Ο Καψής συγκρίνει την παλιά ΕΡΤ με την ανύπαρκτη ΝΕΡΙΤ!

Ο υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, συγκρίνοντας το κόστος μιας υπηρεσίας που ακόμα δεν παρέχεται, με την ΕΡΤ των τριών καναλιών και των πέντε

o-p-kapsis-sugkrinei-tin-palia-ert-me-tin-anuparkti-nerit
|
SHARE THIS
0
SHARES

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραχώρησε ο Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, ο οποίος προσπαθεί να εξηγήσει πώς γίνεται να πληρώνουμε από την πρώτη μέρα του νέου χρόνου ανταποδοτικό τέλος για τη ΝΕΡΙΤ, μια υπηρεσία δηλαδή που επί του παρόντος δεν μας παρέχεται. Προσπαθεί, αλλά -επί της ουσίας- δεν τα καταφέρνει, αφού συγκρίνει τη ΝΕΡΙΤ με την ΕΡΤ και βρίσκει ότι η πρώτη κοστίζει πολύ λιγότερα. Μόνο που προσπερνά το γεγονός ότι η ΕΡΤ παρείχε τρία κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, δορυφορικό δίκτυο και άλλες υπηρεσίες, ενώ τη ΝΕΡΙΤ δεν την έχουμε καν δει, ούτε και ξέρουμε πότε θα τη δούμε -αλλά την πληρώνουμε...

Ο υφυπουργός διαβεβαιώνει ότι η ΝΕΡΙΤ έχει συγκροτηθεί και παραγγέλνει πρόγραμμα, το οποίο θα προβληθεί στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και μηνών. Δηλαδή, δεν δίνει καμία δέσμευση για το πότε θα βγει, αλλά υποστηρίζει ότι επειδή... προσεχώς θα ξεκινήσει σταδιακά κάποιο πρόγραμμα, γι' αυτό τέθηκε εκ των προτέρων σε ισχύ το ανταποδοτικό τέλος.

Αναλυτικά τώρα, στο ερώτημα «γιατί δεν βάζατε το ανταποδοτικό τέλος όταν θα ξεκινούσε επισήμως το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ;» απαντά: «Θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει το ανταποδοτικό τέλος στα 3,5 ευρώ από τον Μάρτιο και μετά, που θα γίνει η επίσημη έναρξη. Το πρόγραμμα βέβαια θα αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ανοίγει το Τρίτο Πρόγραμμα, έρχονται κάποιες καινούργιες σειρές, έρχονται εκπομπές, ταινίες. Δηλαδή το πρόγραμμα δεν αρχίζει τον Μάρτιο, αλλά ουσιαστικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες αρχίζει σταδιακά. Το μείζον είναι όμως το συνολικό κόστος αυτού του φορέα, το οποίο θα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της ΕΡΤ χωρίς να παράγεται λιγότερο έργο. Θέλω να πιστεύω ότι θα παράγεται το ίδιο και σε καλύτερη ποιότητα».

Οσο για το γεγονός ότι οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για υπηρεσίες οι οποίες δεν τους παρέχονται, ο υφυπουργός δηλώνει: «Κατ` αρχάς, ήδη η Δημόσια Τηλεόραση έχει ένα κόστος. Υπάρχουν μια σειρά από ειδησεογραφικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκπομπές, που έχουν ένα κόστος. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι η ΝΕΡΙΤ έχει συγκροτηθεί και παραγγέλνει αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα το οποίο θα προβληθεί στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και μηνών παραγγέλνεται σήμερα. Συνεπώς έπρεπε να έχει την οικονομική δυνατότητα για να προχωρήσει. Δεν θα πάμε ξαφνικά από την μία ημέρα στην άλλη σε μια έτοιμη τηλεόραση που θα αρχίσει να εκπέμπει, αλλά αυτό γίνεται με έναν προγραμματισμό. Ήδη η ΝΕΡΙΤ έχει κάνει παραγγελίες προγράμματος. Το πιο ουσιαστικό απ` όλα είναι όμως ότι ο προϋπολογισμός της ΝΕΡΙΤ και το κόστος της λειτουργίας της για το 2014 είναι 100 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, από 240 εκατομμύρια που μας κόστιζε η ΕΡΤ θα πάμε σε μια τηλεόραση η οποία δεν θα έχει ουσιωδώς λιγότερο πρόγραμμα, το αντίθετο μάλλον, που θα κοστίζει 100 εκατομμύρια. Αυτή είναι η μετάβαση».

Στη συνέντευξη ο υφυπουργός ερωτάται και για την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον σκεπτικισμό με τον οποίο την προσεγγίζουν ξένα μέσα και υπογραμμίζει: «Πιστεύω ότι η ελληνική προεδρία θα είναι πολύ επιτυχημένη, όχι μόνο γιατί έχει φιλόδοξους στόχους τους οποίους θα πετύχει, αλλά γιατί είναι προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα του καιρού μας. Όλη η Ευρώπη περνάει δύσκολες ημέρες, η πατρίδα μας ακόμη πιο δύσκολες και η ελληνική προεδρία θα είναι μια προεδρία λιτή, όπως επιτάσσει το πνεύμα των καιρών. Θα είναι μια πολύ επιτυχημένη και παραδειγματική προεδρία».

Οσο για το ερώτημα πόσο έτοιμη είναι η Δημόσια Τηλεόραση να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Προεδρίας, για τον υφυπουργό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας:

«Πιστεύω ότι η Δημόσια Τηλεόραση είναι απολύτως έτοιμη να ανταποκριθεί. Το πρώτο τεστ το δίνει σε μία εβδομάδα που είναι η επίσημη έναρξη. Όλη η ομάδα της Δημόσιας Τηλεόρασης-δημοσιογράφοι και τεχνικοί έχουν δουλέψει πολύ καλά ,έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις στο Ζάππειο, όπου θα γίνεται η τηλεοπτική μετάδοση όλων των εργασιών της προεδρίας. Πιστεύω ότι και σε αυτόν τον τομέα η χώρα μας θα πάρει άριστα. Να σημειώσω και πάλι ότι η κάλυψη θα συμβαδίζει με το πνεύμα των καιρών, θα είναι με το μικρότερο δυνατό κόστος. Σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό επί ΕΡΤ το κόστος της κάλυψης της ελληνικής προεδρίας από την ΔΤ είναι μειωμένο περίπου κατά 30%. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να προσμετρηθεί στα θετικά».

Βεβαίως, να επαναλάβουμε εδώ ότι ο κ. Καψής συγκρίνει το κόστος της ΕΡΤ με τη ΝΕΡΙΤ που δεν υπάρχει ακόμα και με τη ΔΤ του... ενός καναλιού (με τις πολυάριθμες επαναλήψεις).  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook