«Το βλέπεις αυτό;», ρώτησε νεαρός φυλακισμένος δείχνοντας τη σφιγμένη του γροθιά. Πάνω στα δάχτυλά του ήταν χαραγμένη η φράση «Fuck cop» (γ… τους μπάτσους).
«Θα το σβήσω το τατουάζ. Στο υπόσχομαι», είπε στον σκηνοθέτη της αστυνομικής θεατρικής ομάδας και έφυγε σιωπηλός. Το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο καταγράφηκε όταν η θεατρική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. ανέβασε παράσταση στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα. Εκεί ο πιτσιρικάς κρατούμενος, γεμάτος τατουάζ, πλησίασε μετά το τέλος του έργου τον σκηνοθέτη Γιάννη Κατράνη για να εξελιχθεί ο παραπάνω διάλογος.

Η πραγματική αυτή ιστορία περιγράφει σε λίγες γραμμές όλη την ουσία του θεάτρου. Τη διαδικασία μέσα από την οποία πέφτουν οι γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους. Όταν μάλιστα οι συντελεστές που τολμούν να εκθέσουν πάνω στη σκηνή τον εαυτό τους είναι αστυνομικοί τότε το αποτέλεσμα αποζημιώνει με έναν απρόσμενο τρόπο τους θεατές.
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κατράνης έχει φτιάξει μία πραγματικά καλή θεατρική ομάδα από μάχιμους αστυνομικούς και πολιτικό προσωπικό του Σώματος, οι οποίοι δεν δουλεύουν απλά το ρόλο τους αλλά δουλεύουν τον εαυτό τους. Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες που το πρωί κυνηγούν το έγκλημα ρισκάροντας τη ζωή τους και το βράδυ αφιερώνονται σε πρόβες και στη μελέτη θεατρικών έργων.
Το έργο που δουλεύουν αυτό το διάστημα είναι η κωμωδία του Αλέκου Σακελλαρίου «Ο Ηλίας του 16ου».
Το θρυλικό ρόλο του Ηλία, ο οποίος αναλαμβάνει στο έργο να διαλευκάνει μία κλοπή σε πλούσιο σπίτι, υποδύεται ο αστυνομικός της Διεύθυνσης Επισήμων, Βάϊος Σπανός, ο οποίος συμμετέχει τα τελευταία 10 χρόνια στην θεατρική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ.

«Όσο και εξαντλητικά να είναι τα ωράρια εργασίας μας, πάντα θα βρούμε χρόνο για ασκήσεις ορθοφωνίας, πρόβες και διάβασμα. Με το θέατρο καλλιεργούμε τη ψυχή μας, οπότε η κούραση δεν μπορεί τόσο εύκολα να σε καταβάλλει», λέει.
Συμπρωταγωνίστριά του είναι η Ελένη Πυράλη, η οποία υποδύεται την «Τασία», τη φτωχή πλην τίμια υπηρέτρια που χωρίς να φταίει κατηγορείται ότι αφαίρεσε από τα αφεντικά της ακριβά κοσμήματα: «Το θέατρο μου δίνει ζωή και είμαι ευτυχισμένη που η Αστυνομία που δίνει το δικαίωμα να δημιουργώ σε μία τόσο δεμένη ομάδα. Στην αρχή υπήρχαν συνάδελφοί μου που έβλεπαν καχύποπτα αυτό που κάνουμε. Ήταν, όμως, αρκετό να δουν μία παράσταση για να τους φύγουν οι επιφυλάξεις».
Η ομάδα έχει ανεβάσει μέχρι στιγμής συνολικά εννιά παραστάσεις, χωρίς να καταβάλλεται αντίτιμο από τους θεατές. «Έχουμε παίξει σε σκηνές Δήμων αλλά και σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να δει θέατρο και χαιρόμαστε που συνήθως ο χώρος γεμίζει από θεατές. Μπορεί πολλοί να νομίζουν ότι πρόκειται για ένα ερασιτεχνικό σχήμα αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μία επαγγελματική δουλειά. Και αυτό είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς», δηλώνει ο Γιώργος Μπασιάκος, ο οποίος υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς και υποδύεται στην παράσταση τον «Λάμπρο», τον ιδιοκτήτη του καφενείου και ενεχυροδανειστή που μπαίνει στο στόχαστρο του Ηλία και της παρέας του.
Η θεατρική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας συγκροτήθηκε το 1999 και παρουσιάζει κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις. Αποτελείται από αστυνομικούς και πολιτικούς υπαλλήλους του Σώματος, οι οποίοι συμμετέχουν στις δραστηριότητες σε χρόνο εκτός της υπηρεσίας τους.
Από το 2011 έχει λάβει διακρίσεις σε ερασιτεχνικά φεστιβάλ αποσπώντας πρώτα βραβεία και επαίνους. Όλες οι παραστάσεις της πραγματοποιούνται αφιλοκερδώς. Ψυχή της πρωτοβουλίας είναι ο σκηνοθέτης Γιάννης Κατράνης. Ένα από τα έργα που έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος, το οποίο ανέβηκε στο παρελθόν από την ομάδα της ΕΛ.ΑΣ., έχει τίτλο «Όταν έφτασαν οι πελαργοί». Οι ηθοποιοί τον βλέπουν –όπως λένε- σαν τον δάσκαλό τους.
Πηγή Ελεύθερος Τύπος
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr