Πανελλαδικές 2021: Πόσοι έμειναν εκτός και γιατί- Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και το crash test με τις Πανελλήνιες του 2020

Τα δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων του 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που δεν υπήρχε η ελάχιστη βάση εισαγωγής

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Όπως προκύπτει από την πρώτη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2021, φέτος έμειναν εκτός ΑΕΙ σε σχέση με την περσινή χρονιά 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι. Και αυτό οφείλεται στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που πλέον δεν επιτρέπει σε υποψήφιους με γραπτά που βαθμολογήθηκαν ακόμα και κάτω από το 1…να εισαχθούν στα πανεπστήμια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας το 2021 συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 92.090 υποψήφιοι και εισάγονται 65.536 υποψήφιοι. Αναλυτικότερα εισάγονται 56.942 υποψήφιοι στα ΑΕΙ και 8.594 στα ΔΙΕΚ (μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά). Το Σεπτέμβριο θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης υποβολής αίτησης για περίπου 20.000 επιπλέον θέσεις στα Δημόσια ΙΕΚ.

Το 2020 συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 94.928 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560. Σε σχέση δηλαδή με το 2020, εισήχθησαν σε ΑΕΙ 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι (35.148 έμειναν εκτός του 2021 και 21.368 έμειναν εκτός του 2020).

Διαβάστε Επίσης

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής

Σημειώνεται πάντως ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν επηρεάζει τους υποψηφίους που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες και εισέρχονται στη Σχολή/Τμήμα της επιλογής τους. Αλλά με επιδόσεις χαμηλότερες από 7 στα 20 για τα ΓΕΛ και 5,5 στα 20 για τα ΕΠΑΛ, ένας υποψήφιος δεν εισάγεται πλέον στα πανεπιστήμια.

Το 2020 υποψήφιος από ημερήσιο ΓΕΛ εισήχθη σε ΑΕΙ με 0,625/20 και από ημερήσιο ΕΠΑΛ με 2,7/20! Το 2021 η χαμηλότερη βάση εισαγωγής ΓΕΛ είναι 7,141/20 και στα ημερήσια ΕΠΑΛ 5,685/20.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας "τερματίστηκε, έτσι, το εμπόριο ψεύτικων ελπίδων, με εισαγωγή στα Πανεπιστήμια χωρίς ελάχιστα ακαδημαϊκά κριτήρια, που εγκλώβιζε χιλιάδες νέους ανθρώπους σε Σχολές από τις οποίες δεν αποφοιτούσαν, χάνοντας χρόνια και χρήματα και εισάγονταν εν τέλει στον επαγγελματικό στίβο ως απόφοιτοι λυκείου."

Στις φετινές εξετάσεις είχαμε χαμηλές επιδόσεις έως 7.000 μόρια σε πάνω από 25.000 υποψήφιοι. Όμως αντίθετα το 95,98% των υποψηφίων των ΓΕΛ που ξεπέρασαν την ΕΒΕ και υπέβαλαν μηχανογραφικό, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Σχολές/Τμήματα ΑΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι δυστυχώς τελευταία στον ρυθμό αποφοίτησης φοιτητών (9,17% το οποίο απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 24,05%. (Έκθεση "Eurostat- Population in Europe”, Ιούνιος 2020).

Αμφιθέατρο

Τι θα γίνει με τα τμήματα που έχουν ελάχιστουε εισαχθέντες;

Με βάση τα αποτελέσματα, υπάρχουν Σχολές και Τμήματα που έχουν πολύ λιγότερους εισαχθέντες.

Αυτό οφείλεται στο συντελεστή ΕΒΕ που όρισαν τα ίδια και στις επιδόσεις των υποψηφίων και στη μη επιλογή τους από τους υποψηφίους.

Συγκεκριμένα, 29 Σχολές ή Τμήματα θα έχουν μέχρι 30 εισακτέους, εκ των οποίων το 1/3 είναι Σχολές ή Τμήματα από τα 153 που ίδρυσε ή ανωτατοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια.

Τι θα γίνουν τα τμήματα αυτά;

Τους επόμενους μήνες, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Παιδεία, "οι προσπάθειες θα εστιάσουν στην αναδιαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη σε συνέχεια των προηγούμενων πρωτοβουλιών. Τα αποτελέσματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι ένα από τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψιν, μαζί με τις προτάσεις των ΑΕΙ για τον εξορθολογισμό τους καθώς και τις προτάσεις της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης σε συνάρτηση πάντοτε με τις ανάγκες στην αγορά εργασίας".

Με δυο λόγια θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της κατάργησης των τμημάτων αυτών που δεν "συγκινούν" τους υποψηφίους, αφού όπως φαίνεται δεν προσφέρουν δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Νίκη Κεραμέως

Το Υπουργείο Παιδείας και ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα αποτελέσματα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων θα προκαλέσουν αναμφίβολα πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι με το νέο σύστημα χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός των πανεπιστημίων. Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικές πηγές σημείωναν:

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στο λαϊκισμό και το εμπόριο ψεύτικων ελπίδων.Κοινωνική πολιτική δεν συνιστά η εισαγωγή στα πανεπιστήμια με βαθμό 1 και 2 στα 20, που εγκλωβίζει για χρόνια νέους ανθρώπους και τις οικογένειες τους σε αδιέξοδο, εφόσον η προοπτική να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν είναι μηδαμινή ή η προοπτική να βρουν δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασαν είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Κοινωνική πολιτική συνιστά η παροχή πραγματικών δυνατοτήτων και εναλλακτικών διαδρομών, όπως η επαγγελματική εκπαίδευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται σε όλους την εισαγωγή σε κάποιο ΑΕΙ, ακόμα και αναδρομικά, γνωρίζοντας και αδιαφορώντας για το ότι δεν θα γίνουν ποτέ πτυχιούχοι και θα εργάζονται μία ζωή με απολυτήριο Λυκείου. Τα στοιχεία αλλά και η εμπειρία μέχρι τώρα αυτό δείχνουν.

Εμείς θέλουμε φοιτητές που μπορούν και θα αποκτήσουν πτυχίο και επαγγελματίες που θα έχουν θέση στην αγορά εργασίας και προοπτική ζωής.

Σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που προσεγγίζει και τους νέους, όπως και τις άλλες κοινωνικές ομάδες, με λαϊκισμό, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα ανοίγοντας τους πραγματικές προοπτικές αντί για ψεύτικες ελπίδες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ TWITTER 08 Οκτ 2021 | 23:05

ΑΔΕΔΥ: Παράνομη και καταχρηστική η απεργία της Δευτέρας - Το ανακοίνωσε η Κεραμέως

Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου - Και χρηματική ποινή ύψους 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 08 Οκτ 2021 | 13:37

Κεραμέως: 3.000 λιγότερα κρούσματα σε παιδιά 4 έως 18 ετών τον Σεπτέμβριο

"Είχαμε 3.000 λιγότερα κρούσματα σε παιδιά 4 έως 18 ετών τον Σεπτέμβριο, που τα σχολεία μας ήταν ανοιχτά" είπε η Ν. Κεραμέως.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 08 Οκτ 2021 | 10:47

Σχολεία: Αγωγή Κεραμέως κατά της ΑΔΕΔΥ για τη νέα απεργία των εκπαιδευτικών

Με αγωγή απαντά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά της ΑΔΕΔΥ για τη νέα απεργία.

ΠΟΣΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 07 Οκτ 2021 | 11:56

Εκπληξη: Ανοιξαν τα σχολεία αλλά μειώθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στους μαθητές- Μόνο 6-7 τμήματα κλειστά

Τα κρούσματα το Σεπτέμβριο στα σχολεία ήταν 3.000 λιγότερα στα παιδιά ηλικίας 4 - 18 ετών σε σχέση με τον Αύγουστο, που ξεπέρασαν τις 17.000.

ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ 05 Οκτ 2021 | 15:43

Edupass: Άνοιξε η πλατφόρμα για την είσοδο στα πανεπιστήμια - Αναλυτικά όλη η διαδικασία

Σε λειτουργία η πλατφόρμα "edupass.gov.gr" για τα Πανεπιστήμια

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 04 Οκτ 2021 | 12:16

Άνοιξαν τα Πανεπιστήμια - Πρωτόγνωρες εικόνες: Με μάσκες και μέτρα επέστρεψαν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid test και μάσκα μπήκαν στα αμφιθέατρα χιλιάδες φοιτητές κατά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς στα Πανεπιστήμια.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ 04 Οκτ 2021 | 07:16

Ανοίγουν σταδιακά τα Πανεπιστήμια από σήμερα - Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Ανοίγουν σταδιακά από σήμερα, Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 03 Οκτ 2021 | 09:44

Κεραμέως για σχολεία: Τον Σεπτέμβριο είχαμε 3.000 λιγότερα κρούσματα σε μαθητές σε σχέση με τον Αύγουστο

Η υπουργός Παιδείας αποκάλυψε ότι πάνω από 90% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα σχολεία προέρχονται από τα σελφ τεστ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 02 Οκτ 2021 | 11:56

Κεραμέως: Νιώθω φρίκη όταν βλέπω παιδιά να χαιρετάνε ναζιστικά - Θα πατάξουμε τους θύλακες φασισμού μέσα στα σχολεία

Η Υπουργός Παιδείας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά απόλυση λόγω αξιολόγησης. Τι είπε για τα πρωτόκολλα υγείας λόγω του κορονοϊού, στα σχολεία.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 01 Οκτ 2021 | 09:27

Κεραμέως: Δεν τίθεται θέμα απόλυσης εκπαιδευτικών λόγω αξιολόγησης

Με την αξιολόγηση δεν τίθεται θέμα απόλυσης εκπαιδευτικών είπε η Νίκη Κεραμέως. Παράνομη κρίθηκε η απεργία-αποχή διαρκείας των Ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 30 Σεπ 2021 | 22:38

Νίκη Κεραμέως: Παράνομη η απεργία των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση

Προηγήθηκε κατεπείγουσα αγωγή της Νίκης Κεραμέως κατά των ομοσπονδιών που εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ 29 Σεπ 2021 | 11:39

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά η Νίκη Κεραμέως - "Η βία δεν είναι ανεκτή"

Με αναφορά της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητείται η παρέμβασή του για τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 27 Σεπ 2021 | 11:31

Κεραμέως: Λιγότερα κρούσματα σε ηλικίες 4 -18 τώρα σε σχέση με τον Αύγουστο

Στοιχεία για τα κρούσματα σε μαθητές και τους εμβολιασμούς στην εκπαιδευτική κοινότητα έδωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.