theToc Magazine
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019
Magazine
sakarakes-ta-kananter---purosbestiki-me-dramatikes-elleipseis

ΣακαρακεΣ τα Καναντερ - Πυροσβεστικη με δραματικεΣ ελλειψειΣ του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

   Περίπου 40 χρόνια πτήσης στην κατάσβεση των πυρκαγιών είχε το καταπονημένο Καναντέρ CL-215 που έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Φαρακλό Λακωνίας. Ο αριθμός των αεροσκαφών… ΚΑΠΗ ίδιου τύπου έγινε 12, μετά την καταστροφή του 13ου, χωρίς ευτυχώς δυσάρεστες συνέπειες για το πλήρωμά του, που βγήκε σώο από τα συντρίμια. Ενδεικτικό των ελλείψεων σε αξιόμαχα εναέρια μέσα, το άμεσο αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση, σε Γαλλία και Ιταλία, προκειμένου να συνδράμουν στην εναέρια πυρόσβεση.

 

Το Καναντέρ που επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση στις πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν στις 17 Αυγούστου
Το Καναντέρ που επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση στις πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν στις 17 Αυγούστου

 

Καναντέρ με μεγάλο ποσοστό βλαβών κατά τις απογειώσεις

 

  Καταντά «πρωτοτυπία» αλλά και πάλι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε γρήγορο συντονισμό και στα - κατά έναν επιπλέον χρόνο - ήδη γερασμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη που εμφανίζουν συχνότερα βλάβες, καθηλώνονται περισσότερες φορές στο έδαφος για συντήρηση και ανεβάζουν το ποσοστό επικινδυνότητας για τους πιλότους τους. Σύμφωνα με στοιχεία του αρχηγείου του Π.Σ.τα 12 Καναντέρ CL-215, έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια επιχειρήσεων, με τα περισσότερα να παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό βλαβών κατά τη διάρκεια των απογειώσεων, ενώ η επισκευή τους είναι δαπανηρή, καθώς τα ανταλλακτικά κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ. Από τα πιο καινούργια Καναντέρ CL-415, ηλικίας 15 ετών, με δυνατότητα ρίψης 6 τόνων νερού, σε πτητική λειτουργία βρίσκονται πέντε από τα συνολικά 8 (τα περισσότερα από τα υπόλοιπα βρίσκονται σε στάδιο συντήρησης). Φέτος βοηθούν το εναέριο πυροσβεστικό έργο τα δύο ιδιόκτητα Super Puma, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά προσωπικού αλλά και για κατάσβεση καθώς έχουν τη δυνατότητα να φέρουν κάδο.

 

 

 

 

Η οριακή κατάσταση σε αριθμούς:

 

Τρία από τα συνολικά 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ CL-415 είναι σήμερα ετοιμοπόλεμα. Έχουν δυνατότητα ρίψης 6 τόνων νερού. Στο τέλος του Ιουνίου θα είναι έτοιμο τουλάχιστον ακόμα ένα από αυτά.

Δύο Καναντέρ CL-415 έχουν συντριβεί τα τελευταία χρόνια, ένα το 2007 στην Εύβοια και ένα στο Θερμαϊκό κόλπο.

΄Εξι από τα συνολικά 13 αεροσκάφη Καναντέρ CL-215 θα είναι διαθέσιμα φέτος. Εχουν δυνατότητα ρίψης νερού 5,5 τόνων νερού.

Σαράντα χρόνια επιχειρήσεων συμπληρώνουν τα Καναντέρ CL-215, τα οποία θεωρούνται εντελώς γερασμένα με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες και τη μειωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα.Δε

Δεκαοχτώ αεροσκάφη Pezetel βρίσκονται σήμερα σε πτητική διαθεσιμότητα από τα συνολικά 30. Δυνατότητα ρίψης νερού 1,5-2 τόνους. Το μειονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να ανεφοδιαστούν μόνο από σταθερές εγκαταστάσεις (αεροδρόμια).

 Δύο ιδιόκτητα Super Puma με δυνατότητα χρήσης πυροσβεστικού κάδου θα πέσουν στη μάχη φέτος.

Πηγή: Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος

 

 

 

Πλένουν την μία φόρμα, δεν έχουν δεύτερη...

 

  Οι ελλείψεις, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο στα εναέρια μέσα. «Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν ούτε δεύτερη φόρμα σε περίπτωση που θέλουν να αλλάξουν αυτή που φοράνε. Οι ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας είναι και φέτος ορατές. Μόνο που η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος φαίνεται ότι θα είναι δυσκολότερη. Η χαμηλή βλάστηση, που είναι και η καλύτερη καύσιμη ύλη, έχει φουντώσει για τα καλά, ενώ στην ύπαιθρο δεν υπάρχουν οι χειρώνακτες που θα καλλιεργήσουν χωράφια. Έτσι, μεσαίας έντασης πυρκαγιές μπορούν να κάψουν τεράστιες εκτάσεις. Οι πυροσβέστες, πάντως, ακόμα και με πενιχρά μέσα θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Φίλιππος Παντελεάκος.

 

 

 

Διαρκή μείωση χρηματοδότησης: Φέτος χρήματα προϋπολογισμού 10 - 15% λιγότερα από το 2014

 

Η παραπάνω κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην διαρκή μείωση της χρηματοδότησης που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την Πυροσβεστική. Φέτος τα χρήματα ήταν κατά 10-15% λιγότερα σε σχέση με τα ούτως ή άλλως μειωμένα του 2014 με τις συνέπειες να είναι ορατές. Καθυστέρηση παρατηρείται στις επικείμενες προσλήψεις 1.500 συμβασιούχων πυροσβεστών όπως και στις διαδικασίες κάλυψης των περίπου 230 κενών στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης. Η πολιτική ηγεσία έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες προσλήψεις οι οποίες, πάντως, παρότι κρίνονται σωτήριες, δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί.

 

 

 

 «Επαίτες» για το αυτονόητο

 

 «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου προκειμένου πριν τελειώσει η φετινή αντιπυρική περίοδος να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την προμήθεια ατομικού εξοπλισμού για το προσωπικό (κράνη, στολές, άρβυλα),αλλά και η για την προμήθεια εξοπλισμού για τα μηχανοκίνητα μέσα (λάστιχα και ανταλλακτικά). Δίνουμε μάχη με το χρόνο» δήλωνε ο Τάσος Μαυρόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διασημοι Αθηναιοι ντυνονται ΚαραγκουνηδεΣ και ΣαρακατσανεΣ ΄Οπως δεν τους έχετε δει ποτέ κι όπως μάλλον δεν θα τους ξαναδείτε...
Στανη: Μια βολτα στο καλυτερο και παλαιοτερο γαλακτοπωλειο τηΣ ΑθηναΣ Αγαπητό στέκι με χιλιάδες φανατικούς θαμώνες, η Στάνη, έχει μια μακρά ιστορία και τα προϊόντα της έχουν παραδοσιακή γεύση και υψηλή ποιότητα.
Ελληνικο εστιατοριο «ΑδελφοΣ» στο Παρισι O Théodoros Gennitsakis δημιούργησε ένα βεριτάμπλ restaurant traditionnel grec στο 9ο διαμέρισμα του Παρισιού. Έμπνευσή του τα φαγητά της γιαγιάς του στις Σέρρες.
ΑποτσοΣ:Το ουζερι που εγραψε ιστορια- Το στεκι των πολιτικων Γκαζοκεφτέδες, πολιτική, διανόηση σε μια ιστορία ενός αιώνα και ένα στέκι που έκλεισε άδοξα.
Ντορα Μααρ: Η μυστηριωδηΣ και αινιγματικη μουσα του Πικασο Ο Πικάσο ερωτεύθηκε πολλές γυναίκες στη ζωή του, λίγες όμως τον ενέπνευσαν όσο η Ντόρα Μάαρ.
Ανοιχτο ξανα το ιστορικο εστιατοριο "Κεντρικον" Το Κεντρικόν έχει υπάρξει σημαντικός γευστικός προορισμός για Έλληνες και ξένους επισκέπτες και φιλοδοξεί να γίνει και πάλι σημείο αναφοράς.
Μια βολτα στην εκθεση ΥφανσειΣ του Μουσειου Μπενακη Ταπισερί, χαλιά και διάσημοι Έλληνες ζωγράφοι και μια ιστορία της ελληνικής χειροτεχνίας που χάθηκε ανεπιστρεπτί.
Το Πολυτεχνειο ΖΕΙ (μεσα απ΄ τη λογοτεχνια) Πως καταγράφηκαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στο πλαίσιο της άμεσης ανάπλασης του τριήμερου, πως αμέσως μετά την πραγματοποίησή τους και πως στη μεταπολίτευση;
The Irishman: To νεο εποΣ Σκορτσεζε ειναι εδω Η νέα πολυαναμενόμενη ταινία με τους Ντε Νίρο, Πατσίνο και Πέσι έρχεται με ειδικές προβολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από 21 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους.
Σε τι εκταση υπηρχε ο καρκινοΣ ηδη απο την κλασσικη αρχαιοτητα; Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την παλαιο - Παθολογία φέρνει στο φως ολοένα και πιο πολλά δεδομένα. Τι μάθαμε από το πρόσφατο συμπόσιο με πολύ σημαντικές συμμετοχές.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook