X

Συνετρίβη Ελληνικό F16 στην Ισπανία

Το μαχητικό F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχε σε εκπαίδευση. Δέκα νεκροί και 13 τραυματίες. Ανήκε στην 111η πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου.

Γράφει: TheToc team

Διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχε σε εκπαιδευτική πτήση στη βάση κατάρτισης του ΝΑΤΟ Los Llanos στην Ισπανία συνετρίβη εντός της βάσης νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας. Η Ισπανική εφημερίδα El Pais επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές κάνει λόγο για δέκα πιλότους νεκρούς και 13 τραυματίες εκ των οποίων οι 6 είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι τα θύματα προέρχονται από 7 χώρες. Η εφημερίδα ABC αναφέρει ότι στο αεροσκάφος επέβαινε έλληνας πιλότος.

Κόλαση φωτιάς

Επικαλούμενη πηγές της πυροσβεστικής προσθέτει ότι η πυρκαγιά - που προκλήθηκε αμέσως μετά την πρόσκρουση και την έκρηξη - δεν έχει επιτρέψει ακόμη στους άνδρες της να πλησιάσουν κοντά στην εστία της.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το διθέσιο μαχητικό έχασε ισχύ στους κινητήρες του κατά την διάρκεια της απογείωσης με αποτέλεσμα να συντριβή σε χώρο στον οποίο βρίσκονταν σταθμευμένα πολλά αεροσκάφη της συμμαχίας.

Ανήκε στην 111η πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου

Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν στην ισπανική βάση άλλα 3 αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο 41 ατόμων.

Επικοινωνία Τσίπρα με αρχηγό ΓΕΑ και Δένδια

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε σήμερα το απόγευμα από τον αρχηγό του ΓΕΑ σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στην Ισπανία με την πτώση του ελληνικού F-16.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΑ να τον κρατάει συνεχώς ενήμερο για το συμβάν. Ακολούθως επικοινώνησε με τον κύριο Δένδια από τον οποίο επίσης ζήτησε συνεχή ενημέρωση.

Τη θλίψη του για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή του ελληνικού F-16 εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας. Παράλληλα εξέφρασε τη συμπαράσταση του προς τις οικογένειες των Ελλήνων αξιωματικών, όπως και τις οικογένειες των θυμάτων, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Γράφημα της El Pais: Πως συνετρίβη το F16