Κρήτη: Ηπια τα συμπτώματα του πρώτου ασθενούς με τη μετάλλαξη Ομικρον στην Ελλάδα- Σε επιτήρηση όλες οι επαφές του

Με ήπια συμπτώματα, παραμένει σε καραντίνα ο πρώτος ασθενής με τη μετάλλαξη Ομικρον στην Ελλάδα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Η είδηση προκάλεσε αίσθηση αν και όλοι σημειώνουν ότι ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί.

Πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος έφθασε στην Κρήτη από τη Νότιο Αφρική. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κρούσμα είναι επιχειρηματίας από τα Χανιά, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο Γιοχάνεσμπουργκ και διαγνώστηκε θετικός στα Χανιά, όπου επισκεπτόταν συγγενείς του για τις γιορτές.

Το σημαντικό είναι ότι ο ασθενής έχει ήπια συμπτώματα και δεν κρίνεται καν απαραίτητο να νοσηλευθεί, γεγονός που ίσως επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ορισμένων επιστημόνων ότι ναι μεν η ματάλλαξη Ομικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική, αλλά έχει ήπια συμπτώματα.

Να σημειωθεί ότι ο ασθενής έχει κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου.

Τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης

Κρήτη: Ηπια τα συμπτώματα του πρώτου ασθενούς με τη μετάλλαξη Ομικρον στην Ελλάδα- Σε επιτήρηση όλες οι επαφές του

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρικη, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και όπως διευκρίνισε έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ.

Σε καραντίνα με ήπια συμπτώματα

Να μην ανησυχούν οι Κρητικοί για την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς ακολουθούνται όλα τα προβλεπόμενα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σημείωσε, από τα Χανιά η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουρδά.

Η διοικήτρια επανέλαβε ότι ο πολίτης που έφθασε στην Κρήτη από την Νότια Αφρική και ταυτοποιήθηκε ως το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης στην Ελλάδα παραμένει σε καλή κλινική κατάσταση στο σπίτι του, ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών και απηύθυνε έκκληση σε όλους να ακολουθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα και να συνεχίσουν να εμβολιάζονται.

Η κ. Μπορμπουδάκη αναφέρθηκε στην διαχείριση του περιστατικού από τις υγειονομικές αρχές της χώρας επισημαίνοντας ότι "κάναμε την ινχνηλάτηση και την διαχείριση της ταυτοποίησης σε πολύ λίγο χρόνο, σε δύο 24ωρα για να μπορέσει να γίνει η ταυτοποίηση της μετάλλαξης, δεν χάθηκε καθόλου πολύτιμος χρόνος, δεν χάθηκε ούτε ένα λεπτό.

Παράλληλα ενημερώθηκαν και οι στενές επαφές του πολίτη και όλοι, τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του είναι απολύτως συνεργάσιμοι. Ο πολίτης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε με την νέα μετάλλαξη, παραμένει στο σπίτι του και είναι σε καλή κλινική κατάσταση. Εμφανίζει μια ήπια συμπτωματολογία, υπάρχει επικοινωνία με τους γιατρούς, δεν χρειάζεται νοσηλεία τουλάχιστον μέχρι σήμερα".

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ ο πολίτης που ταυτοποιήθηκε είχε ενα ιστορικό ταξιδίου, το οποίο προβλημάτισε από την πρώτη στιγμή καθώς ταξίδεψε από την Νότια Αφρική.

Διαβάστε Επίσης

Πώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, ο άνδρας αφίχθη στις 26 Νοεμβρίου από τη Νότια Αφρική και έκανε rapid test στο αεροδρόμιο το οποίο βγήκε αρνητικό. Την επόμενη μέρα είχε ήπια συμπτώματα της νόσου και κάθε ημέρα έκανε rapid test τα οποία ήταν όλα αρνητικά.

Στις 29 Νοεμβρίου το τεστ βγήκε θετικό. Ακολούθησε έλεγχος PCR, που έδειξε ότι χρειαζόταν γονιδιακός έλεγχος για τη μετάλλαξη Όμικρον. Σήμερα το πρωί (2/12), επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Ο άνδρας βρίσκεται σε καραντίνα, όπως και οι επαφές του, το οικογενειακό περιβάλλον του, οι οποίες είναι αρνητικές μέχρι στιγμής. "Είμαστε σε επιφυλακή", σημείωσε ο κ. Ζαούτης.

Διαβάστε Επίσης

Τι δήλωσε ο καθηγητής κλινικής ιολογίας που εντόπισε τη ματάλλαξη

Όπως δήλωσε ο καθηγητής κλινικής ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, που εντόπισε στο εργαστήριο την πρώτη εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα, το γεγονός δεν ενυτπωσιάζει και ήταν αναμενόμενο.

"Δεν μας εξέπληξε, από τη στιγμή που το στέλεχος αυτό που φαίνεται πως κυκλοφορεί εδώ και αρκετές μέρες ίσως και εβδομάδες και έχουμε αρκετούς ταξιδιώτες από την περιοχή που είναι το επίκεντρο της παραλλαγής, ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί και σε εμάς", ανέφερε. Όπως σημείωσε ο άνδρας που έφτασε στα Χανιά από την Νότια Αφρική δεν είχε συμπτώματα πριν ταξιδέψει, ενώ και μετά την άφιξή του έκανε rapid test το οποίο ήταν αρνητικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας νοσεί ήπια, ωστόσο ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε πως είναι νωρίς για να ξέρει κανείς την εξέλιξη της νόσησης, καθώς σήμερα διανύουμε την τρίτη ημέρα από τη διάγνωση.

"Από τη στιγμή που εντοπίστηκε το κρούσμα μέσα σε τρεις μέρες καταφέραμε να το εντοπίσουμε ως ύποπτο και να προχωρήσουμε στην ανάλυση του γονιδιώματος", ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος τονίζοντας πως πρόκειται για έναν χρόνο – ρεκόρ για την Ελλάδα στην ανάλυση του δείγματος.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, οι επαφές του ασθενή 0 υποβάλλονται συνεχώς σε test και μέχρι στιγμής όσα δείγματα έχουν φτάσει στο εργαστήριο κλινικής ιολογία είναι όλα αρνητικά. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε αν υπάρχει διασπορά και οι επαφές του άνδρα θα υποβληθούν σε επανέλεγχο τις επόμενες μέρες.

Νίκος Τζανάκης

Τζανάκης: Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν και άλλα κρούσματα

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, ανέφερε ότι "μπορεί ο ασθενής να βρέθηκε θετικός στην μετάλλαξη όμικρον και να φαίνεται πως στην Κρήτη βρέθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, όμως αυτό οφείλεται και στο εργαστήριο καθώς αυτό του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι από τα καλύτερα στην χώρα και δεν αποτελεί έκπληξη που εντόπισε γρήγορα το κρούσμα μετάλλαξης Όμικρον.

Είμαι σίγουρος πως θα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα στην χώρα και θα έχουμε νέα τις επόμενες ημέρες".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 21 Ιαν 2022 | 09:36

Εμβόλια: Λιγότερες λοιμώξεις και νοσηλείες εμβολιασμένων με Moderna σε σχέση με το Pfizer

Ελαφρώς λιγότερες οι λοιμώξεις κορονοϊού σε εμβολιασμένους με Moderna και μικρότερος ο κίνδυνος νοσηλείας σε σχέση με το Pfizer.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 21 Ιαν 2022 | 09:36

Κάνναβη εναντίον κορονοϊού; Τι προτείνουν Αμερικανοί επιστήμονες μετά από μελέτες

Μετά από ευρήματα οι Αμερικανοί επιστήμονες εισηγούνται να πραγματοποιηθούν κανονικές κλινικές δοκιμές της κανναβιδιόλης.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 09:29

Τζανάκης: Ο κορονοϊός κρύβει "άσσο στο μανίκι" - Κίνδυνος εμφάνισης μιας νέας και πιο επικίνδυνης μετάλλαξης

Οι επιστήμονες βρίσκονται σε εγρήγορση υπό τον κίνδυνο δημιουργίας νέας και πιο επικίνδυνης μετάλλαξης του κορονοϊού.

ΕΡΕΥΝΑ 21 Ιαν 2022 | 08:43

Κορονοϊός: Γιατί πολλοί ασθενείς εμφανίζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης - Τι δείχνει νέα μελέτη

Πολλοί από τους ανθρώπους με COVID-19 εμφανίζουν απώλεια ή μείωση όσφρησης ή γεύσης.

"ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ" 21 Ιαν 2022 | 08:40

Τι γνωρίζουμε για τη νέα υπομετάλλαξη της Ομικρον - Καθηγητής Πρασσάς: Μην δημιουργείται πανικός

Αναφερόμενος ο κ. Πρασσάς στη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον η οποία προβληματίζει τους επιστήμονες, συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 20 Ιαν 2022 | 23:40

Το τόλμησε η Αυστρία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες - 3.600 ευρώ το πρόστιμο

Υπερψηφίστηκε η γενική υποχρέωση εμβολιασμού των ενηλίκων, από την 1η Φεβρουαρίου - Αυτή τη στιγμή στην Αυστρία πλήρως εμβολιασμένο είναι το 71,6% του πληθυσμού.

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 22:18

"Όμικρον 2": Τι γνωρίζουμε για τον "κρυφό κλάδο" της μετάλλαξης - Σε ποια χώρα έχει εντοπιστεί

Η εξήγηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για τη μετάλλαξη Όμικρον - Σε ποια χώρα έχει επεκταθεί ο "κρυφός κλάδος".

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΠΑΛΑΝΤΣΑΝΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:21

Ποιο εμβόλιο παράγει περισσότερα αντισώματα κατά της Όμικρον - Νέα έρευνα

Ρωσοϊταλική έρευνα για το επίπεδω αντισωμάτων μετά τη δεύτερη δόση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:02

Τρεις αλλαγές στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης λόγω κορονοϊού: Τι ισχύει

Τι αλλάζει στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης, λόγω κορονοϊού

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2022 | 20:40

Βορίδης: Αυξάνεται κατά 3 ημέρες η άδεια στους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους από κορονοϊό

Κάνουμε στάθμιση συμφερόντων και αυξάνουμε κατά τρεις τις ημέρες αδείας στους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 20 Ιαν 2022 | 20:21

Ανησυχία στη Γαλλία: Το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα επιβαρύνει τα νοσοκομεία μέχρι τα μέσα Μαρτίου

Η Όμικρον δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ 20 Ιαν 2022 | 20:17

Με κορονοϊό ο δημοσιογράφος Χρήστος Κούτρας: "Πρώτη μέρα φρικτό πονοκέφαλο"

Αν και τριπλά εμβολιασμένος, ο Χρήστος Κούτρας βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

ΠΙΕΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 20 Ιαν 2022 | 20:17

"Καμπανάκι" από Εξαδάκτυλο: "Είναι προβληματικό που η Όμικρον δεν έχει εκτοπίσει τη Δέλτα"

Προβληματισμένος από την ταυτόγχρονη παρουσία των μεταλλάξεων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα εμφανίζεται ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.