Μυστήριο γύρω από το θάνατο της 16χρονης στη Γλυφάδα

Μυστήριο καλύπτει τον χαμό 16χρονης. Αρχικά "αποδόθηκε" στο λεγόμενο "choking game" και άνοιξε συζήτηση για τον πειραματισμό των εφήβων στο ιντερνετ.

Ένα κορίτσι μόλις 16 χρόνων βρέθηκε κρεμασμένο με μαντήλι από το πόμολο της ντουλάπας το απόγευμα της Δευτέρας στο δωμάτιο του. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η καθηγήτρια που της έκανε ιδιαίτερα ειδοποίησε τους γονείς της, όταν η μαθήτρια της δεν της άνοιξε.

Η Αστυνομία έχει ξεκινήσει εντατικές έρευνες με σκοπό να διευκρινιστεί εάν πρόκειται για αυτοκτονία ή εάν η 16χρονη έπεσε θύμα διαδικτυακού παιχνιδιού «choking game» το οποίο λέγεται πως έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο παίκτης δένεται στο λαιμό με ένα σκοινί μέχρι να ζαλιστεί. Γι' αυτό και έχει κατασχεθεί ο προσωπικός της υπολογιστής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το τραγικό συμβάν είναι απόρροια αυτής της διαδικτυακής "μόδας".

Ωστόσο, τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν, προς το παρόν, τη συγκεκριμένη εκδοχή. Στο κινητό της δεν βρέθηκε κάτι σχετικό, ούτε έχει μιλήσει με κάποιον. Πάντως, ο υπολογιστής της δεν έχει ερευνηθεί ακόμα.

Από την άλλη πλευρά δεν άφησε και σημείωμα.

Τόσο οι γονείς της έφηβης, η αδερφής της όσο και κάποιοι συμμαθητές κάνουν λόγο για ένα ήσυχο κορίτσι, δεν υπήρξε εκφοβισμός, ήταν καλή μαθήτρια και δεν είχε ψυχολογικά προβλήματα.

Θα μπορούσε λοιπόν ένας τέτοιος άνθρωπος να οδηγηθεί σε ένα ιδιαίτερα ακραίο παιχνίδι;

Η πραγματικότητα για το choking game

Καταρχάς, να σημειωθεί πως δεν είναι κάτι το εντελώς καινούργιο. Συναντάμε αντίστοιχες συμπεριφορές, όχι όμως σε αυτή την έκταση και όχι ανάμεσα σε ανηλίκους. Παρόμοια "παιχνίδια" καταγράφονται αιώνες πίσω, αλλά και σήμερα, κυρίως όμως ανάμεσα σε ενηλίκους και δη κατά της διάρκεια της ερωτικής πράξης - ερωτικών παιχνιδιών. Μάλιστα υπάρχει και σχετική αναφορά στην "ασφυξιολαγνεία", ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο βίτσιο με καταγεγραμμένους θανάτους ακόμα και διασήμων (David Carradine).

Πλέον όμως φαίνεται πως υπάρχει σε εξέλιξη ένα παγκόσμιο φαινόμενο, στο οποίο λαμβάνουν μέρος ανήλικοι. Δεν υπάρχει ερωτική επαφή ή κάποια ακραία σαδομαζοχιστική συμπεριφορά. Αντίθετα, συμβαίνει πολλές φορές από το διαδίκτυο και περιγράφεται ως ένα "παιχνίδι λιποθυμίας". Σε αυτό κάποιος λαμβάνει μέρος μετά την πρόσκληση κάποιου τρίτου ώστε να βιώσει την αίσθηση μιας λιποθυμίας ή ημιλιποθυμίας ή μια εμπειρία πολύ κοντινή στον θάνατο.

Όλο αυτό προκαλείται έπειτα από υποξία ή αλλιώς έλλειψη οξυγόνωσης του εγκεφάλου, λόγω του στραγγαλισμού ή με την επιτηδευμένη αύξηση του ρυθμού της αναπνοής και με απότομη παύση της αναπνοής.

Έχει λάβει όντως επικίνδυνες διαστάσεις;

Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα στοιχεία και μελέτες, εντούτοις η συχνή, το τελευταίο διάστημα, αναφορά στα ΜΜΕ, αλλά και τα περιστατικά που βλέπουν το φως, δίνουν την εικόνα μίας "μόδας" που εξαπλώνεται ανάμεσα σε εφήβους και κυρίως τα αγόρια.

Είναι ενδεικτικά τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε από Κέντρο Ψυχικής Υγείας στον Καναδά και βρήκε το 2008 ότι περισσότεροι από 79.000 φοιτητές στο Οντάριο είχαν δοκιμάσει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αντίστοιχη έρευνα στο Οχάιο των ΗΠΑ το 2006, είχε βρει ότι ένα 11% σε ηλικίες 12-18 ετών είχαν δοκιμάσει το παιχνίδι και ένα 19% σε ηλικίες 17-18.

Tο 2008, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών είχε δημοσιοποιήσει την πρώτη του έκθεση για το φαινόμενο και ανέφερε για περίπου 80 θύματα, στην πλειοψηφία τους αγόρια μεταξύ 11 και 16 ετών.

Επειδή ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί τούτο οδηγεί σε υπερβολές. Ωστόσο, είναι αλήθεια πως το διαδίκτυο και ειδικότερα τα σόσιαλ μίντια (Facebook) έχουν "βοηθήσει" στην προώθηση του επικίνδυνου φαινομένου.

Στο πλαίσιο μελέτης του 2015, το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν εξέτασε 419 βίντεο που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο και έδειχναν έφηβους να δοκιμάζουν το choking game μόνοι τους είτε με φίλους τους. Τα εν λόγω βίντεο είχαν συνολικά πάνω από 22 εκατομμύρια views!

Τα θύματα σε όλο τον κόσμο

Ήταν μόλις πριν μερικούς μήνες όταν ένα μόλις 11χρονο αγόρι από τη Νότια Καρολίνα βρέθηκε νεκρό στο δωμάτιο του. Ο Garrett Pope Jr. βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του και η εξέταση της σορού έδειξε ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος, το οποίο συνέβη ενώ ο 11χρονος προσπαθούσε να προκαλέσει ασφυξία στον εαυτό του με ένα σχοινί.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, ένας δωδεκάχρονος πέθανε προσπαθώντας να αυτοστραγγαλιστεί με μια ζώνη. Το παιδί βρήκε η μητέρα του, στη βάση της σκάλας, με το χέρι του να κρατάει ακόμα τη ζώνη γύρω από το λαιμό του.

Ένα αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο Γενάρη στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.

Οι επικίνδυνες διαδικτυακές "μόδες"

Μία άλλη "μόδα" στο κοινωνικό δίκτυο είναι αυτή που παροτρύνει εφήβους να εξαφανίζονται χωρίς κανένα ίχνος για 72 ώρες και η επαφή με τους αγαπημένους τους να είναι αυστηρά απαγορευμένη. Η νέα τάση ονομάζεται «12, 24, 72 »ή «Παιχνίδι των 72». Η ύπαρξή του διαπιστώθηκε όταν 13χρονο κορίτσι από τη Γαλλία εξαφανίστηκε για τρεις ημέρες στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Μία γαλλική ομάδα, η «Επικίνδυνα Παιχνίδια για τα Παιδιά στο Διαδίκτυο» ενημερώνει τους γονείς και τους προτείνει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την πιθανή συμμετοχή των παιδιών τους σε αυτά τα παιχνίδια.

«Υπάρχει μια πραγματική ψύχωση. Συμβουλεύουμε τους γονείς να ελέγχουν τα προφίλ στο Facebook και τα κινητά τηλέφωνα των παιδιών τους. Θα πρέπει επίσης να τους ενθαρρύνουν να μιλούν με τους ενήλικες».

Το 2014 Γάλλοι νέοι έλαβαν μέρος στο παιχνίδι «Ποτάμι ή Εστιατόριο» στο οποία προκαλούσαν αλλήλους μέσω του Facebook να πέσουν στο νερό. Η φάρσα οδήγησε σε τραγωδία, όταν ένας έφηβος πνίγηκε δένοντας το ποδήλατό του στο πόδι του για να πέσει σε ποτάμι.

Αλλά και το γνωστό διαδικτυακό παιχνίδι NekNominate, διαγωνισμός πόσης αλκoόλ, θεωρείται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Φωτό: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 05 Αυγ 2020 | 17:17

Πέθανε ο σπουδαίος ρεμπέτης Αγάθωνας

Έφυγε από τη ζωή ο Αγάθωνας Ιακωβίδης αφήνοντας μεγάλο κενό στο ρεμπέτικο τραγούδι

ΣΤΟΝ "ΕΡΥΘΡΟ" 05 Αυγ 2020 | 12:16

Κορονοϊός: Στους 211 οι θάνατοι - Κατέληξε 92χρονος

Ένας 92χρονος είναι το τελευταίο θύμα του κορονοϊού στη χώρα μας.

ΟΛΟΝΥΚΤΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ 04 Αυγ 2020 | 07:20

Σε κρίσιμη κατάσταση 5χρονο παιδί - Kόντεψε να πνιγεί ενώ έκανε διακοπές στη Ρόδο

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ 03 Αυγ 2020 | 09:18

Βαρύ πένθος για την Ελιάνα Χρυσικοπούλου - "Εφυγε" η μητέρα της

Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου ανήρτησε μία φωτογραφία από την παιδική της ηλικία μαζί με τη μητέρα και τις αδελφές της.

31 Ιουλ 2020 | 17:11

Κορονοϊός: Δίωξη για κακούργημα στους υπεύθυνους της κλινικής "Ταξιάρχαι" - Ποινές μέχρι ισόβια για τον θάνατο 13 ασθενών

Αντιμέτωποι με τα ισόβια είναι οι υπεύθυνοι, οι γιατροί και η Διοίκηση της κλινικής "Ταξιάρχαι" για τη μετάδοση του κορονοϊού εντός του νοσοκομείου

76 ΕΤΩΝ 31 Ιουλ 2020 | 12:45

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, έπειτα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο, ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Γεώργιος Παναγιωτόπουλος.

ΚΥΝΗΓΟΙ ΘΗΣΑΥΡΩΝ 31 Ιουλ 2020 | 08:08

Νεκροί στη Βαρυμπόμπη: Πώς οι τρεις ομογενείς αναζητούσαν χρυσές λίρες αλλά βρήκαν τον θάνατο

Οι τρεις ομογενείς από το Καζακστάν έψαχναν για χρυσές λίρες. Τους βρήκε ο θάνατος σε φρεάτιο βάθους 8 μέτρων.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 30 Ιουλ 2020 | 11:50

Τραγωδία στην Κέρκυρα: Πνίγηκε 12χρονη που είχε χάσει και τους δύο της γονείς

Το 12χρονο κορίτσι ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από μία επικίνδυνη θάλασσα. Είχε χάσει και τους δύο γονείς του.

ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 28 Ιουλ 2020 | 21:51

Τραγωδία στην Κέρκυρα: Πνίγηκε 12χρονη στον Άγιο Στέφανο

Η 12χρονη είχε πάει για μπάνιο με την οικογένειά της

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 27 Ιουλ 2020 | 07:37

Κορονοϊός: Ανησυχία για 2ο κύμα - Νεότεροι οι ασθενείς - Φόβοι για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αν και τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σταθερά, αυξάνονται οι φόβοι για δεύτερο κύμα.

ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΗ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 26 Ιουλ 2020 | 17:30

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του SPD Χανς - Γιόχεν Φόγκελ

Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών ο πρώην πρόεδρος του SPD.

ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 Ιουλ 2020 | 15:14

Πέθανε ο εφοπλιστής καπετάν Παναγιώτης Λαιμός - Η άνοδος, η πτώση και οι φιλίες με τους βασιλείς

Στα 88 του χρόνια "έφυγε" ο εφοπλιστής και φίλος του πρίγκιπα Καρόλου, Παναγιώτης Λαιμός.

ΕΚΑΝΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΕΣ ΤΗΣ 25 Ιουλ 2020 | 13:11

Μύκονος: Σκοτώθηκε 18χρονη σε τροχαίο - Στα βράχια δύο αυτοκίνητα [εικόνες]

Η 18χρονη είχε έρθει από την Ιταλία για τις διακοπές της.