theToc Magazine
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019
Magazine
o-ellinas-pou-ekane-ta-oskar-pio-anthrwpina

Ο ΕλληναΣ που εκανε τα Οσκαρ πιο ανθρωπινα της Χριστίνας Κατσαντώνη

Μ ια τρυφερή ασπρόμαυρη μπαλάντα, μια δημιουργία καθαρά προσωπική, μια βόλτα σε μια μικρή πόλη στην Αμερική της οικονομικής κρίσης όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, μια επιστροφή στην παιδική αθωότητα και στην οικογένεια...

Αυτή είναι η «Nebraska», του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν, η οποία βρίσκεται μεταξύ των ταινιών, που προβάλλουν ως κυρίαρχες τάσεις στα φετινά κινηματογραφικά βραβεία Οσκαρ.

 

Η ταινία του μετρά έξι υποψηφιότητες και μάλιστα στις πιο σημαντικές κατηγορίες

Τη βραδιά της απονομής, ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο οποίος για να βγάλει τα έξοδά του ως φοιτητής δούλευε σερβιτόρος στο εστιατόριο που ίδρυσε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ο μετανάστης παππούς του, θα κοιτάξει ευθεία στα μάτια τον Μάρτιν Σκορτσέζε ως ισότιμος διεκδικητής των πλέον ποθητών βραβείων.

Η ταινία του στο σύνολο μετρά έξι υποψηφιότητες και μάλιστα στις πιο σημαντικές κατηγορίες: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, πρώτου αντρικού ρόλου για τον Μπρους Ντερν, β' γυναικείου για τη Τζουν Σκουίμπ και φωτογραφίας για τον -έτερο συμπατριώτη- Φαίδωνα Παπαμιχαήλ.

 

Ελληνας, Αμερικανός, πολίτης της Γης

Το story της οικογένειας Παπαδόπουλου -που έγινε Πέιν- στην Αμερική ξεκινά το 1912, όταν ο παππούς του, έφυγε μετανάστης από το Αίγιο για να φτιάξει το σπίτι και την οικογένειά του στην Ομάχα της Νεμπράσκα. Παντρεύτηκε κόρη οικογένειας Γερμανών και έστησε εκεί το Virginia Cafe, που επρόκειτο να εξελιχθεί σε φημισμένο στέκι της περιοχής. Εκεί γεννήθηκε ο πατέρας του Αλεξάντερ, ο οποίος παντρεύτηκε Ελληνίδα, εκεί γεννήθηκε και ο ίδιος το 1961, ο μικρότερος από τρία αδέρφια. 

Το επώνυμο είχε ήδη κοπεί στο πιο αμερικανικό «Πέιν». Οι θύμησες, οι ρίζες, το οικογενειακό περιβάλλον δεν ξεχνιούνται τόσο εύκολα. «Λέγομαι Παπαδόπουλος, είμαι ένας Ελληνας από την Ομάχα» δήλωσε ο ίδιος πριν από δύο μήνες σε συνέντευξή του στο CBS, εξηγώντας ότι ο παππούς του άλλαξε το 1915 το επώνυμό του, προκειμένου να αποφύγει το ρατσισμό που αναπτυσσόταν εναντίον των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική στις αρχές του αιώνα.

Εχει ομολογήσει ότι τα ελληνικά του σήμερα δεν είναι πολύ καλά, όμως η ελληνική καταγωγή υπήρξε και παραμένει σταθερή αναφορά. Στην ερώτηση για το πώς ο ίδιος νιώθει περισσότερο, έχει απαντήσει: «Νιώθω Αμερικανός, νιώθω Ελληνας, νιώθω πολίτης της Γης...».

 

Λέγομαι Παπαδόπουλος, είμαι ένας Ελληνας από την Ομάχα

Είχε χαρούμενα παιδικά χρόνια και παραγωγικά. Σπούδασε στο Στάνφορντ ιστορία και ισπανική φιλολογία και έζησε για ένα διάστημα μερικών μηνών στην Κολομβία. Από τα σχολικά του χρόνια, έγραφε διαρκώς... ό,τι ήθελε: άρθρα ποικίλης θεματολογίας είτε για την εφημερίδα του Κολεγίου, είτε ως συνεργάτης εντύπων και περιοδικών.

Συνέχισε τις σπουδές του στον κινηματογράφο και κάπου εκεί βρήκε το δρόμο που του ταίριαζε. Τράβηξε το ενδιαφέρον από την πρώτη του προσπάθεια, το «Citizen Ruth» που έγραψε και σκηνοθέτησε το '96. Ακολούθησε το «Election» το 1999, για το οποίο κέρδισε υποψηφιότητα Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου και το 2002 ήρθε το «About Schmidt» («Σχετικά με τον Σμιντ»), για να κερδίσει θετικότατες κριτικές.

Το πρώτο Οσκαρ ήρθε τελικά για το σενάριο για το «Πλαγίως» (2004) και το δεύτερο το 2011 για την ταινία «Οι απόγονοι».

Η «Nebraska» σε φόντο ασπρόμαυρο, μια μελαγχολική, ανθρώπινη ματιά σε μια πόλη, όπου ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει, ήταν μια ιδέα που τον απασχολούσε εδώ και μια δεκαετία. Είχε το σενάριο στα χέρια του για περίπου εννιά χρόνια, το κοιτούσε, επανερχόταν σε αυτό, αλλά δεν έπαιρνε την απόφαση να το προχωρήσει.

Οταν τέλειωσε τους «Απόγονους» ήθελε να δουλέψει αμέσως, χωρίς διακοπή. Η ώρα της «Nebraska» είχε φτάσει. «Είχα μεγαλώσει. Οπότε ένιωσα ώριμος πια να κάνω την καλύτερη δυνατή ταινία».

 

 

«Πρωταγωνιστεί ο ρόλος, όχι ο Τζορτζ Κλούνεϊ»

Επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, συχνότερα τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης. Οπως έχει πει, παρακολουθώντας όσα γίνονται στη χώρα από απόσταση «...γίνεσαι λίγο πιο προστατευτικός απέναντί της, σκέφτεσαι συνεχώς τι μπορείς να κάνεις, για να βοηθήσεις. Γι' αυτό προσπαθώ να έρχομαι στην Ελλάδα όσο γίνεται περισσότερο».

Τελευταία φορά που ήρθε ήταν πριν από μερικούς μήνες στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου και παρουσιάστηκε η «Nebraska» -ήταν η ταινία λήξης της διοργάνωσης.

Τι κι αν ανήκει στην εκλεκτή κάστα των ανθρώπων που έχουν πατήσει στο κόκκινο χαλί των Οσκαρ, τι κι αν έχει σκηνοθετήσει φυσιογνωμίες όπως ο Τζακ Νίκολσον, ο Τζορτζ Κλούνεϊ ή ο Μπρους Ντερν.

 

Απλός, χαμηλών τόνων, με ευγενική φυσιογνωμία, πέρασε 10 μέρες στη Θεσσαλονίκη, βλέποντας ταινίες, κάνοντας βόλτες στο λιμάνι, δοκιμάζοντας ελληνικές γεύσεις και πιάνοντας ενθουσιώδεις κουβέντες με όποιον τον πλησίαζε.

Οι πρωταγωνιστές του έχουν να πουν τα καλύτερα γι' αυτόν. Απέναντί τους ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία προσέγγισης. «Μόλις κλείσει το κάστινγκ, πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, φροντίζω να κάνουμε παρέα. Το έκανα με τον Τζακ Νίκολσον, με τον Τζορτζ Κλούνεϊ και με τον Μπρους. Για μήνες τους έπαιρνα τηλέφωνο, βγαίναμε έξω, πίναμε, μιλούσαμε για τα πάντα...».

 

Στπ γύρισμα, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. «Οταν κινηματογραφώ, δεν με νιάζει πόσο σταρ είναι αυτός που παίζει απέναντί μου. Βλέπω μόνο έναν ηθοποιό που κάνει ένα ρόλο. Κι όσο πιο γρήγορα ξεχάσω εγώ αν είναι ο Τζακ Νίκολσον ή ο Τζορτζ Κλούνεϊ και είναι ο χαρακτήρας που υποδύεται, τόσο συντομότερα θα το κάνει και το κοινό. Αυτό εύχομαι...».

Το προσωπικό του llife style δεν έχει αλλάξει, όπως έχει πει ο ίδιος, από τότε που ήταν φοιτητής και δούλευε στην οικογενειακή επιχείρηση για να βγάζει τα έξοδά του. Το 2003 παντρεύτηκε την κορεατικής – καναδικής καταγωγής ηθοποιό, Σάρα Ο, όμως ο γάμος έληξε ύστερα από δύο χρόνια -το διαζύγιο βγήκε το 2006.

Μεγάλο πάθος του είναι επίσης το κινηματογραφικό αρχείο και η συντήρηση ταινιών, κυρίαρχο στοιχείο στη ζωή του όμως ήταν και παραμένουν οι ταινίες του. Είναι ένας από τα λίγα ονόματα στο Χόλιγουντ, το συμβόλαιο του οποίου προβλέπει να έχει τον τελευταίο λόγο στις ταινίες του -και να μπορεί να κάνει παρεμβάσεις ακόμα και μετά το τελικό μοντάζ. «Θέλω οι ταινίες μου να ανήκουν σε μένα» έχει ξεκαθαρίσει. «Γιατί πιστεύω πως υπάρχει και ένα κοινό που ενδιαφέρεται για πιο διεισδυτικές, ίσως πιο αργές, σίγουρα πιο ανθρώπινες ταινίες. Γι' αυτό κάποιος πρέπει να τις κάνει».

Υπάρχει ένα κοινό που ενδιαφέρεται για πιο διεισδυτικές, πιο ανθρώπινες ταινίες. Κάποιος θα πρέπει να τις κάνει

Οσο για τα Οσκαρ, καλά και ευπρόσδεκτα, όμως ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αυτοσκοπός. «Δεν κινούνται τα πάντα γύρω από τα Οσκαρ. Με θλίβει το ότι πρέπει κάποιες πολύ καλές ταινίες να κερδίσουν Οσκαρ για να πάρουν δημοσιότητα».

Με τις έξι υποψηφιότητες, η «Nebraska» έχει ήδη πάρει τη δημοσιότητα που δικαιούται. Τη βραδιά των Οσκαρ, το παιδί των Ελλήνων, ο σερβιτόρος του Virginia Cafe μπορεί να φύγει με άδεια χέρια, έχει ωστόσο και αρκετές πιθανότητες να προσθέσει κι άλλα -πληθυντικός- αγαλματάκια στη συλλογή του. Κι αν είναι και καλύτερης ταινίας ή σκηνοθεσίας, τόσο το καλύτερο -συγγνώμη μίστερ Σκορτσέζε.

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Leigh Fermor: Ανοιγει το σπιτι που εριξε αγκυρα ο μεγαλοΣ ταξιδευτηΣ ΄Οσα είδαμε, ζήσαμε και μάθαμε στη δημοσιογραφική αποστολή στην ηλιόλουστη Καρδαμύλη και στην οικία Patrick & Joan Leigh Fermor που ανοίγεται στον κόσμο.
Σοφια Κοκοσαλακη: Το «χρυσο» κοριτσι δεν μενει πια εδω Μια αναδρομή στο τι ήταν και τι κατάφερε να κατακτήσει αυτή η ξεχωριστή Ελληνίδα αλλά πάνω απ' όλα Κρητικιά.
Barcolana: Η μεγαλυτερη γιορτη τηΣ ιστιοπλοΐαΣ στον κοσμο Δείτε εικόνες από τη Διεθνής Ρεγκάτα Barcolana της Τεργέστης που πήρε βραβείο Γκίνες πέρσι όταν συγκέντρωσε 2.689 ιστιοφόρα και 16.000 ναυτικές συμμετοχές.
Η Αθηνα απεκτησε το δικο τηΣ μουσειο συγχρονηΣ τεχνηΣ στο Παγκρατι Δυο σπουδαίοι συλλέκτες μας κληροδότησαν αριστουργηματικά έργα σε ένα χώρο σύγχρονο, λειτουργικό και φιλικό σε όλους.
ΙωαννηΣ ΚαποδιστριαΣ: «Ο κοσμοναυτηΣ τηΣ ελληνικηΣ ιστοριαΣ» Τον «μοναδικό ανθρωπότυπο», διπλωμάτη και πρώτο Κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους επιχειρεί να φωτίσει η πρώτη δραματοποιημένη σειρά (docudrama) COSMOTE TV
Πεντε και μια προτασειΣ για εναν καυτο συναυλιακο Σεπτεμβριο Ο μήνας με τα δυνατά live φέρνει, μεταξύ άλλων, έξι διεθνούς φήμης καλλιτέχνες διαφορετικών μουσικών ειδών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
ΣτιΣ μαγικεΣ παραλιεΣ του σινεμα Πέρα από τις συμβουλές των ειδικών, για την ομαλή μετάβαση στο φθινοπωρινό ψυχολογικό κλίμα, υπάρχει και το σινεμά και ειδικά καλοκαιρινές ταινίες.
Η 15ετηΣ περιπετεια ενοΣ ανελκυστηρα στην Ακροπολη Δημιουργήθηκε στους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Είχε προδιαγραφές να φιλοξενεί 18 άτομα την ημέρα κι υπήρχαν φορές όλα αυτά τα χρόνια που έφτανε τα 180
ΣτιΣ βραχονησιδεΣ Κερο και Δασκαλιο οι ριζεΣ τηΣ ιστοριαΣ τηΣ ΕυρωπηΣ Παρακολουθήσαμε την πρώτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσίαση ευρημάτων του The Cambridge Keros Project που ανατρέπει τα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για την προϊστορία.
Βαμβακου: Η αναβιωση ενοΣ χωριου απο πεντε νεουΣ ανθρωπουΣ "Xρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί"

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook