Follow us

Κορονοϊός: Παρά την έξαρση, (ακόμα...) τα πάμε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη- Οι χάρτες του ECDC

Ο σύνθετος δείκτης που χρησιμοποιεί το ECDC αποτυπώνει τόσο τον ρυθμό διάδοσης του κορονοϊού, όσο και τη δυναμική διείσδυσής του στην κοινότητα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
χαρτης ECDC

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται από πολύ χαμηλά έως μέτρια επίπεδα επιδημιολογικού φορτίου κορονοϊού, σύμφωνα με τη σημερινή αξιολόγηση των Ευρωπαϊκών χωρών από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού.

Ο σύνθετος δείκτης που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο αποτυπώνει τόσο τον ρυθμό διάδοσης της νόσου, όσο και τη δυναμική διείσδυσής του στην κοινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, η νότια Ελλάδα, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται σε πολύ χαμηλό κίνδυνο. Η Αττική, μαζί με την υπόλοιπη κεντρική Ελλάδα, τη Μακεδονία και την Ήπειρο χαρακτηρίζονται ως μέτριου κινδύνου, ενώ μόνο ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν χαρακτηρισθεί ως υψηλού κινδύνου.

ΧΑΡΤΗΣ ECDC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών χαρακτηρίζονται ως χώρες υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, με εξαίρεση να αποτελούν ορισμένες χώρες της κεντρικής- βόρειας Ευρώπης όπου είναι μέτριου κινδύνου.

ΧΑΡΤΗΣ 1

ΧΑΡΤΗΣ 2

ΧΑΡΤΗΣ 3

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα από το Σάββατο

Νέα μέτρα, νέα καθημερινότητα για τους πολίτες σε πολλές περιοχές της χώρας από αύριο, Σάββατο, αφού η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού οδήγησε σε νέα μέτρα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30 και χρήση μάσκας παντού ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη, για τις περιοχές της χώρας που βρίσκονται στο επίπεδο 3 και 4.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φοράμε μάσκα υποχρεωτικά με το που βγαίνουμε από το σπίτι. Μέχρι τώρα, σε μεγάλες Περιφερειακές Ενότητες όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, η χρήση μάσκας επιβαλλόταν σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς όπως υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός. Ωστόσο, από το Σάββατο το πρωί με μάσκα θα κυκλοφορούμε σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, στους δρόμους, ακόμα και σε βόλτα με τα κατοικίδια.

Άρωμα καραντίνας φέρνει και η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, αφού δεν επιτρέπεται να είναι κανείς έξω μετά τις 00:30 χωρίς δικαιολογία ότι εργάζεται ή ότι αντιμετωπίζει έκτακτο πρόβλημα υγείας.

Τα δύο αυτά μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και στόχο έχουν να περιορίσουν τον αριθμό των κρουσμάτων, τα οποία είναι θέμα ημερών να φτάσει το σοκαριστικό νούμερο των 1.000 σε ένα 24ωρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΗ 21 Αυγ 2025 | 17:11

Νέα "πυρά" Λαβρόφ: "Οι Ευρωπαίοι υπονομεύουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Αλάσκα"

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τις ρωσικές ανησυχίες για τον τρόπο που διεξάγεται η συζήτηση για τις εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, χωρίς τη συμβολή της Μόσχας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΡΑΜΠ 18 Αυγ 2025 | 15:22

Ενωμένο μέτωπο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ευρωπαίοι ηγέτες στον Λευκό Οίκο: Όλα τα βλέμματα στην κρίσιμη συνάντηση

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα έχει αρχικά συνομιλίες μόνο με τον Τραμπ στις 13:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια θα πάρουν μέρος στις συζητήσεις και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Αυγ 2025 | 13:56

Φον ντερ Λάιεν και Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο για τη συνάντηση με Τραμπ

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα βιντεοδιάσκεψη ηγετών των χωρών που συγκροτούν την αποκαλούμενη "Συμμαχία των Προθύμων"

ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Β. ΖΕΛΕΝΣΚΙ 17 Αυγ 2025 | 07:58
ΓΑΛΛΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ 16 Αυγ 2025 | 16:29

Βιντεοδιάσκεψη μεταξύ των χωρών της "Συμμαχίας των Προθύμων" αύριο Κυριακή απόγευμα

Στη συνάντηση θα συμπροεδρεύσουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.

ΤΡΑΜΠ - ΠΟΥΤΙΝ 16 Αυγ 2025 | 13:17

Κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων για τη σύνοδο της Αλάσκας: Στήριξη στην Ουκρανία, πίεση στη Ρωσία

Η Ρωσία "δεν μπορεί να έχει" τη δυνατότητα άσκησης βέτο στην πορεία της Ουκρανίας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δηλώνουν σε κοινό τους ανακοινωθέν Ευρωπαίοι ηγέτες

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΑ 14 Αυγ 2025 | 14:38

Καύσωνας και πυρκαγιές πλήττουν χωρίς ανάπαυλα τη νότια Ευρώπη: Τρίτος θάνατος στην Ισπανία

Εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και κυρίως η Ισπανία, όπου καταγράφηκε ένας τρίτος θάνατος, συνεχίζουν σήμερα να δίνουν μάχη με τις φλόγες εν μέσω καύσωνα.

ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 13 Αυγ 2025 | 21:48

Φωτιές στην Ευρώπη: "Ψηνόμαστε ζωντανοί" - Ο καύσωνας και οι ισχυροί άνεμοι τροφοδοτούν τις φλόγες

Χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη σε ακραίες συνθήκες καύσωνα και ξηρασίας σε Μεσόγειο και Βαλκάνια με μερικές χώρες να φλέγονται για αρκετές ημέρες.

ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 13 Αυγ 2025 | 16:18

Meteo: Δείτε τους χάρτες από τις εκτάσεις που έχουν επηρεαστεί από τις 6 μεγάλες φωτιές στην Ελλάδα

Συνολικά, σχεδόν 100.000 στρέμματα έχουν επηρεαστεί από τα πύρινα μέτωπα.

ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 12 Αυγ 2025 | 23:59

Η Ευρώπη ξεπέρασε τις ΗΠΑ στην παροχή στρατιωτικού υλικού για την Ουκρανία

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δώσει ή διαθέσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 80,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΚΟΙΝΗ «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» 10 Αυγ 2025 | 14:46

Αντιπρόταση Ευρωπαίων - Κιέβου στο σχέδιο Πούτιν για την Ουκρανία - Κατάπαυση πυρός και μετά ανταλλαγή εδαφών

Στόχος της Ευρώπης είναι να χαράξει μια κοινή "κόκκινη γραμμή" μαζί με την Ουκρανία

ΑΤΛΑΝΤΑ 09 Αυγ 2025 | 12:22

Ένοπλος σκότωσε αστυνομικό στα γραφεία του CDC - Πίστευε ότι η ασθένειά του είχε προκληθεί από το εμβόλιο του κορονοϊού

Ο δράστης, του οποίου η ταυτότητα δεν έγινε γνωστή, πίστευε ότι η ασθένειά του είχε προκληθεί από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

ΕΟΔΥ 07 Αυγ 2025 | 20:16

Κορονοϊός: Σε ανοδική τάση η θετικότητα - Τρεις θάνατοι και μία διασωλήνωση σε μία εβδομάδα

Ο αριθμός νέων εισαγωγών παρουσιάζει αύξηση κατά τις τελευταίες εβδομάδες