Μέσα στα 42 στρέμματα σπάνιας φυσικής ομορφιάς του Τατοΐου βρίσκεται και το οινοποιείο των πρώην βασιλικών ανακτόρων, τα κρασιά του οποίου είχαν αποσπάσει κατά το παρελθόν διεθνείς διακρίσεις για την ποιότητά τους.
Εξάλλου, οι αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες ήταν βασικό στοιχείο της λειτουργίας του κτήματος από την εποχή του Γεωργίου Α’, ενώ η παραγωγή συνεχίστηκε έως τα μέσα του 20ού αιώνα με προϊόντα τα οποία έφεραν την ετικέτα του κτήματος.
![Η ιστορία του οινοποιείου στο Τατόι με τα βραβευμένα κρασιά και η κάβα με τις σπάνιες φιάλες [εικόνες]](https://www.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/72/724a5f0986fe447e8ae0ad4e6b5dbfa0.jpg?v=1&maxwidth=650&)
Σύμφωνα με τον μελετητή, αρχιτέκτονα και μηχανικό Ι. Καβαλλίνη, το οινοποιείο φαίνεται πως κτίστηκε μέσα στην επταετία 1879-1885, καθώς απουσιάζει από τον χάρτη του Μύντερ που εκπονήθηκε το 1878 και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κρασί του Τατοΐου αρχίζει να αποσπά εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις από το 1888 και μετά.
Η ετήσια παραγωγή του κτήματος ήταν περίπου 130 χιλιάδες μπουκάλια για τρεις ποικιλίες κρασιού: μαύρο μπρούσκο, κοινό λευκό και "εξαιρετικό". Ήταν το περίφημο "Chateau Decelie" (Οίνος Δεκελείας), ενώ μετά τον Πόλεμο παρήχθη και η μάρκα "Τατόι".

Το Οινοποιείο αποτελείται από τρία τμήματα. Το τρίτο και βορειότερο, το οποίο βρίσκεται κάτω από το έδαφος, είναι μεταγενέστερο και χρησίμευε για την αποθήκευση και ωρίμανση του κρασιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση οπλισμένου σκυροδέματος καθιστά το οινοποιείο εξαιρετικά πρωτοποριακό για την εποχή του.


Μετά τη μεταπολίτευση, το κτίριο μετατράπηκε σε αποθήκη. Στο διάδρομο ανάμεσα στις στοίβες και τα βαρέλια, μεταφέρθηκαν αυτοκίνητα της αυλής, και στο χώρο όπου είναι τα πατητήρια, μόνιππα περιπάτου καθώς και ετερόκλητα αντικείμενα, όπως π.χ. ένα εικονοστάσι. Πολλά καταστράφηκαν κατά την κατάρρευση μέρους της στέγης μετά από έντονες χιονοπτώσεις.


Το υπουργείο Πολιτισμού έχει εκπονήσει σχέδιο για την αποκατάσταση του χώρου. Ανάμεσα στα χιλιάδες αντικείμενα, που συντηρούνται συγκαταλέγεται και ένας μεγάλος αριθμός σπάνιων κρασιών και αλκοολούχων ποτών, σε φιάλες που θεωρούνται σήμερα ιστορικά τεκμήρια και με συλλεκτικές ετικέτες.

Η κάβα με τις σπάνιες φιάλες
Σύμφωνα με την υπουργό, Λίνα Μενδώνη στόχος είναι, "με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της επανάχρησης ως μουσείου του κτηρίου του Ανακτόρου, το τμήμα της συλλογής, που κατά την κρίση των ειδικών θα μπορεί να εκτεθεί, να βρει τη θέση του στον υπάρχοντα χώρο της κάβας του Ανακτόρου. Η κάβα του Τατοΐου, μια ιστορική συλλογή, άνω των πενήντα ετών, ιδιαίτερης πολιτισμικής και οινικής αξίας, θα είναι επισκέψιμη".

Μέχρι πέρυσι, είχαν αρχειοθετηθεί περίπου 4.000 φιάλες κρασιών και ποτών, με ετικέτες ιδιαίτερης αξίας -καλλιτεχνικής και ιστορικής-, ακόμη και σπάνια κουτάκια αναψυκτικών, τα οποία δεν εισάγονταν την εποχή εκείνη στην Ελλάδα. Σημειώνεται δε ότι κάποια από τα κρασιά και τα αλκοολούχα ποτά είναι κατάλληλα προς κατανάλωση, παρά τις προβληματικές συνθήκες, στις οποίες εντοπίστηκαν.

Μεταξύ των σπάνιων κρασιών που έχουν βρεθεί στη συλλογή, περιλαμβάνονται φιάλες Château Margaux, Château de Vincennes και Château Rothschild, καθώς και συλλεκτικές φιάλες ποτών, όπως η ειδική εμφιάλωση ουίσκι Chivas σε κεραμική φιάλη, με αφορμή τον εορτασμό της ενθρόνισης της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.


Παράλληλα, υπάρχει μία πλούσια συλλογή φιαλών, με ετικέτες από την παραγωγή του ίδιου του κτήματος.

Με πληροφορίες από tatoi.org
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr