Super Puma γίνονται εναέρια ασθενοφόρα για τους ακρίτες

Σε εναέρια… ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αναμένεται να μετατραπούν τα δύο ελικόπτερα Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος για έκτακτα περιστατικά ακριτικών νησιών.

Σε εναέρια… ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αναμένεται να μετατραπούν τα δύο ελικόπτερα Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος για την μεταφορά αρρώστων και επειγόντων περιστατικών από ακριτικά νησιά και άλλες περιοχές της χώρας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το επιβάλλουν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Super Puma γίνονται εναέρια ασθενοφόρα για τους ακρίτες

Τα ιδιόκτητα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής μετά τις εκατοντάδες ώρες πτήσης στην αποτελεσματική κατάσβεση των επικίνδυνων πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού, με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου υπάρχει η σκέψη να χρησιμοποιηθούν στις αεροδιακομιδές ασθενών, τασσόμενα στο πλευρό του ΕΚΑΒ και του υπουργείου Υγείας.

Super Puma γίνονται εναέρια ασθενοφόρα για τους ακρίτες - εικόνα 2

Ήδη αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος και προέβησαν σε έναν έλεγχο-αυτοψία στο εσωτερικό των ελικοπτέρων προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι συμβατά για την τοποθέτηση του ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και την μεταφορά ασθενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ελικόπτερα πήραν την σχετική έγκριση από άποψη συμβατότητας και απομένει η συνεννόηση και συνεργασία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, προκειμένου υπογραφούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την χρησιμοποίησή τους. Οι τελικές συζητήσεις θα γίνουν τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν λήξει η αντιπυρική περίοδος και τα δύο ελικόπτερα θα είναι διαθέσιμα έως τον ερχόμενο Μάιο.

Super Puma γίνονται εναέρια ασθενοφόρα για τους ακρίτες - εικόνα 3

Η συγκεκριμένη σκέψη χρησιμοποίησης των ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής στις αεροδιακομιδές ασθενών προέκυψε από την… οικονομική κρίση, καθώς μόλις τέσσερα από τα συνολικά 18 ελικόπτερα που διαθέτουν Λιμενικό Σώμα και Πολεμική Αεροπορία, είναι αξιόμαχα. Τα υπόλοιπα βρίσκονται ακινητοποιημένα στα αεροδρόμια Ελευσίνας, Τατοΐου και τη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα λόγω έλλειψης κονδυλίων συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης.

Από τη στιγμή που ληφθεί η σχετική απόφαση χρησιμοποίησης αναμένεται οι χειριστές των ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος να περάσουν από μία εκπαίδευση για αυτού του είδους τις μεταφορές ασθενών.

Super Puma γίνονται εναέρια ασθενοφόρα για τους ακρίτες - εικόνα 4

Το εσωτερικό των ελικοπτέρων θα διαμορφωθεί ως ασθενοφόρο με πλήρη ιατρικό εξοπλισμό για την παροχή βοήθειας των μεταφερόμενων τραυματιών/ασθενών (αναπνευστικές συσκευές, απινιδωτές, συσκευές αναρρόφησης υγρών, εξωτερικούς βηματοδότες και συστήματα μέτρησης ζωτικών παραμέτρων).

Τo Super Puma είναι ένα ελικόπτερο ειδικών αποστολών, που μπορεί να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης και το βράδυ, αλλά και να επιχειρεί με πολύ ισχυρό αέρα, κάτι που ενδείκνυται στις περιπτώσεις που απαιτείται άμεση μεταφορά ασθενών, οι οποίοι κινδυνεύουν σε κάποια ακριτική και δύσκολη περιοχή της χώρας. Σε αποστολές αεροδιακομιδής ασθενών μπορούν να φιλοξενηθούν στο εσωτερικό του 6 φορεία και 4 επιβάτες (ιατροί, νοσnλευτές).

Super Puma γίνονται εναέρια ασθενοφόρα για τους ακρίτες - εικόνα 5

Το φετινό καλοκαίρι ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους χειριστές των δύο ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς είχαν συμμετοχή σχεδόν σε όλες τις δύσκολες πυρκαγιές, όπως σε αυτές του Βύρωνα, Νεάπολης Λακωνίας, Ρόδου, Κέρκυρας, Μυτιλήνης και πρόσφατα στη Σίκινο.

Ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» μίλησε με τον διοικητή της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος (Υ.Ε.Μ.Π.Σ.), τον Πύραρχο κ. Γιώργο Πορτοζούδη, ο οποίος περιέγραψε όλες τις δύσκολες στιγμές της αεροπυρόσβεσης κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Μία από αυτές ήταν στην μεγάλη πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας, όπου κινδύνευαν σπίτια και μεγάλοι οικισμοί, με την συναισθηματική φόρτιση να εκτινάσσεται από την αναγκαστική προσγείωση Καναντέρ, στις 17 Ιουλίου, πάνω από το χωριό Φαρακλό.

«Ειδοποιηθήκαμε να περισυλλέξουμε τους δύο χειριστές του αεροσκάφους. Αφήσαμε γρήγορα τον κάδο συλλογής νερού στο γήπεδο και πετάξαμε στο σημείο της αναγκαστικής προσγείωσης. Καταφέραμε να πάρουμε τους δύο πιλότους λίγο πριν τους φθάσουν οι φλόγες. Τους μεταφέραμε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας για τις πρώτες βοήθειες» περιγράφει ο κ. Πορτοζούδης, που έχει καταγράψει 2.000 ώρες πτήσης, οι 800 από τις οποίες στο πιλοτήριο του πυροσβεστικού Super Puma.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς πυροσβεστικού κάδου με τη μέγιστη λήψη νερού να ανέρχεται στα 3.400 λίτρα, ανάλογα με τον όγκο των καυσίμων που έχει την ώρα της υδροληψίας. Το Super Puma έχει τη δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού από 15 έως 18 άτομα και το τριμελές πλήρωμά του. Στις αρχές Σεπτεμβρίου τα δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος χρησιμοποιήθηκαν στη μεταφορά δύο διμοιριών μέτρων τάξης της ΕΛ.ΑΣ., στη Μυτιλήνη και την Κω, προκειμένου να ενισχύσουν τις τοπικές αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος χρησιμοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του φερόμενου αρχηγού της 17 Νοέμβρη, Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, προκειμένου να μην κινήσουν υποψίες.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν από τα πιο επικίνδυνα στις πτήσεις και ρίψεις νερού από τα Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν σε όλες τις περιπτώσεις που χρειάστηκαν να συμμετάσχουν στις αεροπυρόσβεση. «Σε κάθε πυρκαγιά είχαμε να αντιμετωπίσουμε ισχυρούς στροβιλισμούς και αναταράξεις, ενώ έπρεπε να δώσουμε μεγάλη προσοχή στα καλώδια της ΔΕΗ, προκειμένου να προβούμε στις ρίψεις, η στόχευση των οποίων γίνεται εμπειρικά υπολογίζοντας την φορά και ένταση των ανέμων» δηλώνει ο κ. Πορτοζούδης. Αυτή η επικινδυνότητα ήταν εμφανής, στη φωτιά της Νεάπολης όταν ο χειριστής ενός μισθωμένου ελικοπτέρου τύπου Ericsson κινδύνευσε να πέσει, κατά τη διάρκεια χαμηλής ρίψης όταν ο έλικάς του πιάστηκε σε κλαδιά δέντρου. Κατάφερε να ρίξει σύντομα το νερό και να ανακτήσει τον έλεγχο αποφεύγοντας μια επικίνδυνη πτώση σε κατοικημένη περιοχή. Τα Super Puma δεν έχουν δεξαμενές νερού, αναφέρει ο κ. Πορτοζούδης, οπότε σε αντίστοιχη έκτακτη ανάγκη απαγκιστρώνουν τον κάδο συλλογής νερού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΔΥΟ 20 Ιαν 2021 | 08:08

Ανησυχία για τον μεταλλαγμένο κορονοϊό που έφτασε στην Ελλάδα: Δυο "ορφανά" κρούσματα, 26 συνολικά στη χώρα

Το μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα καταγράφει συνολικά 26 περιστατικά, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι ο ιός δεν έχει "σύνορα".

ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΗΓΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 08:01

Το plan B των εμβολιασμών: Αστυνομικοί, πυροσβέστες και ένστολοι στη θέση όσων δεν προσέρχονται στα ραντεβού

Προτεραιότητα εμβολιασμού ανάμεσα στο προσωπικό έχουν αστυνομικοί άνω των 30 χρόνων, οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγαλύτερες ηλικίες αστυνομικών και κυρίως εκείνοι που υπηρετούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής.

ΤΟΝ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 19 Ιαν 2021 | 07:43

Δολοφονία 54χρονης στα Χανιά: Ανθρωποκυνηγητό για τον Νορβηγό - Ψάχνουν το στίγμα του κινητού

Σύμφωνα με τον πρώην σύζυγο του θύματος, η 54χρονη λίγες ημέρες πριν του είχε τηλεφωνήσει έντρομη, λέγοντας του ότι ο σύντροφός της θέλει να την σκοτώσει.

ΑΠΟ ΤΟ OPEN 18 Ιαν 2021 | 19:29

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Ολόκληρο το βίντεο - σοκ της άγριας επίθεσης από τους δύο ανήλικους

Ολόκληρο το βίντεο του άγριου ξυλοδαρμού στο μετρό, όπως καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας στις αποβάθρες

ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 18 Ιαν 2021 | 07:33

Άγριος ξυλοδαρμός σταθμάρχη: Αυτό είναι το βίντεο που τους πρόδωσε

Οδηγίες για να κρυφτούν οι δύο ανήλικοι, έδινε στην μητέρα τους μέσω τηλεφώνου ο Ειδικός Φρουρός. Θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι την Τρίτη.

ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 17 Ιαν 2021 | 14:58

Μαφία των ποτών: Πώς ο ΡΟΜΑ και ΦΕΝΤΙΑ θα γέμιζαν λαθραίες "μπόμπες" την εστίαση μετά το lockdown [εικόνες]

Η Μαφία των… ποτών, ετοίμαζε "εκρηκτική" και επικίνδυνη επαναφορά μετά το lockdown, με ακαθόριστης προέλευσης οινοπνευματώδη λαθραία ποτά σε μπαρ, κλαμπ, κάβες κλπ.

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Ιαν 2021 | 17:09

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Ο ρόλος του προκλητικού αστυνομικού που τους "έκανε πλάτες" - Πώς τον εντόπισε η ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί οι οποίοι είχαν αναλάβει την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του 52χρονου σταθμάρχη, είχαν στο "κάδρο" των ερευνών διάφορους ανηλίκους υπόπτους.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 16 Ιαν 2021 | 08:38

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Πώς έφτασαν στη σύλληψη των δύο ανήλικων - Ο "έμπειρος" και ο "ντροπαλός"

Από την ανάλυση του βίντεο της επίθεσης, οι αστυνομικοί διαπιστώνουν πως οι ανήλικοι επιδίδονται σε βίαια χουλιγκάνικα χτυπήματα "του δρόμου". Συνελήφθη και ειδικός φρουρός που τους κάλυπτε.

ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ 15 Ιαν 2021 | 23:36

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Στα χέρια της ΕΛΑΣ οι δύο ανήλικοι δράστες - Συνελήφθη αστυνομικός που τους "κάλυπτε"

Η ΕΛΑΣ προχώρησε στην προσαγωγή δύο ανήλικων ημεδαπών, για τον ξυλοδαρμό του υπαλλήλου της ΣΤΑΣΥ στο μετρό την Τετάρτη - Για υπόθαλψη εγκληματία κατηγορείται ειδικός φρουρός

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 15 Ιαν 2021 | 08:51

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο μετρό: Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των δύο δραστών της επίθεσης

Φωτογραφίες υπόπτων νεαρών που έχουν απασχολήσει για διάφορα αδικήματα, δείχνουν οι αστυνομικοί, στον 52χρονο σταθμάρχη, που δέχθηκε την επίθεση στο Μετρό.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 14:27

Ξυλοδαρμός στο Μετρό: Η πρώτη κατάθεση του 52χρονου σταθμάρχη - "Με ακολούθησαν και με χτύπησαν πισώπλατα"

Οι αστυνομικοί έχουν καθαρή εικόνα των δραστών της επίθεσης στον σταθμάρχη από κάμερες ασφαλείας. Θέμα χρόνου η σύλληψή τους.

ΜΕ ΑΜΚΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ 14 Ιαν 2021 | 07:53

Μεγάλη κομπίνα με εικονικές συνταγογραφήσεις από 50χρονο καρδιολόγο και 67χρονο μαϊμού δικηγόρο από τη Συρία

Συνταγογραφούσαν παράνομα φάρμακα με το ΑΜΚΑ αλλοδαπών. Ο καρδιολόγος εργαζόταν και σε ιατρείο γνωστού επαγγελματικού συλλόγου, ενώ ο άεργος Σύρος είχε καταθέσεις που υπερβαίνουν τις 400.000 ευρώ…

ΜΟΝΟ ΓΚΛΟΜΠ, ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΣΠΡΕΙ ΠΙΠΕΡΙΟΥ 14 Ιαν 2021 | 07:47

Πανεπιστήμια: Κάμερες, σύστημα ελεγχόμενης εισόδου και πανεπιστημιακή αστυνομία με ειδικές στολές χωρίς όπλα

Με την διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, θα λειτουργήσουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.