Η παραδοσιακή μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και οι παραλλαγές της

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά την Ανάσταση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά την Ανάσταση, οι νοικοκυρές σερβίρουν τη μαγειρίτσα, αχνιστή και λαχταριστή. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας η μαγειρίτσα έχει πολλές παραλλαγές.
Όμως γιατί φτιάχνουμε παραδοσιακή μαγειρίτσα κάθε χρόνο το Πάσχα και τι συμβολίζει;

Αυτά μας εξηγεί η γνωστή μαγείρισα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου η οποία δίναι και τη συνταγή της για την τέλεια και παραδοσιακή μαγειρίτσα.

Το έθιμο της μαγειρίτσας

Τη βραδιά της Ανάστασης ουσιαστικά τελειώνει η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, που ξεκίνησε την Καθαρή Δευτέρα.

Στο σύνολο της, η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν το Πάσχα, διαρκεί για 48 ημέρες και όχι για 40 όπως υπονοεί το όνομα της!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά, λοιπόν, από μία μακρά περίοδο νηστείας από ζωικά προϊόντα, πρέπει σταδιακά να επανέλθουμε στην κρεατοφαγία. Η μετάβαση από την Σαρακοστιανή νηστεία στην κρεατοφαγία του Πάσχα, πρέπει να γίνει σταδιακά.

Μαγειρίτσα 2

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα και οι παραλλαγές της

Η παραδοσιακή μαγειρίτσα είναι η ιδανική επιλογή για την μετάβαση από την απόλυτη νηστεία στην κρεατοφαγία.
Στην ουσία πρόκειται για μια πηχτή σούπα με εντόσθια, χόρτα και βότανα. Είναι δηλαδή η ιδανική επιλογή για να επανέλθει και να συνηθίσει σταδιακά ο οργανισμός από την νηστεία στην κρεατοφαγία του Πάσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μαγειρίτσα περιλαμβάνει τα εντόσθια και την συκωταριά του αρνιού ή του κατσικιού. Άλλοτε έχει ρύζι και άλλοτε όχι. Γίνεται λεμονάτη ή κοκκινιστή.

Σε πολλές περιοχές, η μαγειρίτσα σερβίρεται σκέτη και σε άλλες με αυγολέμονο και μπόλικο άνηθο.

Άλλες φορές έχει ρύζι κι άλλες όχι. Εξαρτάται πάντα από την περιοχή και τις συνήθειες του κάθε τόπου.

Περίφημη είναι και η μαγειρίτσα με κεφαλάκι που φτιάχνουμε στα νησιά.

Η συνταγή για την παραδοσιακή μαγειρίτσα

Αυτή είναι η παραδοσιακή συνταγή για μαγειρίτσα όπως τη φτιάχνει η γνωστή μαγείρισσα Αργυρώ.

Υλικά Συνταγής
1 συκωταριά από μικρό αρνί
1 αντεριά από μικρό αρνί
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 μαρούλια χοντροκομμένα
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 φλ. ζωμό κρέατος (ή νερό)
1/3 φλ. ρύζι γλασέ (προαιρετικά)

Για το αυγολέμονο
2 αυγά
χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για την κλασική φρικασέ μαγειρίτσα με μαρούλι
και συκωτάκια, πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε καλά τα αντεράκια και τη συκωταριά. Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄. Πετάμε το νερό. Μπορούμε στο μαγείρεμα για τη μαγειρίτσα να χρησιμοποιήσουμε ζωμό από βραστό κρέας, ζωμό εμπορίου ή νερό.

Στραγγίζουμε τη συκωταριά και την αφήνουμε να κρυώσει.

Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τα λευκά μέρη από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Κρατάμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών για αργότερα.

Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα εντεράκια. Τα σοτάρουμε για 10′ ανακατεύοντας τακτικά.

Ρίχνουμε το μαρούλι και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια του άνηθου. Αλατοπιπερώνουμε.

Μετά από 5΄ προσθέτουμε 1 κουτάλα από το ζεστό ζωμό.

Προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό και τη σιγοβράζουμε για 30΄. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Εαν βάλετε ρύζι στη μαγειρίτσα προσθέστε το τώρα. Σιγομαγειρεύουμε τη μαγειρίτσα για περίπου 15 λεπτά. Η μαγειρίτσα φρικασέ με το ρύζι θα γίνει πιο πηχτή. Προσθέτετε ζωμό κατά βούληση αν θέλετε πιο αραιή σούπα.

Για το αυγολέμονο
Χτυπάμε τα ασπράδια. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού.

Παίρνουμε ζωμό από το φαγητό και αραιώνουμε το αυγολέμονο.

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.

Βράζουμε για 2΄-3΄ σε πολύ χαμηλή φωτιά να μην κοχλάζει το φαγητό απλά να αχνίζει από την θερμοκρασία. Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα φρικασέ με έξτρα άνηθο αν επιθυμούμε και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μαγειρίτσα 3

Μυστικά για την καλύτερη μαγειρίτσα με μαρούλι φρικασέ

Πολύ σημαντικό στη μαγειρίτσα είναι το καλό καθάρισμα στα αντεράκια. Πλύντε τα αρχικά πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Γυρίσετε τα και να τα ξαναπλύντε τα. Το επόμενο βήμα είναι να τα γυρίσετε το μέσα έξω, με ένα ξυλαράκι ή ένα ξύλινο καλαμάκι ή κάτι τέτοιο. Περάστε το μέσα, φτάστε μέχρι το τέλος, γυρίστε και επαναλάβετε.

Καλό είναι να αφήσετε τα καθαρισμένα αντεράκια σε αλάτι και λεμόνι για μερικές ώρες. Έτσι, ασπρίζουνε και γίνονται κρουστά.

Για να ψιλοκόψετε τα εντεράκια πιο εύκολα, μπορείτε να τα πλέξετε πρώτα κοτσίδα.

Για να κερδίσετε χρόνο, μπορείτε το καθάρισμα στα εντεράκια, να το κάνετε 2-3 μέρες πριν και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη.
Για να γίνει η τέλεια μαγειρίτσα, πρέπει να διαλέξουμε εντεράκια από μικρό αρνί ή κατσίκι και αυτό γιατί τρέφονται μόνο με γάλα και δεν βγάζουν βαριά μυρωδιά.
Ζεματάμε τα εντεράκια και την συκωταριά αφού τα καθαρίσουμε, για να φύγει η έντονη μυρωδιά αλλά και για να μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε, αλλιώς μας γλιστράνε.

Για την πιο νόστιμη μαγειρίτσα, χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκα μυρωδικά είτε από την λαϊκή αγορά είτε από το σούπερ μάρκετ. Αν μάλιστα έχουμε αρωματικά φυτά σε δικές μας γλαστρούλες ακόμη καλύτερα.
Το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι χυλώνει τη μαγειρίτσα.
Κάνουμε το αυγολέμονο πάντα την τελευταία στιγμή για να μη χρειαστεί να ξαναζεστάνουμε και μας ψηθεί το αυγό.

Δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στο αυγολέμονο, για να μην μας κόψει αλλά να γίνει σωστά, ώστε να χυλώσει όμορφα η σούπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 10 Ιουν 2021 | 04:03

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Ψητό κατσαρόλας με πατάτες ογκρατέν

Μια εύκολη συνταγή της Αργυρώς για ψητό μοσχάρι και πατάτες ογκρατέν που δεν θα σε προδώσει ποτέ.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 08 Ιουν 2021 | 12:34

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Γιαουρτογλυκό στο πι και φι (χωρίς μίξερ)

Ένα γιαουρτογλυκό ψυγείου, που σίγουρα έχετε δοκιμάσει είτε από την μαμά σας, είτε από την γιαγιά σας.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ 03 Ιουν 2021 | 06:44

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κέικ ζέβρα βανίλια - σοκολάτα

Παίξε με αυτή τη συνταγή και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΤΕ ΤΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ 01 Ιουν 2021 | 06:43

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κοτόπουλο με μπάμιες

Παραδοσιακό ελληνικό φαγητό του καλοκαιριού με πολύ νοστιμιά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Μαϊ 2021 | 06:43

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Πίτσα χωρίς γλουτένη

Η καλύτερη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για πίτσα χωρίς γλουτένη.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Μαϊ 2021 | 06:45

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Φιλέτο κοτόπουλο στο φούρνο με ντοματίνια και γραβιέρα

Εύκολη συνταγή για κοτόπουλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έτοιμη σε 30'.

ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 15 ΑΤΟΜΩΝ 21 Ιουν 2021 | 10:38

Χούλιγκαν στη Θεσσαλονίκη έκαψαν 19χρονο με πυρσό [εικόνες]

Τον πλησίασαν και αφού τον ακινητοποίησαν του προκάλεσαν εγκαύματα στο σώμα με αναμμένο πυρσό.

ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΚΥΡΙΑ ΜΗΧΑΝΗ 21 Ιουν 2021 | 10:22

Μηχανική βλάβη στο Flying Cat 3: Επιστρέφει στο λιμάνι της Ραφήνας

Στο λιμάνι της Ραφήνας, επιστρέφει το υδροπτέρυγo "flying cat 3". Παρουσίασε μηχανή βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 21 Ιουν 2021 | 10:16

Ιερέας καταγγέλλει ιατρικό λάθος: Πέθανε η 14χρονη κόρη μου - Της βάλαμε γαστρικό δακτύλιο για να μην της κάνουν bullying

Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του κοριτσιού, ιερέας Βησσαρίων Καντούνης, με όσα περιγράφει και καταγγέλλει για το θάνατο της 14χρονης κόρης του.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΙΔΗΣ 21 Ιουν 2021 | 09:56

Γλυκά Νερά: Θα αποκαλύψει νέα στοιχεία, λέει ο δικηγόρος του συζυγοκτόνου - Δεν υπήρχε ούτε προσχεδιασμός ούτε τρίτο πρόσωπο

"Αύριο ο 33χρονος θα δώσει πολλές πρόσθετες λεπτομέρειες κατά την απολογία του στον ανακριτή", είπε ο δικηγόρος του 33χρονου συζυγοκτόνου.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ 21 Ιουν 2021 | 09:47

Προειδοποίηση Γραβάνη προς ανεμβολίαστους: Το τέταρτο κύμα του φθινοπώρου θα σας αφορά αποκλειστικά

"Το 4ο κύμα της Πανδημίας το φθινόπωρο θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους" υποστηρίζει με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ 21 Ιουν 2021 | 09:39

Πετράλωνα - Νέα μαρτυρία σοκ: Βίασε επτά φορές την 50χρονη καθαρίστρια ο ένοικος του σπιτιού

Όπως είπε η γειτόνισσα, ο 35χρονος, "την μάνα του την έδερνε όλο τον καιρό". Μάλιστα, η μητέρα του τυγχάνει να είναι επίσης καθαρίστρια.

Η ΚΑΤΕΘΕΣΗ ΤΗΣ 21 Ιουν 2021 | 09:14

Γλυκά Νερά: Η γειτόνισσα περιγράφει το κλάμα του σκύλου και το τηλεφώνημα του δολοφόνου στις 6:15

"Στις 6:15 ο Μπάμπης με κάλεσε στο κινητό μου τηλέφωνο.Εγώ το σήκωσα και τότε άκουσα τον Μπάμπη να μουγκρίζει", κατέθεσε η γειτόνισσα.