
Συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας, με τα χιόνια, τις καταιγίδες και τους ισχυρούς ανέμους να προκαλούν πολλά προβλήματα σε πολλές περιοχές.
Σήμερα, Δευτέρα, είναι η πιο δύσκολη ημέρα καιρικά για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και αύριο για τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, με αρκετές βροχές και χιόνια να πέφτουν σε ορεινές περιοχές, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο.
Πιο αναλυτικά, ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος χαρακτήρισε τυπικό τον χιονιά για τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς εκεί θα πέσουν και τα περισσότερα χιόνια, αλλά όπως είπε στα λευκά θα ντυθούν ακόμη και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, όπως -μεταξύ άλλων- στον Έβρο, ακόμα και σε πεδινές περιοχές ή στον ορεινό ηπειρωτικό κορμό της κεντρικής χώρας, όπως η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Ευρυτανία, ακόμα και η ορεινή Πελοπόννησος. Ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι. Αναλυτικότερα, στο βορειοανατολικό Αιγαίο θα φθάνουν τα 9 μποφόρ- εκεί θα έχουμε και απαγορευτικά,- ενώστο Ιόνιο θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ.
Παράλληλα, η συγκεκριμένη κακοκαιρία φέρνει και βροχές, σε περιοχές όπως στην κεντρική και νότια χώρα, αλλά και στην ανατολική Πελοπόννησο ή κοντά στην Αττική και τον Σαρωνικό
Αναφορικά με τις θερμοκρασίες, ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 4 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα φθάσει έως και τους 14 με 16 βαθμούς. Την ίδια ώρα σε Κρήτη και Δωδεκάνησα το θερμόμετρο θα φτάσει ακόμα και σήμερα τους 18 – 19 βαθμούς, με ίσως κάποιες βροχές στα Δωδεκάνησα.

Αύριο, Τρίτη, τα χιόνια μετά το πρωί στην Βόρεια Ελλάδα γενικά θα σταματήσουν, όμως θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής χώρας, για παράδειγμα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και της Ευρυτανίας και της Καρδίτσας, των Τρικάλων, αλλά ακόμα και στην Πελοπόννησο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα συνεχιστεί ο βροχερός καιρός, με αρκετές βροχές όπως βροχές θα έχουμε και στην Αττική.

Από την κακοκαιρία εξπρές, η οποία θα υποχωρήσει από την Τετάρτη, εξαιρείται η Δυτική Μακεδονία, η οποία θα συνεχίσει να καταγράφει -5,-6 στο θερμόμετρό της αλλά ο καιρός από την Πέμπτη και μετά θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση.

Τα έντονα φαινόμενα παρατηρούνται σήμερα κυρίως στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώνονται από χθες στο Ιόνιο (κυρίως το νότιο), τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Πελοπόννησο και βαθμιαία θα επεκταθούν στη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά), τις Σποράδες και την Εύβοια.
Στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία πυκνές χιονοπτώσεις σημειώνονται τοπικά σε ορεινές- ημιορεινές περιοχές και κατά τόπους θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο έπεσαν χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά.
Ακινητοποιήθηκε σχολικό λεωφορείο στην Υπάτη λόγω χιονιού

Κόλλησε στο μεταξύ στα χιόνια λεωφορείο που μετέφερε μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου Υπάτης, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί. Δεν κινδύνεψαν οι μαθητές και βρέθηκαν στο σχολείο με ασφάλεια.
Η Διευθύντρια του Λυκείου, Τραχανά Ελένη, ο Διευθυντής του Γυμνασίου, Γιώργος Καραγιώργος και η Πρόεδρος της Κοινότητας Υπάτης, Βίκυ Παπανάγνου, εργάστηκαν για την αποκατάσταση του προβλήματος. Αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση του καιρού, ενημέρωσαν το δεύτερο λεωφορείο με τους μαθητές να μην ξεκινήσει το δρομολόγιό του. Οι μαθητές περίμεναν με ασφάλεια μαζί με τους εκπαιδευτικούς στο σχολείο, μέχρι να κριθεί ασφαλής η επιστροφή τους στα σπίτια τους.
Αργότερα με τη βοήθεια των μηχανημάτων εκχιονισμού του Δήμου και της αστυνομίας, ο δρόμος άνοιξε και οι μαθητές κατάφεραν να επιβιβαστούν σε λεωφορείο με σκοπό να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Χιονοπτώσεις στα Μετέωρα – Δέκα χωριά χωρίς ρεύμα
Ισχυρές χιονοπτώσεις πλήττουν από χθες το απόγευμα πολλά χωριά στα Μετέωρα.
Περισσότερα από δέκα χωριά, μεταξύ αυτών το Ματονέρι, το Αμπελοχωρι, το Παλαιοχώρι, η Αηδόνα και ο Κλεινοβός, δεν έχουν ρεύμα και συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ με τη συνδρομή μηχανημάτων του Δήμου προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες.
Παράλληλα, περισσότερα από 60 αποχιονιστικά μηχανήματα και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Μετεώρων επιχειρούν για να κρατήσουν ανοιχτό τόσο το επαρχιακό δίκτυο όσο και τους δρόμους εντός των χωριών.
Σήμερα τα σχολεία στον Ορεινό Όγκο του Δήμου Μετεώρων παρέμειναν κλειστά, ενώ σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του Δήμου, από τις 11:30 έκλεισαν και τα υπόλοιπα σχολεία στις περιοχές του Δήμου Μετεώρων.
Κλειστά τη Δευτέρα τα σχολεία στους δήμους Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Κιλκίς
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Μετεώρων, Λευτέρης Αβραμόπουλος, "όλος ο μηχανισμός του Δήμου βρίσκεται από χθες το απόγευμα σε ετοιμότητα και επιχειρούμε όπου υπάρχει ανάγκη. Με περισσότερα από 60 μηχανήματα σε αγαστή συνεργασία με τον Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη, Δημήτρη Κουρέτα, επιχειρούμε για να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο. Παρακαλούμε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την εκδήλωση των φαινομένων".
Καταστροφές στις Κιτριές από την ισχυρή βροχόπτωση
Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η κακοκαιρία και στις Κιτριές της δυτικής Μάνης.
Μεγάλη ποσότητα νερού που κατέβηκε από το ρέμα των Κιτριών προς την πλατεία του χωριού υπεχείλισε λόγω της έντονης βροχόπτωσης σήμερα τα ξημερώματα και μετέφερε φερτά υλικά και βάρκες που είχαν εγκαταλειφθεί στην κοίτη του, στο κέντρο του χωριού.
Η Πυροσβεστική χρειάστηκε νωρίς το πρωί να απεγκλωβίσει μια γυναίκα από το σπίτι της, όταν κατέρρευσε η αυλή της.

Καταστήματα υπέστησαν μεγάλες ζημιές, ενώ στην περιοχή έχει διακοπεί η υδροδότηση.
Φούσκωσε το ρέμα στις Κιτριές λόγω της κακοκαιρίας
Προβλήματα εντοπίζονται και στον δρόμο που συνδέει την Δυτική Μάνη με την Καλαμάτα, στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας, όπου φερτά υλικά έκλεισαν τον δρόμο.
Δείτε φωτογραφίες από το λιμάνι της Καλαμάτας:


Φωτογραφίες από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στις Κιτριές
Οδηγοί εγκλωβίστηκαν εκεί το πρωί λόγω πτώσης δέντρων. Από το πρωί επιχειρούν μηχανήματα του Δήμου που αποκατέστησαν την κυκλοφορία.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
Λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων παρατηρούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο.
Συγκεκριμένα έκλεισε προσωρινά η παλιά Εθνική Οδός Αθηνών - Θηβών
Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας, είχε κλείσει λόγω της έντονης χιονόπτωσης η παλιά Εθνική Οδός Αθηνών - Θηβών στα Βίλια. Όμως στην συνέχεια, ύστερα από εντολή της τροχαίας, η παλαιά Ε.Ο. άνοιξε, μόνο όμως για όσα οχήματα είχαν εφοδιαστεί με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Σε περιορισμό της κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στον Ε65 και στο τμήμα από τα διόδια του Λιανοκλαδίου, λίγο μετά την Λαμία, προς Καρδίτσα και Τρίκαλα και αντίστροφα, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Στην περιοχή βρίσκονται μηχανήματα που προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το δίκτυο.

Ακόμα με προβλήματα εξελίσσεται η κυκλοφορία στον δρόμο από Λαμία προς Δομοκό και Νέο Μοναστήρι. Ειδικότερα, προβλήματα υπάρχουν από το 5ο χλμ λίγο μετά την Λαμία έως το 22ο χλμ. όπως επίσης και λίγο μετά τον Δομοκό και προς την Καρδίτσα.
Στον δρόμο Λαμίας - Άμφισσας και ιδιαίτερα από το 4ο χλμ. έως το 20ο χλμ. λίγο μετά τον Μπράλο τα μηχανήματα δίνουν μάχη να κρατήσουν το δίκτυο ανοιχτό. Το ίδιο και μετά την Γραβιά προς Άμφισσα στο ύψος του 51ου χλμ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνση Φθιώτιδας, εντοπίζονται προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, λόγω των πυκνών χιονοπτώσεων.
Ειδικότερα στον Νομό Βοιωτίας αποφασίστηκε η προσωρινή και πλήρη διακοπή κυκλοφορίας, παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτου χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, από την 07:45 ώρα της 13-01-2025 έως ύφεσης των φαινομένων, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Από την ανωτέρω απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.
Πού χρειάζονται αλυσίδες
Ακόμη η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης-παγετού:
Στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ.
Στην Επαρχιακή Οδό Ανάληψης-Κυριακίου και Κυριακίου-Αγίας Άννας.
Στην Επαρχιακή οδό Αράχωβας-Επταλόφου, από την 10η χ/θ έως τα όρια του Νομού Φωκίδας.
Στην Επαρχιακή οδό Αράχωβας-Επταλόφου, από την 14η χ/θ έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).
Στο Ν. Ευρυτανίας: Η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης-παγετού, σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο.
Στο Ν. Εύβοιας: Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω αύξησης όγκου υδάτων του Κηρέα ποταμού, έχει διακοπεί στην 1η χ/θ Επαρχιακής οδού Μαντουδίου – Κυμασίου, θέση "Πορτάρα" (ιρλανδική διάβαση). Η κυκλοφορία των οχημάτων προς το Κυμάσι Ευβοίας, διεξάγεται μέσω Μαντουδίου. Ακόμη η κυκλοφορία των οχημάτων, ένεκα πτώσης πετρών εντός οδοστρώματος, έχει διακοπεί στην δημοτική οδό (δευτερεύον οδικό δίκτυο), που συνδέει τους οικισμούς Λάλα και Καλύβια Καρύστου με την Παλαιά επαρχιακή οδό Καρύστου-Λεπούρων (στο ύψος της 4ης χ/θ).
Στο Ν. Φθιώτιδας: Η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, λόγω χιονόπτωσης-παγετού, στην Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου, από 47η χ/θ έως 64,7η χ/θ.
Στο Ν. Φωκίδας: Η κυκλοφορία των οχημάτων, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, λόγω χιονόπτωσης-παγετού:
Στην Επαρχιακή Οδό Γραβιάς-Μαυρολιθαρίου.
Στην Επαρχιακή Οδό Γραβιάς-Επταλόφου.
Στην Επαρχιακή Οδό Πολύδροσου – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.
Κακοκαιρία: Κλειστή η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου
Κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, το πρωί της Δευτέρας.
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα "Χαρίλαος Τρικούπης", καθώς άρθηκε πριν από λίγο η απαγόρευση για τη διέλευση δικύκλων και φορτηγών χωρίς φορτίο, που ίσχυε τις προηγούμενες ώρες.
ΦΩΤΟ: tvstar, thestival
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr