Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας

Σοβαρά προβλήματα κυρίως στο κέντρο της πόλη καταγράφει ο πρώτος απολογισμός των Αρχών..

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της πόλης, σε όλα τα επίπεδα, προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν τη Θεσσαλονίκη,παρά την έγκαιρη προειδοποίηση της ΕΜΥ.

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, άνθρωποι παρασύρθηκαν ή εγκλωβίστηκαν λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, διακοπές στης ηλεκτροδότηση και υδροδότηση της πόλης και κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους.

Ως αποτέλεσμα της θεομηνίας, δεν θα λειτουργήσουν αύριο ορισμένα σχολεία στη Θεσσαλονίκη, μετά τα προβλήματα που δημιούργησε η η σημερινή ισχυρή καταιγίδα. Συγκεκριμένα, στο δήμο Θεσσαλονίκης, κλειστά θα παραμείνουν το 37ο και το 41ο δημοτικό σχολείο, καθώς και το 28 - 29ο και το 64ο Νηπιαγωγεία. Επίσης, στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, δεν θα λειτουργήσουν, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 3ο, το 10ο και το 12ο Νηπιαγωγείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 7ο και 11ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, καθώς και το τμήμα Γ1 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου και το τμήμα Ε2 του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου τα οποία στεγάζονται στο ίδιο κτίριο με το 7ο & 11ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, προβλήματα παρουσιάζονται στη λειτουργία των ΚΕΠ Αγγελάκης και Σιδηροδρομικού Σταθμού, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα το απόγευμα, ενώ για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα υπόλοιπα ΚΕΠ του Δήμου για την εξυπηρέτησή τους.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και το γραφείο έκδοσης πιστοποιητικών Πλησιέστερων Συγγενών του Ληξιαρχείου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αύριο η λειτουργία του θα έχει αποκατασταθεί. Επίσης ζημιές υπέστησαν το 1ο και το 2ο υπόγειο του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλόνίκης, όπου φυλάσσεται το αρχειακό υλικό όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Η καταγραφή των ζημιών θα ολοκληρωθεί αύριο, μετά την άντληση των υδάτων.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, επί ποδός τέθηκε όλος ο μηχανισμός Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την ισχυρή και μεγάλης διάρκειας καταιγίδα που έπληξε το πολεοδομικό συγκρότημα. Συνεργεία του δήμου απομάκρυναν σκουπίδια, φερτά υλικά, καθώς και αντικείμενα που παρασύρθηκαν από την καταιγίδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη κυκλοφορία στην πόλη.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια σπίτια και καταστήματα μετά την ισχυρή καταιγίδα, συνοδευόμενη από χαλαζόπτωση, που ξέσπασε γύρω στις 12.30 το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης,

Περιορισμένες ζημίες σημειώθηκαν σε ορισμένα περίπτερα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην υπαίθρια ανθοέκθεση, που πραγματοποιείται στην νότια πύλη της ΧΑΝΘ.

Η σφοδρότατη νεροποντή προκάλεσε την εισροή υδάτων στα υπόγεια και στους ισόγειους χώρους ορισμένων περιπτέρων, ενώ η διαδικασία απάντλησης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επίσης, όπως αναφέρει η ΔΕΘ - HELEXPO - στην νότια πύλη της ΧΑΝΘ ο τεράστιος όγκος του νερού εντός του αποχετευτικού αγωγού προκάλεσε την άνοδο των φρεατίων και την πρόκληση ζημιών στο πλακόστρωτο.

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν γλίτωσε ούτε ο Ιερός Ναός Της Του Θεού Σοφίας, καθώς, πλημμύρισε το εσωτερικό του και είναι σε εξέλιξη οι ενέργειες απομάκρυνσης του νερού.

Λόγω του μεγάλου όγκου των υδάτων, που μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια και προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο, ιδίως στην παραλιακή οδό Λεωφόρο Νίκης, πλημμύρισαν ο Λευκός Πύργος και όλα τα υπόγεια του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως γνωστοποίησαν η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου, Θωμάς Ψαράς.

Το γεγονός ότι η είσοδος του Πύργου είναι υπόγεια έκανε αδύνατη την έξοδο με αποτέλεσμα μαθητές από σχολείο της Μαγνησίας αλλά και τουρίστες να εγκλωβιστούν.

.Αμέσως έσπευσαν άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και απεγκλώβισαν τους επισκέπτες κόβοντας με αλυσοπρίονο τα κάγκελα των παραθύρων του μνημείου.

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 2

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 3

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 4

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 5

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 6

Στο κέντρο της πόλης σημειώθηκαν διακοπές ηλεκτροδότησης, ενώ λόγω των αστραπών που έπεσαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, διεκόπη για λόγους ασφαλείας επί επτά λεπτά ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών με καύσιμα και σημειώθηκαν μικρές καθυστερήσεις στις πτήσεις, αλλά αυτή τη στιγμή το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου.

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 7

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 8

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας- Θράκης, Ιορδάνης Αμανατίδης, «σχεδόν όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει πρόβλημα. Έντεκα γραμμές μέσης τάσης είναι εκτός, καθώς πλημμύρισαν υποσταθμοί από νερά και λάσπες».

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ είναι επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, για την οποία όμως «δεν υπάρχει ακριβής και πλήρης εικόνα» σχολίασε ο κ. Αμανατίδης ο οποίος επισήμανε ότι ο δρόμος της πλήρους αποκατάστασης θα είναι μακρύς.

Προβλήματα και στην υδροδότηση

"Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, όμως η βροχόπτωση ήταν έντονη, της τάξεως των 25 χιλιοστών τη μισή ώρα, με ραγδαιότητα 240 - 250 χιλιοστά την ώρα. Τα 25.000 φρεάτια που υπάρχουν στο πολεοδομικό συγκρότημα καθαρίζονται από τα συνεργεία της ΕΥΑΘ, ωστόσο δεν προλαβαίνουν να πάρουν τόσο μεγάλο όγκο νερών της βροχής", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9Fm", ο Χρήστος Τραγανός, προϊστάμενος Δικτύου Αποχέτευσης της ΕΥΑΘ

"Καθαρίζουμε τα φρεάτια χωρίς να έχουμε την απόλυτη ευθύνη για αντιπλημμυρική προστασία, καθώς σύμφωνα με το νόμο υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια. Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια κάνουμε αυτή τη δουλειά χωρίς να πληρωνόμαστε", πρόσθεσε ο κ.Τραγανός.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι τα συνεργεία της ΕΥΑΘ θα παραμείνουν και τις επόμενες ώρες στους δρόμους προκειμένου να αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 9

Παρασύρθηκαν δύο άνθρωποι από τα ορμητικά νερά στις Συκιές

Ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν στη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στις Συκιές λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Όπως αναφέρει το thessnews.gr, δύο άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, χωρίς ευτυχώς να πάθουν κάτι σοβαρό.

Δείτε το βίντεο:

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Σιμητόπουλος, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ένας ηλικιωμένος παρασύρθηκε στο ύψος της Μεσολογγίου με την οδό Φιλίππου ωστόσο κατάφερε να κρατηθεί από ένα σημείο.

Το ίδιο έπαθε και μια μεσήλικη γυναίκα την ώρα που περίμενε το λεωφορείο στη στάση. Και στις δύο περιπτώσεις κατέφθασε ασθενοφόρο που μετέφερε τους δύο ανθρώπους καλά στην υγεία τους στα σπίτια τους.

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 10

Στ. Θεοδωράκης: Το κράτος βρέθηκε ξανά απροετοίμαστο

Οι μετεωρολόγοι το είχαν προβλέψει, το κράτος όμως βρέθηκε ξανά απροετοίμαστο.Τα όσα ζει η Θεσσαλονίκη μετά από μια νεροποντή, μας προσβάλλουν όλους. Οι παλιές κακοσυντηρημένες υποδομές, οι αυθαίρετες κατασκευές & η κακή οργάνωση εξελίσσονται σε ένα εκρηκτικό μείγμα για την πόλη.

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 11

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 12

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 13

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 14

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 15

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 16

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 17

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 18

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 19

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 20

Κλειστά σχολεία αύριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας - εικόνα 21

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΡΟΜΟ 30 Οκτ 2020 | 20:29

Κορονοϊός: Σπάει ρεκόρ σε κρούσματα η Θεσσαλονίκη, ξεπέρασε την Αθήνα- 540 έναντι 422 στην Αττική

Στενάζουν από τον κορονοϊό Θεσσαλονίκη και Αττική - Στις δύο μεγάλες Περιφέρειες τα 962 από τα συνολικά 1.690 κρούσματα

ΞΕΣΠΑΣΕ ΣΤΙΣ 17:00 30 Οκτ 2020 | 17:51

Συναγερμός στην Πυροσβεστική – Μεγάλη φωτιά στη Δυτική Θεσσαλονίκη [εικόνες - βίντεο]

Μεγάλη φωτιά σε μάντρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, κοντά στη διεύθυνση συγκοινωνιών.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 30 Οκτ 2020 | 16:03

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για το αποχαιρετιστήριο πάρτι πριν το lockdown στα Λαδάδικα

Παρέμβαση εισαγγελέα για το γλέντι που στήθηκε στα Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη πριν το lockdown λόγω κορονοϊού

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΘΕΣΙΝΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 30 Οκτ 2020 | 13:29

Θεσσαλονίκη: Βγήκαν θετικά 252 rapid test, ποσοστό 7,4%- Μόλις 32 έτη ο μέσος όρος ηλικίας

252 θετικά δείγματα σε 3.402 ελέγχους rapid tests που διενεργήθηκαν χθες στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης από τον ΕΟΔΥ - Η διάμεση ηλικία των θετικών είναι μόλις 32 έτη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 30 Οκτ 2020 | 12:37

Μήνυμα του 112 σε Θεσσαλονίκη: "Φοράτε μάσκα, κρατάτε αποστάσεις"

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μέσω του 112 μήνυμα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε lockdown.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΘ 30 Οκτ 2020 | 11:52

Κορονοϊός - "Βόμβα" Σαρηγιάννη: 60.000 - 70.000 τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης αποκάλυψε πως τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη κυμαίνονται από 60.000 μέχρι 70.000.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΑ ΜΠΑΡΑΚΙΑ 30 Οκτ 2020 | 08:51

Θεσσαλονίκη - Αυτή η νύχτα μένει: Το έκαψαν στα Λαδάδικα πριν το lockdown [βίντεο - εικόνες]

Οι Θεσσαλονικείς διασκέδασαν μέχρι... τελικής πτώσεως λίγο πριν το lockdown.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 30 Οκτ 2020 | 07:14

Κορονοϊός: Έπεσε και το "κάστρο" της Θεσσαλονίκης - Lockdown από σήμερα - Ποιες επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά

Στενάζει από τον ιό η Βόρεια Ελλάδα - Η Θεσσαλονίκη σε κόκκινο συναγερμό, μαζί με άλλες 6 Περιφέρειες - Αγωνία για ακόμη 9 περιοχές

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ 29 Οκτ 2020 | 22:18

Κορονοϊός: Συναγερμός στο νοσοκομείο Παπανικολάου - 24 κρούσματα σε εργαζομένους

Τουλάχιστον 24 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό

Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 29 Οκτ 2020 | 21:05

Κορονοϊός: Απανωτά lockdown στη Βόρεια Ελλάδα - Οι 9 περιοχές που είναι μια ανάσα από το επίπεδο 4

"Κοκκίνισαν" Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα - Ένα βήμα πριν το lockdown ακόμα 9 Περιφέρειες στη Βόρεια Ελλάδα

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 29 Οκτ 2020 | 20:44

Κορονοϊός: Από "παράδειγμα" στο lockdown η Θεσσαλονίκη - 1.955 τα ενεργά κρούσματα, ήδη σε καραντίνα 4.399 άτομα

Λίγες ώρες πριν η Θεσσαλονίκη εισέλθει στο κόκκινο επίπεδο και σε 1.955 ανάγονται τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού. Στα 35,2 έτη ο μέσος όρος ηλικίας.

1.211 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ 29 Οκτ 2020 | 19:11

Κορονοϊός: Φλέγονται Αττική και Θεσσαλονίκη - Ποιες είναι οι περιοχές που "βράζουν" - Ο χάρτης της διασποράς

Σήμερα δηλώθηκαν 1.211 επιπλέον κρούσματα κορονοϊού. Σταθερά υψηλά τα νούμερα σε Λάρισα και Σέρρες.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 29 Οκτ 2020 | 17:56

Κορονοϊός - Χαρδαλιάς: Οριστικό lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Λάρισα - Συναγερμός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Πορτοκαλί και κόκκινες όλες οι Περιφέρειες στη Βόρεια Ελλάδα - Ποιες περιοχές ανέβηκαν επίπεδο - Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά