Καθώς η κακοκαιρία χτυπά την Αθήνα και η ΕΜΥ έχει ήδη προειδοποιεί για έντονες βροχές, κάτοικοι στο κέντρο της πρωτεύουσας και σε άλλες περιοχές, παρατηρούν κάτι ασυνήθιστο.
Συνεργεία καλύπτουν μεταλλικές σχάρες στα πεζοδρόμια με χοντρό νάιλον και τοποθετούν από πάνω σακιά με άμμο ή χαλίκι.
Ωστόσο, τι βρίσκεται κάτω από αυτές οι σχάρες και για ποιο λόγο τις σκεπάζουν;
Κάτω από τα πεζοδρόμια, σε πολλά σημεία της πόλης, υπάρχουν υπόγειοι υποσταθμοί του ΔΕΔΔΗΕ. Εκεί βρίσκονται μετασχηματιστές και καλώδια μέσης τάσης που τροφοδοτούν με ρεύμα ολόκληρες γειτονιές. Οι σχάρες αυτές μένουν συνήθως ανοιχτές για να αερίζεται ο εξοπλισμός και να μην υπερθερμαίνεται.
Το πρόβλημα ξεκινά όταν πέφτει μεγάλη ποσότητα βροχής. Οι δρόμοι συχνά πλημμυρίζουν και αν το νερό περάσει μέσα από τις σχάρες, μπορεί να φτάσει στον εξοπλισμό του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα, σοβαρές βλάβες και πολύωρες διακοπές ρεύματος, με μεγάλο κόστος αποκατάστασης.
Για να το αποφύγουν, τα συνεργεία παίρνουν προληπτικά μέτρα. Καλύπτουν τις σχάρες με νάιλον ή μουσαμά και βάζουν γύρω-γύρω βαριά σακιά. Έτσι το πλαστικό μένει στη θέση του και το νερό που τρέχει στο πεζοδρόμιο δεν μπορεί εύκολα να περάσει από κάτω.