theToc Magazine
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019
Magazine
stani-mia-bolta-sto-kalutero-kai-palaiotero-galaktopwleio-tis-athinas

Στανη: Μια βολτα στο καλυτερο και παλαιοτερο γαλακτοπωλειο τηΣ ΑθηναΣ Α.Μ.

Αν λείπει κάτι στην Αθήνα και πολλοί το μελετούν συχνά είναι τα παραδοσιακά γαλακτοπωλεία γύρω από την Ομόνοια που περίμεναν τους ξενύχτηδες αλλά και όσους ξεκινούσαν τη δουλειά τους στα ξημερώματα για φρέσκο γάλα, γιαούρτι και κρέμες. Με τα χρόνια, τα γαλακτοπωλεία έκλεισαν εκτός από ένα: τη θρυλική Στάνη στον πεζόδρομο πίσω από την πλατεία Ομονοίας, στην οδό Μ. Κοτοπούλη 10. Πολυσύχναστη, αγαπητή, με φανατικούς θαμώνες, η Στάνη έχει μια μακρά ιστορία και τα προϊόντα της έχουν παραδοσιακή γεύση και υψηλή ποιότητα.  Περαστικοί και όσοι θέλουν να κάνουν διάλειμμα, προμηθεύονται από τη Στάνη τα πατροπαράδοτα προϊόντα της ή απολαμβάνουν εκεί το γιαούρτι, τις κρέμες, το ανθόγαλα αλλά και το πρωϊνό τους με αυγά, πίτες και γλυκά.

 

 

 

Το αυθεντικό παραδοσιακό Γαλακτοπωλείο Στάνη έχει μια πλούσια ιστορία από το 1931. Γιαούρτι παραδοσιακό αγελαδινό και πρόβειο βραβευμένο με δίπλωμα και χρυσό μετάλιο από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ρυζόγαλο και κρέμα με άρωμα που θυμίζουν άλλες εποχές, ολόφρεσκα γλυκά, είναι ορισμένα μόνο από τα εξαιρετικά προϊόντα που θα βρει κάποιος στη "Στάνη". 

 

 

 

Η ιστορία της Στάνης ξεκινάει από το χωριό Αθανάσιος Διάκος , γενέτειρα του ήρωα της επανάστασης  του 1821, στο νομό Φωκίδας. Ο τόπος στον οποίο γεννήθηκαν οι σημαντικότεροι βιομήχανοι γάλακτος, αποτέλεσε την ιδιαίτερη πατρίδα του ιδρυτή της Στάνης  Νικολάου Καραγεώργου, ο οποίος έφυγε το 1931 με προορισμό τον Πειραιά όπου δραστηριοποιήθηκε στον χώρο που γνώριζε καλύτερα από κάθε τι άλλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

 

 

Ο Καραγεώργος άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην περιοχή της Ευαγγελίστριας και η επιχείρηση αναπτυσσόταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά όμως οι βόμβες του Β’ Παγκοσμίου  Πολέμου με στόχο τον Πειραιά, τον ανάγκασαν να μετεγκατασταθεί το 1949 στην Ομόνοια, στην οδό Μ. Κοτοπούλη όπου συνεχίζει να λειτουργεί έως και σήμερα η Στάνη.

Το καινούργιο κατάστημα αγαπήθηκε γρήγορα από τους Αθηναίους και οι πρώτες επιτυχίες δεν καθυστέρησαν να έρθουν. Το 1953 απονέμεται στην Στάνη δίπλωμα και χρυσό μετάλλιο από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για το πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι και λίγο αργότερα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ίδιο προϊόν.

 

 

Σήμερα, εξακολουθεί να λειτουργεί από την ίδια οικογένεια , συγκεντρώνοντας την αγάπη του κόσμου για εξήντα συνεχόμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τα 1600 γαλακτοπωλεία που λειτουργούσαν στην Αττική τις δεκαετίες 1960-1970 η Στάνη είναι σχεδόν το μοναδικό που επιβιώνει έως και σήμερα.

Την πελατεία της Στάνης αποτελούν κάτοικοι της Αττικής αλλά και της  επαρχίας που όπως  δηλώνουν "Αν κατέβω στην Αθήνα και δεν περάσω από την Στάνη για γιαούρτι και λουκουμάδες, αισθάνομαι πως κάτι παρέλειψα". Μεγάλη όμως είναι και η ανταπόκριση των ξένων επισκεπτών καθώς η Στάνη τυγχάνει εντυπωσιακής προβολής από έντυπα μέσα του εξωτερικού. Όσοι εργάζονται στη Στάνη εκφράζουν την ευχή οι καταναλωτές να αγκαλιάσουν τα παραδοσιακά προϊόντα καθώς εκτός από συνυφασμένα με  την υγεία αποτελούν μέρος της ιστορίας και της κουλτούρας μας και είναι άδικο να απαξιώνονται από εφήμερες μόδες.

Από την αρχαιότητα, το πρόβειο γιαούρτι είναι συνδεδεμένο με την μακροζωία  και την ευεξία. Έχει περισσότερες πρωτεΐνες και λευκώματα από το αγελαδινό γιαούρτι, είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και αποτελεί ένα από τα ασφαλέστερα τρόφιμα καθώς το όξινο Ph του δεν ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Εκτός όμως από το γιαούρτι, η Στάνη παράγει και ρυζόγαλα, κρέμες, λουκουμάδες και γλυκά και κρατιέται ψηλά στην προτίμηση του κόσμου. 

 

 

 

Το μυστικό της μακροημέρευσης της επιχείρησης ένας συνδυασμός παραγόντων : Πρώτες ύλες απευθείας από μικρούς παραγωγούς που δείχνουν αγάπη για την δουλειά τους και αποφεύγουν τις εύκολες λύσεις που θα μπορούσαν να μεγαλώσουν την παραγωγή αλλά να υποβαθμίσουν την ποιότητα της και παραδοσιακές συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά.

 

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διασημοι Αθηναιοι ντυνονται ΚαραγκουνηδεΣ και ΣαρακατσανεΣ ΄Οπως δεν τους έχετε δει ποτέ κι όπως μάλλον δεν θα τους ξαναδείτε...
Ελληνικο εστιατοριο «ΑδελφοΣ» στο Παρισι O Théodoros Gennitsakis δημιούργησε ένα βεριτάμπλ restaurant traditionnel grec στο 9ο διαμέρισμα του Παρισιού. Έμπνευσή του τα φαγητά της γιαγιάς του στις Σέρρες.
ΑποτσοΣ:Το ουζερι που εγραψε ιστορια- Το στεκι των πολιτικων Γκαζοκεφτέδες, πολιτική, διανόηση σε μια ιστορία ενός αιώνα και ένα στέκι που έκλεισε άδοξα.
Ντορα Μααρ: Η μυστηριωδηΣ και αινιγματικη μουσα του Πικασο Ο Πικάσο ερωτεύθηκε πολλές γυναίκες στη ζωή του, λίγες όμως τον ενέπνευσαν όσο η Ντόρα Μάαρ.
Ανοιχτο ξανα το ιστορικο εστιατοριο "Κεντρικον" Το Κεντρικόν έχει υπάρξει σημαντικός γευστικός προορισμός για Έλληνες και ξένους επισκέπτες και φιλοδοξεί να γίνει και πάλι σημείο αναφοράς.
Μια βολτα στην εκθεση ΥφανσειΣ του Μουσειου Μπενακη Ταπισερί, χαλιά και διάσημοι Έλληνες ζωγράφοι και μια ιστορία της ελληνικής χειροτεχνίας που χάθηκε ανεπιστρεπτί.
Το Πολυτεχνειο ΖΕΙ (μεσα απ΄ τη λογοτεχνια) Πως καταγράφηκαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στο πλαίσιο της άμεσης ανάπλασης του τριήμερου, πως αμέσως μετά την πραγματοποίησή τους και πως στη μεταπολίτευση;
The Irishman: To νεο εποΣ Σκορτσεζε ειναι εδω Η νέα πολυαναμενόμενη ταινία με τους Ντε Νίρο, Πατσίνο και Πέσι έρχεται με ειδικές προβολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από 21 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους.
Σε τι εκταση υπηρχε ο καρκινοΣ ηδη απο την κλασσικη αρχαιοτητα; Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την παλαιο - Παθολογία φέρνει στο φως ολοένα και πιο πολλά δεδομένα. Τι μάθαμε από το πρόσφατο συμπόσιο με πολύ σημαντικές συμμετοχές.
Leigh Fermor: Ανοιγει το σπιτι που εριξε αγκυρα ο μεγαλοΣ ταξιδευτηΣ ΄Οσα είδαμε, ζήσαμε και μάθαμε στη δημοσιογραφική αποστολή στην ηλιόλουστη Καρδαμύλη και στην οικία Patrick & Joan Leigh Fermor που ανοίγεται στον κόσμο.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook