Follow us

Η πλούσια ερπετοπανίδα του Σέιχ Σου: Χελώνες, σαύρες, φίδια και... κροκόδειλος μινιατούρα [εικόνες]

Πλούσιο σε ερπετά και αμφίβια είναι το Σέιχ Σου, όπου απαντάται το 71% των ειδών ερπετοπανίδας που ζουν σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Συνιστούν προστατευόμενα είδη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πλούσιο σε ερπετά και αμφίβια είναι το Σέιχ Σου, όπου απαντάται το 71% των ειδών ερπετοπανίδας που ζουν σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, όπως προκύπτει από πρόσφατα δημοσιευμένη επιστημονική εργασία του βιολόγου και υποψήφιου διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ηλία Στραχίνη.

Ανάμεσα στα είδη που μπορεί να συναντήσει κανείς στην έκταση των 30.000 στρεμμάτων του Σέιχ Σου, γνωστού και ως "Κεδρηνός Λόφος", είναι και το κροκοδειλάκι!

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στραχίνης, παρά τις αρκετές πυρκαγιές, από τις οποίες το δάσος υπέφερε στο παρελθόν, το Σέιχ Σου φιλοξενεί μια αξιοσημείωτα υψηλή βιοποικιλότητα, κάτι που σημαίνει πολλά είδη άγριας χλωρίδας και πανίδας.

"Καταγραφές μου, που συγκεντρώθηκαν σε συνολικό διάστημα 17 ετών, αποκάλυψαν την παρουσία 25 ειδών ερπετών και επτά ειδών αμφιβίων, δηλαδή περίπου το 71% των ειδών ερπετοπανίδας που απαντούν εντός ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας! Όλα τα ερπετά και αμφίβια που καταγράφηκαν συνιστούν προστατευόμενα είδη, ενώ μεταξύ αυτών ένα αμφίβιο και επτά ερπετά ανήκουν στο Παράρτημα II της Κοινοτικής Οδηγίας 92/43, που σημαίνει ότι είναι αυστηρώς προστατευόμενα", σημειώνει ο κ. Στραχίνης.

Πιο αναλυτικά, από είδη ερπετών ο Κεδρηνός Λόφος φιλοξενεί έξι είδη χελώνας, οχτώ είδη σαύρας και 11 είδη φιδιών, ενώ τα αμφίβια αποτελούνται από έξι είδη βατράχου και ένα είδος τρίτωνα. Κάποια από τα πιο γνωστά ερπετά του Σέιχ Σου είναι το Σαμιαμίδι, οι χελώνες ξηράς, ο Λαφιάτης, το Νερόφιδο, η Σαΐτα και η Οχιά. Από όλα τα ερπετά και τα αμφίβια του Σέιχ Σου, το μοναδικό που έχει δυνητικά επικίνδυνο δάγκωμα είναι η κοινή Οχιά (Viperaammodytes) και όλα τα υπόλοιπα είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο.

Η πλούσια ερπετοπανίδα του Σέιχ Σου: Χελώνες, σαύρες, φίδια και... κροκόδειλος μινιατούρα [εικόνες]

Σύμφωνα με τον κ. Στραχίνη, η παρουσία της οχιάς στο Σέιχ Σου δεν πρέπει να φοβίζει τον επισκέπτη καθώς πρόκειται για αργό ζώο ήπιου χαρακτήρα που δεν θα επιτεθεί ποτέ στον άνθρωπο και θα αμυνθεί με δάγκωμα, μόνο αν πατηθεί ή πιαστεί. Ο περιπατητής μπορεί αν συναντήσει την οχιά, να κρατήσει μια απόσταση δύο-τριών μέτρων χωρίς να την ενοχλεί, να την παρατηρήσει και να τη φωτογραφίσει χωρίς κίνδυνο.

ΕΡΠΕΤΑ

Ένα κροκοδειλάκι μινιατούρα!

Από τα πιο ενδιαφέροντα ερπετά που μπορεί κανείς να συναντήσει στο δάσος του Σέιχ Σου, είναι το κροκοδειλάκι. Όπως εξηγεί ο κ. Στραχίνης, η ονομασία δεν είναι τυχαία, καθώς φαίνεται να πρόκειται για το πρώτο ζώο που ονομάστηκε "Κροκόδειλος" από τους αρχαίους Έλληνες, από τις λέξεις κρόκη και δρῖλος, που σημαίνουν βότσαλο και σκουλήκι (ζώο που έρπεται), αντίστοιχα.

"Το κροκοδειλάκι κανονικά προέρχεται από τη Μικρά Ασία, το νότιο και το ανατολικό Αιγαίο και στη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι έχει εισαχθεί κατά τα βυζαντινά χρόνια. Από τότε εξαπλώθηκε φυσικά και σήμερα συναντάται από τα όρια του νομού Κιλκίς έως και περιοχές της Χαλκιδικής. Πρόκειται για μεγάλη αγκαθωτή σαύρα, που μοιάζει με μινιατούρα των κροκόδειλων, όπως τους ξέρουμε σήμερα, και είναι φυσικά ακίνδυνη, όπως άλλωστε και όλες οι σαύρες της Ευρώπης. Μπορεί κανείς να θαυμάσει τα κροκοδειλάκια να λιάζονται τις ζεστές ηλιόλουστες ημέρες πάνω σε βράχους μέσα στο δάσος του Σέιχ Σου".

ΕΡΠΕΤΑ

Άλλο ενδιαφέρον αμφίβιο του Σέιχ Σου είναι ο κοινός τρίτωνας. Μοιάζει με μικρή σαύρα, αλλά δεν είναι ερπετό, κολυμπάει και αναπαράγεται μέσα σε καθαρά στάσιμα νερά και τα αρσενικά φέρουν πολλά εντυπωσιακά χρώματα. Εγκαταλείπει το νερό και παραμένει σε κρυψώνες στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα ή στις πολύ υψηλές του καλοκαιριού.

ΕΡΠΕΤΑ

Ισορροπιστές της φύσης

Τα ερπετά και τα αμφίβια, επισημαίνει ο κ. Στραχίνης, είναι ισορροπιστές της φύσης και συνιστούν πολύ σημαντικά γρανάζια των οικοσυστημάτων, μιας και κατέχουν τέτοιες θέσεις στο τροφικό πλέγμα, που αποτελούν ταυτόχρονα θηρευτές και θηράματα.

"Η υψηλή ποικιλότητα του Σέιχ Σου σε ερπετά και αμφίβια αποτελεί έναν ισχυρό δείκτη υψηλής βιοποικιλότητας γενικά και υποδηλώνει την ύπαρξη ενός πλούσιου οικοσυστήματος, παρά τις πολλές πιέσεις που υφίσταται σήμερα το δάσος. Πυρκαγιές, ρύπανση, σκουπίδια, μπάζα, μηχανοκίνητα εκτός δρόμου, εγκατάλειψη κατοικίδιων, αυθαίρετες κατασκευές, έργα οδοποιίας, παράνομη κοπή δέντρων και λαθραία συλλογή ζώων και φυτών, είναι μερικές από τις πολλές ανθρωπογενείς πιέσεις που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια το πολύπαθο Σέιχ Σου. Για να μπορέσει το δάσος του Κεδρηνού Λόφου να συνεχίσει να παρέχει απρόσκοπτα στους Θεσσαλονικείς όλες του τις οικοσυστημικές υπηρεσίες, είναι αναγκαίο να αποσοβήσουμε τις απειλές αυτές, να σεβαστούμε και να προστατέψουμε τη δομή, το ύφος και τη βιοποικιλότητά του στο σύνολό της", καταλήγει.

ΕΡΠΕΤΑ

Διαβάστε Επίσης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ 31 Μαϊ 2023 | 20:10

Θεσσαλονίκη: Αυξάνονται τα φίδια μέσα στην πόλη - Πέντε περιστατικά μέσα σε μία εβδομάδα [Βίντεο]

Η ομάδα εθελοντών διάσωσης ζωών κλήθηκε πέντε φορές από την αστυνομία, προκειμένου να παρέμβει για να απομακρύνει φίδια από σπίτια, αυλές ακόμη και αυτοκίνητα.

ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 31 Μαϊ 2023 | 18:09

Άνοιξαν οι ουρανοί στη Θεσσαλονίκη - Ποτάμια οι δρόμοι, δεκάδες οι κλήσεις στην Πυροσβεστική [εικόνες-βίντεο]

Πλημμύρισαν δρόμοι στη Θεσσαλονίκη από τη νεροποντή - Η καταιγίδα "χτύπησε" και το κέντρο της πόλης.

«ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ» 31 Μαϊ 2023 | 13:40

Θεσσαλονίκη: Την ενοχή των αρνητών κορονοϊού που απήγαγαν διευθυντή γυμνασίου ζήτησε ο εισαγγελέας - "Είναι επικίνδυνοι"

"Εκτός από γραφικοί είναι και επικίνδυνοι", σημείωσε ο εισαγγελέας στη δίκη των 11 αρνητών του κορονοϊού που είχαν απαγάγει γυμνασιάρχη στην Πιερία.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 31 Μαϊ 2023 | 12:15

Θεσσαλονίκη: Η δημοτική αστυνομία έκοψε κλήση σε αυτοκίνητο του... δήμου [βίντεο]

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, όταν υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας έβαλαν στο… μάτι συναδέλφους τους.

ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ 31 Μαϊ 2023 | 10:10

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Πατίνι συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στην Καλαμαριά

Ενα πατίνι συγκρούστηκε σε τροχαίο στην Καλαμαριά με αυτοκίνητο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μίας νεαρής γυναίκας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 30 Μαϊ 2023 | 19:07

Θεσσαλονίκη: Την πιο δύσκολη μάχη δίνει η 39χρονη εθελόντρια την οποία δάγκωσε οχιά - Υποστηρίζεται αναπνευστικά

Η 39χρονη συνεχίζει να υποστηρίζεται αναπνευστικά, είναι αιμοδυναμικά σταθερή και βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ 42ΧΡΟΝΗΣ 30 Μαϊ 2023 | 11:13

Θεσσαλονίκη: 38χρονος συνελήφθη για βιασμό της πρώην συντρόφου του

Για γενετήσιες πράξεις σε βάρος της πρώην συντρόφου του συνελήφθη 38χρονος, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 29 Μαϊ 2023 | 20:35

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός έσωσε από την αυτοκτονία έναν 45χρονο - Ήθελε να πηδήξει από τον 4ο όροφο

Με αποτελεσματικές κινήσεις, χωρίς να υπολογίσει τον κίνδυνο για τον ίδιο, ο αστυνομικός κατάφερε να πιάσει τον άνδρα που απειλούσε να αυτοκτονήσει

"ΑΝΑΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΣΟΚ" 29 Μαϊ 2023 | 12:19

Δάγκωμα οχιάς: Ελεγχόμενη η κατάσταση της 39χρονης ερπετολόγου - "Ήταν η κακιά στιγμή", λέει εθελοντής

"Ήταν η κακιά στιγμή", λέει εθελοντής για το δάγκωμα της οχιάς σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη.

28 Μαϊ 2023 | 23:36

Θεσσαλονίκη: Οδηγός άνοιξε το καπό του αυτοκινήτου και είδε φίδι μήκους 1,5 μέτρου τυλιγμένο στον κινητήρα [εικόνες]

Ο οδηγός του αυτοκινήτου άνοιξε το καπό του οχήματος και έκπληκτος αντίκρισε ένα φίδι να έχει τυλιχθεί στον κινητήρα!

ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΦΙΔΙΩΝ 28 Μαϊ 2023 | 16:53
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Μαϊ 2023 | 11:30

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της ερπετολόγου που τη δάγκωσε οχιά - Πώς διαλύει τον οργανισμό το αναφυλακτικό σοκ

Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται η 39χρονη ερπετολόγος, την οποία δάγκωσε οχιά στο 30ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Τι είπε ο Νίκος Καπραβέλος.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 28 Μαϊ 2023 | 09:58

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια με μολότοφ και δακρυγόνα στο ΑΠΘ - Δύο προσαγωγές

Ένταση προκλήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής εντός και εκτός του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών δυνάμεων.