Lockdown: Συνεδριάζουν τώρα οι ειδικοί- Οι πρώτες πληροφορίες για τη χαλάρωση των μέτρων

Οι αποφάσεις για τα Σαββατοκύριακα - Οι περιορισμοί του κωδικού "6" - Το άνοιγμα των κομμωτηρίων - Τι θα γίνει με λιανεμπόριο και σχολεία - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις από τον Ν. Χαρδαλιά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αθήνα Βόλτα Κορονοϊός

Έντονο προβληματισμό και αντικρουόμενες θέσεις διατυπώνουν τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μπροστά στο ενδεχόμενο να χαλαρώσει επικίνδυνα η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας μέσω της "βαλβίδας αποσυμπίεσης" που επιδιώκεται, λόγω της κόπωσης των πολιτών από το μακρύ διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Πάντως οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τους ειδικούς να έχουν ήδη λάβει απόφαση για την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας μέχρι τις 9 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα, ενώ τώρα συζητούν το άλλο μέτρο, που επίσης θεωρείται περίπ0υ βέβαιο ότι θα αποφασίσουν, δηλαδή την δυνατότητα άσκησης με τον κωδικό 6 και με τη χρήση αυτοκινήτου. Το μέτρο θα δώσει την ευκαιρία της άσκησης σε ανοιχτό χώρο- είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα- και εκτιμάται ότι θα βοηθήσει να βγει από τα σπίτια του ο κόσμος και να περιοριστεί έτσι η μετάδοση του ιού στους εσωτερικούς χώρους.

Το "μείγμα" των στοχευμένων παρεμβάσεων -όπως τις χαρακτήρισε σήμερα, Παρασκευή, η κυβερνητική εκπρόσωπος Α. Πελώνη- στοχεύει να έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων. Όχι την άρση τους. Στις τελικές αποφάσεις θα συνεκτιμηθεί η οριακή κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα Υγείας και στις ΜΕΘ της χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση επιθυμεί να αρθούν κάποιοι περιορισμοί, ώστε οι πολίτες να αποφορτιστούν. Για τις "βαθιά κόκκινες περιοχές", όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, έχει κλείσει ήδη και η άρση του χιλιομετρικού περιορισμού (2 km) για τα σούπερ μάρκετ, αλλά και για τη διαδημοτική μετακίνηση. Το μέτρο αυτό να ενθαρρύνει τους πολίτες να μετακινούνται εκτός σπιτιών- με τη βοήθεια και του καλού καιρού- και να μην περιορίζονται σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους, που λειτουργούν ως "βόμβες" για τη διασπορά του κορονοϊού.

Σε εξέλιξη η συζήτηση των ειδικών

Έως τώρα, έχει κλείσει όπως σημειώσαμε και παραπάνω το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας του Σαββατοκύριακου ώστε να ισχύει από τις 9 και όχι από τις 7 το βράδυ που ίσχυε. Τώρα συζητούν να επανέλθει και η άσκηση σε εξωτερικό χώρο, με την χρήση αυτοκινήτου ή άλλου οχήματος, που δεν επιτρεπόταν έως τώρα για όσους χρησιμοποιούσαν τον κωδικό 6.

Την ίδια ώρα, από τη Δευτέρα κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής αναμένεται να ανεβάσουν εκ νέου ρολά, ενώ θα ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι.

Lockdown: Συνεδριάζουν τώρα οι ειδικοί- Οι πρώτες πληροφορίες για τη χαλάρωση των μέτρων

Λιανεμπόριο και σχολεία αργότερα

Όσο αφορά το λιανεμπόριο θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα για το πότε και πώς θα ανοίξει, και πάντοτε ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Πιθανή ημερομηνία θεωρείται η 29η Μαρτίου χωρίς click away ή click in shop.

Oι μετακινήσεις θα γίνονται με SMS στον νέο αριθμό "13032" που λειτουργεί ήδη. Μετά την αποστολή του μηνύματος οι καταναλωτές θα έχουν τρεις ώρες για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους και να επιστρέψουν στο σπίτι. Η εφαρμογή αυτή θα περιλαμβάνει και "κόφτη", δηλαδή οι πολίτες δεν θα μπορούν να στείλουν πάνω από ένα μήνυμα την ημέρα, όπως γίνεται με το 13033.

Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων παραπέμπεται σε επόμενη συνεδρίαση.

Με δεδομένο το κλίμα και τον καιρό της χώρας, η εστίαση σύμφωνα με πληροφορίες θα αρχίσει τη λειτουργία της περίπου στις 19 Απριλίου. Θεωρείται δεδομένο ότι το άνοιγμα θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τους εξωτερικούς χώρους, με αυστηρά μέτρα προστασίας και αποστάσεις.

ΕΣΤΙΑΣΗ

Παπαϊωάννου: Χρειάζεται ελάφρυνση στα μέτρα

"Όσο πιο πολύ αυστηροποιούνται τα μέτρα πιθανόν και να μην τηρούνται", ανέφερε ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής των Ειδικών και της ανακοίνωσης της χαλάρωσης των μέτρων, σήμερα Παρασκευή.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι αυτή την εβδομάδα ήταν λιγότερη η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, όμως παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο παρά την καραντίνα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου χρειάζεται μια ελάφρυνση στα μέτρα. "Όσο πιο πολύ αυστηροποιούνται τα μέτρα πιθανόν και να μην τηρούνται", τόνισε.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι υψηλή η συγκέντρωση του ιικού φορτίου εν μέσω των μέτρων, όμως ανέφερε ότι η κατάσταση δεν είναι εκρηκτική όπως τον Νοέμβριο.

Επισήμανε, επίσης, ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι δύσκολη και τόνισε ότι πρέπει να δούμε το επόμενο βήμα με προσοχή. "Όποια μέτρα κι αν πάρουμε είναι σημαντικό να τηρηθούν", σημείωσε.

Σκουτέλης: Υψηλού ρίσκου η χαλάρωση του lockdown - Δεν πρέπει να γίνει "στραβή"

Ως κίνηση υψηλού ρίσκου χαρακτήρισε ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης τη μερική χαλάρωση των μέτρων.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 εμφανίστηκε επιφυλακτικός: "Τα μέτρα δεν έχουν έως τώρα πετύχει, όχι γιατί ήταν άσχημα και κακά προγραμματισμένα αλλά γιατί δεν εφαρμόστηκαν" ανέφερε συνεκτιμώντας και την κόπωση των πολιτών.

"Αν γίνει αυτή τη στιγμή μια πολύ μικρή και ελάχιστη "στραβή”, το σύστημα δεν ξέρω αν μπορεί να αντέξει"

Από την άλλη πλευρά τόνισε ο κ. Σκουτέλης "όταν η φωτιά έχει φτάσει στα πεύκα της αυλής σου και μέσα στο σπίτι έχει μερικά άτομα και τους έχει πιάσει υστερική κρίση και θέλουν να βγουν έξω ξέροντας ότι θα καούν δεν θα τους αφήσεις".

"Ήμουν από τους πρώτους που έλεγα για την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, με σόμπες ή χωρίς σόμπες, για τη συντεταγμένη παρουσία του κόσμου έξω αντί να τρέχουν αν τους κυνηγάνε οι αστυνομικοί στα παγκάκια και τις πλατείες. Αν γίνει αυτή τη στιγμή μια πολύ μικρή και ελάχιστη "στραβή”, το σύστημα δεν ξέρω αν έχει δυνατότητες να αντέξει", συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παυλάκης: Λάθος μήνυμα το άνοιγμα του lockdown τώρα - Άνοιγμα σε 2 ή 3 εβδομάδες

Κατά της άρσης του lockdown τώρα και υπέρ ενός ανοίγματος σε 2 ή 3 εβδομάδες τάχθηκε ο ερευνητής γιατρός του Ινστιτούτου κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης.

"Είμαι κατά του ‘ανοίξτε τα όλα’, κατά του μπορούμε να ανοίξουμε έστω και λίγο, γιατί θα ερμηνευτεί ότι τα περάσαμε όλα", τόνισε, προτείνοντας στην κυβέρνηση "να πει ότι δεν είναι ώρα να ανοίγουμε, αλλά σε 2-3 εβδομάδες" είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Για το άνοιγμα πρότεινε δύο βασικές προϋποθέσεις που είναι τα rapid test και ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

"Ας μην προδικάζουμε, ας δούμε τι θα ανακοινωθεί", δήλωσε ερωτηθείς για τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Ο γιατρός απηύθυνε έκκληση στον κόσμο "να μην τα χαλάσουμε τώρα" και τόνισε πως "δεν έχουμε δικαίωμα να κουραστούμε πριν κουράσουμε τον κορονοϊό".

Χαρακτήρισε "υπεραπλουστατευτικό" το "όλοι μέσα ή το όλοι έξω" και "καταστροφικό να γίνει ανεξέλεγκτα το άνοιγμα".

"Όσοι δεν έχουν δικό τους στη ΜΕΘ, δεν καταλαβαίνουν", εκτίμησε, επισημαίνοντας πως "δεν πρέπει να δοθεί λάθος σήμα ότι, "τελειώσαμε’".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 18 Απρ 2021 | 17:47

Κορονοϊός: 1.829 νέα κρούσματα και 65 θάνατοι - Στους 841 οι διασωληνωμένοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 315.273 και των θανάτων σε 9.462.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ 18 Απρ 2021 | 16:51

Γκίκας: Την Μ. Δευτέρα η απόφαση για τις μετακινήσεις το Πάσχα - "Να το... ανταλλάξουμε με το καλοκαίρι"

"Θα πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας" τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας Αχιλλέας Γκίκας.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 18 Απρ 2021 | 14:52

"Αναπνέοντας Ελεύθερα" στο Ισραήλ: Τέλος οι μάσκες από σήμερα σε υπαίθριους χώρους [εικόνες]

Οι Ισραηλινοί κυκλοφόρησαν σήμερα χωρίς προστατευτική μάσκα, καθώς δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να την φορούν σε εξωτερικούς χώρους.

ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 18 Απρ 2021 | 14:28

"Πάσχα στο χωριό" εντός Αττικής "κλείνουν" οι Αθηναίοι, που σαρώνουν τις κρατήσεις σε βίλες και Airbnb

Κλείνουν διακοπές σε κοντινούς προορισμούς στην Αθήνα για τις ημέρες του Πάσχα - Κάνουν κρατήσεις χωρίς προκαταβολή μέσω ιστοσελίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης με δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ JOHNSON & JOHNSON 18 Απρ 2021 | 13:56

Παυλάκης: Δεν βγαίνουν οι εμβολιασμοί χωρίς τα εμβόλια Johnson & Johnson και AstraZeneca - Nα μην μείνει η Ελλάδα ανοχύρωτη

Nα μην μείνει η Ελλάδα ανοχύρωτη, τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας για τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca

ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 18 Απρ 2021 | 13:13

"Κορονο - πάρτι" και στην Πάτρα: Το "έκαψαν" μέχρι πρωίας στο κέντρο της πόλης [Εικόνες]

Εικόνες απίστευτου συνωστισμού σε υπαίθρια "κορονο - πάρτι" που στήθηκαν στην Πάτρα

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ 18 Απρ 2021 | 10:16

Φορολογικές δηλώσεις-Οριστικό: Πότε θα τις υποβάλουμε, πώς θα πληρώσουμε, πόση έκπτωση θα γίνει αν τα δώσουμε εφάπαξ

Πότε ξεκινά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πώς θα πληρώσουμε, πόση έκπτωση θα γίνει αν τα δώσουμε εφάπαξ

ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΕΤΡΩΝ 18 Απρ 2021 | 09:34

Προειδοποίηση Βασιλακόπουλου: Αν μείνουμε Αθήνα το Πάσχα τα κρούσματα θα αυξηθούν – Να ανοίξει η εστίαση έξω

"Αν μείνουμε στην Αθήνα, και τις άλλες μεγάλες πόλεις, το Πάσχα τα κρούσματα θα αυξηθούν" προειδοποίησε ο Θ. Βασιλακόπουλος

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ 18 Απρ 2021 | 09:19

Ολοταχώς για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού την 14η Μαΐου

Ολοταχώς για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού την 14η Μαΐου - Τι λένε οι φορείς του κλάδου- Επίσημα ανοίγει στις 14η Μαΐου

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ 18 Απρ 2021 | 08:31

Απίστευτες εικόνες: "Βούλιαξαν" από κόσμο οι πλατείες - Συνωστισμός και κορονοπάρτι σε Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ψυρρή

Για δεύτερη ημέρα οι κεντρικές πλατείες της Αθήνας πλημμύρισαν από κόσμο - Κορονοπάρτι σε Κυψέλη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ψυρρή

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 18 Απρ 2021 | 08:03

Κορονοϊός: "Φρένο" στις μετακινήσεις για Πάσχα στο χωριό –  Ανοιχτές με self test οι εκκλησίες

Προβληματισμός για μετακινήσεις το Πάσχα και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες - Την Παρασκευή οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για τις διαπεριφερειακά ταξίδια

ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ PFIZER ΚΑΙ ΤΗΣ MODERNA 17 Απρ 2021 | 22:22

Κορονοϊός: "Προ των πυλών" ο εμβολιασμός των παιδιών - Τι λένε γονείς και επιστήμονες

Πολλοί ανησυχούν ότι η διστακτικότητα των εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό σε ορισμένους ενήλικες θα είναι ακόμη πιο έντονη όταν πρόκειται για τα παιδιά τους.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 17 Απρ 2021 | 22:16

Μαρίνα Πατούλη - Εκανε το εμβόλιο και έστειλε μήνυμα: "Εμβολιαζόμαστε σήμερα για να κατακτήσουμε το αύριο"

Η κα Πατούλη δημοσίευσε φωτογραφία στα social media από το εμβολιαστικό κέντρο, ενθουσιασμένη για το μεγάλο βήμα που έκανε προς την ελευθερία.