theToc Magazine
Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019
Magazine
o-xartis-twn-kalokairinwn-ekthesewn-sta-ellinika-nisia

Ο χαρτηΣ των καλοκαιρινων εκθεσεων στα ελληνικα νησια της Κατερίνας Λυμπεροπούλου

  Από τη Σύρο στη Λήμνο, κι από εκεί στη Λέσβο, στον Πόρο, στην ΄Ανδρο, στη Σίφνο στο Ρέθυμνο κι αλλού: Από άκρη σ'  άκρη του Αιγαίου μερικοί από τους γνωστότερους ΄Ελληνες καλλιτέχνες αφήνουν το εικαστικό τους αποτύπωμα σε εκθέσεις που φιλοξενούνται σε ιστορικά κτήρια, ιδιαίτερες τοποθεσίες εμβληματικά μέρη και νησιωτικά τοπόσημα. Αμέτρητα έργα διασκορπισμένα στο Αιγαίο που μας καλούν να τα ανακαλύψουμε σε στάσεις των καλοκαιρινών μας διακοπών. Πάρτε μια ιδέα: 

 

 

Ανδρος: 14 στους 22ους Πλόες

  Στους 22ους Πλόες του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, ενός εικαστικού θεσμού που εδώ και 22 χρόνια τοποθετεί τη δική τυο σφραγίδα στον εικαστικό χάρτη του ελληνικού καλοκαιριού, το διώροφο κτίριο του ιδρύματος φέτος φιλοξενεί 14 Ελληνες εικαστικούς, οι οποίοι, με την επιμέλεια της ιστορικού και κριτικού τέχνης Αθηνάς Σχινά, διερευνά της «Επικράτειες του Νότου». Τα έργα των εικαστικών εναλλάσσονται σε έναν επίμονο διάλογο για τον περιβάλλον ως χώρο αλλά και ως κατάσταση, ως αντανάκλαση του εσωτερικού μας εαυτού, ως ενοποιητικό στοιχείο της ανθρωπότητας, ως εργαλείο αυτοσυνειδησίας. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μάρκος Βενιός, Νίκος Βανδώρος, Άννα Γρηγόρα, Δέσποινα Τσάκνη, Δάφνη Αγγελίδου (Α΄ενότητα), Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γιάννης Κουτσούρης, Νίκος Καλαφάτης, Πάνος Μπαλωμένος, Γιάννης Τζένος (Β΄ενότητα), Γιώργος Γιώτσας, Τιτίκα Σάλλα, Γιώργος Χαδούλης, Ιόλη Ξιφαρά ( Γ' ενότητα).

 

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην ΄Ανδρο: Αφιέρωμα στον Ζογγολόπουλο
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην ΄Ανδρο: Αφιέρωμα στον Ζογγολόπουλο

΄Ανδρος: Για ένα καλλιτέχνη που δεν ξεχάστηκε

Παραμένει 12 χρόνια μετά το θάνατό του ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της νεοελληνικής τέχνης: Δεν σταμάτησε να ανανεώνεται και να αναζητά νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης χωρίς να μένει «κολλημένος» σε ότι κατέκτησε. Και είναι αυτός ο σημαντικός καλλιτέχνης και εκπρόσωπος της γενιάς του ’30 με πολυσχιδές και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο - και με δημιουργίες του σε τόσα σημεία της Αθήνας - που τιμάμαι από το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην ΄Ανδρο με  μια αναδρομική έκθεση στο έργο του. Τίτλος της: «Γιώργος Ζογγολόπουλος Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης».

Εως τις 25 Σεπτεμβρίου 2016

 

Σύρος: «Χειρονομίες - Διαδρομές»
Σύρος: «Χειρονομίες - Διαδρομές»

Σύρος: Δρούγκας - Μακρουλάκης σε 100 χρόνων έπαυλη

Δεν τους συνδέει μόνο η αγάπη τους για την παραστατική ζωγραφική, αλλά και για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Ο Αχιλλέας Δρούγκας και ο Μιχάλης Μακρουλάκης επιστρέφουν στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία της Σύρου - που φέτος συμπληρώνει ένα αιώνα ζωής. Ο Μακρουλάκης με την έκθεση «Διαδρομές σε νέα μονοπάτια - 100 χρόνια μετά» επιλέγει να δείξει έργα από το φυσικό τοπίο της Σύρου, ενώ ο Αχιλλέας Δρούγκας παρουσιάζει τη νέα του δουλειά υπό τον τίτλο : «Χειρονομίες».  

΄Εως τις 28 Αυγούστου 2016

 

Πόρος: «Αιγαίο: Ταυτότητες + Διαδρομές»
Πόρος: «Αιγαίο: Ταυτότητες + Διαδρομές»

Πόρος: Εννέα για το Αιγαίο

Είναι μια από τις πιο δραστήριες αίθουσες τέχνης και μάλιστα με ... αποκεντρωτικό χαρακτήρα δεδομένου του ότι έχει κάνει το νησί του Πόρου πόλο έλξης για όσους αγαπούν την τέχνη. Η γκαλερί Citronne  καλεί εννέα σύγχρονους καλλιτέχνες να σχολιάσουν στην έκθεση «Αιγαίο: Ταυτότητες + Διαδρομές»: Ο Γιάννης Αδαμάκος, ο Μιχάλης Κατζουράκης, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, ο Αλέκος Κυραρίνης, ο Τάσος Μαντζαβίνος, ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης, ο Σωτήρης Σόρογκας, κι ο Γιάννης Ψυχοπαίδης καταθέτουν ο καθένας «το δικό του» Αιγαίο.

΄Εως τις 17 Σεπτεμβρίου 2016.  

 

Λέσβος: «Διαπλέοντας το Αιγαίο - ΄Ενα οπτικό ρέκβιεμ για τη Μεσόγειο»
Λέσβος: «Διαπλέοντας το Αιγαίο - ΄Ενα οπτικό ρέκβιεμ για τη Μεσόγειο»

Λέσβος: Για τους ναυαγούς, κι όσους αναζητούν ελπίδα...

«...Η θάλασσα είναι κυκλοθυμική , δύστροπη, τραγική, τρυφερή, επικίνδυνη, εκδικητική, ανεξάντλητη σαν την ελευθερία. Ηχεί  σαν  φούγκα, σονάτα, ρέκβιεμ...Μιλάει  όλες τις γλώσσες και ποτέ δεν ησυχάζει...», γράφει ο εικαστικός Γιώργος Ξένος για τη θάλασσα. Και είναι η αγωνία του για την κατάσταση στη Μεσόγειο, τους ναυαγούς, τους αγνοούμενους κι όσους αναζητούν ελπίδα διαπλέοντας με κλινδυνο της ζωής τους το Αιγαίο που επιχειρεί να εκφράσει κάνοντας «απόβαση» στο οθωμανικό λουτρό Τσαρσί Χαμάμ, τον Τεκέ στο Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λέσβου μέσα από την έκθεση: «Διαπλέοντας το Αιγαίο - ΄Ενα οπτικό ρέκβιεμ για τη Μεσόγειο»

Εως 20 Σεπτεμβρίου 2016

 

Λήμνος: «Στο Νησί»
Λήμνος: «Στο Νησί»

Λήμνος: Ντεμπούτο του Σάμιου στο νησί

Μια ιδιαίτερη, σειρά έργων που έχουν για θέμα τους τη θάλασσα, παρουσιάζει ο Παύλος Σάμιος στην πρώτη έκθεση του στη Λήμνο, κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Στο Νησί…». Η έκθεση που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης στον Κοντιά της Λήμνου, και αποτελεί διοργάνωση του Δήμου Λήμνου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντιατινών. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Δημήτρης Λούσκος.

Η έκθεση διαρκεί ως τις 10 Αυγούστου 2016

 

Λέσβος: «Genius loci»
Λέσβος: «Genius loci»

Λέσβος: Μέσα από τα μάτια φοιτητών της ΑΣΚΤ

Είναι νέοι, κι είναι καλλιτέχνες. Πως βλέπουν μέσα από τα δικά τους μάτια την τόσο ταλαιπωρημένη, μέσα από την προσφυγική κρίση, Λέσβο; Δέκα φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών δίνουν τις δικές τους απαντήσεις μέσα από έργα ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφία και βίντεο στην έκθεση «Genius loci» («Πνεύμα του τόπου») σε επιμέλεια Χριστίνας Σγουρομύτη. Η έκθεση διοργανώνεται από το Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ και τον πολιτιστικό οργανισμό Στέγη Σ. τρύφων στο κτήριο του οποίου στο Μόλυβο (σημειωτέον, παλαιό ελαιουργείο - σαπωνοποιείο) φιλοξενούνται τα έργα

΄Εως τις 10 Σεπτεμβρίου 2016

 

Ρέθυμνο: «Spira didimo»
Ρέθυμνο: «Spira didimo»

Ρέθυμνο: Η επιστροφή του Κρις Γιαννάκου

Σε γνώριμα εδάφη, ο Κρις Γιαννάκος επιστρέφει στην πατρίδα για να απαντήσει σε πρωταρχικά ερωτήματα που συνδέονται με την αρχή και το τέλος, τον μινωαίκό λαβύρινθο, αλλά ακόμη και με το DNA. Με καταγωγή από την Κρήτη, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη, ο εικαστικός καλλιτέχνης στήνει ένα τρισδιάστατο έργο ειδικά διαμορφωμένο για το δίδυμο κτήριο στον προμαχώνα του Αγίου Νικολάου στη Φορτέτσα του Ρεθύμνου. Ο λόγος για έκθεση - εγκατάσταση που διοργανώνεται σε επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Τίτλος της: «Spira didimo».

΄Εως τις 4 Σεπτεμβρίου 2016

 

Σύρος: «Το πνεύμα της ύλης»
Σύρος: «Το πνεύμα της ύλης»

Σύρος: Η μετουσίωση της ύλης σε μεταφυσική υπόσταση

 Ενας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του εξπρεσιονισμού στην Ελλάδα, ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος παρουσιάζεται στην Ερμούπολη και συγκεκριμένα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων σε 28 έργα που σε επιμέλεια του Γιώργου Αλτουβά συνθέτουν την έκθεση «Το πνεύμα της ύλης» που θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Η έκθεση περιλαμβάνει τους χαρακτηριστικούς μοτοσυκλετισές του Θεοφυλακτόπουλου της δεκαετίας του '80, και φτάνει μέχρι τις όμορφες φιγούρες του τις τελευταίας δεκαετίας, χαρακτηριστικές για τα έντονά τους περιγράμματα. Ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος είναι ένας πολυσήμαντος και αυθεντικός καλλιτέχνης , ο οποίος φέρει στο DNA του το δαιμόνιο της ζωγραφικής, μετουσιώνοντας την ύλη σε μια «άλλη» μεταφυσική υπόσταση, χάρη στο εγγενές του πάθος.

΄Εως τις 21 Αυγούστου.

 

Σίφνος: Για την εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης
Σίφνος: Για την εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης

Σίφνος: Ετσι εξελίχθηκε η σύγχρονη ελληνική τέχνη!

Θέλετε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης μέσα από τα έργα καλλιτεχνών που σφράγισαν με την παρουσία τους το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και θεωρούνται πρωτοπόροι της γενιάς του '60 και του '70; Σας αρκεί μια επίσκεψη στο Παλαιό Σχολείου του Κάστρου στη Σίφνο. Εκεί που για όγδοη φορά η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει μέρος των θησαυρών των συλλογών της σε επιμέλεια της υπεύθυνης των συλλογών μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης, Λίνας Τσίκουτα. Εκεί θα δείτε έργα καλλιτεχνών όπως οι Γαΐτης, Κανιάρης, Καράς, Κεσσανλής, Τσόκλης, Ακριθάκης, Μπότσογλου, Μυταράς, Φασιανός κ.α.

΄Εως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

 

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Βαμβακου: Η αναβιωση ενοΣ χωριου απο πεντε νεουΣ ανθρωπουΣ "Xρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί"
To σπανιο μεγαλειο του Αντετοκουνμπο: Απο τα Σεπολια στην κορυφη του NBA "Προφανώς, θα έχω παιδιά που θα μεγαλώσουν στις Η.Π.Α., αλλά κάποια μέρα ελπίζω ότι μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα"
H ΚΟΑ συναντα τον Σπιλμπεργκ. 15 πραγματα που δεν ξερατε για εκεινον Η πρώτη τη τάξει ορχήστρα της χώρας, θα ερμηνεύσει μελωδίες που επένδυσαν όλες τις στιγμές αγωνίας, έντασης, δακρύων και γέλιου ταινιών του Σπίλμπεργκ
Το Μουσειο ΑκροποληΣ εγινε δεκα χρονων και γιορταζει! Ευχαριστεί τα 14.500.000 επισκέπτες που βρέθηκαν στους χώρους του μέχρι σήμερα και διοργανώνει μια βεντάλια υπέροχων νέων δράσεων
Αγ.Σοφια ΤραπεζουντοΣ: Κραυγη για το βυζαντινο μνημειο του Ποντου Επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων με το βλέμμα στη διάσωση του μοναδικού βυζαντινού μνημείου του Πόντου.
"The Palace at 4 a.m." στο Αρχαιολογικο Μουσειο Μυκονου Η έκθεση εμπνέεται από τη συλλογή του Μουσείου και δανείζεται τον τίτλο της από το έργο ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής μας, του Alberto Giacometti
Στη Δηλο του φωτοΣ με τιΣ 29 ανθρωπινεΣ μορφεΣ του Antony Gormley Η σύγχρονη τέχνη συναντά ένα χώρο εμπορίου και πολυπολιτισμικότητας, ένα τόπο ανταλλαγής ιδεών και αγαθών· κέντρο όπου λατρεύονταν διαφορετικές θρησκείες.
Νομισματα που αφηγουνται την ιστορια τηΣ ΕλλαδαΣ Την νομισματική τέχνη στην οποία η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση αναδεικνύουν τα συλλεκτικά κι αναμνηστικά νομίσματα που τυπώνονται κάθε χρόνο από την ΤΤΕ και το ΥΠΟΙΚ
ΜεγαΣ ΑλεξανδροΣ: Η περιπετεια ενοΣ αγαλματοΣ στην Αθηνα Η ιστορία του αγάλματος του μεγάλου Αλεξάνδρου που βρήκε τη θέση του μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες και αποκαλύπτεται στους Αθηναίους σήμερα, 19 Απριλίου 2019.
Τζ. Ασανζ: Ο ανθρωποΣ που αλλαξε τη δημοσιογραφια Ο άνθρωπος που άλλαξε τη δημοσιογραφία

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook