Αυτά τα σοκαριστικά στοιχεία αποτελούν ένα μόνο κρίκο στην αλυσίδα του προβλήματος, καθώς η σπατάλη τροφίμων, εκτός από τη διαιώνιση των ανισοτήτων, επιφέρει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα που πετιούνται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. ευθύνονται για την κατανάλωση του 50% του νερού άρδευσης. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται επίσης πως για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτείται η κατανάλωση 5.000-10.000 λίτρων νερού.
Σε οικονομικό επίπεδο η σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπατάλη χρημάτων. Παρά την εμφανή έλλειψη επαρκών στοιχείων για όλες τις χώρες της Ε.Ε., επιμέρους έρευνες ανέδειξαν την μεγάλη οικονομική διάσταση του φαινομένου. Για παράδειγμα, μελέτη της οργάνωσης WRAP στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμά πως η σπατάλη τροφίμων έχει ως αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες της τάξης των 595€ για κάθε νοικοκυριό ετησίως. Μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται αισθητό το μεγάλο κοινωνικό, οικολογικό και οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει πίσω της η σπατάλη τροφίμων.
Η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το ζήτημα είναι σημείο-κλειδί για την αλλαγή προτύπου ζωής, όπου η σπατάλη τροφίμων θα μειωθεί αισθητά φέρνοντας πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, το περιβάλλον και τα οικονομικά κάθε νοικοκυριού.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ετήσια σπατάλη τροφής στην ΕΕ ανέρχεται σε 89 εκ. τόνους ή αλλιώς, σχεδόν 179 κιλά ανά κάτοικο ανά χρόνο. Την ίδια στιγμή, πάνω από 79 εκ. πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Την ανάδειξη του ζητήματος της σπατάλης τροφίμων και τη συμμετοχή του κοινού σε ποικίλες δράσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού επιδιώκει και η εκδήλωση «Μαζί μπορούμε να περιορίσουμε τη σπατάλη τροφίμων» που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 25 και 26 Ιανουαρίου εκδηλώσεων στο Impact Hub, με βασικούς διοργανωτές το WWF Ελλάς και το ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
Για δυο μέρες, οι επισκέπτες θα ενημερωθούν από διάσημους σεφ (Λευτέρης Λαζάρου, Άκης Πετρετζίκης, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Tip the chef, Troo Food Liberation) για την κατάλληλη χρήση τροφίμων και θα δουν δια ζώσης τους σεφ να μαγειρεύουν ευφάνταστες συνταγές αξιοποίησης περισσευούμενων τροφίμων. Θα ξεναγηθούν σε έκθεση για τη συσχέτιση σπατάλης τροφίμων και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, θα παρακολουθήσουν προβολές σχετικές με το ζήτημα, θα συμμετέχουν σε βιωματικό εργαστήριο που θα διοργανώσει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, θα μάθουν να κομποστοποιούν ό,τι δεν γίνεται να καταναλωθεί και θα γίνονται οι ίδιοι πρεσβευτές αλληλεγγύης, ώστε καμιά μερίδα τροφίμων να μην καταλήγει στα σκουπίδια. Στο παιδικό κομμάτι του φεστιβάλ, τα παιδιά θα μάθουν μέσα από θεατρική παράσταση και αφηγηματικές ξεναγήσεις τρόπους για να κάνουν το περιορισμό της σπατάλης προσωπική τους υπόθεση.
Impact HUB Athens, Καραϊσκάκη 28
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr