theToc Magazine
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020
Magazine
se-ti-ektasi-upirxe-o-karkinos-idi-apo-tin-klassiki-arxaiotita

Σε τι εκταση υπηρχε ο καρκινοΣ ηδη απο την κλασσικη αρχαιοτητα; της Κατερίνας Λυμπεροπούλου

Ξεκινώντας τις έρευνες από Αιγυπτιακές μούμιες και σκελετούς, και συνεχίζοντας από μεσο - ευρωπαϊκούς ενταφιασμούς του ύστερου Μεσαίωνα και της σύγχρονης περιόδου, διεθνούς κύρους επιστήμονες είναι σε θέση, πλέον, να αποδείξουν ότι καρκινογόνα συμβάντα εκείνων των εποχών μπορούν να συγκριθούν με σύγχρονες περιπτώσεις, - αν και πολλές σύγχρονες «έξεις» μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά διάφορους τύπους καρκίνου (Andreas G. Nerlich, Pascale RUcker, Munich, Germany).

 

Η επιβλητική ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών που φιλοξένησε το συνέδριο με ΄Ελληνες και διεθνείς ομιλητές.
Η επιβλητική ανατολική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών που φιλοξένησε το συνέδριο με ΄Ελληνες και διεθνείς ομιλητές.

Η «πρωτιά» της Ιπποκρατικής Συλλογής

Ο καρκίνος, λοιπόν, υπήρχε αδιαμφισβήτητα από την κλασσική εποχή και χωρίς αμφιβολίες ακόμα και σε πιο πρώιμες κοινωνίες. Η αναγνώρισή του, όμως, σαν αυτόνομη νοσολογική οντότητα, με αναφορές σε συχνότητα και ηλικία την πρόγνωση και τη θεραπεία περιγράφονται για πρώτη φορά στην Ιπποκρατική Συλλογή. Το γεγονός αυτό πιστοποιήθηκε στο πρώτο διεθνές συνέδριο Παλαιο-Ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το 2018. Και ήταν οι ομιλητές εκείνης της ημερίδας αλλά και νέοι, διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες που προσέφεραν νέα δεδομένα για το απώτερο και το ποιο πρόσφατο παρελθόν της Ογκολογίας στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο Παλαιο-Ογκολογίας με τίτλο «Ο καρκίνος στην Αρχαιότητα» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην αριστοτεχνική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών. Οργανωτές ήταν η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιστορίας της Ογκολογίας, η Ακαδημία Αθηνών κι η Πόλις των Αθηνών, «οικοδεσπότης» ο πρόεδρος της Εταιρείας, δρ. Σπύρος Ρέτσας κι επίτιμοι πρόεδροι του συμποσίου, οι ακαδημαϊκοί και καθηγητές, Χαράλαμπος Μουτσόπουλος και Χαράλαμπος Ρούσσος.

 

Ο Ιπποκράτης (Κως, 460 π.Χ. - Λάρισα, 377 π.Χ.)
Ο Ιπποκράτης (Κως, 460 π.Χ. - Λάρισα, 377 π.Χ.)

Τι είναι γενικά αποδεκτό και σε ποια πεδία η συζήτηση παραμένει ανοιχτή

΄Οπως ειπώθηκε, λοιπόν, σήμερα είναι γενικά παραδεκτό ότι ο καρκίνος αποτέλεσε πάντα τον συνοδό του ανθρωπίνου γένους από τους πιο πρώιμους χρόνους,. Η συζήτηση, ωστόσο, παραμένει ανοικτή για τον αιτιολογικό ρόλο ενδογενών και εξωγενών παραγόντων. Εξ' άλλου, η δραματική αύξηση του καρκίνου στον εκβιομηχανισμένο κόσμο ήγειρε την αντίληψη ότι ο τρόπος ζωής, περιβαλλοντικοί και επαγγελματικοί παράγοντες μπορεί να συνέβαλαν πολύ περισσότερο στην καρκινογέννεση απ' ότι ενδογενείς παράγοντες. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την παλαιο - Παθολογία, ωστόσο, φέρνει στο φως ολοένα και περισσότερα δεδομένα περιπτώσεων. Κι όπως ανέφεραν οι επιστήμονες Andreas G. Nerlich και Pascale RUcker, ορισμένοι, τουλάχιστον, τύποι καρκίνου προσέβαλαν παλαιότερους πληθυσμούς πολύ συχνότερα απ' ότι είχε προηγουμένως γίνει αντιληπτό.

 

Το μετάλλιο που επιδόθηκε στον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ Γεώργιο Δαΐκο για την ουσιώδη υποστήριξη του στην εδραίωση και εκπτυξη του επιστημονικού κλάδου της Παλαιο-Ογκολογίας παγκοσμίως φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη εξ' Ιωαννίνων
Το μετάλλιο που επιδόθηκε στον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ Γεώργιο Δαΐκο για την ουσιώδη υποστήριξη του στην εδραίωση και εκπτυξη του επιστημονικού κλάδου της Παλαιο-Ογκολογίας παγκοσμίως φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη εξ' Ιωαννίνων

Δεκαπέντε ιατρικοί συγγραφείς γράφουν για τον καρκίνο από τον Ιπποκράτη ως τον Γαληνό

΄Οπως επίσης αναφέρθηκε, τουλάχιστον 15 ιατρικοί συγγραφείς γράφουν για τον καρκίνο σε μια εποχή που εκτείνεται από τον Ιπποκράτη (5ος αι π.Χ. ως τον Γαληνό και τον Λεωνίδη (2ος αιώνας μ.Χ.) μέχρι τον Παύλο Αιγινίτη (7ος αιώνας μ.Χ.). Οι αρχαίοι ΄Ελληνες γιατροί γνώριζαν ότι ο καρκίνος μπορεί να διηθεί τους υποκείμενους ιστούς,, κάτι που επηρέαζε την χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Γνώριζαν επίσης, ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη ότι όγκοι μπορούσαν να προσβάλλουν παρακείμενους της πρωτοπαθούς εστίας, ιστούς, όπως τους περιοχικούς λεμφαδένες. Γι' αυτή την εξέλιξη χρησιμοποιούσαν (Αριστοτέλης, Κούζης) τον όρο «συμπάθεια». Είναι λιγότερο βέβαιο, όμως, αν είχαν συλλάβει τη μετάσταση - την πιο δραματική φάση στην εξέλιξη του νοσήματος - με τη σημερινή της έννοια, τη διασπορά, δηλαδή του καρκίνου σε, απόμακρα από την πρωταπαθή εστία, όργανα. (Spyros Retsas, Loughton, Essex, U.K.)

 

Από το πρόγραμμα του συνεδρίου
Από το πρόγραμμα του συνεδρίου

Τέσσερις περιπτώσεις πιθανών οστικών νεοπλασμάτων σε προϊστορικό σκελετικό υλικό που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο

Οι περιπτώσεις αυτές διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια μελετών των ανθρώπινων υπολειμμάτων από αρχαιολογικές θέσεις στην Κρήτη που χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού. .Η πρωιμότερη περίπτωση από Πρωτομινωικό Ι-ΙΙ υλικό, χρονολογημένο με C14 μεταξύ 2717 - 110 π. Χ. και 2240 - 66 π. Χ., είναι πιθανή περίπτωση νόσου Ρaget σε προσβεβλημένη κνήμη. Η επόμενη περίπτωση από Πρωτομινωικό Π-Μεσομινωικό Ι υλικό, περίπου 2200 -1950 π. Χ., είναι πιθανή περίπτωση νόσου Ρaget, επίσης σε κνήμη. Δύο περιπτώσεις από Υστερομινωικό ΙIΑ-IΙΒ νεκροταφείο, χρονολογούνται μεταξύ 1390 και 1190 π. Χ. Η πρώτη περίπτωση είναι πιθανό οστεοσάρκωμα σε δεξιά ωλένη ενός μέσης ηλικίας άνδρα. Η δεύτερη περίπτωση είναι πιθανός μεταστατικός οστικός καρκίνος που έχει προσβάλει τους οσφυϊκούς σπονδύλους και το ιερό οστό ενός επίσης άνδρα.

 

Τον τιμώμενο καθηγητή περιβάλλουν οι σύνεδροι από την πρόσφατο συνέδριο
Τον τιμώμενο καθηγητή περιβάλλουν οι σύνεδροι από την πρόσφατο συνέδριο

Ενδιαφέρουσες ομιλίες

Ανάμεσα στις πολύ ενιαφέρουσες ομιλίες που ακούστηκαν από τους συνέδρους ήταν: «Η διαχρονική εμφάνιση του καρκίνου στον πλανήτη Γη», (Nickolas Pavlidis, Ioannina, Greece), Παλαιο-Παθολογία και η παρουσία όγκων στην Παλαιο-Ογκολογία (Andreas G. Nerlich, Pascale RUcker, Munich, Germany), Παλαιο-Ογκολογικά ευρήματα στην Μινωϊκή Κρήτη (Photini McGeroge, Athens Greece), Γυναίκες της κλασσικής Αθήνας και Γυναικολογικλή Ογκολογία στην εποχή του Ιπποκράτη, (Michael Savvas, London UK,),Ογκολογία στη Βυζαντινή περίοδο( Effie Poulakou - Rebelakou, Athens Greece), η απαρχή κι η εξέλιξη της επεμβατικής ακτινολογίας στην Ογκολογία (Miltiadis Krokidis Cambridge UK) και πολλές ακόμα.

Η συγκινητική στιγμή του Συνεδρίου: Η βράβευση του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ Γεώργιο Δαΐκο

 Το Συνέδριο έκλεισε με μια συγκινητική στιγμή. Στο τέλος του επιστημονικού προγράμματος ο Δρ Σπύρος Ρέτσας βράβευσε τον διακεκριμένο ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ Γεώργιο Δαΐκο για την ουσιώδη υποστήριξη του στην εδραίωση και εκπτυξη του επιστημονικού κλάδου της Παλαιοογκολογίας παγκοσμίως με το μετάλλιο της Εταιρείας που φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος γλύπτης καθηγητής Θεοδωρος Παπαγγιάννης εξ Ιωαννίνων.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιστορίας της Ογκολογίας

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία ]στορίας της Ογκολογίας (ΕΕΙΟ-Ε8ΗΟ), ιδρύθηκε το 2014 από μια ομάδα,
ογκολόγων και ιστορικών της ιατρικής με ακαδημαϊκούς δεσμούς στην Βρετανία, Κύπρο, Ελλάδα και
Ελβετία. Αντικειμενικός μας σκοπός είναι η μελέτη και ερευνα της εξέλιξης της επιστήμης της Ογκολογίας.

(Κεντρική φωτογραφία: Ιπποκράτης / http://pixabay.com)

 

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μια ομαδα Ελληνων φωτογραφων ταξιδευει και φωτογραφιζει την Αιθιοπια Οι φωτογραφίες είναι μία απόπειρα μεταφοράς της ιστορίας του κάθε ταξιδευτή σαν αρμονικό σύνολο μέσα από τις αντιθέσεις που βίωσαν.
H εντυπωσιακη βραδια των Critics Choice Awards στην Καλιφορνια Όλες οι εμφανίσεις και τα βραβεία σε ένα φωτογραφικό πανόραμα.
ΟλεΣ οι εκθεσειΣ που θα δουμε Ιανουαριο και Φεβρουαριο στο μουσειο Μπενακη Με πλούσια εκθεσιακή δραστηριότητα σε όλους τους χώρους του ξεκινά το 2020 το Μουσείο Μπενάκη.
Μια βολτα στην εκθεση ΥφανσειΣ του Μουσειου Μπενακη Ταπισερί, χαλιά και διάσημοι Έλληνες ζωγράφοι και μια ιστορία της ελληνικής χειροτεχνίας που χάθηκε ανεπιστρεπτί.
Διασημοι Αθηναιοι ντυνονται ΚαραγκουνηδεΣ και ΣαρακατσανεΣ ΄Οπως δεν τους έχετε δει ποτέ κι όπως μάλλον δεν θα τους ξαναδείτε...
Οι Προεδροι τηΣ ΔημοκρατιαΣ απο το 1974 εωΣ σημερα Νέα σελίδα στο θεσμό με την ανάληψη καθηκόντων απ΄π την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο.
Στανη: Μια βολτα στο καλυτερο και παλαιοτερο γαλακτοπωλειο τηΣ ΑθηναΣ Αγαπητό στέκι με χιλιάδες φανατικούς θαμώνες, η Στάνη, έχει μια μακρά ιστορία και τα προϊόντα της έχουν παραδοσιακή γεύση και υψηλή ποιότητα.
Ελληνικο εστιατοριο «ΑδελφοΣ» στο Παρισι O Théodoros Gennitsakis δημιούργησε ένα βεριτάμπλ restaurant traditionnel grec στο 9ο διαμέρισμα του Παρισιού. Έμπνευσή του τα φαγητά της γιαγιάς του στις Σέρρες.
ΑποτσοΣ:Το ουζερι που εγραψε ιστορια- Το στεκι των πολιτικων Γκαζοκεφτέδες, πολιτική, διανόηση σε μια ιστορία ενός αιώνα και ένα στέκι που έκλεισε άδοξα.
Ντορα Μααρ: Η μυστηριωδηΣ και αινιγματικη μουσα του Πικασο Ο Πικάσο ερωτεύθηκε πολλές γυναίκες στη ζωή του, λίγες όμως τον ενέπνευσαν όσο η Ντόρα Μάαρ.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook