Αντί για πανηγυρική... πανηγυριώτικη, η έναρξη της ΝΕΡΙΤ

Την Κυριακή, η ΔΤ μετονομάζεται σε ΝΕΡΙΤ χωρίς να έχουν λυθεί ζητήματα που είχαν τεθεί ως προϋπoθέσεις για τη λειτουργία της. Σε πανηγυριώτικη πρεμιέρα με ανοιχτές πληγές, αναφέρεται η ΠΟΕΣΥ

anti-gia-paniguriki-paniguriwtiki-i-enarksi-tis-nerit
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μέχρι στιγμής, όλες οι καταληκτικές προθεσμίες που είχε θέσει η ΝΕΡΙΤ ως προς την έναρξη λειτουργίας της παραβιάστηκαν. Μπροστά στο... φόβο της απώλειας της Eurovision βέβαια -τον πρώτο ημιτελικό της οποίας οφείλει να καλύψει την Τρίτη 6/5- η ΝΕΡΙΤ βγαίνει όπως όπως το απόγευμα της Κυριακής! Εναρξη που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί πανηγυρική -ακόμα στηρίζεται σε πληροφορίες και δημοσιεύματα και όχι σε επίσημη ενημέρωση- αλλά όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ... «πανηγυριώτικη».

Το σενάριο που όλοι περιμέναμε φαίνεται πως τελικά επιβεβαιώνεται. Η ανέτοιμη ΝΕΡΙΤ, που δεν έχει ακόμα προσωπικό -δεν έχουν λήξει οι διαγωνισμοί λόγω πολλών ενστάσεων- κι έχει δεχτεί έντονη αμφισβήτηση για την ανάθεση παραγωγών και για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματός της -ακόμα και εντός της διοίκησης της- θα εμφανιστεί στον «αέρα», στο δελτίο των 6.00 μ.μ., με το λογότυπό της, νέα σήματα και σκηνικά να διαδέχονται αυτά της ΔΤ! Δηλαδή, η ΔΤ θα γίνει ΝΕΡΙΤ χωρίς να έχουν λυθεί σημαντικές εκκρεμότητες, οι οποίες κάποτε είχαν τεθεί ως βασικά ζητούμενα και θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη λειτουργία μιας νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης... Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τα κρατικά ραδιόφωνα που θα εκπέμψουν με νέα προγράμματα υπό την ομπρέλα της ΝΕΡΙΤ.

Το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα από Δευτέρα δεν ξέρουν ακόμα ούτε στη... ΔΤ -μέλλουσα ΝΕΡΙΤ. Στις προθέσεις είναι να βγαίνει τετράωρη ενημερωτική εκπομπή -6 με 10 π.μ.- ενώ σίγουρη θεωρείται και η ώρα μετάδοσης του κεντρικού δελτίου -θα βγαίνει στις 6.00 μ.μ. Από εκεί και πέρα το... άγνωστο. Είναι, άλλωστε, πιθανό, μετά τη μεταβατική ΔΤ, να έχουμε και μια μεταβατική περίοδο της ΝΕΡΙΤ, η οποία στα πρώτα της βήματα λόγω εκλογών -δημοτικών και ευρωεκλογών- θα προσαρμόσει το πρόγραμμά της στην προεκλογική περίοδο. 

Ανακοίνωση σχετική με το θέμα εξέδωσε η ΠΟΕΣΥ, στην οποία αναλυτικά αναφέρει:

«Μεθαύριο Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, ξεκινά η εκπομπή σήματος της ΝΕΡΙΤ – που θα διαδεχθεί το κυβερνητικό κατασκεύασμα το οποίο κατ’ ευφημισμό ονομάστηκε Δημόσια Τηλεόραση -, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν για τους εργαζόμενους οι πρόνοιες που η ίδια η ΝΕΡΙΤ έχει θέσει στην προκήρυξή της και χωρίς πρόβλεψη για ΣΣΕ· με συνέπεια να βαθαίνουν αντί να επουλώνονται οι χαίνουσες πληγές που άνοιξε στο σώμα της Ενημέρωσης το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ.

Με αφορμή την πανηγυρική – ή μάλλον… πανηγυριώτικη – έναρξη της λειτουργίας του νέου φορέα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ υπενθυμίζει στον Πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ ότι το Δημόσιο δεν έχει εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Στους συναδέλφους οφείλονται τα δεδουλευμένα με βάση την συνολική τους προϋπηρεσία, αποδοχές αδείας, επιδόματα αδείας και υπερωρίες.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει στον υπουργό Εργασίας το αναπάντητο αίτημά της Ομοσπονδίας για συνάντηση, πριν από το Πάσχα, προκειμένου να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ανακούφιση των συναδέλφων που στην πλειονότητά τους είναι μακροχρόνια άνεργοι. Στην επιστολή προς τον υπουργό, το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ επισήμαινε:

«Με την ανεργία στον κλάδο των δημοσιογράφων να έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ (κυμαίνεται μεταξύ 37% και 40%), η λήψη άμεσων πρόσθετων μέτρων για την ανακούφιση των συναδέλφων που στην πλειονότητά τους είναι μακροχρόνια άνεργοι, θεωρείται επιβεβλημένη. Δεδομένης της άσχημης οικονομικής κατάστασης, είναι γεγονός ότι δημοσιογράφος που χάνει τη δουλειά του, πολύ δύσκολα σήμερα μπορεί να ξαναβρεί εργασία στο ίδιο αντικείμενο.

Το πρόβλημα της ανεργίας στο δημοσιογραφικό κλάδο επέτεινε ιδιαίτερα και το κλείσιμο της ΕΡΤ, που στον μακρύ κατάλογο των ανέργων δημοσιογράφων προσέθεσε τουλάχιστον άλλους περίπου 500.

Ωστόσο, το κλείσιμο της ΕΡΤ δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα και στα Ταμεία του Τύπου, που κλήθηκαν ξαφνικά να καταβάλουν επιδόματα ανεργίας για μέλη τους, των οποίων οι εργοδότες ουδέποτε συνεισέφεραν υπέρ του Κλάδου Ανεργίας. Όπως είναι γνωστό, η ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ως δημόσιοι οργανισμοί, έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή εισφορών υπέρ του Κλάδου Ανεργίας.

Οι μακροχρόνια άνεργοι δημοσιογράφοι δεν επιδοτούνται. Χρειάζεται να υπάρξει άμεση ρύθμιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της επιδότησης της ανεργίας, που παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook