X

Θεσσαλονίκη: Βρήκαν... φίδια μέσα σε κελάρι με κρασιά [βίντεο]

Τα φίδια μάλλον έψαχναν να βρουν να... ξεχειμωνιάσουν.

Γράφει: TheToc team

Ένα απίστευτο σκηνικό απεγκλωβισμού φιδιών έλαβε χώρα σε ένα κελάρι για κρασιά στην περιοχή του Δρυμού, Θεσσαλονίκης. Μετά από κλήση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και κατά την επιτόπια έρευνα, η φιλοζωική οργάνωση Animal Rescue and Defence Squad εντόπισε 4 ερπετά (φίδια) του είδους έφιος μήκους περίπου 1,5μ. έκαστο, που μάλλον έψαχναν μέρος για να ξεχειμωνιάσουν.

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στον λογαριασμό του στο facebook, ο φιλοζωικός οργανισμός "Animal Rescue and Defence Squad"", εντοπίστηκαν τέσσερα φίδια σε κελάρι με κρασιά.

Καθώς η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι απαγορευτική για απελευθέρωση αυτό το διάστημα, τα ζώα θα φιλοξενηθούν στην ομάδα μέχρι την κατάλληλη στιγμή επανατοποθέτησης στην περιοχή.

Το φίδι Εφιός

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Herpetofana.gr, το φίδι "Εφιός"(Dolichophis caspius) είναι μη δηλητηριώδες. Έχει ολικό μήκος σπανίως έως 200cm και εξαιρετικά σπάνια περισσότερο. Είναι ημερόβιο φίδι που δραστηριοποιείται ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες. Απαντά από το ύψος της θάλασσας έως και σε υψόμετρα των 1600m. Αρκετά συνηθισμένο φίδι, γρήγορο και νευρικό, που κυνηγά δραστήρια την λεία του.

Συχνά σκαρφαλώνει ψηλά σε θάμνους και δέντρα για να κυνηγήσει. Τρέφεται με τρωκτικά και σαύρες, αλλά και με άλλα φίδια και πτηνά. Ζευγαρώνει την άνοιξη και τα θηλυκά γεννούν 5-18 αυγά. Τα νεαρά άτομα τρέφονται με έντομα και μικρές σαύρες. Θα αμυνθεί σθεναρά αν απειληθεί σηκώνοντας το μπροστινό μέρος του σώματος ψηλά, "σφυρίζοντας" δυνατά και προσποιούμενο επίθεση.

Θα δαγκώσει δυνατά αν πιαστεί. Σε πολλές περιοχές το ονομάζουν Λαφιάτη ή Δεντρογαλιά, λανθασμένα. Σε μικρή ηλικία μπορεί να μπερδευτεί με την Δενδρογαλιά (Hierophis gemonensis). Συχνά πέφτει θύμα αυτοκινήτων στην άσφαλτο. Είναι ακίνδυνο φίδι.

Διαβάστε Επίσης

Εξάπλωση στην Ελλάδα:
Ηπειρωτική Ελλάδα (έως και την Στερεά Ελλάδα), Εύβοια, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Θάσος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Άνδρος, Σύρος, Τήνος, Κέα, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Κως, Ικαρία, Πάτμος, Κάλυμνος, (Λέρος?), Νίσυρος, Κάρπαθος, πιθανόν και σε άλλα νησιά.

Δείτε το βίντεο: