Στον αέρα το πρώτο δελτίο της ΝΕΡΙΤ

Στις 6.00 ακριβώς και ύστερα από... αντίστροφη μέτρηση, η ΝΕΡΙΤ έκανε πρεμιέρα με ένα νέο δελτίο ειδήσεων, στα σκηνικά του οποίου κυριαρχούσε το κόκκινο.

ston-aera-to-prwto-deltio-tis-nerit
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Καλησπέρα σας, είναι το πρώτο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ» ήταν η πρώτη φράση της Αντριάννας Παρασκευοπούλου με την οποία -όχι και τόσο σεμνά και ταπεινά, αν κρίνουμε από την... αντίστροφη μέτρηση!- η νέα δημόσια τηλεόραση, ΝΕΡΙΤ έκανε πρεμιέρα.

Στο νέο σκηνικό του δελτίου που ήρθε να δώσει μια πρώτη εικόνα του εγχειρήματος, για χάρη του οποίου θυσιάστηκε η ΕΡΤ, δεσπόζει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της Ακρόπολης, ενώ σε σκηνικά και σήματα κυρίαρχο χρώμα είναι το κόκκινο (σε απόχρωση που θυμίζει αυτά του BBC).

Το πρώτο θέμα του νέου δελτίου ήταν βγαλμένο από τη διεθνή επικαιρότητα, συγκεκριμένα τις τελευταίες εξελίξεις στη φλεγόμενη Ουκρανία. Θέμα, το οποίο καλύφθηκε με ρεπορτάζ αλλά και ανάλυση στο στούντιο. Το δεύτερο αφορούσε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα: ξεκίνησε με προβάδισμα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας που δίνουν τελευταίες δημοσκοπήσεις και συνέχισε με οπτικοποιημένα αποσπάσματα άρθρου του πρωθυπουργού στο «Βήμα».

Στους προσανατολισμούς του δελτίου φαίνεται πως είναι να δώσει βάση και στο κοινωνικό και ελεύθερο ρεπορτάζ, με θέματα που πάντως παρέμειναν στα όρια του κλισέ -τύπου "οι γυναίκες πια κάνουν και αντρικά επαγγέλματα"...

Φυσικά δεν έλειψε και το εκτενές θέμα για τη Eurovision ούτει η ζωντανή σύνδεση με την Κοπεγχάγη. 

Το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ συνεχίστηκε με την παλιά ελληνική ταινία, "Το γέλιο βγήκε από τον παράδεισο", προς τιμήν της παγκόσμιας μέρας του γέλιου, που όπως το έφερε η ιστορία τελικά επελέγη για να γίνει η πρεμιέρα της νέας δημόσιας τηλεόρασης, 11 μήνες μετά το "μαύρο" στην ΕΡΤ... 

Χαιρετισμός Παντελή Καψή

Την έναρξης της λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ χαιρέτισε με δήλωσή του ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος για το σχεδιασμό της, Παντελής Καψής, με μια ευχετήρια δήλωση που ξεπερνά αισιόδοξα τις σοβαρές εκκρεμότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη ΝΕΡΙΤ -όπως για παράδειγμα ότι στηρίζεται στους διμηνίτες συμβασιούχους της ΔΤ:

"Σήμερα ξεκινάει το νέο πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ με ένα νόμο που εγγυάται την θεσμική της ανεξαρτησία και ένα σχήμα πιο λιτό που σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδη με την επισήμανση ότι μια πραγματικά δημόσια τηλεόραση προϋποθέτει παράδοση και κουλτούρα ανεξαρτησίας. Γι αυτό χρειάζεται τη στήριξη όλων μας".

Πρώτη αντίδραση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ

Με δήλωσή της η απολυμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ και υποφήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρα Χριστακάκη, κάνει λόγο για «Νέα αμφίεση-Ίδια απάτη», τονίζοντας ότι «με άλλο όνομα αλλά με τον ίδιο θίασο συνεχίζει το κυβερνητικό μόρφωμα της Δ.Τ. την περιοδεία του στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες της χώρας».

Παράλληλα σημειώνει ότι η ΝΕΡΙΤ «δεν αποτελεί πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι την πληρώνουν από τον Ιανουάριο οι Έλληνες πολίτες... Δεν έχει δικό της προσωπικό... Δεν έχει περιουσία... Δεν έχει πρόγραμμα. Δεν έχει πρωτογενείς εσωτερικές παραγωγές, δεν εφαρμόζει διαφανείς διαδικασίες για αγορά προγράμματος, δεν έχει πλαίσιο σύμπραξης και συμπαραγωγών, δεν έχει πλάνο και στόχο για την κουλτούρα και τον πολιτισμό» και τέλος «Δεν έχει ούτε στοιχειωδώς αντικειμενική ενημέρωση».

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook