
Διχάζει τις Σπέτσες η πρόθεση του εφοπλιστή Κούστα να χτίσει σε δυο οικόπεδα κοντά στην εκκλησία της Αρμάτας, στα παλιό λιμάνι του νησιού. Οι κάτοικοι- ή καλύτερα ορισμένοι κάτοικοι συν ο Δήμος- κατηγορούν τον εφοπλιστή ότι το κτήριο που θα χτίσει θα εξαφανίσει το μνημείο, ενώ ο ίδιος απαντά- μέσω της εφημερίδας Καθημερινή- ότι το σχέδιό του είναι απολύτως νόμιμο και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα χτίσει κανένα μεγαθήριο, αλλά χαμηλό κτήριο που θα σέβεται το μνημείο.
Τον γόρδιο δεσμό θα λύσει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και η Δικαιοσύνη.
Να σημειώσουμε ότι η εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας βρίσκεται στο μέσον μιας πευκόφυτης έκτασης 10 στρεμμάτων και η εκκλησία χτίστηκε το 1822, λίγο μετά την απόκρουση της τουρκικής αρμάδας. Για να χτιστεί η βίλα Κούστα, θα πρέπει να κοπούν και 72 δέντρα.

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 80…
Η υπόθεση έχει και προϊστορία. Η πρώτη απόπειρα να χτιστούν τα δυο οικόπεδα- που σημειωτέον βρίσκονται εντός του σχεδίου πόλης- έγινε τη δεκαετία του 80, από τον παλαιό ιδιοκτήτη των οικοπέδων, όπου και πάλι ο Δήμος αντέδρασε. Τότε παρενέβη και το υπουργείο Πολιτισμού και όρισε μια ζώνη προστασίας γύρω από την εκκλησία, περίπου 150 μέτρων. Ο Δήμος προσέφυγε στα δικαστήρια και διεκδικούσε την κυριότητα των οικοπέδων. Στην υπόθεση ενεπλάκη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιώς απαγορεύοντας κάθε πράξη για τα εν λόγω ακίνητα, μέχρι να επιλυθεί η διαφορά.
Η δεύτερη πράξη του δράματος ξεκινάει το 2004, όταν ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας αγόρασε τα οικόπεδα και θέλησε να χτίσει βίλες. Ακολούθησε απόφαση του Αρείου Πάγου που έλυνε το ιδιοκτησιακό υπέρ του εφοπλιστή, αλλά σημείωνε- όπως γράφει η Καθημερινή που ανάδειξε το θέμα- ότι ακριβώς επειδή υπάρχει το μνημείο και υπάρχει και ζώνη προστασίας, καμία ανοικοδόμηση δεν είναι εφικτή αν δεν εγκριθεί τόσο από την Πολεοδομία και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η πλευρά Κούστα ζήτησε την έκδοση οικοδομικής άδειας από το Υπουργείο Πολιτισμού και η υπόθεση διαβιβάστηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που καλείται να πάρει απόφαση. Εναντίον της ανέγερσης τάχθηκαν ο Δήμος και άλλοι 9 πολίτες που- κρίσιμη λεπτομέρεια- έχουν κατοικίες πολύ κοντά στον χώρο της Αρμάτας… Την υπόθεση κάνει πιο περίπλοκη το γεγονός ότι για να οικοδομηθούν οι βίλες, θα πρέπει να κοπούν και 72 δέντρα.
Το ΚΣΝΜ ανέβαλε τη λήψη απόφασης και μέλη του πρόκειται να πραγματοποιήσουν αυτοψία, ώστε το θέμα να ξανασυζητηθεί. Εν τω μεταξύ, στο νησί ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών κατά της οικοδόμησης στον χώρο, ξεπερνώντας μέχρι στιγμής τις 1.000.

Τι λέει η πλευρά του εφοπλιστή Κούστα
Εκπρόσωπος του εφοπλιστή είπε στην Καθημερινή ότι το οικόπεδο είναι στο σχέδιο πόλης εδώ και 1,5 αιώνα, η ιδιοκτησία είναι καθαρή και οι αντιδράσεις εκπορεύονται από γείτονες που ενοχλούνται. Επιμένει δε ότι θα χτίσει λιγότερο απ΄όσο δικαιούται και μάλιστα χαμηλό κτήριο που θα σέβεται το μνημείο. Αλλωστε όπως λέει η πλευρά του εφοπλιστή, ούτε θα φαίνεται από την Εκκλησία.
Η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια, καθώς οποιαδήποτε και αν είναι η γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ (και ακολούθως η απόφαση του ΥΠΠΟ), η άλλη πλευρά θα προσφύγει εναντίον της. Η λύση της απαλλοτρίωσης του χώρου δεν είναι απλή, όχι μόνο λόγω υψηλού κόστους, αλλά επειδή ο χώρος δεν είναι χαρακτηρισμένος κοινόχρηστος και οποιαδήποτε κίνηση του δήμου θα πρέπει να έχει επαρκή αιτιολογία, ώστε να σταθεί στα δικαστήρια.
Ανάμεσα σε αυτούς που αντιδρούν και ο εφοπλιστής Προκοπίου
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτούς που αντιδρούν για την ανέγερση της βίλας Κούστα είναι και ο επίσης εφοπλιστής Δ. Προκοπίου.

Το βασικό επιχείρημα του ίδιου του κ. Προκοπίου, αλλά και πολλών Σπετσιωτών, είναι πως το οικόπεδο του κ. Κούστα βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας των 150 μέτρων του χαρακτηρισμένου, από το 1988, ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου Ι.Ν. Παναγίας Αρμάτας, σε τμήμα δηλαδή του νησιού που μέχρι και σήμερα παραμένει αδόμητο.
Όπως όμως λένε ο κακές γλώσσες, και το σπίτι του κ. Προκοπίου βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μνημείο.
Για την περίπτωση μάλιστα του κ. Προκοπίου, η πλευρά Κούστα έχει δηλώσει στο mononews ότι σε αντίθεση με τα χαρακτηριστικά της κατοικίας που σχεδιάζει ο κ. Κούστας, η κατοικία του κ. Προκοπίου στην ίδια περιοχή, αν και αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα μοντερνισμού, δημιούργημα ενός εκ των καλύτερων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, του Άρη Κωνσταντινίδη, σήμερα θα ήταν αδύνατο να αδειοδοτηθεί με τις υπάρχουσες απαιτήσεις διατήρησης του παραδοσιακού οικισμού, καθώς δεν φέρει απολύτως κανένα χαρακτηριστικό σπετσιώτικης αρχιτεκτονικής.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr