X

Σύψας για κορονοϊό: Χλωροκίνη σε όλους τους Έλληνες ασθενείς - Μεγάλη ελπίδα η remdesivir [Βίντεο]

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας προειδοποίησε ότι ο ιός δεν συγχωρεί κανένα λάθος

Γράφει: TheToc team

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μίλησε το βράδυ της Τρίτης το μέλος της ομάδας διαχείρισης του κορονοϊού στο Υπουργείο Υγείας Νικόλαος Σύψας.

Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ αναφέρεται στη χλωροκίνη και την αποτελεσματικότητά της, ενώ τονίζει ότι το μόνο "φάρμακο" κατά της εξάπλωσης της νόσου είναι η απομόνωση.

"Κανένα φάρμακι μέχρι τώρα δεν έχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα κατά του κορονοϊού. Κανένα. Το μόνο φάρμακο που έχουμε για την εξάπλωση του ιού είναι η απομόνωση. Όσον αφορά τη θεραπεία, για τη χλωροκίνη έχουμε κάποια δεδομένα που βασίζονται κυρίως σε μελέτες με πειραμοτόζωα στα εργαστήρια και σε κάποιες κλινικές μελέτες, μεταξύ των οποίων και αυτή του Γάλλου καθηγητή, που επιμένει ότι η χλωροκίνη έχει αποτελέσματα.

Καμία όμως δεν έχει αποδείξει ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να έχει δράση στον κορονοϊό και να αποτρέπει τους θανάτους. Όμως, βάσει των ενδείξεων που έχουμε, αποφασίσαμε να χορηγήσουμε χλωροκίνη σε όλους τους Έλληνες ασθενείς που το έχουν ανάγκη, δεν μείνει κανείς χωρίς να του έχει χορηγηθεί χλωροκίνη", ανέφερε ο κ. Σύψας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συνέχει τόνισε ξανά πως το πιο σημαντικό όπλο που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι η καραντίνα: "Ο Απρίλιος θα είναι πολύ κρίσιμος μήνας. Βαδίζουμε πάνω σε έναν πάγο ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει. Ο κορονοϊός δεν συγχωρεί κανένα λάθος. Όποιος έκανε λάθος, ο ιός του επιτέθηκε με μανία κι αυτό το βλέπουμε στις γειτονικές μας χώρες".

Σχετικά με την ανοσία που μπορεί να αποκτήσει κάποιος που έχει νοσήσει, είπε: "Τα δεδομένα λένε ότι όποιος έχει νοσήσει, δεν μπορεί να ξανακολλήσει τον ιό ή να τον μεταδώσει. Αποκτά ανοσία, όμως δεν ξέρουμε πόσο κρατάει αυτή, αν κρατάει μήνες ή χρόνια".

"Η μεγάλη μας ελπίδα είναι η remdesivir, ένα αντιϊκό φάρμακο, οι μελέτες για το οποίο είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Υπάρχει πεποίθηση ότι θα έχει αποτελεσματική δράση και μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες, θα γίνουν και οι παραγγελίες. Όμως αυτό δεν θα γίνει πριν το τέλος του καλοκαιριού. Όσον αφορά το εμβόλιο, στην καλύτερη περίπτωση θα το έχουμε σε έναν χρόνο", ανέφερε εντέλει ο κ. Σύψας.