
Σκληρό lockdown για 3 εβδομάδες ώστε να προλάβουμε το 3ο κύμα της πανδημίας- που διαφορετικά το βλέπει να εκδηλώνεται με σφοδρότητα τον Μάϊο- προτείνει με συνέντευξή του στο TheToc ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής Σαρηγιάννης υποστηρίζει ακόμα ότι κακώς άνοιξαν τα σχολεία και το λιανεμπόριο ταυτόχρονα, καθώς δεν έγινε σωστή εκτίμηση των επιπτώσεων της μετάλλαξης του κορονοϊού. Σημειώνει μάλιστα ότι ναι μεν τα σχολεία δεν είναι υπερμεταδότες και σωστά άνοιξαν, αλλά αυτό ισχύει όταν δεν υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Όταν υπάρχει μεγάλη διασπορά και υπάρχει και η μετάλλαξη, η δυναμική που δημιουργείται δημιουργεί το πρόβλημα που ζούμε σήμερα.
Ο ίδιος είχε προτείνει να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο και μόνο με click away και μετά τα σχολεία, ενώ επιμένει πολύ στην διενέργεια πολλών τεστ ώστε να διαπιστωθεί η διασπορά της μετάλλαξης στην κοινωνία. Οσον αφορά το τι μέλλει γεννέσθαι, θεωρεί ότι τώρα είναι ευκαιρία να ελαχιστοποιηθεί η διασπορά της μετάλλαξης του ιού- όσο ακόμα δεν έχει μεγάλη διασπορά- ενώ θεωρεί ότι ένα lockdown τώρα, εκτός του ότι θα επιτρέψει στο σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει τη σημερινή φάση της πανδημίας χωρίς να υπάρξουν προβλήματα με τις κλίνες ΜΕΘ και χωρίς δραματική αύξηση των θανάτων, θα δώσει λύση και στο θέμα του Τουρισμού.
Αφού όπως λέει τα πακέτα κλείνονται τον Μάρτιο, και σε περίπτωση που εκείνη την εποχή η Ελλάδα έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, θα έχει αβαντάζ απέναντι στις ανταγωνίστριες χώρες.
Η συνέντευξη του καθηγητή Σαρηγιάννη στο TheToc:
Ερ: Κύριε Σαρηγιάννη θα μας περιγράψετε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Θα λέγατε ότι είμαστε σε κατάσταση ανησυχίας, μεγάλης ανησυχίας ή είμαστε λίγο πριν από τον συναγερμό;
Απ: Είμαστε λίγο πριν από τον συναγερμό, με την έννοια του ότι είμαστε στην αρχή της ανάπτυξης ενός τρίτου κύματος…
Ερ: Πριν από τρεις εβδομάδες που αποφασίστηκε να ανοίξουν τα μαγαζιά, υποτίθεται ότι τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα. Πού οφείλεται η ξαφνική επιδείνωση της πανδημίας;
Απ: Ε δεν ήταν ακριβώς ξαφνική, δηλαδή με δεδομένα τα ανοίγματα που έχουν γίνει, ήταν οριακά προβλεπόμενο αυτό που συνέβη. Είχαμε μία λίγο μεγαλύτερη αύξηση τις τελευταίες δύο μέρες, από αυτό που προέβλεπαν τα μοντέλα μας. Αλλά ήταν στα όρια του στατιστικού λάθους. Εχει να κάνει με τις αβεβαιότητες του υπολογισμού. Είμαστε λοιπόν στην φυσιολογική ανάπτυξη του φαινομένου, να έχουμε μία μικρή ανάπτυξη, αυτό έχει να κάνει και με το άνοιγμα του λιανεμπορίου προφανώς…
Ερ: Πριν από τρεις εβδομάδες αν δεν κάνω λάθος, αν δεν τα έχω υπολογίσει λάθος, αποφασίσαμε να ανοίξουν τα σχολεία μερικώς και να ανοίξουν και τα καταστήματα. Η αυξηση των κρουσμάτων ή στο ένα οφείλεται ή στο άλλο ή και στα δύο μαζί. Δεν έχει αλλάξει κάτι άλλο.
Απ: Και στα δύο μαζί, γιατί το ένα ενδυναμώνει το άλλο. Τα σχολεία και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση- και αυτό είναι σημαντικό να το μάθουμε πια- δεν είναι αλήθεια ότι δεν παίζει ρόλο στην μετάδοση. Τα σχολεια και ειδικά η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι κυρίως ένας πολλαπλασιαστής της μετάδοσης. Δηλαδή όταν έχουμε χαμηλή διασπορά στην κοινότητα, δεν παίζουν κάποιο ρόλο πράγματι. Και γι αυτό καλώς άνοιξαν τα σχολεία όταν τα ανοίξαμε. Από κει και πέρα, όταν η διασπορά αρχίζει να αυξάνεται και ήταν φυσιολογικό να αυξηθεί με το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, μάλιστα μπαίνοντας στο μαγαζί δημιουργούνται ουρές, υπάρχει συγχρωτισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όλα αυτά και άρχισε να αυξάνει το βάρος.
Ερ: Δηλαδή μπορούμε να πούμε ότι ήταν λάθος το ότι ανοίξαμε και τα σχολεία και το λιανεμπόριο;
Απ: Με τον τρόπο με τον οποίο τα ανοίξαμε ήταν λάθος. Με την έννοια ότι θα έπρεπε κανονικά να ανοίξουμε το λιανεμπόριο πρώτα, εμείς προτείναμε με click away και μετά τα σχολεία, με αυτή τη σειρά. με την έννοια ότι είναι πιο ελεγχόμενο το λιανεμπόριο…
Ερ: Με μπερδέψατε. Εγώ ξέρω ότι εσείς κάνετε την εισήγηση και η κυβέρνηση απλά υλοποιεί αυτά που εσείς προτείνετε. Εδώ μου λέτε εσείς ότι είχατε κάνει άλλη πρόταση.
Απ: Εμείς σημαίνει εγώ, γιατί εγώ δεν είμαι μέλος της Επιτροπής. Αλλά η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα και τα δικά μας και εισηγείται στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση κάνει αυτό που της εισηγείται η Επιτροπή.
Ερ: Η προσωπική σας άποψη λοιπόν είναι ότι κακώς ανοίξαμε και τα δύο ταυτόχρονα με τον τρόπο που τα ανοίξαμε…
Απ: Να προσθέσουμε εδώ ότι υπάρχει και η μετάλλαξη. Η Βρετανική κυρίως γιατί αυτή έχει αρχίσει να διασπείρεται στην κοινότητα και φυσικά και η νοτιοαφρικανική. Δύο μεταλλάξεις του ιού που τα στελέχη τους δίνουν μεγαλύτερο βαθμό μεταδοτικότητας. Που σημαίνει ότι έχουμε μία αρχή αύξησης, η οποία θα αρχίσει να φαίνεται βεβαίως στην ανάπτυξη της πανδημίας. Όχι ακόμα έντονα, αλλά και αυτή έχει δώσει τη δυναμική της. Στην Αττική 80 ή 100 κρούσματα τουλάχιστον ,ανήκουν στα μεταλλαγμένα.
Ερ: Εγινε συνεπώς μάλλον βιαστικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ταυτόχρονα με τα σχολεία;
Απ: Να σας πω τι θεωρώ εγώ. Θεωρώ ότι με δεδομένο ότι ξέραμε ότι υπάρχουν στελέχη του μεταλλαγμένου ιού στην παγκόσμια κοινότητα, στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, και δεν έχουμε κλειστά τα σύνορα, εγώ προσωπικά θα ένιωθα πολύ πιο ασφαλής αν ήμουνα στη θέση του πρωθυπουργού, αν για παράδειγμα κάναμε πολύ περισσότερα τεστ ανίχνευσης. Αν είχαμε βάλει στον αγώνα στη μάχη κατά του κορονοϊού, όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, που έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν την αλληλουχία της μετάλλαξης του ιού. Που σημαίνει να μπορούν να ταυτοποιήσουν τις μεταλλάξεις. Αυτή τη στιγμή η ανάλυση γίνεται μόνο σε ένα κέντρο στην Αθήνα, στο κέντρο αναφοράς στην Αθήνα. Μαζεύονται από πολλά ερευνητικά ιδρύματα τα δείγματα, μπαίνουν στις σωστές συνθήκες συντήρησης και από κει και πέρα.
Ερ: Συνοψίζοντας λοιπόν αφενός κάναμε λάθος που ανοίξαμε ταυτόχρονα σχολεία και λιανεμπόριο και δεν υπολογίσαμε σωστά και τη μετάλλαξη του ιού. Και αντιμετωπίζουμε αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Το περιγράφω σωστά;
Απ: Ε ναι, ουσιαστικά ναι.
Ερ: Οπότε τώρα τι κάνουμε; Τι πρέπει να κάνουμε;
Απ: Λοιπόν, πρώτα πραγματικά πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ ανίχνευσης για να έχουμε καλύτερη δυνατότητα αλληλούχισης και να έχουμε καλύτερη εικόνα, σαφέστερη εικόνα και να ξέρουμε πού υπάρχει η επιτάχυνση και πού δεν υπάρχει επιτάχυνση της μετάδοσης. Τώρα υπάρχουν δύο στρατηγικές, δεδομένου ότι η μετάλλαξη, οι μεταλλάξεις καλύτερα, υπάρχουν και θα αρχίσουν να αναπτύσσονται. Προφανώς δεν είμαστε ακόμα εκεί, είναι όμως πολύ σημαντική η συνεισφορά της μετάλλαξης στην διασπορά του ιού και θα αρχίσει να είναι ακόμα πιο σημαντική από τα μέσα του Μαρτίου και μετά. Οπότε θα κάνει τη διαφορά και οι μεταλλάξεις θα αρχίσουν να κυριαρχούν στην κοινότητα και αυτά τα στελέχη είναι αυτά που έχουν τη δυναμική που μπορούν να δώσουν το περίφημο, πολύ σφοδρότερο τρίτο κύμα. Και επειδή ακριβώς αυξάνονται τώρα, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμα τώρα, εγω περιμένω το τρίτο κύμα να έρθει τον Μάιο. Ενώ κανονικά, θεωρητικά, θα πρέπει να ήμασταν σε αποδρομή από το υπάρχων στέλεχος που κυριαρχεί σήμερα στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα όμως αυτή η κατάσταση είναι και μια ευκαιρία για μας. Επειδή έχουμε χαμηλή διασπορά, έχουμε τη δυνατότητα να καταπνίξουμε αυτή τη διασπορά.
Ερ: Οπότε τι προτείνετε:
Απ: Οπότε ένας πρακτικός τρόπος είναι ένα lockdown τριών εβδομάδων τύπου Μαρτίου…
Ερ: Δηλαδή και τα σχολεία να κλείσουν τελείως και τα καταστήματα να κλείσουν και να περιοριστεί και η κινητικότητα του πληθυσμού από τις 6:00 το απόγευμα για παράδειγμα;
Απ: Ολα μαζί ακριβώς, όλα μαζί, όπως κάναμε τον Απρίλη. Αυτό, με την συνειδητοποίηση ότι είναι ένας τρόπος για να καταστείλεις την εξάπλωση των συγκεκριμένων στελεχών και έτσι να μπορείς να διαχειριστείς ευκολότερα, ευκολότερα για όλους- και για το γενικό εμπόριο και για τα σχολεία και για τον τουρισμό- τον κορονοϊό. Για τον τουρισμό, είναι ένα ειδικό κεφάλαιο πολύ σημαντικό, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μεγάλα τουριστικά πακέτα κλείνονται τον Μάρτιο, δεν κλίνονται τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Οπότε αν τον Μάρτιο εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την πανδημία σε επίπεδο χώρας, παρά την ύπαρξη των μεταλλαγμένων στελεχών, καταλαβαίνετε ότι γινόμαστε ένας πολύ πιο ελκυστικός, θελκτικός προορισμός για το καλοκαίρι. Αλλά και βεβαίως, το σημαντικότερο από όλα, το άφησα για το τέλος αλλά είναι το σημαντικότερο, είναι η ευκολότερη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου. Η ηπιότερη διαχείριση του κινδύνου, δεν μιλάω για την εκμηδένιση του κινδύνου, προφανώς.
Μιλάω όμως για να μην μπουν τα νοσοκομεία μας σε κατάσταση κρίσης, να υπάρχει διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ, να υπάρχει ικανοποιητική ιατρική φροντίδα, να μην έχουμε σημαντική αύξηση στους θανάτους…
Ερ: Θέλω να σας ρωτήσω για τους γιατρους που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο. Το ποσοστό εμβολιασμού είναι στο 50% περίπου ανάμεσα στους υγειονομικούς. Φαντάζομαι συμφωνείτε και εσείς ότι είναι πρόβλημα.
Απ: Ναι είναι θέμα προφανώς και δεν είναι πρόβλημα, είναι λιγότερο ο συμβολικος χαρακτήρας της κίνησης. Είναι πρόβλημα για τους ίδιους.
Απ: Μπορεί, δεν ξέρω κατά πόσον είναι πρακτικά εφαρμόσιμο. Αυτό δημιουργεί προβλήματα λειτουργικότητας του συστήματος υγείας.
Ερ: Ενδεχομένως αλλά θα είναι μία καλή αντίδραση από την πολιτεία απέναντι στους αρνητές γιατρούς. Οτι κύριοι δεν θα μπορείτε να βλέπετε ασθενείς.
Απ: Το κατάλαβα, το κατάλαβα. Εγώ ξαναλέω, το θέμα εδώ είναι να μην βάλεις τον άνθρωπο σε κίνδυνο. Ο υγειονομικός η ο γιατρός ο οποίος έρχεται σε άμεση επαφή με τους δυνητικά αρρώστους, προφανώς είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο...Η σύζυγός μου που είναι γιατρός, ιδιώτης γιατρός…
Ερ: Εχει κάνει το εμβόλιο;
Απ: Είναι προγραμματισμένη να το κάνει στις 3 Μαρτίου λόγω σειράς. Είναι οδοντίατρος και λειτουργεί με συνθήκες υπερασφαλείας, δηλαδή με σκάφανδρο. Είναι εξαιρετικά εξοπλισμένη, ακριβώς γιατί έχει συναίσθηση του κινδύνου. Και βεβαίως αντίστοιχα του κινδύνου που έχει για τους ασθενείς της. Θεωρώ ότι είναι κομμάτι της του λειτουργήματος του γιατρού να προστατεύσει τον ασθενή. Αν εκείνος δεν είναι καλά δεν μπορεί να προσφέρει.
Ερ: Εχετε μία εξήγηση πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι οι γιατροί και νοσηλευτές να αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο;
Απ: Κοίταξε το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι νέου τύπου εμβόλιο. Εγώ θεωρώ, εγώ είμαι μηχανικός αλλά δουλεύω πολύ με τα θέματα υγείας, με γονιδιωματικές τεχνικές και τα λοιπά, οπότε νομίζω ότι καταλαβαίνω πολύ καλά την τεχνική πίσω από το εμβόλιο. Εγω θεωρώ ότι είναι μία νέα, πολύ ελπιδοφόρα τεχνική, η οποία άρει μάλιστα και ένα σημαντικό κομμάτι των οποίων επιφυλάξεων μπορεί κάποιος να έχει για τα εμβόλια παλαιού τύπου. Στην πραγματικότητα, αν θέλετε να το πούμε, δεν καταλαβαίνω πώς ένας γιατρός μπορεί να μην το συνειδητοποιεί. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν είναι αρκετά καλά ενημερωμένος. Καταλαβαίνω ότι δεν έχουμε όλοι το χρόνο να διαβάζουμε συνέχεια βιβλιογραφία, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να είναι αρνητικός.
Ερ: Ειναι από τα παράδοξα της ιστορίας. Εν πάση περιπτώσει, θα το δούμε τη συνέχεια. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Σαρηγιάννη
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr