Follow us

Τελικά λειτουργούσε ή όχι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα; Τι λέει η Πόπη Τσαπανίδου, τι λέει ο Γεραπετρίτης

Λειτουργούσε ή όχι η τηλεδιοίκηση στον σταθμό της Λάρισας;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πολύ λόγος γίνεται για τα συστήματα ασφαλείας στον σταθμό της Λάρισας και αν μπορούσαν, αν υπήρχαν, να αποτρέψουν την τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς.

Το πρωί στον Σκάι, η Πόπη Τσαπανίδου ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση στην Λάρισα και συνεπώς ο σταθμάρχης μπορούσε να χαράξει πορεία για το μοιραίο τρένο, μόνο χειρωνακτικά. Επικαλέστηκε μάλιστα και έγγραφο του ΟΣΕ.

Είπε η Πόπη Τσαπανίδου: "Η ανακοίνωση του ΟΣΕ λέει, ότι τον Ιούλιο του 2015 μετά την πυρκαγιά στην περιοχή του Λιτοχώρου, υποβαθμίστηκε σημαντικά η τηλεδιοίκηση της Λάρισας δίνοντας τη δυνατότητα να παρακολουθείται η διαδρομή από την είσοδο της Λάρισα έως την είσοδο των Νέων Πόρων

Μετά τη φωτιά του Ιουλίου του 19 στην περιοχή της Ζάχαρης Λάρισας, καταστράφηκαν τα καλώδια και ο εξοπλισμός και η τηλεδιοίκηση Λάρισας βγήκε ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας και καταργήθηκε.

Είναι η ανακοίνωση του ΟΣΕ, 6 Μαρτίου 2023, κανονικά και επίσημα. Αναρωτιέμαι λοιπόν…γιατί βγαίνει το έγγραφο σήμερα. Και προσθέστε και τη μαρτυρία των εργαζομένων που λένε ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση.

Τι δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για τη τηλεδιοίκηση

Αντίθετη άποψη διατύπωσε ο εκτελών χρέη υπουργού Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης:

"Το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας, είπε, λειτουργούσε απολύτως. Αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι όλη εκείνη την ημέρα, όλες οι δρομολογήσεις αμαξοστοιχιών, έγιναν με αυτόματη χάραξη, μέσω του κέντρου τηλεδιοίκησης. Όλες οι δρομολογήσεις. Λειτουργούσε στο ακέραιο. Αυτό το οποίο, δυστυχώς, συνέβη, ήταν ότι ο συγκεκριμένος σταθμάρχης επέλεξε, αντί να κάνει την αυτόματη χάραξη που, προφανώς, θα είχε προλάβει το κακό, να κάνει χειροκίνητη δρομολόγηση. Και εκεί συνέβησαν μία σειρά, μια αλληλουχία από τραγικά γεγονότα, τα οποία σωρευτικά οδήγησαν στο να έχουμε το δυστύχημα."

Την άποψη αυτή επιβεβαιώνει και ο πρώην σύμβουλος διοίκησης του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης, που ήδη ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

"Ο σταθμός της Λάρισας έχει τοπικό πίνακα χειρισμού σηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια απόσταση, πριν και μετά τον σταθμό, υπάρχουν φωτοσήματα, αλλαγές και κυκλώματα γραμμής που δείχνουν την παρουσία του τρένου", είπε ο σύμβουλος διοίκησης του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης. Ο πίνακας λειτουργεί, σημείωσε, αφού τον ήλεγξε ο ίδιος μετά το δυστύχημα, προτού πάει στον ανακριτή.

Δηλαδή ο πίνακας του σταθμαρχείου της Λάρισας, μπορούσε να εντοπίσει τα δυο τρένα και να δείξει ότι είναι σε πορεία σύγκρουσης, για 8,5 χιλιόμετρα. Δηλαδή το σύστημα δείχνει την πορεία των τρένων έως και 5,5 χλμ βορείως της Λάρισας, με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη και έως 3 χιλιόμετρα πριν από την είσοδο στη Λάρισα. Αλλά ο σταθμάρχης δεν είδε τίποτα…

Διαβάστε Επίσης

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γ. Γεραπετρίτης διαψεύστηκε για την δήλωσή του ότι λειτουργεί η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΣΕ Νίκος Τσιακαλάκης.

"Επειδή είναι καινούργιος στο υπουργείο δεν του έχει διευκρινιστεί σωστά από τους κυρίους που τον ενημερώνουν", είπε στο Action24.

Αλλά μετά πρόσθεσε, τα ίδια που λέει και ο Γιώργος Γεραπετρίτης:

Η τηλεδιοίκηση, αν λειτουργούσε, θα ήταν από το Παλαιοφάρσαλο έως το Πλατύ. Αυτό σημαίνει ότι θα είχαν και εικόνα του συμβάντος, πριν συμβεί, θα έβλεπαν ότι το τρένο είναι στην άλλη γραμμή ... τέτοια τεχνολογία δεν υπάρχει. Υπήρχε, αλλά καταστράφηκε.

Αυτό που λειτουργεί στη Λάρισα είναι ο τοπικός χειρισμός του σταθμού ... 1-2 χλμ. πριν τον σταθμό και 1-2 χλμ. μετά ...αλλά αυτό δεν είναι τηλεδιοίκηση", ξεκαθάρισε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ 24 Μαρ 2023 | 21:23

Παραμένουν τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο: Κλοπές χαλκού και βλάβες "τυφλώνουν" την απεικόνιση των θέσεων των αμαξοστοιχιών

Οι κλοπές χαλκού και οι βλάβες δεν επιτρέπουν την πλήρη απεικόνιση των θέσεων των αμαξοστοιχιών, υπάρχουν προβληματικές διαβάσεις και ελλιπής φύλαξη.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 24 Μαρ 2023 | 21:15

Τέμπη: Αποκάλυψη - Ο σταθμάρχης ήξερε να χρησιμοποιεί τον πίνακα και να κάνει χάραξη - Το μοιραίο βράδυ δεν έκανε τίποτα

Έγγραφα με καταγεγραμμένες όλες τις κινήσεις του μοιραίου σταθμάρχη, όσες ημέρες πραγματοποίησε τη βάρδιά του στο σταθμαρχείο της Λάρισας. Τι ακριβώς συνέβη το μοιραίο βράδυ.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 24 Μαρ 2023 | 19:43

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους ήρωες των Τεμπών - Τους νέους που έσωσαν άλλους επιβάτες του τρένου [Βίντεο]

Ανδρέας Αλικανιώτης, Άγγελος Τσιαμούρας και Μιχάλης Κλάψης τιμήθηκαν για τον ηρωισμό και το αίσθημα ανθρωπιάς που επέδειξαν, βοηθώντας συνανθρώπους τους μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, παρότι και οι ίδιοι ήταν τραυματίες

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 24 Μαρ 2023 | 19:42
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 24 Μαρ 2023 | 17:45

25η Μαρτίου: Πένθος στα μανίκια για τα Τέμπη φόρεσαν μαθητές στην παρέλαση της Αθήνας- Με πένθιμες κονκάρδες στη Λάρισα

Οι μαθητές από το 50ο Λύκειο Αθηνών παρέλασαν φορώντας πένθος στα μανίκια τους, στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών. Κονκάρδες για το δυστύχημα έχουν φτιάξει μαθητές στη Λάρισα.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 24 Μαρ 2023 | 12:54

Τέμπη: Ειδική σύνταξη, διαγραφή οφειλών, διορισμός στο Δημόσιο και μεταγγραφή φοιτητών - Τα μέτρα στήριξης των θυμάτων

Τα μέτρα στήριξης και αρωγής των θυμάτων και τραυματιών της τραγωδίας στα Τέμπη που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης

ΘΕΣΜΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ 24 Μαρ 2023 | 10:09

Τραγωδία στα Τέμπη: Πρώτη φορά οι δικηγόροι της χώρας δηλώνουν παράσταση υπεράσπισης της κατηγορίας

Πρώτη φορά οι δικηγόροι στην Ελλάδα δηλώνουν παράσταση υπεράσπισης της κατηγορίας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη.

ΕΙΧΕ ΞΕΠΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ 24 Μαρ 2023 | 09:51

Τρίκαλα: "Τσακωθήκαμε και την έσφαξα" - Στο εφετείο 57χρονος για τη δολοφονία της 45χρονης συζύγου του

"Τσακωθήκαμε και την έσφαξα". Αυτό είπε ο 57χρονος ο οποίος δολοφόνησε με μαχαίρι τη σύζυγό του στα Τρίκαλα.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ 24 Μαρ 2023 | 09:51

Τραγωδία στα Τέμπη: Προθεσμία για την επόμενη εβδομάδα πήραν οι δύο σταθμάρχες

Ο συμβασιούχος σταθμάρχης θα απολογηθεί τη Δευτέρα, ενώ ο αρχαιότερος σταθμάρχης την ερχόμενη Τρίτη.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 24 Μαρ 2023 | 07:55

Τραγωδία στα Τέμπη: Απολογούνται στον εφέτη ανακριτή οι δύο σταθμάρχες της Λάρισας - Τι θα υποστηρίξουν

Απολογούνται σήμερα οι δύο απογευματινοί σταθμάρχες της 28ης Φεβρουαρίου οι οποίοι κατηγορούνται για τέσσερα αδικήματα.

ΟΣΕ 23 Μαρ 2023 | 21:51

Προαστιακός: Πιο χαμηλές ταχύτητες και πιο αραιά δρομολόγια- Αύξηση κατά 35% των επιβατών τη 2η μέρα

Λιγοστοί και διστακτικοί είναι αυτοί που κάθονται στο πρώτο βαγόνι του προαστιακού σιδηρόδρομου.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ 23 Μαρ 2023 | 19:48

Τέμπη: Ο "γολγοθάς" μιας μητέρας που έχασε την κόρη της, όταν προσπάθησε να καλέσει τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης

Η μητέρα περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την εμπειρία της από τα τηλεφωνήματα που προσπάθησε να κάνει στη συγκεκριμένη γραμμή.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ 23 Μαρ 2023 | 19:04

Τσαπανίδου για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Διεθνής διασυρμός της χώρας με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Για "κακοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ενημέρωσης στην Ελλάδα" κατηγορεί την κυβέρνηση η Πόπη Τσαπανίδου.