ΣΕΗ: Τσουνάμι οι καταγγελίες σε βάρος Φιλιππίδη και Σπυρόπουλου- 19 γυναίκες ηθοποιοί καταγγέλουν σεξουαλική επίθεση από τον Σπυρόπουλο

Σε βάρος του Κώστα Σπυρόπουλου έχουν καταθέσει γραπτώς 19 γυναίκες ηθοποιοί, ενώ οι καταγγελίες σε βάρος του Φιλιππίδη έχουν φθάσει τις 7

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
σπ

Τσουνάμι είναι οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση που έχουν φθάσει στον Σύλλογο Ελλήνων Ηθοποιών σε βάρος των Πέτρου Φιλιππίδη και Κώστα Σπυρόπουλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη, που από τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι πρώτες καταγγελίες έχει εξαφανιστεί από προσώπου γής, αν και αρχικά οι καταγγελίες ήταν 3, τώρα έχουν φθάσει τις 7.

Πρώτες είχαν το κουράγιο να καταγγείλουν τον γνωστό ηθοποιό, οι γυναίκες συνάδελφοί του Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Λένα Δροσάκη και Πηνελόπη Αναστασοπούλου. Οι οποίες έστειλαν γραπτώς τις καταγγελίες τους στον ΣΕΗ. Ακολούθησαν άλλες 4 γυναίκες ηθοποιοί και οι πληροφορίες θέλουν τον Σύλλογο να έχει ανοίξει ήδη τον φάκελο σε πρόσφατη συνεδρίασή του. Εχει κληθεί ο δικηγόρος του ηθοποιού να παραλάβει τις καταγγελίες και μετά θα κληθεί ο ίδιος ο ηθοποιός να καταθέσει και να απολογηθεί. Προβλέπεται ότι μπορεί να αντικατασταθεί από τον δικηγόρο του, αλλά είθισται να εμφανίζεται ο ίδιος αυτοπροσώπως.

Αμέσως μετά θα ανοίξει ο φάκελος του Κώστα Σπυρόπουλου. Θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία αλλά στην περίπτωση του γνωστού ηθοποιού οι καταγγελίες δεν είναι ποταμός, είναι στην κυριολεξια τσουνάμι.

Στην περίπτωση του Κώστα Σπυρόπουλου αν και αρχικά οι καταγγελίες ήταν μόνο 2 και ήταν οι καταγγελίες που έκαναν δημοσίως η Τζένη Μπότση και η Αγγελική Λάμπρη, πλέον οι καταγγελίες έχουν φτάσει ήδη τις 19. Ακόμα και οι συνάδελφοί του δεν μπορούν να το πιστέψουν...

Η πρώτη συνεδρίαση του Πειθαρχικού αφορούσε τις καταγγελίες σε βάρος Κιμούλη- Χαϊκάλη


Η πρώτη συνεδρίαση του Πειθαρχικού του ΣΕΗ αφορούσε το δίδυμο Κιμούλη- Χαϊκάλη και έγινε υπο την προεδρία του ηθοποιού Πασχάλη Τσαρούχα. Η συνεδρίαση έγινε τη Δευτέρα και εξετάστηκαν οι καταγγελίες εναντίον του Γιώργου Κιμούλη και Παύλου Χαϊκάλη που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν κατατεθεί στο σωματείο.

Ακολουθώντας τη διαδικασία, οι ίδιοι ή οι δικηγόροι τους θα κληθούν την επόμενη εβδομάδα στο ΣΕΗ για να παραλάβουν τον φάκελο με τις καταγγελίες που δέχτηκαν από τους καταγγέλλοντες συναδέλφους τους.

Η διαγραφή ενός ηθοποιού που αποτελεί την "εσχάτη ποινή" γίνεται πάντως από τη γενική συνέλευση.

ΣΕΗ: Τσουνάμι οι καταγγελίες σε βάρος Φιλιππίδη και Σπυρόπουλου- 19 γυναίκες ηθοποιοί καταγγέλουν σεξουαλική επίθεση από τον Σπυρόπουλο

Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΗ Σπύρου Μπιμπίλα

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε ότι "πρέπει να υπάρξει κάθαρση" στον καλλιτεχνικό χώρο γιατί "δεν είναι βούρκος όλο το θέατρο", και πως οι άνθρωποι του κλάδου έχουν φτωχοποιηθεί. Ο κ. Μπιμπίλας σχετικά με τις καταγγελίες που εξετάζουν δήλωσε πως έχουν μείνει άναυδοι, σημειώνοντας πως όσα γίνονταν πίσω από κλειστές πόρτες και στόματα δεν τα γνώριζαν. Ωστόσο -όπως είπε- υπήρχε συνωμοσία σιωπής μεταξύ των καλλιτεχνών για κακές συμπεριφορές γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαν να είχαν δουλειά. Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας κώδικας δεοντολογίας με αυστηρούς όρους προκειμένου να σταματήσουν να υπάρχουν άσχημες συμπεριφορές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Από την Ζέτα Δούκα στις εκατοντάδες καταγγελίες

Υπενθυμίζεται ότι τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η Ζέτα Δούκα για τις κακοποιήσεις όταν εμφανίστηκε στην εκπομπή πάμε Δανάη και κατήγγειλε ότι ο Γιώργος Κιμούλης την κλώτσησε.

Τρεις εβομάδες αργότερα έγραψε:

Οι καταγγελίες κατά Κώστα Σπυρόπουλου

Της καταγγελίς της Ζέτας Δούκα ακολούθησαν ακόμα τρεις καταγγελίες κατά του Κώστα Σπυρόπουλου. Συγκεκριμένα, με μία μακροσκελή ανάρτηση στα social media, οι ηθοποιοί Τζένη Μπότση, Αγγελική Λάμπρη και η Λουκία Μιχαλά ανακοίνωσαν ότι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

"Προβαίνουμε σήμερα σε αυτή τη δήλωσή μας και ανακοινώνουμε δημόσια ότι υπήρξαμε θύματα πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα", γράφουν μεταξύ άλλων στην κοινή τους ανακοίνωση οι τρεις ηθοποιοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανακοίνωση τους:

Ορμώμενες από το θάρρος των γυναικών που με αξιοπρέπεια και παρρησία κατήγγειλαν την σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση και τη σωματική ή λεκτική βία την οποία υπέστησαν από ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν την ισχύ και την υπεροχή τους, έναντι των θυμάτων τους, προβαίνουμε σήμερα σε αυτή τη δήλωσή μας και ανακοινώνουμε δημόσια ότι υπήρξαμε θύματα πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη [...].

Θεωρούμε υποχρέωσή μας απέναντι στα παιδιά μας και σε όλους τους νέους ανθρώπους να στηρίξουμε τη δημοσίευση τέτοιων περιστατικών ώστε να μειωθούν μέχρι και να εξαλειφθούν.

Βροχή και οι καταγγελίες κατά Πέτρου Φιλιππίδη

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκαν από τον πασίγνωστο ηθοποιό- σκηνοθέτη περιλαμβάνουν οι καταγγελίες που υπέβαλαν οι ηθοποιοί Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) ζητώντας τη διαγραφή του.

Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους στην καταγγελία της αναφέρει ότι ο καταγγελλόμενος έμπαινε μέσα στο καμαρίνι της και ουρούσε επιδεικτικά στον νιπτήρα του καμαρινιού της, μπροστά από τον οποίο καθόταν εκείνη.
"Το έτος 2000, σε ηλικία 24 ετών, συνεργάστηκα με τον καταγγελλόμενο. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας, ο καταγγελλόμενος σταδιακά με απομόνωσε με διάφορα τεχνάσματα από τα υπόλοιπα μέλη του θιάσου και φρόντισε να έχω δικό μου καμαρίνι με την πρόφαση (όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων) ότι θα ερμήνευα τον βασικό γυναικείο ρόλο του έργου. Το καμαρίνι αυτό βρισκόταν ακριβώς δίπλα στο δικό του", αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει ότι ο ίδιος είχε τα κλειδιά του καμαρινιού της καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της συνεργασίας τους, μπαινοβγαίνοντας στο καμαρίνι χωρίς να χτυπά την πόρτα της και ορισμένες φορές κλειδώνοντας την πόρτα πίσω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Όπως έμπαινε ο καταγγελλόμενος, προέβη επανειλημμένα σε σοβαρές πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου και όχι μόνο, εκμεταλλεύομενος το νεαρό της ηλικίας μου, την ανάγκη μου να εργαστώ και τον φόβο που μου είχε εμφυσήσει. Αρκετές φορές εισερχόταν στο καμαρίνι μου, ενώ βρισκόμουν μέσα σε αυτό με κλειστή την πόρτα, κατέβαζε το παντελόνι του και ουρούσε επιδεικτικά στον νιπτήρα του καμαρινιού μου, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς πίσω από εκεί που καθόμουν (σημειώνω ότι ο ίδιος είχε τουαλέτα στο δικό του καμαρίνι). Ο καταγγελλόμενος με παρενοχλούσε και εκτός θεάτρου με διάφορους τρόπους, όπως παρακολουθώντας με και προκαλώντας μου μια συνεχή ανησυχία που έφτανε πολλές φορές στα όρια του τρόμου. Δεν ήξερα ποια θα ήταν η επόμενη κίνησή του", επισημαίνει η γνωστή ηθοποιός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Από την πλευρά της, η Λένα Δροσάκη καταγγέλλει για τον ίδιο άνθρωπο ότι "έφτασε στο σημείο να με παίρνει τηλέφωνο και να αυτοϊκανοποιείται, ενώ ταυτόχρονα μου απηύθυνε χυδαίες εκφράσεις και με ρωτούσε πιεστικά "πότε θα του κάτσω”".

Αντίστοιχα, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου καταγγέλλει ότι "ξεκίνησε να με ρωτάει διάφορα πράγματα για εμένα και μετά από λίγο προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι είχε ανοίξει διάπλατα τα πόδια του, είχε βάλει και τα δύο χέρια μέσα στο παντελόνι, ακριβώς στη γενετήσια περιοχή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον εισαγγελέα θα καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας

Φάκελο σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο του θεάτρου" ανοίγει η Εισαγγελία, η οποία διευρύνει την έρευνα που ξεκίνησε, μετά τις δύο μηνύσεις που κατατέθηκαν σε βάρος επιφανούς ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των δύο μηνύσεων, ανοίγει την έρευνα και καλεί ως μάρτυρα τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη Δευτέρα η κατάθεση

Ο κ. Μπιμπίλας καλείται από τον εισαγγελικό λειτουργό, τη Δευτέρα το πρωί, να καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει συλλέξει στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται και σχετίζονται με τον ήδη μηνυόμενο ηθοποιό -σκηνοθέτη.

Επιπλέον, ο εισαγγελέας θα ζητήσει από τον μάρτυρα να του γνωστοποιήσει επίσημα, υπό την θεσμική ιδιότητα που κατέχει, όσες καταγγελίες έχουν παραληφθεί από το Σωματείο Ηθοποιών για πράξεις που παραμένουν ενεργές ποινικά , δηλαδή δεν έχουν παραγραφεί, προκειμένου να ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη.

Με την κλήτευση του κ. Μπιμπίλα και τη διπλή της στόχευση, εφόσον καλείται να εισφέρει στοιχεία όχι μόνο για την υπόθεση του προσώπου που έχει ήδη καταμηνυθεί, αλλά και για κάθε άλλη καταγγελία σοβαρών πράξεων βίας που δεν έχουν παραγραφεί, η Εισαγγελία ουσιαστικά δηλώνει πως η έρευνα διευρύνεται προς κάθε καταγγελλόμενο πρόσωπο από τον χώρο του θεάτρου για "ζωντανές πράξεις" εξουσιαστικής σεξουαλικής βίας.

Στόχος της Εισαγγελίας είναι κάθε καταγγελία να αξιολογείται με επί της ουσίας έρευνα και εφόσον προκύπτουν ικανά στοιχεία να σχηματίζεται δικογραφία για τέλεση αξιόποινης πράξης με την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προσώπου που καταγγέλλεται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

5 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΙΟ 05 Μαρ 2021 | 15:34

Σάλος στο Βενιζέλειο: Δυο νοσηλεύτριες αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο κορονοϊού και κόλλησαν 5 ασθενείς

Συνολικά έχουν εντοπιστεί 7 κρούσματα κορονοϊού, 5 ασθενείς και 2 νοσηλεύτριες, στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΙΤΗΜΑ ΕΦΕΣΗΣ 05 Μαρ 2021 | 15:29

Υπόθεση Μελίνας: Αθώα η αναισθησιολόγος- εξαδέλφη του Πολάκη- "Ντροπή σας" φώναξε ο πατέρας

Το ξέσπασμα του πατέρα της Μελίνας, Μάνου Παρασκάκη: "Ντροπή σας!" φώναξε προς την έδρα

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ REUTERS 05 Μαρ 2021 | 15:27

Τουρισμός: Κλείνουν ήδη εισιτήριο οι Βρετανοί για το ελληνικό καλοκαίρι - Μαζική αύξηση κρατήσεων

"Η Ελλάδα έχει κεντρική θέση, καθώς η κυβέρνησή της υποστηρίζει πλήρως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού", λένε Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες.

ΛΙΠΟΘΥΜΗΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ 05 Μαρ 2021 | 15:26

"Κορονοπάρτι" την Τσικνοπέμπτη σε χωριό της Κοζάνης κατέληξε σε διακομιδή στο νοσοκομείο

Μια ηλικιωμένη γυναίκα λιποθύμησε μετά από διαπληκτισμό που είχε με τους νεαρούς που έκαναν "Κορονοπάρτι" το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στη Κοζάνη.

ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ 05 Μαρ 2021 | 14:53

Θεσσαλονίκη: Η ιστορία του Ολοκαυτώματος των Εβραίων σε μια συγκλονιστική τοιχογραφία [βίντεο - εικόνες]

Η τοιχογραφία αποτελεί μια συμβολική σύνθεση τόπων, ανθρώπων και γεγονότων που αφορούν την Εβραίική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ 05 Μαρ 2021 | 14:51

Ελασσόνα: Τη Δευτέρα το πόρισμα των επιστημόνων για τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ

Ο ισχυρός σεισμός των 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης και μπέρδεψε τους σεισμολόγους.

ΔΗΛΩΣΗ 05 Μαρ 2021 | 14:51

Ο Κούγιας για τη νέα μήνυση κατά Λιγνάδη: Ηταν τόσο "βαριά" η δικογραφία για τον βιασμό, που πλήρωσα 7 ευρώ για φωτοτυπίες...

Σε νέα δήλωσή του ο Αλέξης Κούγιας αμφισβητεί την σοβαρότητα και την αξιοπιστία της δικογραφία στην υπόθεση Λιγνάδη.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 05 Μαρ 2021 | 14:43

Απίστευτη Κούρτοβικ: Ο Κουφοντίνας δεν μπορεί να είναι στο ίδιο κελί με καπνιστές...Είναι αντικαπνιστής

Ένας από τους λόγους μεταγωγής του Κουφοντίνα που ανέφερε η Ιωάννα Κούρτοβικ είναι ότι κρατούνταν στο ίδιο κελί με δύο καπνιστές

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 80 ΩΡΩΝ 05 Μαρ 2021 | 14:41

Πρόσκοπος του Κόσμου: Ο 17χρονος Κ. Δρακόπουλος στους διακριθέντες της Ευρώπης

Ανάμεσα στους 4 Προσκόπους του Κόσμου, ο 17χρονος Κ. Δρακόπουλος

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ 05 Μαρ 2021 | 14:40

Καραμπόλα στην Κηφισίας με τεσσερα ΙΧ και ένα λεωφορείο

Στο τροχαίο ενεπλάκησαν τέσσερα αυτοκίνητα και ένα λεωφορείο.

ΑΠΟ ΤΙΣ 11.30 ΤΟ ΠΡΩΙ 05 Μαρ 2021 | 14:32

Συναγερμός στον Βόλο - Αποκλεισμένη περιοχή του κέντρου εξαιτίας ύποπτων αντικειμένων [βίντεο]

Από τις 11.30 το πρωί έχει εκκενωθεί το κεντρικό ταχυδρομείο του Βόλου καθώς εντοπίστηκαν δύο ύποπτα αντικείμενα.

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ 05 Μαρ 2021 | 14:31

Ιταλός Γεωλόγος για σεισμό Ελασσόνας: Tα ρήγματα δεν είναι χαρτογραφημένα- Δεν αποκλείεται και νέος σεισμός

Ο Ιταλός καθηγητής Ρικάρντο Καπούτο, που έχει μελετήσει το ρήγμα του Τυρνάβου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει και άλλος σεισμός.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 05 Μαρ 2021 | 14:21

Ζέττα Μακρή: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς

‘Όταν ανοίξουν τα σχολεία τότε θα πάρουμε τις πολιτικές αποφάσεις" ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.