαναν τίποτα για πάνω από δύο μήνες.
Αυτά αποφύγαμε στη χώρα μας γιατί δράσαμε έγκαιρα. Και είμαστε παράδειγμα σε όλο τον κόσμο. Πρέπει όμως να διαφυλάξουμε ότι πετύχαμε. Η επιστροφή στη μερική κανονικότητα θα πετύχει μόνο αν όλοι μας συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, πειθαρχημένοι και συνετοί.
Έτσι θα κερδίσουμε και την επόμενη μάχη. Καλή Ανάσταση!
Πριν από λίγες ημέρες ο κορυφαίος Ισραηλινός φιλόσοφος και συγγραφέας Yuval Noah Harari έθεσε την Ελλάδα στο υψηλότερο βάθρο λόγω της σοβαρότητας με την οποία αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση λόγω κορονοιού.
Παραδοσιακά λέει ο Harari οι ΗΠΑ ήταν ο υπεύθυνος ενήλικας. Όπως στην επιδημία του Εμπολα η την διεθνή οικονομική κρίση του 2008, οι ΗΠΑ ανέλαβαν πρωτοβουλίες και μπήκαν μπροστά. Κατάφεραν έτσι να γίνουν οι ηγέτες της υφηλίου και να συγκεντρώσουν γύρω τους πολλές χώρες έτσι ώστε να αποτρέψουν τα χειρότερα. Τώρα οι ΗΠΑ ουσιαστικά παραιτήθηκαν από τον ρόλο τους σας διεθνής ηγέτης, λέγοντας δεν θέλω αυτή τη δουλειά, ενδιαφέρομαι μόνο για μένα, και όταν δει κανείς το αποτέλεσμα, το πώς ανταποκρίθηκαν δηλαδή οι ΗΠΑ στο εσωτερικό τους απέναντι στην πανδημία ίσως δεν είναι και πολύ κακό το ότι δεν ανέλαβαν ρόλο ηγέτη και δεν έχουν αυτή την ευθύνη για τον κόσμο όλο. Γιατί τα κάνουν χειρότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οχι μόνο σε σύγκριση με την Κίνα, αν κάνεις τη σύγκριση με τη Νότιο Κορέα, με την Νέα ηλανδία η ακόμα και με την Ελλάδα...Η Ελλάδα κάνει μια σπουδαία δουλειά στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, ποιός να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας για την επιδημία, ποιος θα εκπονήσει μια στρατηγική εξόδου, εγώ θα διάλεγα χωρίς αμφιβολία την Ελλάδα...
Πολλά είναι και τα εγκωμιαστικά δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων αλλά και διεθνών πρακτορείων.
Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Daily Telegraph" επαινεί τους Έλληνες για τη στάση που έχουν επιδείξει απέναντι στα μέτρα για την αναχαίτηση της πανδημίας, γεγονός που αντιστρέφει το κλίμα που επικρατούσε έως τώρα για την χώρα
Αυτή τη φορά οι Έλληνες έχουν πάρει στα σοβαρά τα μέτρα και έχουν δείξει ότι αναγνωρίζουν τη σημασία της παγκόσμιας κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη τηρώντας τους κανόνες με ψυχραιμία, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση, αναφέρεται στο άρθρο.
Ανάλογο είναι και το πνεύμα του άρθρου του "Bloomberg". Αφού υπενθυμίζει ότι η χώρα χλευάστηκε κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζει ότι τώρα αποτελεί παράδειγμα για τα τα αντανακλαστικά και τα μέτρα της στην πανδημία.
Στο εκτενές άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι μία χώρα 11 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων, έχει αναφέρει 2.207 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 105 θανάτους μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη, απολογισμός που απέχει πάρα πολύ από αυτούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, που έχουν μαζί σχεδόν 58.000 νεκρούς.
"Οι Έλληνες επέδειξαν ετοιμότητα και έναν πειθαρχημένο πληθυσμό", υπογραμμίζει ο συντάκτης και προσθέτει "Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τους αξιωματούχους του να ετοιμάσουν σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας από τον περασμένο Ιανουάριο. Γι' αυτό και εξήρε τη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα, τονίζοντας ότι η παραμικρή παρέκκλιση μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες".
Μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου από κοροναϊό, στις 12 Μαρτίου, η κυβέρνηση έδωσε εντολή για κλείσιμο επιχειρήσεων, όπως κινηματογράφοι, γυμναστήρια, κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια μέσα σε τέσσερις ημέρες. Μία εβδομάδα μετά, ακολούθησε το lockdown, που περιελάμβανε και την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων. Η Ελλάδα, εκτός του ότι απέφυγε την εξάπλωση του ιού, έχει και τους λιγότερους νεκρούς σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης με ανάλογο πληθυσμό.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr