Με ντουντούκες προσπαθούν να αδειάσουν τον Πειραιά

'Ακαρπες αποβαίνουν οι προσπάθειες του Λιμενικού να εκκενώσει στην πύλη Ε3 από πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν θέλουν να πάνε σε δομές φιλοξενίας. Ο ρόλος των ΜΚΟ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με τη Λερναία Υδρα προσομοιάζει αυτή την ώρα το προσφυγικό- μεταναστευτικό για την κυβέρνηση που περιορίζεται να εκφράζει την πρόθεση να αδειάσει ο Πειραιάς και η Ειδομένη όπου συνωστίζονται αντίστοιχα περίπου 5 χιλ. και 14 χιλ. πρόσφυγες και μετανάστες ενώ επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία μόλις 202 άτομα.

Δώρο άδωρον οι επαναπροωθήσεις

Το σκέλος της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που προβλέπει την επαναπροώθηση - απέλαση προσφύγων και μεταναστών αποδεικνύεται πολλαπλά αναποτελεσματικό.

Η πλειονότητα όσων βρίσκονται στα νησιά και έφτασαν μετά την 20η Μαρτίου - οπότε ετέθη σε εφαρμογή η συμφωνία -υποβάλλει αίτηση για παροχή ασύλου προκειμένου να «μπλοκάρουν» την απέλαση έστω και για το διάστημα που η διαδικασία αυτή προβλέπει.

Πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίου κατά δήλωσή τους δεν ήθελαν να διεκδικήσουν την παροχή ασύλου από την Ελλάδα υπό τον κίνδυνο να επαναπροωθηθούν αυτόματα πίσω στην Τουρκία τώρα υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις.

Με ντουντούκες προσπαθούν να αδειάσουν τον Πειραιά

Ενώ από σήμερα το πρωί ξεκίνησε η επιχείρηση επαναπροώθησης στην Τουρκία των μεταναστών που μπήκαν στη χώρα μας παρανόμως από την 20η Μαρτίου και μετά, εκατοντάδες μετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν στα ελληνικά νησιά, ισοφαρίζοντας σχεδόν αυτούς που έφυγαν...

Συγκεκριμένα, σήμερα 202 μετανάστες επέστρεψαν από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.Το πρώτο πλοίο, ξεκίνησε για την Τουρκία με 136 μετανάστες από τη Λέσβο, ενώ 66 μετανάστες αποχώρησαν από τη Χίο. 'Ολοι οι μετανάστες συνοδεύονται από ισάριθμους αστυνομικούς της Frontex.

Με ντουντούκες προσπαθούν να αδειάσουν τον Πειραιά - εικόνα 2

Με ντουντούκες προσπαθούν να αδειάσουν τον Πειραιά - εικόνα 3

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να αποβιβάζονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το τελευταίο 24ωρο, από το πρωί της Κυριακής και έως σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 74 άτομα, στη Χίο 89 και στη Σάμο τρεις. Σύνολο 166.

Επίσημα, η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει τον αριθμό -με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου- 463 προσφύγων στη Λέσβο, 206 στη Σάμο και 24 στη Χίο. Στο σύνολό τους, είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός hot spot.

Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή, στις 8 το πρωί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υπήρχαν επιπλέον 339 μετανάστες, σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα.

Με ντουντούκες προσπαθούν να αδειάσουν τον Πειραιά - εικόνα 4

Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα hotspots των τριών νησιών, παραμένουν μετά τις σημερινές πρωινές επαναπροωθήσεις: Στο hotspots της Μόριας στη Λέσβο 2890. Στη Χίο 1766. Και στη Σάμο 479.

Με ντουντούκες οι λιμενικοί επιχειρούν να πείσουν τους πρόσφυγες στον Πειραιά

Να ξεστήσουν τις σκηνές τους και να εγκαταλείψουν τους χώρους της πύλης Ε3 καλούν άνδρες του λιμενικού σώματος με μεγάφωνα τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι μέχρι αύριο το απόγευμα να αδειάσει η Ε3 πύλη και μέχρι τέλος της εβδομάδας-αρχές της επόμενης όλο το λιμάνι.

Με ντουντούκες προσπαθούν να αδειάσουν τον Πειραιά - εικόνα 5

Ωστόσο για δεύτερη ημέρα, όμως, πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά αρνούνται να επιβιβασθούν σε πούλμαν με προορισμό δομές φιλοξενίας, σε διάφορες περιοχές της χώρας .Τις προηγούμενες ημέρες, πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας σε άλλες περιοχές της χώρας είπαν σε ομοεθνείς τους που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, στέλνοντάς τους παράλληλα και φωτογραφίες, ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι καλές, γι' αυτό να παραμείνουν εκεί.

Ωστόσο αρκετοί εξέφρασαν τον φόβο ότι εάν τους μεταφέρουν σε δομή που βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία μακριά από πόλη «θα τους ξεχάσουν όλοι».Παράλληλα, δηλώνουν την ανησυχία για την τύχη τους μετά την πληροφορία ότι άρχισε η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προς την Τουρκία.

Με ντουντούκες προσπαθούν να αδειάσουν τον Πειραιά - εικόνα 6

Από νωρίς το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται τέσσερα τουριστικά λεωφορεία, με προορισμό διάφορες περιοχές της χώρας, στα οποία δεν επιβιβάζονται οι πρόσφυγες και διαρκώς γίνεται προσπάθεια για να τους μεταπείσουν.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενημερώνουν όσους ενδιαφέρονται για τις διαδικασίες παροχής ασύλου.

Στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ανέρχονται σε 4.725.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, άτομα που φέρονται ως μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) προτρέπουν πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμη και ανάπηρους, να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

«Ερχόμαστε κάθε μέρα εδώ, καθόμαστε 8-9 ώρες και προσπαθούμε να φορτώσουμε. Προσπαθούν από το λιμάνι να οργανωθούν και υπάρχουν κάποιοι από τις ΜΚΟ που τους κοροϊδεύουν. Έχουν κάποιες λίστες που καταγράφουν τα ονόματά τους και τους λένε μη φύγετε από εδώ, μην πάτε στα hotspots», ανέφερε οδηγός ενός από τα τρία λεωφορεία που βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας στην πύλη Ε2.

Εν τω μεταξύ, στις 13:00 έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά ο γγ του υπουργείου Ναυτιλίας, Γιάννης Ταφίλης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό και α' υπαρχηγό του λιμενικού σώματος.

Νέο μπλόκο στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων στην Ειδομένη

Κλειστή είναι από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων στο ύψος της Ειδομένης.

Πρόκειται για νέο μπλόκο και στα δύο ρέυματα που στήθηκε από τους μετανάστες περίπου 100 μέτρα από την κοινότητα της Ειδομένης και σχεδόν 3 χλμ. από τα σύνορα.

Στο μεταξύ για δεύτερη ημέρα κρατούν κλειστή την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, παλιά και νέα, στο ύψος του Πολυκάστρου οι πρόσφυγες. Πέρασαν τον βράδυ στις σκηνές που είχαν τοποθετήσει πάνω στον δρόμο, πραγματοποιώντας διαμαρτυρία για τα κλειστά σύνορα.

Οι πρόσφυγες επιτρέπουν την διέλευση των αυτοκινήτων και λεωων ιών, αλλά την απαγορεύουν σε μεγάλα φορτηγά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις ανάμεσα στους οδηγούς των μεγάλων φορτηγών και των προσφύγων.

Ένταση προκλήθηκε στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, λίγο πριν από τη στροφή για Ευζώνους, όταν οδηγός που όπως ανέφερε διαμένει στην περιοχή προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του από τα πλαϊνά του δρόμου που έχουν αποκλείσει οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο οδηγός ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τους συγκεντρωμένους και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να λήξει το επεισόδιο.

Η αλληλεγγύη έγινε αγανάκτηση στην Ειδομένη

Χωρίς ορατό ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης του γιγαντιαίου καταυλισμού της Ειδομένης η αλληλεγγύη των κατοίκων της περιοχής μετατρέπεται σε αγανάκτηση. Το Σάββατο υπήρξε συμβολική κατάληψη της γέφυρας του Αξιού αναμένοντας να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες των αρμοδίων υπουργών Τόσκα και Μουζάλα ότι αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες

Οι ανατροφοδοτούμενες φήμες ότι τα σύνορα θα ανοίξουν στέλνουν και άλλους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη όπου παραμένουν περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι.
.
Με ντουντούκες προσπαθούν να αδειάσουν τον Πειραιά - εικόνα 7

Με ντουντούκες προσπαθούν να αδειάσουν τον Πειραιά - εικόνα 8

Το plan B της ΕΛ.ΑΣ για την Ειδομένη

Από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχουν δοθεί εντολές για αύξηση της προσπάθειας ειρηνικής μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη σε χώρους φιλοξενίας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής ο αριθμός των ατόμων στον καταυλισμό να έχει μειωθεί σημαντικά.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Αστυνομία έχει εκπονήσει «plan B», προκειμένου αν εξαντληθούν όλα τα μέσα και δεν έχουν αποχωρήσει μετανάστες και πρόσφυγες τότε να ασκηθεί αστυνομική βία ήπιας μορφής για την εκκένωση της περιοχής.

Με ντουντούκες προσπαθούν να αδειάσουν τον Πειραιά - εικόνα 9

Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, εξακολουθούν να αρνούνται κατηγορηματικά ότι μπορεί να γίνει χρήση βίας, όπως τουλάχιστον έγινε γνωστό μετά τη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής για το συντονισμό του προσφυγικού που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού.

Με ντουντούκες προσπαθούν να αδειάσουν τον Πειραιά - εικόνα 10

Κυρίτσης: Είμαστε ευγνώμονες στους αλληλέγγυους και τους εθελοντές

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του συντονιστικού σχετικά με το ρόλο αλληλέγγυων και στη διασπορά φημών μεταξύ των προσδύγων ανέφερε « Είμαστε ευγνώμονες προς τους αλληλέγγυους και τους εθελοντές, που είναι άνθρωποι που αφήνουν τη βολή τους, για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ανάμεσα σε αυτόν τον κόσμο, δίπλα στην ειλικρινή αλληλεγγύη, υπάρχουν και οι επιτήδειοι, αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευτούν οικονομικά ή πολιτικά τους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα θέμα προς αντιμετώπιση» είπε.

Ωστόσο σημείωσε «όσοι είτε παραβαίνουν τον νόμο, είτε αντιστρατεύονται ευθέως στον κρατικό σχεδιασμό, προφανώς δεν τους θεωρούμε συμμάχους μας»

Αναγνώρισε πως στην Ειδομένη και τον Πειραιά, η κατάσταση με τις ΜΚΟ και τους αλληλέγγυους είναι πιο αχαρτογράφητη και λιγότερο συνεννοημένη από ό,τι είναι,στα νησιά.

Πάντως, υπάρχει εικόνα και για το ποιες είναι οι ΜΚΟ στην Ελλάδα. Κάνουν αίτηση στο υπουργείο Εξωτερικών για να έρθουν, από εκεί πάνε στο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ενδεχομένως και σε άλλα υπουργεία, ανάλογα με τη δραστηριότητά τους. Είναι καταγεγραμμένες και χαρτογραφημένες... Οπωσδήποτε υπάρχει μια επαγρύπνηση, για να μην υπάρχουν ανεύθυνες και εγκληματικές -εκ του αποτελέσματος-, ενέργειες».

Με ντουντούκες προσπαθούν να αδειάσουν τον Πειραιά - εικόνα 11

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟΝ ALPHA 21 Οκτ 2021 | 23:18

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο - 77χρονος παρασύρεται από οδηγό που τον εγκατέλειψε

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, αφού παρέσυρε τον ηλικιωμένο, βάζει μπρος και εγκαταλείπει το σημείο.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟ MEGA 21 Οκτ 2021 | 19:53

Η ιστορία του ηλικιωμένου ζευγαριού που πάντρεψε ο Μπακογιάννης - Η γνωριμία σε ταβέρνα και το "φλερτ" επί 15 χρόνια [Βίντεο]

Η 85χρονη Μάρθα και ο 87χρονος Νίκος ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου και αφηγούνται την ιστορία της αγάπης τους

27 Οκτ 2021 | 23:25

Πέραμα: Ελεύθεροι οι επτά αστυνομικοί και οι δύο ανήλικοι Ρομά - Χειροκροτήματα έξω από τα δικαστήρια Πειραιά [Βίντεο]

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι επτά αστυνομικοί και οι δύο ανήλικοι Ρομά, μετά τις απολογίες τους σε ανακρίτρια και εισαγγελέα για την καταδίωξη στο Πέραμα

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 27 Οκτ 2021 | 22:35

28η Οκτωβρίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Πειραιά - Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Διακοπή στάθμευσης και κυκλοφορίας των οχημάτων σε Αθήνα και Πειραιά αύριο Πέμπτη 28η Οκτωβρίου, λόγω των μαθητικών παρελάσεων

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΚΑΙ 27 Οκτ 2021 | 22:24

Φώφη Γεννηματά: Δάκρυσε on air ο Παναγιώτης Λάμψιας - "Ζητώ συγγνώμη, είναι δύσκολο" [βίντεο]

Η συγκίνηση του Παναγιώτη Λάμψια ήταν εμφανής - "Έσπασε" η φωνή του μιλώντας για την Φώφη Γεννηματά.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΠΕΣ 27 Οκτ 2021 | 22:23

Επίσκεψη Μέρκελ - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αθήνα

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΔΕ 27 Οκτ 2021 | 21:19

Εξάρχεια: Εισαγγελική έρευνα για τον αστυνομικό των ΜΑΤ που σπάει τζαμαρία καταστήματος

Έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου για το περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο με αστυνομικό των ΜΑΤ να σπάει τζαμαρία καταστήματος, χθες στα Εξάρχεια

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ 27 Οκτ 2021 | 21:01

Αλλαγές στα ΜΜΜ για την 28η Οκτωβρίου: Κλειστό το μετρό στο Φιξ - Τι ισχύει για το τραμ

Τροποποιήσεις σε όλα τα ΜΜΜ για όση ώρα διαρκέσει η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 27 Οκτ 2021 | 20:53

Πέραμα: "Μύλος" με τον 14χρονο Ρομά - Οι αστυνομικοί δεν τον αναγνωρίζουν ως εμπλεκόμενο [Βίντεο]

Μπορεί ο 14χρονος Ρομά να έδωσε τη δική του εκδοχή για το περιστατικό στο Πέραμα, ωστόσο οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι δεν εμπλέκεται στην καταδίωξη, καθώς δεν τον αναγνωρίζουν ως το άτομο που διέφυγε

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 27 Οκτ 2021 | 20:38

Δίκη με βιτριόλι: Με λευκές μάσκες οι φίλες της Ιωάννας Παλιοσπύρου - Συγκινητικές εικόνες

Οι φίλες της Ιωάννας Παλιοσπύρου βρέθηκαν στο πλάι της στο δικαστήριο φορώντας λευκές μάσκες στο πρόσωπό τους

ΚΑΙΝΕ ΛΑΣΤΙΧΑ 27 Οκτ 2021 | 20:34

Νέα επεισόδια με Ρομά σε Ασπρόπυργο, Αχαΐα - Συγκέντρωση και στα Μέγαρα

Οι Ρομά διαμαρτυρήθηκαν για τέταρτη ημέρα για τον θάνατο του 20χρονου στο Πέραμα από αστυνομικά πυρά.

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΕΠΙΠΕΔΟ 27 Οκτ 2021 | 20:33

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" Αχαΐα, Αρκαδία, Ζάκυνθος, Ιωάννινα και Μεσσηνία - Νέος επιδημιολογικός χάρτης

Σύμφωνα με τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, σχεδόν όλη η Βόρεια Ελλάδα έχει "κοκκινίσει", όπως και η Θεσσαλία, αλλά και μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 27 Οκτ 2021 | 20:07

Συγκλονιστικό: H Φώφη Γεννηματά γιόρτασε το Σάββατο τα γενέθλια του γιου της στο νοσοκομείο - Την Κυριακή έπεσε σε κώμα

Η άγνωστη στιγμή της Φώφης Γεννηματά με την οικογένειά της, λίγο πριν το τέλος στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".