theToc Magazine
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019
Magazine
prokopis-paulopoulos-o-ataraxos-akadimaikos-pou-tha-ginei-proedros

ΠροκοπηΣ ΠαυλοπουλοΣ: Ο αταραχοΣ ΑκαδημαϊκοΣ, που θα γινει ΠροεδροΣ της Χριστίνας Κατσαντώνη

Στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, αιτιολογούσε την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές με τη Ν.Δ., λέγοντας: «Κρεμάω τα παπούτσια όταν πρέπει. Αποφάσισα να φύγω με αξιοπρέπεια γιατί δεν αρέσω. Πέρασε η μπογιά μου». Η εικόνα του επί διακυβέρνησης Σαμαρά είχε πια διαμορφωθεί ως αυτή ενός «απόμαχου» της πολιτικής. Κι ας είναι μόλις ένα χρόνο μεγαλύτερος από τον Αντώνη Σαμαρά.

Τα λευκά μαλλιά, το ύφος Ακαδημαϊκού και η -παροιμιώδης- αταραξία του, πάντα του έδιναν μια αίσθηση περασμένης ηλικίας -έως σοφίας για τους οπαδούς του. Γεγονός είναι πως ανήκει στους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική σκηνή των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Είτε ως μέλος της κυβέρνησης σε σημαντικά Υπουργεία, είτε χωρίς καν να κινηθεί από την καρέκλα του...

Τρεις μήνες μετά το «κρεμάω τα παπούτσια μου» ο Προκόπης Παυλόπουλος επιστρέφει ως ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Δημοκρατίας. Η εξέλιξη της πορείας του στο πλέον τιμητικό αξίωμα της Δημοκρατίας, δεν μπορεί παρά να κριθεί θετική για τον άνθρωπο που λίγους μήνες πριν εγκατέλειψε την πολιτική, παραδεχόμενος "δεν αρέσω". Ο κάποτε γραμματέας Προέδρων αναμένεται να γίνει πλέον κι ο ίδιος πρόεδρος. Λογικά στο σπίτι του θα πρέπει να το γιόρτασαν χθες, με μια από τις σπεσιαλιτέ της γυναίκας του, ίσως κάτι από γαλλική κουζίνα στην οποία έχει αδυναμία.

 

 

Ο άριστος φοιτητής, που έγινε πιστός «Καραμανλικός»

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, πρωταγωνιστής των ημερών και της πλάκας στο twitter γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1950 στην Καλαμάτα (με καταγωγή από την Πελεκανάδα Μεσσηνίας) και μεγάλωσε ως γιος φιλόλογου, σε ένα αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον, που αγαπούσε τα γράμματα. Τελειώνοντας το σχολείο έφυγε για την Αθήνα για να σπουδάσει στη Νομική κι από εκεί, ως ένας διαπρεπής φοιτητής, έφυγε για μεταπτυχιακό στο Παρίσι -με υποτροφία-, όπου πήρε τον τίτλο του Διδάκτορα με άριστα.

Με την επιστροφή στην Ελλάδα, ακολούθησε Ακαδημαϊκή καριέρα, διδάσκοντας στη Νομική (όπου έγινε καθηγητής το 1989), ενώ παράλληλα εργάστηκε ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος και ανέπτυξε πλούσιο επιστημονικό έργο με πολλές δημοσιεύσεις και άρθρα.

Στα 24 του, διετέλεσε γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας, Μιχάλη Στασινόπουλου, όταν εκείνος ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό. Συνδέθηκε στενά με τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή κι έμεινε πιστός σε αυτόν (διετέλεσε και σύμβουλός του, όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και τους συγγενείς του. Τον συνοδεύει ο χαρακτηρισμός «Καραμανλικός», είτε πρόκειται για τον θείο, είτε για τον ανιψιό, Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο συνδέθηκε και παραμένει συνδεδεμένος -παρά το ότι υπήρξε και συνεργάτης του Μιλτιάδη Εβερτ -ήταν πολιτικός σύμβουλος του, όταν εκείνος ήταν πρόεδρος της Ν.Δ.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Ν.Δ. το 1996 κι έκτοτε συνέχισε να εκλέγεται μέχρι και το 2012. Στη διάρκεια αυτής της πορείας, υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης, Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης (στην πενταετία 2004-2009).

Το 2009, με την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή, στήριξε τη Ντόρα Μπακογιάννη. Αν και παρέμεινε ενεργός στα πράγματα μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Αντώνη Σαμαρά, ήταν φανερό πως οι δυο τους δεν ανέπτυξαν ποτέ τη σχέση που είχε με τους προηγούμενους ηγέτες του κόμματος, παρά την κοινή καταγωγή από τη Μεσσηνία.

Το 2012, κατά δήλωσή του, «ήρθα έβδομος και καταϊδρωμένος στις εκλογές». «Πλήρωσε» αυτά που έκανε, κυρίως όμως είπαμε, αυτά που δεν έκανε...

 

 

Ο άνθρωπος που στάθηκε -ακίνητος- απέναντι από το φασισμό

Φίλοι και εχθροί του αναγνωρίζουν τις Ακαδημαϊκές γνώσεις, το μεστό λόγο και τους ήπιους τόνους που πάντα χαρακτήριζαν την πορεία του στην πολιτική.

Υπήρξε κατηγορηματικά αντίθετος με «μάχες» των εντυπώσεων και υπερβολές, υπογράμμισε την αντίθεσή του σε θεωρίες όπως αυτή των «δύο άκρων» (που περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα), έδωσε «μάχες» ενάντια στη διαπλοκή (για το «βασικό μέτοχο» -ερχόμενος σε κόντρα με μεγάλα ΜΜΕ) και στάθηκε απέναντι σε κάθε είδους ρατσιστική ή φασιστική θεωρία. Επίσης, έκανε ακριβώς αυτό: στάθηκε απέναντι -ακίνητος- και από τη φασιστική πράξη, όταν αυτή έγινε ενώπιον του.

Το πρώτο που θυμίζει στους περισσότερους πια το όνομα Παυλόπουλος είναι η σκηνή που έγινε στον τηλεοπτικό «αέρα» της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης πέταξε νερό στη Ρένα Δούρου και χτύπησε τη Λιάνα Κανέλλη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έμεινε ακίνητος, δίνοντας τροφή σε πληθώρα ανεκδότων που κυκλοφορούν έκτοτε -τύπου ο Παυλόπουλος κάνει ασκήσεις ψυχραιμίας στον Δαλάι Λάμα. Η φράση «έμεινε Παυλόπουλος», τον ακολουθεί.

Ο ίδιος είχε απαντήσει τότε ότι «η στάση μου ήταν μια συνειδητή στάση αποδοκιμασίας. Τον άφησα για να φανεί ποιος είναι. Δεν ήταν αμηχανία, ήταν συνειδητή στάση ενός ανθρώπου που αποδοκίμασε αυτό που έβλεπε. Ήμουν απέναντι, πέστε ότι σηκωνόμουν. Να πω τι;...Κι αν έλεγα "τι κάνεις ρε" θα είχε μεγαλύτερη σημασία;». Αν κρίνουμε από την επανάκαμψη των σχετικών αστείων, μετά την ανακοίνωση του ονόματός του για την Προεδρία από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα, προφανώς θα είχε...

Τα ανέκδοτα ξεσάλωσαν, μαζί με όσα του καταλογίζουν για τις πράξεις του ως Υπουργός, όπως οι εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις «γαλάζιων» παιδιών στο Δημόσιο, τα συνεχόμενα επεισόδια στην Αθήνα μετα τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου (ήταν τότε αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος παραιτήθηκε, αλλά η παραίτηση δεν έγινε δεκτή) ή τα χαμόγελά του στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη -πριν αρχίσει η συνέντευξη, ήταν στον αέρα» αλλά δεν το γνώριζε.

Κατά τη διάρκεια της πορείας του στην πολιτική έγινε στόχος ακόμα και των πλέον κίτρινων κουτσομπολιών. Τα αντιμετώπισε με στάση αποδοκιμασίας, όπως πιθανόν να έλεγε ο ίδιος. Ατάραχος δηλαδή...

 

 

Οικογένεια δικηγόρων, με αγάπη στην κουζίνα 

Ανθρωπος κλειστός και ήπιων τόνων, κράτησε την προσωπική και οικογενειακή ζωή του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας -κι ας αγαπά τη Μύκονο, όπου έχει ένα παραδοσιακό σπίτι στον Ορνό, στο οποίο έχει περάσει πολλές οικογενειακές διακοπές.

Παντρεύτηκε τη σύντροφο των νεανικών του χρόνων, Βλασσία Πελτσεμή, με την οποία μοιράζονται πέρα από την οικογένεια και το ίδιο δικηγορικό γραφείο. Η σύζυγός του τελείωσε όπως και οι δίδυμες κόρες της την ελληνογαλλική σχολή των Ουρσουλίνων στο Ψυχικό και έκανε επίσης σπουδές στη Νομική.

Από την ιδιαιτέρως δεμένη οικογένεια, αυτές που δεν ασχολούνται με τα νομικά, είναι οι δύο κόρες. Η Ζωή σπούδασε νηπιαγωγός, η Μαρία στη Γαλλική Φιλολογία, αλλά έχει επίσης εκδώσει βιβλίο με συνταγές μαγειρικής.

 

 

Χόμπι, το οποίο απέκτησε από την εξαιρετική μαγείρισσα μαμά της και την θεία, τις οποίες έβλεπε μικρή να πειραματίζονται στην ελληνική ή τη γαλλική κουζίνα -που αρέσει ιδιαίτερα και στον κατά τα φαινόμενα προσεχώς Πρόεδρο.

Την παράδοση των γονέων συνεχίζει, ο σήμερα 36χρονος γιος του Βασίλης, ο οποίος εργάζεται ως δικηγόρος -με έντονη δραστηριότητα στον Δικηγορικό Σύλλογο.

 

Η οικογένεια, η οποία γυναικοκρατείται αφού σε αυτήν έχουν προστεθεί και τρεις εγγονές από την κόρη του, Ζωή, έχει στενούς δεσμούς με τη Μεσσηνία -εκεί έγινε πρόσφατα κι ο γάμος του γιου του, παρουσία και του Κώστα Καραμανλή μεταξύ των καλεσμένων

 

Για τα προσωπικά γούστα του υποψήφιου Προέδρου λίγα είναι γνωστά, όπως ότι είναι συλλέκτης αγιογραφιών. Οπότε το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: μήπως από αυτές αντλεί την παροιμιώδη αταραξία του;

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πεντε και μια προτασειΣ για εναν καυτο συναυλιακο Σεπτεμβριο Ο μήνας με τα δυνατά live φέρνει, μεταξύ άλλων, έξι διεθνούς φήμης καλλιτέχνες διαφορετικών μουσικών ειδών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
ΣτιΣ μαγικεΣ παραλιεΣ του σινεμα Πέρα από τις συμβουλές των ειδικών, για την ομαλή μετάβαση στο φθινοπωρινό ψυχολογικό κλίμα, υπάρχει και το σινεμά και ειδικά καλοκαιρινές ταινίες.
Η 15ετηΣ περιπετεια ενοΣ ανελκυστηρα στην Ακροπολη Δημιουργήθηκε στους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Είχε προδιαγραφές να φιλοξενεί 18 άτομα την ημέρα κι υπήρχαν φορές όλα αυτά τα χρόνια που έφτανε τα 180
ΣτιΣ βραχονησιδεΣ Κερο και Δασκαλιο οι ριζεΣ τηΣ ιστοριαΣ τηΣ ΕυρωπηΣ Παρακολουθήσαμε την πρώτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσίαση ευρημάτων του The Cambridge Keros Project που ανατρέπει τα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για την προϊστορία.
Βαμβακου: Η αναβιωση ενοΣ χωριου απο πεντε νεουΣ ανθρωπουΣ "Xρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί"
To σπανιο μεγαλειο του Αντετοκουνμπο: Απο τα Σεπολια στην κορυφη του NBA "Προφανώς, θα έχω παιδιά που θα μεγαλώσουν στις Η.Π.Α., αλλά κάποια μέρα ελπίζω ότι μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα"
H ΚΟΑ συναντα τον Σπιλμπεργκ. 15 πραγματα που δεν ξερατε για εκεινον Η πρώτη τη τάξει ορχήστρα της χώρας, θα ερμηνεύσει μελωδίες που επένδυσαν όλες τις στιγμές αγωνίας, έντασης, δακρύων και γέλιου ταινιών του Σπίλμπεργκ
Το Μουσειο ΑκροποληΣ εγινε δεκα χρονων και γιορταζει! Ευχαριστεί τα 14.500.000 επισκέπτες που βρέθηκαν στους χώρους του μέχρι σήμερα και διοργανώνει μια βεντάλια υπέροχων νέων δράσεων
Αγ.Σοφια ΤραπεζουντοΣ: Κραυγη για το βυζαντινο μνημειο του Ποντου Επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων με το βλέμμα στη διάσωση του μοναδικού βυζαντινού μνημείου του Πόντου.
"The Palace at 4 a.m." στο Αρχαιολογικο Μουσειο Μυκονου Η έκθεση εμπνέεται από τη συλλογή του Μουσείου και δανείζεται τον τίτλο της από το έργο ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής μας, του Alberto Giacometti

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook