Το ρόλο 28χρονου Αλγερινού, ο οποίος περιγράφεται από τις ισπανικές Αρχές ως πλαστογράφος τζιχαντιστών, διερευνούν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, ύστερα από τη διαπίστωση ότι συμμετείχε σε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκε στην Ελλάδα.
Ο 28χρονος K.D. συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 36 κατηγορουμένους -εκ των οποίων 24 συνελήφθησαν- για τους οποίους σχηματίστηκε δικογραφία από την Ασφάλεια Αττικής. Σε βάρος του αναμένεται να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, καθώς ο εντοπισμός του μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατός. Ο Αλγερινός είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για διακίνηση πλαστών διαβατηρίων, κάποια εκ των οποίων κατέληγαν σε μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων. Η Αντιτρομοκρατική ερευνά το κατά πόσο ο Κ.D. είχε επισκεφτεί την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κάποιο ταξίδι του στη χώρα μας –χωρίς να αποκλείεται τίποτα- παρότι διατηρούσε ισχυρές επαφές με τα μέλη του κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στην Αθήνα.

Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης στην πρωτεύουσα φέρεται να είναι 28χρονος Ιρανός (φωτογραφία), ο οποίος είχε καταθέσει αίτημα ασύλου στη χώρα μας που εκκρεμούσε. Ο Ιρανός έδινε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις εντολές στους συνεργούς του για τα δρομολόγια που θα ακολουθούσαν οι… πελάτες της οργάνωσης και συνομιλούσε με «συνεργάτες» του στο εξωτερικό για την εισαγωγή στην Ελλάδα κλεμμένων διαβατηρίων. Κομβικό ρόλο φέρεται να είχε και ένας 41χρονος συμπατριώτης του, ο οποίος είχε έδρα σε καφετέρια της Κυψέλης.
Όπως προκύπτει από τις νόμιμες υποκλοπές που έγιναν από τις Αρχές με τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορούμενοι συνομιλούσαν μεταξύ τους μέσω viber και e-mails χρησιμοποιώντας το δικό τους γλωσσάρι. Όταν έλεγαν «βιβλία» και «τετράδια» εννοούσαν διαβατήρια, οι «κάρτες» ήταν οι ταυτότητες, «επιβάτες» ήταν οι μετανάστες, «face to face» ήταν η διαδικασία πλαστογράφησης που γινόταν παρουσία του πελάτη, «γκαραντί» ήταν τα χρήματα», «καθαρά» ήταν τα διαβατήρια χωρίς σφραγίδες και «πρόγραμμα» ήταν το ειδικό λογισμικό που χρησιμοποιούσαν για την πιστή αντιγραφή των ταξιδιωτικών εγγράφων.

Η Αστυνομία εντόπισε σε επιχείρηση που έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 2016 στις περιοχές Γκύζη, Κάτω Πατήσια και Πετρούπολη τρία πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατασκευής πλαστών διαβατηρίων. Οι διακινητές αρχικά εισήγαγαν ταχυδρομικά στην Αθήνα εκατοντάδες κλεμμένα ή απολεσθέντα διαβατήρια και ταυτότητες από ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως από την Ισπανία). Υπολογίζεται ότι από τον περασμένο Ιούλιο είχαν εισάγει 1.000 ταξιδιωτικά έγγραφα. Κατόπιν, τα κλεμμένα ή απολεσθέντα έγγραφα παραδίδονταν στους πλαστογράφους του δικτύου, οι οποίοι αντικαθιστούσαν τις φωτογραφίες και τα προσωπικά στοιχεία. Χρησιμοποιούσαν μάλιστα ειδικό λογισμικό με το οποίο η πλαστογράφηση ήταν τόσο υψηλής ποιότητας που δεν ανιχνεύονταν από τις Αρχές.

Το επόμενο βήμα ήταν η παράδοση των διαβατηρίων στους μετανάστες, στους οποίους προτείνονταν συνήθως πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έναντι 5.000-15.000 ευρώ. Οι διακινητές αναλάμβαναν να κλείσουν τα αεροπορικά εισιτήρια –συνήθως χαμηλού κόστους με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο- ενώ συνόδευαν τους πελάτες τους μέχρι το αεροδρόμιο. Όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης της υπόθεσης ο διοικητής Ασφαλείας Αττικής κ. Χρήστος Παπαζαφείρης, εκτιμάται ότι από τον περασμένο Ιούλιο είχαν εξυπηρετηθεί τουλάχιστον 100 μετανάστες. Το κέρδος υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ σε διάστημα πέντε μηνών.
Η τελευταία πράξη τους ήταν η διακίνηση των παράνομων κερδών τους από την Ελλάδα προς χώρες του εξωτερικού μέσω του εξωτραπεζικού συστήματος διακίνησης χρημάτων, που είναι γνωστό με την ονομασία «hawala». Αστυνομικές πηγές προσθέτουν ότι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν «αχυρανθρώπους» ως παραλήπτες των εμβασμάτων που έστελναν στο εξωτερικό από την Αθήνα.

Οι Έλληνες αστυνομικοί συνεργάστηκαν στενά για την εξάρθρωση με Βρετανούς συναδέλφους τους, οι οποίοι σε παράλληλες επιχειρήσεις στις 5 και 6 Δεκεμβρίου πραγματοποίησαν εννιά συλλήψεις Ιρανών διακινητών. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε χθες το στέλεχος της Εθνικής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Chris Hogben, ο οποίος δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις κατά των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων είναι πρωταρχικό μέλημα των υπηρεσιών ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Βρετανός αξιωματούχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο ακραίοι ισλαμιστές να χρησιμοποιούν τις προσφυγικές ροές για να περάσουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης και στη Βρετανία.
Φωτό: Ευρωκίνηση (αρχείου)
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr