Η EBU ζητά παρέμβαση Σαμαρά για ΝΕΡΙΤ

Η Ένωση Δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων της Ευρώπης εγκαλεί την Κυβέρνηση για σφιχτό εναγκαλισμό με τη δημόσια τηλεόραση. Δηλώνει έκπληκτη και βαθιά απογοητευμένη.

i-ebu-zita-parembasi-samara-gia-nerit
SHARE THIS
0
SHARES

Την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις στη ΝΕΡΙΤ εκφράζει η EBU, (Ενωση Δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων της Ευρώπης), φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά γιατί, όπως σημειώνει εμμέσως πλην σαφώς, κινδυνεύει η ανεξαρτησία της νέας δημόσιας τηλεόρασης.  

Όπως προκύπτει από την επιστολή της EBU στον κ. Σαμαρά, δεν διασφαλίζεται ούτε κατ' ελάχιστον η ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία

Επί της ουσίας την παρέμβαση της ΕBU, προκάλεσε η νέα διαδικασία σύγκλισης του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, η οποία, όπως προκύπτει από την επιστολή της στον κ. Σαμαρά, δεν διασφαλίζει ούτε κατ' ελάχιστον  την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία.

Γι αυτό η EBU, φτάνει στο σημείο να ζητά από τον Έλληνα πρωθυπουργό να παρέμβει ώστε να λειτουργήσουν δικλείδες που θα διασφαλίσουν την ανεξαρτησία, τη νομιμότητα και τον πλουραλισμό της.

Αναλυτικά, η επιστολή -την υπογράφουν ο πρόεδρος της EBU, Jean-Paul Philippot και η Γενική Διευθύντρια, Ingrid Deltenre- όπως τη δημοσιεύει το σημερινό «Παρόν»:

«Οπως πιθανά γνωρίζετε, η EBU (ἐδειξε εντονότατο ενδιαφέρον ως προς την περσινή προσπάθεια για την ανασύσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, και με τις κινήσεις μας από τότε η EBU απέδειξε περίτρανα την υποστήριξή της για αυτή την προσπάθεια, αν και προκάλεσε την διάλυση ενός από τα ιδρυτικά μέλη της EBU, της ΕΡΤ.

Από την άλλη πλευρά, από τα τραυματικά γεγονότα του Ιουνίου του 2011, προσπαθούμε να στηρίξουμε τη ΝΕΡΙΤ καθώς ωριμάζει, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει αργότερα μέσα στη χρονιά να αιτηθεί να γίνει μέλος της EBU.

Αποτέλεσε βαθύτατη ανησυχία για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, η πληροφορία για την νέα διαδικασία σύγκλισης του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, η οποία υιοθετήθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 5 Αυγούστου του 2014.

Όπως γνωρίζετε, το περσινό κλείσιμο της ΕΡΤ, έφερε στο φως πλήθος ανησυχίες, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όσον αφορά στην δημόσια ραδιοτηλεόραση ως υπηρεσία, αλλά ανέσυρε και ζητήματα που είχαν να κάνουν με την ελευθερία και τον πλουραλισμό στα οπτικοακουστικά μέσα στην Ελλάδα.

Οι ανησυχίες αυτές μετριάστηκαν λόγω της άμεσης σύστασης ενός ενδιάμεσου φορέα και λόγω της δέσμευσης ότι ο νέος σταθμός δεν θα χαλιναγωγείται από τις εκάστοτε κυβερνητικές δυνάμεις. Πράγματι, ο περσινός νόμος (Ν. 4173/2013) που αφορούσε στη ΝΕΡΙΤ, εισήγαγε έναν αριθμό ασφαλιστικών δικλείδων ώστε να προστατεύσουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση από την κυβερνητική επιρροή. Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα ήταν οι κανόνες που αφορούσαν στη σύγκληση του Εποπτικού Συμβουλίου.

H πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία γίνεται αποδεκτή η κοινή υπουργική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ήταν μερικώς στηριγμένη σε αυτή τη δέσμευση. Στo κυρίως μέρος (παράγραφος 17), το Δικαστήριο κάνει ξεκάθαρη αναφορά σε όσα προέβλεπε ο Ν. 4173/2013 που διασφάλιζε ότι η σύγκληση των μελών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα ήταν ανεξάρτητα από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία.

Είμαστε έκπληκτοι και βαθιά απογοητευμένοι που οι νόμοι αυτοί άλλαξαν ξαφνικά, χωρίς τον πρέποντα δημόσιο διάλογο και χωρίς κανέναν σεβασμό στις Ευρωπαϊκές πρακτικές που προέβλεπαν διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της πλουραλιστικής σύνθεσης των ιθυνόντων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Παρά το γεγονός ότι η σύγκληση και η σύσταση του Εποπτικού Συμβουλίου ήταν κάτι σύνθετο και χρονοβόρο σύμφωνα με όσα προέβλεπε ο νόμος, αισθανόμαστε ότι η νέα διαδικασία στερείται νομικών ασφαλιστικών δικλείδων για την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό, καθώς η σύνθεση του ΕΣ καθορίζεται από τη διάσκεψη των βουλευτών, με απλή πλειοψηφία που βασίζεται στις προτάσεις του αρμόδιου για την δημόσια ραδιοτηλεόραση υπουργού.

Είναι προφανές ότι η διασφάλιση της πολιτικής ανεξαρτησίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Συμβούλιο [και κυρίως με τις συστάσεις της επιτροπής R (1996) 10 που αφορά στην εγγύηση της ανεξαρτησίας των δημόσιων ΜΜΕ και R (2012)1] που αναφέρεται στη διοίκηση των δημόσιων αυτών φορέων, δεν είναι θέμα έλλειψης ασφαλιστικών δικλείδων ασφάλειας απλώς, αλλά και τεράστια πολιτική ευθύνη.

Απευθυνόμαστε λοιπόν σε εσάς για να κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας ώστε όσα συμφωνήθηκαν, τουλάχιστον αυτά που σχετίζονται με την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό στη σύσταση του ΕΣ να εφαρμοστούν,, ώστε η ΝΕΡΙΤ να μπορεί να προσφέρει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα της Ελλάδας, απαγκιστρωμένη από τις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην εξουσία.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η Ευρώπη έχει το βλέμμα της στραμμένο στο Ελληνικό κοινοβούλιο, την κυβέρνηση αλλά και τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει ούτως ώστε να εκπληρωθεί η αρχική δέσμευση, Η σύσταση και σύγκληση του ΕΣ να γίνει με τρόπο ισορροπημένο ώστε το διοικητικό προσωπικό της ΝΕΡΙΤ να είναι δημοσιογραφικά και πολιτικά ελεύθερο.

Αν ακολουθηθεί άλλος δρόμος τότε όσα κυνικά ακούστηκαν για τη σύσταση της ΝΕΡΙΤ θα επαληθευτούν και οι αποφάσεις της περασμένης βδομάδας θα είναι ένα τρομερό βήμα προς τις παλιές τακτικές πολιτικής επιρροής και διείσδυσης. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όπου αν ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, θα αποκατασταθεί η δημόσια γνώμη για τη ΝΕΡΙΤ και θα καθησυχάσει όσους φοβούνται ότι η ΝΕΡΙΤ θα γίνει όργανο της κυβέρνησης.

Η ΕΒU είναι έτοιμη να στηρίξει την ίδρυση και την εξέλιξη της ΝΕΡΙΤ ως ενός ανεξάρτητου και έγκυρου δημόσιου φορέα με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

«Ασφυκτικός έλεγχος της κυβέρνησης στη ΝΕΡΙΤ», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλιο σχετικά με την επιστολή της EBU για τη ΝΕΡΙΤ εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για να επισημάνει ότι "ο ασφυκτικός έλεγχος της κυβέρνησης στη ΝΕΡΙΤ παραβιάζει τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ανεξαρτησία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και εκθέτει τη χώρα διεθνώς.

Δείχνει μάλιστα ότι ο πραγματικός λόγος πίσω από το λουκέτο στην ΕΡΤ ήταν η δημιουργία ενός μορφώματος κομμένου και ραμμένου στα κυβερνητικά μέτρα που δεν θα υπακούει ούτε σε στοιχειώδεις κανόνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με νέους όρους διαφάνειας και ανεξαρτησίας, με προσήλωση στην ανεξάρτητη ενημέρωση, τον πολιτισμό και το διάλογο με την κοινωνία". 

ΔΗΜΑΡ: «Υπονομεύεται κάθε έννοια αξιοπιστίας»

Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει την ΕΡΤ, εξέδωσε και η ΔΗΜΑΡ, στην οποία αναφέρεται σε υπονόμευση της αξιοπιστίας της δημόσιας τηλεόρασης, επισημαίνοντας ότι η χώρα εκτίθεται διεθνώς:

«Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης για τα διαδραματιζόμενα στη ΝΕΡΙΤ αποκαλύπτει την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει, παρά τις μεγαλοστομίες, τον ασφυκτικό έλεγχο στα δημόσια Ραδιοτηλεοπτικά μέσα και το καθεστώς των ανοικτών πολιτικών παρεμβάσεων.

Η Δημοκρατική Αριστερά, που αρνήθηκε να συνυπογράψει το λουκέτο στη ΕΡΤ και να συνεργήσει στην αντιδημοκρατική αναστολή του προγράμματος της, αποχωρώντας μάλιστα από την κυβέρνηση, θεωρεί ότι η τροπολογία με την οποία ανατράπηκε ο τρόπος ορισμού των μελών του εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ υπονομεύει κάθε έννοια αξιοπιστίας της δημόσιας τηλεόρασης, όπως και την πολυφωνία που είναι υποχρεωμένη να υπηρετεί και εκθέτει διεθνώς τη χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook