Ακης Πετρετζίκης: Συνταγή για... αλλιώτικο μπακλαβά με κρέμα πατισερί- Εύκολος, με απίθανη γεύση

Ο Ακης Πετρετζίκης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μπακλαβά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ

Ο Ακης Πετρετζίκης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μπακλαβά. Ο μπακλαβάς... αλλιώς, με κρέμα πατισερί και σταγόνες σοκολάτας. Αξίζει να το δοκιμάσετε.

Ακης Πετρετζίκης: Συνταγή για μπακλαβά

Συστατικά

Για το σιρόπι

400 γρ. νερό
600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. γλυκόζη
1 πορτοκάλι
3 γαρίφαλα
1 στικ κανέλα
Για τη γέμιση

400 γρ. καρύδια
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. κοφτό γαρίφαλο, σκόνη
50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
400 γρ. βούτυρο, λιωμένο
450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά

Για την κρέμα πατισερί

6 κρόκους, από μεσαία αβγά
270 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 λίτρο γάλα
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. βούτυρο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα

100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το πορτοκάλι κομμένο στη μέση, τα γαρίφαλα και την κανέλα.
Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση.
Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για τη γέμιση

Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα καρύδια, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη φρυγανιά και χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν. Αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 25x32 εκ. και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Πασπαλίζουμε με βούτυρο και βάζουμε άλλα τρία φύλλα πασπαλίζοντας ενδιάμεσα με το βούτυρο.
Προσθέτουμε το ¼ της γέμισης, καλύπτουμε με ένα φύλλο και πασπαλίζουμε με βούτυρο. Ακολουθούμε άλλες τρεις φορές την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν περιμετρικά και πασπαλίζουμε με βούτυρο.
Απλώνουμε άλλο ένα φύλλο με το μισό να εξέχει από τη μία πλευρά του ταψιού, απλώνουμε βούτυρο και διπλώνουμε το φύλλο. Απλώνουμε βούτυρο.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία βάζοντας άλλα τρία φύλλα. Βάζουμε από πάνω όλο το βούτυρο που έχει περισσέψει.
Ψήνουμε για 2 ½ ώρες. Αφαιρούμε, απλώνουμε το σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.

Για την κρέμα πατισερί

Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, τη μισή ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
Στη συνέχεια βάζουμε τη βανίλια, 50 γρ. από το γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να πάρει μία βράση.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε πολύ αργά το μείγμα με το γάλα στο μπολ με τους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια. Μεταφέρουμε όλο το μείγμα πάλι στην κατσαρόλα, βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει και πήξει η κρέμα.
Μόλις δέσει και αρχίσει να βράζει σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να κρυώσει καλά. Φροντίζουμε η μεμβράνη να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα.
Αφαιρούμε από το ψυγείο και βάζουμε την κρέμα στο μίξερ. Χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά μέχρι να σπάσει και να αφρατέψει.
Βγάζουμε με προσοχή τα πάνω φύλλα του μπακλαβά και απλώνουμε πάνω από τη γέμιση την κρέμα πατισερί. Καλύπτουμε με τα φύλλα και κόβουμε σε κομμάτια.
Σερβίρουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα και τα φιστίκια.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΡΛΙΑΡΟ 02 Δεκ 2021 | 06:30

Τα μυστικά για τους τέλειους κουραμπιέδες - Για να γίνουν νόστιμοι και αφράτοι

Πώς θα πετύχουμε τους τέλειους κουραμπιέδες, για να γίνουν νόστιμοι και αφράτοι; Ο pastry chef Στέλιος Παρλιάρος μάς δίνει σημαντικές συμβουλές.

ΝΤΥΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΜΠΛΕ 30 Νοε 2021 | 10:48

Άκης Πετρετζίκης: Βόλτα με τον γιο του Αχιλλέα και τη σύζυγό του στο κέντρο της Αθήνας

Η γκρίνια του μικρού Αχιλλέα και το καφεδάκι του Άκη Πετρετζίκη.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 30 Νοε 2021 | 07:52

Ακης Πετρετζίκης: Θεϊκή συνταγή για μαλακά μπισκότα τριπλής σοκολάτας

Ο Ακης Πετρετζίκης μάς δίνει την πιο τέλεια και απλή συνταγή για μαλακά μπισκότα με τριπλή σοκολάτα. Δοκιμάστε τα και δεν θα απογοητευτείτε!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 29 Νοε 2021 | 06:42

Παρλιάρος: Συνταγή για υπέροχο χριστουγεννιάτικο κέικ - Με κομμάτια φρούτων, σούπερ αφράτο

Ο Στέλιος Παρλιάρος μάς δίν ει μία υπέροχη και απλή συνταγή για αφράτο και σούπερ γευστικό χριστουγεννιάτικο κέικ.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 26 Νοε 2021 | 06:33

Η απόλυτη συνταγή για πορτοκαλόπιτα - Ζουμερή, χωρίς φύλλο και με σούπερ γεύση

Συνταγή για πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο με σιμιγδάλι. Μία συνταγή, ζουμερή και γεμάτη αρώματα από πορτοκάλι!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 25 Νοε 2021 | 06:32

Συνταγή για εύκολη και ζουμερή σοκολατόπιτα χωρίς αυγά και βούτυρο

Αυτή η πανεύκολη συνταγή για σοκολατόπιτα θα σας ξετρελάνει!

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 24 Νοε 2021 | 06:43

Συνταγή για αφράτο κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι - Θεϊκό και πανεύκολο

Θέλετε να φτιάξετε ένα κλασικό αγαπημένο κέικ σοκολάτας αλλά να αποφύγετε το αλεύρι; Αυτή συνταγή θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 23 Νοε 2021 | 06:50

Συνταγή για γλυκιά πίτσα - Πανεύκολη και με απλά υλικά, θα σας ξετρελάνει

Τι θα λέγατε αν αντικαθιστούσατε την κλασική και αγαπημένη σε όλους πίτσα με μία.... γλυκιά εκδοχή; Αυτή η συνταγή με λίγα και απλά υλικά θα σε ξετρελάνει.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ MOOD 21 Νοε 2021 | 22:12

Ακης Πετρετζίκης- Κωνσταντίνα Παπαμιχαήλ: Το εντυπωσιακό δέντρο που στόλισαν στο σπίτι τους

Ξεχωριστά θα είναι θα φετινά Χριστούγεννα για τον Άκη Πετρετζίκη και τη σύζυγό του Κωνσταντίνα Παπαμιχαήλ, αφού είναι τα πρώτα που θα περάσουν ως παντρεμένοι και ως γονείς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 25 ΧΩΡΕΣ 21 Νοε 2021 | 18:32

Μπακλαβάς: Το παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό των Ιωαννίνων έγινε... τέχνη και "ταξιδεύει" σε όλο τον κόσμο [εικόνες]

Κάτοικοι από όλο τον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τις αυθεντικές Γιαννιώτικες συνταγές μπακλαβά.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 21 Νοε 2021 | 11:53

Σουφλέ σοκολάτας σε 5 λεπτά - Απίθανη συνταγή, με λίγα υλικά

Σκέφτεστε κάτι καλύτερο γλυκό από ένα... κολασμένο, υγρό σουφλέ σοκολάτας το οποίο γίνεται μέσα σε λεπτά; Αυτή η συνταγή θα σας εκπλήξει!