theToc Magazine
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020
Magazine
anilikes-nufes---eniliki-barbarotita

ΑνηλικεΣ νυφεΣ - Ενηλικη βαρβαροτητα της Ελίνας Μαμμή

Ιστορίες παιδικής εκμετάλλευσης σε τριτοκοσμικές χώρες γράφονται καθημερινά. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ανήλικες νύφες 8-12 ετών, πεθαίνουν από εσωτερική αιμορραγία την πρώτη νύχτα του γάμου τους, αφού το σώμα τους δεν είναι ώριμο για να αντέξει σεξουαλική επαφή. Άλλες πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού, ενώ οι πιο «τυχερές» ζουν με ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή και στο σώμα τους.

«Οταν οι γονείς μου ανέφεραν το γάμο, δεν ήξερα καν τι σημαίνει η λέξη γάμος»: Κάμλα, Ινδή, παντρεύτηκε στα 13

142 εκατομμύρια ανήλικα κορίτσια θα παντρευτούν αυτή την δεκαετία

Οι γάμοι παιδιών σε μικρή ηλικία παραμένουν διαδεδομένοι στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόκειται για μια πρακτική βαθιά συνδεδεμένη με την πολιτιστική παράδοση και την φτώχεια των περιοχών αυτών, ενώ η πρακτική του γάμου ανάμεσα σε ενήλικες και παιδιά όχι μόνο παραβιάζει τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά απειλεί τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.

Οι διεθνείς συμβάσεις απαγορεύουν το γάμο παιδιών και καθορίζουν ως κατώτατο όριο την ηλικία των δεκαοκτώ.

Οι πιο «τυχερές» από τις ανήλικες νύφες θα ζήσουν με ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή και το σώμα τους

Οι νόμοι αυτοί βασίζονται στο επιχείρημα ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι έφηβοι δεν είναι αρκετά ώριμοι για να κάνουν επιλογές σχετικά με το γάμο, και ότι το να παντρεύονται σε τόσο νεαρή ηλικία ενδέχεται να τους προκαλέσει μόνιμες συναισθηματικές, σωματικές και ψυχολογικές βλάβες. Επιπλέον, οι ειδικοί λένε ότι ο γάμος σε παιδική ηλικία παραβιάζει το αναφαίρετο δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και την εργασία. Παράλληλα, διαιωνίζει τη φτώχεια, αναστέλλει την πρόοδο και την εθνική και παγκόσμια ανάπτυξη στόχων και απειλεί την σταθερότητα.

Η καθυστέρηση της ηλικίας του γάμου και η επένδυση στο μέλλον αυτών των κοριτσιών, αναφέρουν, μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που θα ωφελήσει τις κοινότητες αυτές στο σύνολό τους.

Αυτές οι νύφες δεν χαμογελούν... Ιστορίες παιδικής εκμετάλλευσης γράφονται καθημερινά σε τριτοκοσμικές χώρες...

Αν δεν πεθάνει το σώμα τους, σίγουρα πεθαίνει η ψυχή τους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του επισημαίνει τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης, οι οποίες παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενώ τα κορίτσια αυτά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στη γέννα, από εκείνες που γίνονται μητέρες σε ηλικία άνω των είκοσι ετών.

Παράλληλα, τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που είναι ακόμα έφηβες ή παιδιά, έχουν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας, τείνουν να έχουν χαμηλότερο βάρος γέννησης και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο του υποσιτισμού.

Πολλές ανήλικες νύφες πεθαίνουν από εσωτερική αιμορραγία την πρώτη νύχτα του γάμου τους

Τέλος, σε περιοχές με υψηλά ποσοστά μόλυνσης από το HIV, ο πρόωρος γάμος κάνει τα κορίτσια πιο ευάλωτα στον ιό. Στην Κένυα και η Ζάμπια, μια μελέτη έδειξε ότι τα ποσοστά μόλυνσης από HIV ήταν υψηλότερα στα παντρεμένα κορίτσια σε σχέση με τα ανύπαντρα.

 

 

 

 

142 εκατομμύρια ανήλικα κορίτσια θα αναγκαστούν να παντρευτούν αυτή τη δεκαετία

Είναι ακόμα αθώα παιδιά που θα έπρεπε να παίζουν ανέμελα - Ανήλικα παιδιά που αναγκάζονται να ωριμάσουν βίαια...

«Χρειαζόμουν χρήματα και πίστεψα ότι ήταν η μόνη λύση για την οικογένεια»: Αμπτούλ Μοχάμεντ Αλί, πατέρας 9χρονου κοριτσιού στην Υεμένη

Η νεότερη νύφη στην ιστορία

Η ιστορία της Nujood Ali, ένός νεαρού κοριτσιού που παντρεύτηκε στα 8 της χρόνια, ενώ στη συνέχεια βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε από τον σύζυγό της, συγκλόνισε πριν από λίγους μήνες τη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, οι γάμοι των παιδιών παραμένουν νόμιμη και συνήθης πρακτική στην Υεμένη.

Η νεότερη νύφη στην ιστορία, παντρεύτηκε σε ηλικία 8 ετών, ενώ ο σύζυγός την βίασε την πρώτη νύχτα του γάμου τους

«Μου επιτέθηκε σεξουαλικά την πρώτη νύχτα του γάμου. Η μητέρα του με κρατούσε ενώ αυτός με βίαζε» αναφέρει η Nujood. Τραυματισμένη, αναζήτησε καταφύγιο στους συγγενείς της, αλλά την έδιωξαν από τον φόβο ότι θα ντροπιάσει την οικογένεια.

Μη έχοντας κανέναν να στηριχθεί, πήρε ένα ταξί που την μετέφερε στο δικαστήριο όπου ο δικαστής, εξοργισμένος από την ιστορία που του διηγήθηκε, της έδωσε διαζύγιο.

Ωστόσο η Nujood, στάθηκε απλά τυχερή σε μια χώρα που δεν αναγνωρίζει το συζυγικό βιασμό ως έγκλημα και δεν έχει ελάχιστη ηλικία γάμου.

Μια μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε να περάσει προκειμένου να επιβάλλει ελάχιστη ηλικία γάμου στη χώρα δεν είχε καμία επιτυχία. «Το Ισλάμ δεν αναγνωρίζει συγκεκριμένη ηλικία γάμου. Γιατί δημιουργείτε πρόβλημα από το τίποτα;» αναρωτήθηκε ένα μέλος του κοινοβουλίου της Υεμένης.

Η Nujood είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην απαγόρευση των γάμων ανηλίκων όταν μεγαλώσει.

Δεν θα είναι εύκολο, ωστόσο, με χιλιάδες οικογένειες να αντιμετωπίζουν ως μόνη σωτηρία τους από τη φτώχεια τον γάμο των ανήλικων θυγατέρων τους.

Το χαμόγελο σβήνει για πάντα από τα αθώα πρόσωπα αυτών των κοριτσιών

Δείτε παρακάτω το συγκλονιστικό βίντεο που δημιούργησε το «Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων»:

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απολαυστε μια χειμωνιατικη βολτα στον Εθνικο Κηπο [εικονεΣ] Οι χειμωνιάτικες ημέρες ενδείκνυνται για έναν περίπατο στον Εθνικό κήπο και στο ζωολογικό του κήπο.
Οι Προεδροι τηΣ ΔημοκρατιαΣ απο το 1974 εωΣ σημερα Νέα σελίδα στο θεσμό με την ανάληψη καθηκόντων απ΄π την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο.
Μια ομαδα Ελληνων φωτογραφων ταξιδευει και φωτογραφιζει την Αιθιοπια Οι φωτογραφίες είναι μία απόπειρα μεταφοράς της ιστορίας του κάθε ταξιδευτή σαν αρμονικό σύνολο μέσα από τις αντιθέσεις που βίωσαν.
H εντυπωσιακη βραδια των Critics Choice Awards στην Καλιφορνια Όλες οι εμφανίσεις και τα βραβεία σε ένα φωτογραφικό πανόραμα.
ΟλεΣ οι εκθεσειΣ που θα δουμε Ιανουαριο και Φεβρουαριο στο μουσειο Μπενακη Με πλούσια εκθεσιακή δραστηριότητα σε όλους τους χώρους του ξεκινά το 2020 το Μουσείο Μπενάκη.
Μια βολτα στην εκθεση ΥφανσειΣ του Μουσειου Μπενακη Ταπισερί, χαλιά και διάσημοι Έλληνες ζωγράφοι και μια ιστορία της ελληνικής χειροτεχνίας που χάθηκε ανεπιστρεπτί.
Διασημοι Αθηναιοι ντυνονται ΚαραγκουνηδεΣ και ΣαρακατσανεΣ ΄Οπως δεν τους έχετε δει ποτέ κι όπως μάλλον δεν θα τους ξαναδείτε...
Στανη: Μια βολτα στο καλυτερο και παλαιοτερο γαλακτοπωλειο τηΣ ΑθηναΣ Αγαπητό στέκι με χιλιάδες φανατικούς θαμώνες, η Στάνη, έχει μια μακρά ιστορία και τα προϊόντα της έχουν παραδοσιακή γεύση και υψηλή ποιότητα.
Ελληνικο εστιατοριο «ΑδελφοΣ» στο Παρισι O Théodoros Gennitsakis δημιούργησε ένα βεριτάμπλ restaurant traditionnel grec στο 9ο διαμέρισμα του Παρισιού. Έμπνευσή του τα φαγητά της γιαγιάς του στις Σέρρες.
ΑποτσοΣ:Το ουζερι που εγραψε ιστορια- Το στεκι των πολιτικων Γκαζοκεφτέδες, πολιτική, διανόηση σε μια ιστορία ενός αιώνα και ένα στέκι που έκλεισε άδοξα.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook