Ξάνθη: Ένοικοι γηροκομείου ποζάρουν σαν... μοντέλα για το ημερολόγιο του 2021 [εικόνες]

Με ένα διαφορετικό ημερολόγιο, ποζάροντας οι ίδιοι σαν μοντέλα, οι ένοικοι γηροκομείου στην Ξάνθη κάνουν "ποιδαρικό" στο 2021.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ημερολόγιο γηροκομείου 8

Κρατώντας τρεις κατακόκκινες τουλίπες στο δεξί της χέρι κι μ' ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη, η Καλλιόπη Νάκου κάνει "ποδαρικό" στο 2021 και μας υπενθυμίζει τη δύναμη της αγάπης ως κινητήρια δύναμη της ζωής. "Αγάπησα και με αγάπησαν πολύ", γράφει η λεζάντα της φωτογραφίας της, που συνοδεύει τις 31 ημέρες του Ιανουαρίου στο "Ημερολόγιο Φωτογραφίας 2021" του Γηροκομείου Ξάνθης "Ο Μέγας Βασίλειος".

Η Καλλιόπη Νάκου, η οποία ποζάρει με χάρη ...μοντέλου μπροστά στον φωτογραφικό φακό, είναι μία από τους ενοίκους της ξεχωριστής αυτής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στην Ξάνθη, του "γηροκομείου της καρδιάς μας", όπως γράφει και η ταμπέλα με την οποία τους επισκέπτες στους χώρους του.

Ξάνθη: Ένοικοι γηροκομείου ποζάρουν σαν... μοντέλα για το ημερολόγιο του 2021 [εικόνες]
Γηροκομείο Μέγας Βασίλειος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαζί με τους συνενοίκους της στο γηροκομείο, τον Λευτέρη Γιαγκίδη, που ποζάρει με το χαρακτηριστικό "καβουράκι" του και το κομπολόι στο χέρι στο εξώφυλλο του ημερολογίου, αλλά και τους Βασιλική Τσοκαλίδου, Κουιμέτ Μουσταφά Ογλού, Αθανασία και Θεόδωρο Παυλίδη, Χαράλαμπο Καραβασίλογλου, Αγαθή Ανδρεάδου, Γεωργία Χατζηαποστόλου και Ευαγγελία Καρακεσίσογλου, η Καλλιόπη Νάκου πόζαρε στον φακό της καλλιτεχνικής ομάδας φωτογραφίας του "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ", έτους 2019-2020, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Ι.Θ.Π.Τ) Ξάνθης. Η καλλιτεχνική αυτή ομάδα μαζί με το γηροκομείο "Ο Μέγας Βασίλειος" και την εθελόντρια Σοφία Σαλβανά ένωσαν δυνάμεις και φαντασία και μεταμόρφωσαν τους ηλικιωμένους σε "πρωταγωνιστές σε πρώτο πλάνο".

Ημερολόγιο γηροκομείου
Ημερολόγιο γηροκομείου 2

Η προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης του εργαστηρίου με θέμα "Τρίτη Ηλικία: μορφές και καθημερινότητα στο Γηροκομείο Ξάνθης", με εκπαιδευτή τον Γρηγόρη Λεοντιάδη. Στο εγχείρημα της μεταμόρφωσης δόθηκε η ονομασία "Διακτινισμοί" και στο πλαίσιό του, από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους έως και την πρώτη καραντίνα, οι ηλικιωμένοι πόζαραν στο φακό των εκπαιδευόμενων. Με περισσή φροντίδα, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του γηροκομείου, Γιάννης Παπαχρόνης, όλοι οι συντελεστές κατάφεραν να δημιουργήσουν το κατάλληλο σκηνικό και συνθήκες ιδανικές ώστε οι ηλικιωμένοι να νιώσουν άνετα και να μεταδώσουν με τη νιότη της ψυχής τους και το πλατύ τους χαμόγελο μηνύματα χαράς, αισιοδοξίας, ευτυχίας, ελπίδας, νοσταλγίας για το παρελθόν αλλά κι ελπίδας για το μέλλον.

Ημερολόγιο γηροκομείου 3
Ημερολόγιο γηροκομείου 4

Το εγχείρημα, όπως σημειώνει ο κ. Παπαχρόνης, "αγκάλιασαν" πρωτίστως οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν εξίσου με τον ίδιο από το αποτέλεσμα. "Είδα τις φωτογραφίες κι εξεπλάγην ευχάριστα", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχρόνης, εξηγώντας πως το φωτογραφικό υλικό της καλλιτεχνικής ομάδας δεν περιορίζεται στις σελίδες του ημερολογίου. "Έχουμε κι άλλο φωτογραφικό υλικό και θα δούμε πώς θα το αξιοποιήσουμε", εξηγεί.

Μέσα από τις λεζάντες που συνοδεύουν τις φωτογραφίες τους, οι ένοικοι του γηροκομείου μοιράζονται τις σκέψεις τους κάνοντας κοινωνούς της ζωής τους τούς κατόχους του διαφορετικού αυτού ημερολογίου. "Ένα σφίξιμο χεριών …κι ένα σφίξιμο χειλιών", γράφει ο Θεόδωρος Παυλίδης, "Είμαι έτοιμη… κοιτάζω μπροστά αλλά πατάω γερά στο τώρα!", σημειώνει η Βασιλική Τσοκαλίδου, "Μια σύγχρονη μάγισσα της Σμύρνης: βλέπω μέσα σου, αν βλέπεις κι εσύ!" σημειώνει η Κουιμέτ Μουσταφά Ογλού, "Εμείς μαζί εδώ… αλλά και αλλού!" τονίζουν η Αθανασία και Θεόδωρος Παυλίδης, "Κάπου… κάποτε… παλιά… μεταξύ μας OMERTA!" αναφέρει ο Χαράλαμπος Καραβασίλογλου, "Πόσο αστεία είναι η ζωή τελικά!!! Αρκεί το αεράκι από τη βεντάλια μου να διώχνει κάθε κακό" αναφέρει η Αγαθή Ανδρεάδου, "Ένα τσιγάρο δρόμος είναι η ζωή! Ερωτευτείτε και θα κρατήσει περισσότερο!" παροτρύνει η Αθανασία Παυλίδου, "La vie en rose! Παντού υπάρχει αρχοντιά!" επισημαίνει η Γεωργία Χατζηαποστόλου, "Το βιβλίο με κάνει να ταξιδεύω… τελικά τη 2η φορά που το διαβάζω, μου φαίνεται καλύτερο! Να ήταν έτσι και η ζωή μας!!!" εύχεται η Ευαγγελία Καρακεσίσοσγλου.

Ημερολόγιο γηροκομείου 5

Ημερολόγιο γηροκομείου 7

Το ημερολόγιο αφιερώνεται "σε όλους τους ηλικιωμένους της καρδιάς μας που έφυγαν από κοντά μας, αλλά συνεχίζουν να μας εμπνέουν στο διηνεκές", αναφέρεται χαρακτηριστικά στις σελίδες του. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που το γηροκομείο Ξάνθης "Ο Μέγας Βασίλειος" εκδίδει το δικό του ημερολόγιο, όπως εξηγεί ο κ. Παπαχρόνης. Μάλιστα, ενώ είχε αποφασιστεί να εκδοθούν 70 συλλεκτικά αντίτυπα, τα οποία έχουν δοθεί πρωτίστως στους "πρωταγωνιστές" του, τα παιδιά των ηλικιωμένων αλλά και σε διάφορους φορείς που στηρίζουν το έργο της μονάδας, μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε η αφορμή για έναν καταιγισμό τηλεφωνημάτων από ανθρώπους που επιθυμούν να το αποκτήσουν.

Ημερολόγιο γηροκομείου 7
Ημερολόγιο γηροκομείου 8

Ο κ. Παπαχρόνης δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τον υπεύθυνο της φωτογραφικής ομάδας Ι.Θ.Τ.Π. και του όλου εγχειρήματος Γρηγόρη Λεοντιάδη αλλά και κάθε έναν από τους εκπαιδευόμενους/μαθητές: Νίκο Στρατογιαννάκο, Δροσιά Πουταχίδου, Αναστασία Μακρή, Ιωάννα Παυλίδου, Γιάννη Βλαχόπουλο, Ξανθή Δεμερτζή και Έφη Μαρίνου. Όπως επίσης και τις Φοίβη Βασιλειάδου και Σοφία Σαλβανά που φρόντισαν για τα ρούχα, το χτένισμα και το make up των ...μοντέλων του ημερολογίου!

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 15 Ιουλ 2021 | 12:52

Γηροκομείο Βόλου: Ανένδοτοι οι εργαζόμενοι, δεν εμβολιάζονται - Δύο ηλικιωμένοι στο νοσοκομείο, 12 τα θετικά κρούσματα

Οκτώ ηλικιωμένοι και τέσσερις εργαζόμενοι είναι θετικοί στον κορονοϊό στο γηροκομείο Βόλου όπου η πλειοψηφία των νοσηλευτών δεν έχει εμβολιαστεί

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 14 Ιουλ 2021 | 21:41

Πρόεδρος Γηροκομείου Βόλου: "Ανένδοτοι να εμβολιαστούν μερικοί από τους εργαζόμενους"

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί λόγω της διασποράς κρουσμάτων κορονοϊού σε γηροκομείο στον Βόλο, εκ των οποίων τα τέσσερα εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους της δομής.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 14 Ιουλ 2021 | 11:21

Σκάνδαλο στο γηροκομείο Βόλου: Ανεμβολίαστοι και αρνητές οι 35 από τους 55 εργαζόμενους - Ηδη 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 5 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ηλικιωμένους και άλλα τέσσερα σε εργαζόμενους, σημείωσε ο πρόεδρος του γηροκομείου Βόλου.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ 13 Ιουλ 2021 | 21:38

Συναγερμός σε γηροκομείο του Βόλου: Οκτώ νέα κρούσματα κορονοϊού - Στο νοσοκομείο ένας ηλικιωμένος

Ο πρόεδρος του Γηροκομείου ανέφερε ότι από τους 55 εργαζόμενους έχουν εμβολιαστεί μόλις οι 18.

ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ 07 Ιουλ 2021 | 13:47

Ξάνθη: Πυροσβεστες διέσωσαν κουτάβι από φωτιά που ξέσπασε σε πρώην κλάμπ

Πυροσβέστες στην Ξάνθη έσωσαν ένα κουταβάκι κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς που ξέσπασε στο πρώην Grammes Club.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ 06 Ιουλ 2021 | 14:12

Γηροκομείο στην Κρήτη: Ραγδαίες εξελίξεις μετά την εκταφή ηλικιωμένης με ύποπτα σημάδια

Αναφορά στις εξελίξεις που αφορούν στα ευρήματα που έχουν προκύψει από τα αποτελέσματα της εκταφής μιας ηλικιωμένης, στο γηροκομείο στην Κρήτη.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ 04 Ιουλ 2021 | 18:30

Μακάβριο θέαμα στη Ξάνθη: Σκύλος έπνιξε 14 ζώα σε κτηνοτροφική μονάδα

Επίθεση από σκύλο δέχθηκε κτηνοτροφική μονάδα λίγο έξω από τη Διομήδεια, στην Ξάνθη, την Κυριακή, με τον ιδιοκτήτη να αντικρίζει το μακάβριο...

ΚΟΜΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 01 Ιουλ 2021 | 20:45

Στο Xanthi TechLab ο Κυριάκος Μητσοτάκης: "Αρκετές ιστορίες επιχειρήσεων ξεκίνησαν έτσι όπως ξεκινάτε εσείς"

Το εργαστήριο πολυμέσων Xanthi TechLab ήταν ο πρώτος "σταθμός" του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην πόλη.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 01 Ιουλ 2021 | 20:12

Μητσοτάκης στην εκδήλωση της ΔΕΔΑ: "Το βασικό καύσιμο για τις επόμενες δεκαετίες θα είναι το φυσικό αέριο"

Παρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση της ΔΕΔΑ για την επέκταση της διανομής φυσικού αερίου στις πρωτεύουσες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ 54 ΓΙΑΤΡΟΙ 01 Ιουλ 2021 | 15:11

Τεράστια η κομπίνα στον ΕΟΠΥΥ: Εγκέφαλος της συμμορίας λογίστρια με ρόλο consigliere- Γιατροί τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Εξαρθρώθηκε σπείρα για κακουργηματικές απάτες σε βάρους του ΕΟΠΥΥ- Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται 65 ακόμα άτομα, ανάμεσά τους 54 γιατροί.

ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ 01 Ιουλ 2021 | 12:11

Σκάνδαλο στον ΕΟΠΥΥ: Απάτη "μαμούθ" 5 εκατ. ευρώ- Στο κύκλωμα 54 γιατροί και ιδιοκτήτρια γηροκομείου

Εξαρθρώθηκε σπείρα για κακουργηματικές απάτες σε βάρους του ΕΟΠΥΥ - 13 συλλήψεις, εκ των οποίων 2 ιατροί. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται 65 ακόμα άτομα, ανάμεσά τους 54 γιατροί.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 01 Ιουλ 2021 | 07:23

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δράμα και την Ξάνθη

Επίσκεψη στη Δράμα και την Ξάνθη πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη 1η Ιουλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΙ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΙΟ 28 Ιουν 2021 | 21:04

Αγρίνιο: 19χρονη βρέθηκε κρυμμένη σε ντουλάπα στο σπίτι του ιερέα - Σοκ με το ημερολόγιό της για τον "πατερούλη"

Αποκαλυπτικό για τη δράση του ιερέα από το Αγρίνιο το ημερολόγιο της 19χρονης - Τα μάγια και το "μασάζ".