Θεϊκές διαδρομές στα οινάμπελα της Κατερίνης [εικόνες]

Στο Δήμο Κατερίνης υπάρχουν έξι οινοποιεία, boutique οινοποιεία και άνθρωποι γεμάτοι αγάπη για το αμπέλι και το κρασί. Διαβάστε την ιστορία τους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
αμπελωνας

Στο Δήμο Κατερίνης, σε ένα μόνο Δήμο, υπάρχουν έξι οινοποιεία, boutique οινοποιεία και άνθρωποι γεμάτοι αγάπη για το αμπέλι και το κρασί, ένας πολύτιμος πυρήνας δημιουργίας που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, να αναβαθμίσει το οινικό της προφίλ αλλά και να αποτελέσει asset στην τουριστική της ανάπτυξη, μέσα από τον οινο-τουρισμό και ένα σύνθετο ελκυστικό τουριστικό προϊόν.

Σε απόσταση 5 χλμ από το κέντρο της Κατερίνης, οινοποιείο, στα 10 χλμ, στα 14 χλμ, οινοποιεία, μέσα από γοητευτικές καταπράσινες διαδρομές, πλάι από κερασιές φορτωμένες, λιόδενδρα, κάτω από πράσινους πανύψηλους θόλους ΚΑΙ με θέα στα Πιέρια και λίγο νοτιότερα, στον Όλυμπο.

Από το πρωί μέχρι το βράδυ στο αμπέλι που θέλει ντάντεμα, στο οινοποιείο, στις μύριες όσες δουλειές έχει ένα Κτήμα που βασίζεται στα λίγα χέρια της οικογένειας. Δεν μιλάμε απλώς για ‘αγάπη’, μιλάμε και για ‘αφοσίωση’, για ‘σχέδια’ και ‘όνειρα’ που κλείνονται μέσα σε φιάλες μέχρι που θα αναπνεύσουν στα ποτήρια μας.

Μιάμιση μέρα στην Κατερίνη, επισκέψεις σε τρία οινοποιεία, από boutique έως πολύ…boutique, όλα όμως κτισμένα - κυριολεκτικά κτισμένα - από οινοποιούς που βγάζουν πάθος όταν μιλάνε για τα κρασιά τους - τα παιδιά τους, για το πως μπορεί ο τόπος, μέσα από συνέργειες να ωφεληθεί, ξεδιπλώνοντας τον πλούτο της Πιερικής γης.

Διαβάστε Επίσης

Μία παρέα δημοσιογράφων είχαμε την ευκαιρία, να επισκεφθούμε τρία από τα έξι οινοποιεία της Κατερίνης, τα οποία μάλιστα μετέχουν και στο δίκτυο ‘Visit Olympus Wineries’. Κτήμα Καρασίμου, Κτήμα Κούρτη και Οινοποιείο Παντούλη, τα τρία Κατερινιώτικα οινοποιεία, που μαζί με τα επίσης Πιερικά, Κτήμα Χρυσοστόμου και Ναδίρ Winery, αποφάσισαν να κάνουν πράξη το…’η ισχύς εν τη ενώσει’.

καρασιμου

Κτήμα Καρασίμου: Από την Ελβετία, στη Γανόχωρα

Πρώτη στάση στη Γανόχωρα, στο Κτήμα Καρασίμου, με ξεναγό την αεικίνητη Άρτεμη (Αρτέμιδα) που ξεδιπλώνει, λίγο την ιστορία του Κτήματος και λίγο της οικογένειας. Επιστροφή της οικογένειας από την Ελβετία, με τον πατέρα, τον χημικό Θεόδωρο Καρασίμο να φυτεύει τον πρώτο αμπελώνα το 1995. Το οινοποιείο αρχίζει να κτίζεται, σχεδόν από τα χέρια τους, το 2013 και το 2016, βγαίνουν στο εμπόριο τα πρώτα κρασιά.

Στο υπέροχο γύρω λοφώδες τοπίο, τα αδέλφια Νικόλας και Άρτεμις, οινολόγος αυτός και πολυτάλαντη διαχειρίστρια αυτή, νταντεύουν και βιολογικά καλλιεργούν λευκές και ερυθρές διεθνείς ποικιλίες σε 21 στρέμματα γης . Chardonnay , Ugni Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Montepulciano και Sangiovese.

καρασιμου

Στις φιάλες πέντε ετικέτες που πάνε ….τραίνο στο …σταθμό. ‘Rose Station’, ‘Gold Station’, ‘Gold Station/Orange’, ‘Jupiter’s Station’ και ‘Station 134’. Ένα orange πολύ ξεχωριστό και όπως λέει η Άρτεμις, το μοναδικό ελληνικό ροζέ (Rose Station) από 100% Montepulciano.

To Oινοποιείο, επισήμως πλέον επισκέψιμο, δέχεται γκρουπ οινοτουριστών από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Βρετανία ( προ covid), αλλά και Ρώσους, Πολωνούς και Ισραηλινούς οινοτουρίστες. Οι προοπτικές φέτος, μετά την πανδημία δείχνουν να ανοίγουν, μαζί με τα σχέδια για νέες φυτεύσεις, σε έκταση 4,5 στρεμμάτων στην τοποθεσία Μπουρνάζι.

Κτήμα Κούρτη: Κάβα στην παλιά καπναποθήκη

Ο Απόστολος Κούρτης, ήθελε τη ζωή του αγρότη, γύρισε από την Κατερίνη και τον κλάδο εστίασης, στη Ράχη όπου και αποφάσισε να ξεκινήσει μια καλλιέργεια που μιλούσε στην ψυχή του. Έτσι, πριν 13 χρόνια, το 2007, βγάζει στην αγορά το πρώτο του κρασί.

Τώρα πλέον, από τα 70 στρέμματα αμπελώνων, ο Αποστόλης, ένας τύπος υπερδραστήριος που έχει ήδη διαμορφώσει μία υπέροχη έκταση για τη διοργάνωση ανοικτών γευσιγνωσιών , βγάζει επτά ετικέτες, τρία λευκά, τρία ερυθρά κρασιά και ένα ροζέ, από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.

Διαβάστε Επίσης

Για τον βιοκαλλιεργητή αμπελουργό και οινοποιό, Απόστολο Κούρτη, η έμφαση είναι στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Είναι όμως και στους πειραματισμούς και στις λεπτομέρειες που φανερώνουν ξεχωριστή αισθητική. Έτσι, έκανε ένα τολμηρό πάντρεμα στον ‘Oniros’, συνδυάζοντας Αηγιωργίτικο με Ξινόμαυρο, Syrah και Cabernet Sauvignon, ενώ για τη ‘Νύχτα΄επέλεξε την κρητική ποικιλία Βιδιανό στο 90%, δένοντάς της με Ασύρτικο 10%. Επίσης, θέλησε να "αποκαταστήσει" την παρεξηγημένη παραδοσιακή ρετσίνα, βγάζοντας τη ‘Ρετσινιά’ από 100% Aσύρτικο.

κουρτης
κουρτη

Όλα για τον Απόστολο έχουν την ξεχωριστή τους σημασία, οι ονομασίες των κρασιών του αποδοσμένες ζωγραφικά από τον Σωτήρη Παναηλίδη - Μακεδνό, η ιστορία του τόπου του μέσα από την οινική και γαστρονομική παράδοση, που είναι ζωντανή και παρούσα σε όσους επισκέπτονται το οινοποιείο στη Ράχη.

Μέσα από αυτό το φιλόξενο οινοποιείο, που προ covid δέχονταν ως και 3-4 επισκέψεις οινοτουριστών την εβδομάδα, ο Απόστολος Κούρτης διαθέτει το 40% των κρασιών του, με στόχο οι πωλήσεις αυτές να φθάσουν στο 70%, κι’ ένα ποσοστό 30% να πωλείται μέσω καλών συνεργασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στο αμπελώνα του Κτήματος Κούρτη, που θα μεγαλώσει κατά 12 στρέμματα, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ασύρτικο, Βιδιανό, Ξινόμαυρο, Αηγιωργίτικο, Μerlot, Cabernet Sauvignon, Syral, Τrebbiano.

παντουλης

Γιάννης Παντούλης: Από οικονομολόγος, οινοποιός

Ο Κατερινιώτης Γιάννης Παντούλης, οικονομολόγος, το 2001, όταν απόκτησε άδεια για ρακοκάζανο, πήρε, όπως αποδείχθηκε, μία απόφαση που άλλαξε κυριολεκτικώς τη ζωή του, αφού τον έκανε να εγκαταλείψει το γραφείο και να δοθεί αποκλειστικά στην αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιών αλλά και αποσταγμάτων.

Ξανακάθισε στα θρανία, έκανε σεμινάρια, μπήκε σε ένα άλλο κόσμο. Νοικιάζει στρέμματα στη Χαλκιδική και καλλιεργεί Merlot και Μαλαγουζιά, την αγαπημένη του λευκή ποικιλία. Παράλληλα, στα Λειβαδάκια Περίστασης, κοντά στην Παραλία Κατερίνης, φυτεύει Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah και πιο πρόσφατα επιπλέον 11,5 στρέμματα με Μαλαγουζιά.

Από αυτά τα 50 στρέμματα αμπελώνων ο Γιάννης Παντούλης, παράγει τη λευκή ‘Παντιέρα’, από Ροδίτη και Μαλαγουζιά, μία νέα ετικέτα από 100% Μαλαγουζιά , ένα ερυθρό μονοποικιλιακό από Merlot και, το 2020, την Κόκκινη ‘Παντιέρα’ από Syrah και Cabernet Sauvignon.

Πολύ περήφανος δηλώνει, για τη Ρετσίνα του από Ροδίτη, ένα κρασί ελληνικό στο οποίο πιστεύει ιδιαίτερα. Έρευνα, μελέτη, ταξίδια στην Εύβοια για το κατάλληλο ρετσίνι για να βγει, "ένα κρασί με νότα ρετσινιού, με την αύρα του πεύκου, δίχως να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας".

Σταδιακά, σαν οινοποιός πρώτης γενιάς, ο Γιάννης Παντούλης, κτίζει σχέσεις με συνεργασίες στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού, ενώ επενδύει στον οινοτουρισμό, συμμετέχοντας παράλληλα σε πρωτοβουλίες όπως η "Visit Olympus Wineries".

Πηγή: grtimes.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ 28 Ιουλ 2021 | 06:49

Στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας, που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ μπιν Αλ Χουσεϊν.

27 Ιουλ 2021 | 19:37

Διπλωματικές πηγές: Απορρίπτονται στο σύνολό τους οι τουρκικές αιτιάσεις για αποστρατικοποίηση του Αιγαίου

Με επιστολή στον ΟΗΕ, η Ελλάδα απορρίπτει τις μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας σχετικά με το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου

ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΩΣΙΑ 23 Ιουλ 2021 | 21:12

Οργή στην Άγκυρα για την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: "Μαύρη προπαγάνδα Ελλάδας και Κύπρου"

Φανερά ενοχλημένη η Άγκυρα από την ομόφωνη καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Οι πρώτες αντιδράσεις.

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΤΟ 2024 23 Ιουλ 2021 | 18:44

FIBA για Γιάννη Αντετοκούνμπο: Θα είναι σημαιοφόρος της Ελλάδας στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες;

O Γιάννης Αντετοκούνμπο προτάθηκε από την FIBA να είναι ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ 23 Ιουλ 2021 | 07:24

Μαρία Ολυμπία: Διακοπές στα νησιά με τον Βρετανό εκατομμυριούχο σύντροφό της - Ποιος είναι ο Περεγρκίν Πίρσον

Ο κληρονόμος της μιντιακής αυτοκρατορίας Pearson, Περεγρκίν Πίρσον και η Μαρία Ολυμπία κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ, ΜΟΝΟ ΣΚΙΦ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 22 Ιουλ 2021 | 16:56

Ολυμπιακοί Αγώνες: "Εκκίνηση" με τρεις Έλληνες την Παρασκευή - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τους Έλληνες αθλητές ξεκινούν από τα ξημερώματα

22 Ιουλ 2021 | 10:01

Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας στις 28 Ιουλίου στην Αθήνα

Η τριμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας πρόκειται να γίνει στις 28 Ιουλίου στην Αθήνα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ 21 Ιουλ 2021 | 22:36

Αιχμές Ερντογάν κατά Μητσοτάκη για το "ήρεμο καλοκαίρι" - Κάλεσε Τούρκους επενδυτές να αγοράσουν ακίνητα στην Αμμόχωστο

Ο Ερντογάν αφήνει υπόνοιες ότι το καλοκαίρι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να μην είναι τόσο ήρεμο.

ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 21 Ιουλ 2021 | 18:16

Δεν κρατιούνται οι πιλότοι μας για να πετάξουν στην Ελλάδα με τα Rafale - Πώς κατέρριψαν εικονικά 8 τουρκικά μαχητικά

Μόλις ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, οι Έλληνες πιλότοι θα επιστρέψουν και θα δοκιμάσουν επί του πεδίου τα γαλλικά Rafale.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 21 Ιουλ 2021 | 17:01

Μητσοτάκης για το πρώτο ελληνικό Rafale: Πολλαπλασιάζει την αποτρεπτική ισχύ - Τα Ελληνικά φτερά δυναμώνουν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε μία φωτογραφία του πρώτου Rafale - "Ένα αεροσκάφος νέας γενιάς που πολλαπλασιάζει την αποτρεπτική ισχύ της ΠΑ"

Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕ ΠΟΤΕ 21 Ιουλ 2021 | 15:40

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Εκεί που ξεκίνησαν όλα - Ξενύχτι και ξέφρενο πανηγύρι στα Σεπόλια για το δικό τους παιδί [Βίντεο]

Τα Σεπόλια ξενύχτησαν για να παρακολουθήσουν το δικό τους παιδί, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον πρωταθλητή πλέον του NBA.

ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ 20 Ιουλ 2021 | 19:03

Ελλάδα 2021: "200 χρόνια - Μικροί Μεγάλοι Ήρωες" - Αναζητήστε τους σε δημόσιες οθόνες σε όλη την Ελλάδα

Η δράση περιλαμβάνει την προβολή 1.000 ιστορικών προσώπων που με το έργο τους άφησαν το αποτύπωμά τους στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ 20 Ιουλ 2021 | 16:37

Χτύπημα Σαμαρά: Να διακοπεί ο διάλογος με την Τουρκία- Με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο

Επιστροφή Σαμαρά με δήλωση για τον ελληνοτουρκικό διάλογο που όπως λέει δεν έχει απολύτως κανέναν νόημα